BACKSTORY

Τα μαντάτα της Fitch - Τιμολόγια και ασφάλιστρα - Μέτρα για τις ρευματοκλοπές

19-05-2025 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα μαντάτα της Fitch - Τιμολόγια και ασφάλιστρα - Μέτρα για τις ρευματοκλοπές

Fitch και αναβάθμιση

Καμιά φορά η αναβάθμιση προοπτικών για την οικονομία μιας χώρας αναδεικνύεται πιο σημαντική και από αυτήν καθ' αυτήν την αναβάθμιση, μιλώντας για τη Fitch. H αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές σημαίνει προσδοκία, παρά το γεγονός πως οι κίνδυνοι παραμένουν και είναι κυρίως εξωτερικοί, κίνδυνοι δηλαδή που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη η δημοσιονομική σταθερότητα, η μείωση του χρέους αλλά και η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος δίνουν ένα στίγμα για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά άλλωστε κατατείνουν στην εμπιστοσύνη των αγορών. Βεβαίως τα εξωτερικά σοκ είναι εδώ και εσωτερικά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παραμένει θέμα... Να μην ξεχνιόμαστε!

Τιμολόγια και ασφάλιστρα

Το θέμα των ασφαλιστικών εταιρειών και η τιμολόγηση των συμβολαίων παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για τους ασφαλισμένους. Καθώς τουλάχιστον μια ασφαλιστική εταιρεία -και θα ακολουθήσουν και άλλες- αποφάσισε μια διαφορετική προσέγγιση στην τιμολόγηση, ήρθε η ώρα ίσως η πολιτεία να εξετάσει και την πλευρά των ασφαλιστικών... Πώς και πόσο τιμολογούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια τις νοσηλείες και πώς μπορούν οι ασφαλιστικές εταιρείες εν τέλει να ανταποκριθούν σε αυτήν την τιμολόγηση. Βεβαίως ακούω πολύ καλά την απάντηση: Ας πρόσεχαν... Όμως δεν με καλύπτει και εν τέλει δεν αποτελεί και λύση στο πρόβλημα.

Η ανάλυση της ΤτΕ

Στο θέμα της τιμολόγησης των ασφαλιστικών από τα νοσηλευτήρια και τις κλινικές αναφέρεται και η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεση νομισματικής σταθερότητας, που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνει πως το υφιστάμενο μοντέλο της διακριτής τιμολόγησης εκάστης υπηρεσίας (fee–for–service) έχει σημαντικά μειονεκτήματα και καταγράφει μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση τους, όπως η αξιοποίηση εταιρειών (gatekeepers) οι οποίες ελέγχουν ή και προεγκρίνουν τις σχετικές δαπάνες αλλά και η υιοθέτηση εναλλακτικών τρόπων τιμολόγησης μέσω ομογενών διαγνωστικών ομάδων. Βασικός τρόπος βέβαια είναι και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία.

Ερωτήματα

Επί τη ευκαιρία και αν δεν κάνουμε λάθος το δημόσιο έχει στείλει ασθενείς σε ιδιωτικά νοσοκομεία και έχουν τιμολογηθεί με συγκεκριμένο τρόπο. Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μπούσουλα, καθώς κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία πήραν ασθενείς χωρίς κέρδος. Αλλά άλλο είναι το κέρδος και άλλο η αισχροκέρδεια. Επίσης διερωτώμαι ειλικρινά για ποιο λόγο κάποιος που θέλει να κάνει ιδιωτικό νοσοκομείο θα πρέπει να τραβιέται καμία δεκαριά χρόνια. Γιατί άραγε; Για να συντηρούνται τα ολιγοπώλια;

Διπλό κέρδος

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών έκαναν χρήση του δικαιώματος για επανεπένδυση του μερίσματος. Και αυτό διότι είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουν αύξηση των ποσοστών τους και ταυτόχρονα η εταιρεία διατηρεί υψηλότερη ρευστότητα καθώς το μέρισμα γίνεται κεφάλαιο. Βέβαια η συμμετοχή στην επανεπένδυση ήταν υψηλή οπότε η αύξηση του ποσοστού δεν ήταν μεγάλη αλλά από την άλλη το κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 85 περίπου εκατ. ευρώ.

Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός για τις ρευματοκλοπές

Αυστηρότερους στόχους και «πέναλτι» για τη μείωση των απωλειών ενέργειας στο δίκτυο από τον ΔΕΔΔΗΕ, φέρνει απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για την 4ετία 2025-2028. Με τη νέα απόφαση, οι στόχοι για τις απώλειες ενέργειας -συμπεριλαμβανομένων και των ρευματοκλοπών- καθορίζονται σε πιο φιλόδοξα επίπεδα, σε σχέση με την τελευταία σχετική εισήγηση του Διαχειριστή.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές απώλειες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 2025 το 10,5% της ηλεκτρικής ενέργειας που διακινείται στο δίκτυο. Ένα ποσοστό που αποκλιμακώνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια και φτάνει στα επίπεδα του 8,5% το 2028. Μια ακόμη σημαντική αλλαγή αφορά τον τρόπο υπολογισμού των κινήτρων και των οικονομικών κυρώσεων στον Διαχειριστή, στην περίπτωση που πετύχει ή αντίστοιχα αποτύχει στην επίτευξη των ετήσιων στόχων.

Στην 4ετία 2025-2028, το «πέναλτι» για μη επίτευξη των στόχων δεν θα είναι σταθερό (6 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως ίσχυε έως τώρα), αλλά θα υπολογίζεται ως ποσοστό της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Το ίδιο ισχύει και για το bonus που θα αποδίδεται σε περίπτωση επίτευξης των στόχων, το οποίο μάλιστα θα είναι μικρότερο από την κύρωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ξεκινά έρευνα για τις σχέσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Νταβός με τον Τζέφρι Έπστιν

23:45

Πορτογαλία: Αναβολή των προεδρικών εκλογών σε κοινότητα λόγω των καταστροφών από την καταιγίδα Λεονάρντο

23:35

Κοντογεώργης: Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με διακριτές και γνωστές θέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

23:22

Amazon: Οι προβλέψεις για δαπάνες 200 δισ. δολάρια το 2026 «βύθισαν» τη μετοχή 10%

23:19

Διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας

23:06

Wall Street: «3x3» πτωτικό σερί για S&P 500 και Nasdaq - «Βαρίδι» ασήμι, Bitcoin και Alphabet

23:02

Εκλογές στην Ουγγαρία: Ο Τραμπ ανακοινώνει την «πλήρη και αμέριστη στήριξή» του στον Όρμπαν

22:51

Οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν έφεραν πτώση σχεδόν 3% στο πετρέλαιο

22:40

ΜΕΤΕΟ: Στην Ανδρίτσαινα το μεγαλύτερο ύψος βροχής

22:30

Ζελένσκι: Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών είναι πιθανόν να γίνει στις ΗΠΑ

22:17

Τραμπ: Ζητά μια «βελτιωμένη» συνθήκη για τα πυρηνικά, αντί για την παράταση της New START

22:05

Μασκ: Τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία

22:01

Κοντογεώργης: Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε

21:46

Τραμπ: Υποστήριξη προς την πρωθυπουργό της Ιαπωνίας ενόψει των εκλογών της Κυριακής

21:38

Τσιάρας: Σε συντονισμό με την ΕΕ για την οριστική εκρίζωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

21:22

Ισχυρή, διψήφια πτώση για το ασήμι - Πιέσεις στον χρυσό

21:17

Ουκρανία: Κίεβο και Μόσχα θα συνεχίσουν τις τριμερείς συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες

21:12

Κεραμέως: Η αναβάθμιση των συστημάτων ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και ΑΡΙΑΔΝΗ ενισχύει εργαζόμενους και επιχειρήσεις

21:03

Γιατί η Anthropic πυροδότησε sell off στις μετοχές λογισμικού

20:52

Κούβα: «Έτοιμη για έναν διάλογο» με τις ΗΠΑ, όμως «χωρίς πιέσεις»

20:44

ΑΑΔΕ: Ξανά ανοιχτό το ΟΣΔΕ στους αγρότες για διορθώσεις σφαλμάτων στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 και 2025

20:30

Η επόμενη μέρα μετά τη New START: Στον «αέρα» η παγκόσμια πυρηνική ασφάλεια

20:21

Μπέσεντ: Η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαρτάται από τις ειρηνευτικές συνομιλίες

20:14

Αθόρυβη επίσκεψη στη Μόσχα του συμβούλου του Μακρόν για να προετοιμάσει τον διάλογο με τον Πούτιν

20:05

Ιμάμογλου: Έκκληση για επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ

19:48

Rio Tinto - Glencore: «Τίτλοι τέλους» για τη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο

19:45

Ιράν: Ανάπτυξη προηγμένων βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές 2.000 χλμ

19:30

Στο Μιλάνο αύριο ο Μητσοτάκης για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2026

19:12

ΕΚΤ και BoE έβαψαν «κόκκινες» τις ευρωαγορές με απώλειες 1%

19:03

Ποιοι παράγουν χρέος; Ο κόφτης και η σπατάλη