BACKSTORY

Διπλό case study – Το story της Alpha Bank – Η επιλογή του χρυσού

26-03-2025 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διπλό case study – Το story της Alpha Bank – Η επιλογή του χρυσού

Η... σαλάτα και το market making

Δεν ξέρω τι γίνεται με τους ειδικούς διαπραγματευτές, καθώς η νέα ιστοσελίδα του ΧΑ θυμίζει χωριάτικη σαλάτα. Πού θα πάει, θα τη βρούμε την άκρη, όταν τη βρουν και αυτοί που ανέβασαν την ιστοσελίδα και έβαλαν για παράδειγμα ψαχτήρι της... πλάκας. Πάντως, είδα την Austriacard ότι άλλαξε ειδικό διαπραγματευτή και αναρωτήθηκα τι να σου κάνει και αυτός, όταν όπως τα έχεις κάνει με τη διασπορά, δεν κουνιέται φύλλο σε μια μετοχή. Γιατί, εδώ που τα λέμε, αν υπήρχε και ενδιαφέρον, δεν θα χρειαζόταν να γίνονται συμβάσεις της εταιρείας με ειδικούς διαπραγματευτές, αλλά αυτοί θα πήγαιναν μόνοι τους.

Διπλό case study

Έκοψε το δικαίωμα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η μετοχή την Δευτέρα έκλεισε με άνοδο. Και πώς να μην κλείσει, αφού υπάρχει από ό,τι φαίνεται και μια ακόμα επιστροφή λόγω της μεταβίβασης της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς τρέχουν οι σχετικές συζητήσεις με τον όμιλο AKTOR. Τον τελευταίο χρόνο η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει επιστρέψει το απίστευτο ποσό των 470 εκατ. ευρώ στους μετόχους της και δεν μπορούμε να μην επαναλάβουμε ότι αποτελεί case study τα όσα έγιναν μετά την είσοδο του ομίλου της Motor Oil.

Τρένο

Σήμερα αναμένεται να δημοσιεύσει η ΔΕΗ αποτελέσματα 2024 και οι προσδοκίες είναι μεγάλες καθώς η μετοχή έγραψε νέο υψηλό στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Έχουμε την αίσθηση ότι όσοι πόνταραν, θα δικαιωθούν και μάλιστα, στο μέγιστο βαθμό καθώς η εταιρία πηγαίνει... τρένο.

Το story της Alpha

To καυτό story στο Xρηματιστήριο ανήκει δικαιωματικά στην Alpha Bank τις τελευταίες ημέρες.

Η αναβάθμιση από το τη Moody’s ήρθε σε μια στιγμή όπου η τράπεζα φαίνεται να έχει γίνει επενδυτικός πόλος έλξης- είναι γνωστές οι προθέσεις Χόλτερμαν- την ίδια στιγμή που ο Πόλσον ρευστοποίησε τη συμμετοχή του.

Σημαντικότερο όλων αυτών, είναι η επιβεβαίωση της στενής συνεργασίας με τη UniCredit, μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία και για τις δύο πλευρές. Περισσότερες εξελίξεις, μετοχικές και άλλες φαίνεται πως θα τις δούμε προσεχώς.

Όπως ανέφερε, πάντως, η τράπεζα σε σχέση με την αναβάθμισή της από τον διεθνή οίκο, η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την εντυπωσιακή πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, της κεφαλαιοποίησης και των βασικών κερδών.

Όταν η ελπίδα δεν είναι σύνθημα αλλά στρατηγική

«Οι εθελοντές, οι ανάδοχοι, η Κυπριακή Δημοκρατία... είναι οι σημαιοφόροι της ελπίδας. Ελπίδας που ανατέλλει ακόμη και μέσα από τις μεγαλύτερες αντιξοότητες ή απειλές. Ελπίδας που στηρίζεται στη συνεργασία κράτους και κοινωνίας».

Η φράση αυτή του Υπουργού Σταύρου Παπασταύρου, στην πρόσφατη εκδήλωση για τον θεσμό του Αναδόχου Αναδάσωσης και Αποκατάστασης, ήταν η αποτύπωση της φιλοσοφίας που φαίνεται να διαπερνά το σύνολο της στρατηγικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι υπόθεση ενός μόνο φορέα, αλλά ένα συλλογικό στοίχημα.

Το ΥΠΕΝ, μέσα από τη θεσμική «σκυταλοδρομία» των τελευταίων χρόνων, αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από διαχειριστής πόρων και έργων. Μπορεί να είναι καταλύτης συνεργασιών, πλατφόρμα συμμετοχής και κινητήριος δύναμη κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάταξης. Και ειδικά τώρα, σε μια συγκυρία όπου η κλιματική κρίση πιέζει για λύσεις με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, η έννοια της «ελπίδας» αποκτά διαφορετική βαρύτητα και είναι κεντρική επιλογή πολιτικής. Μια επιλογή που, όπως δείχνει το Υπουργείο, γίνεται πράξη μέσα από συνέργειες, θεσμούς και διαρκή ενεργοποίηση της κοινωνίας.

Η επιλογή του χρυσού

H αναζήτηση και η επιλογή επενδύσεων αυτήν την περίοδο, δεν αποτελεί απλό θέμα. Από τη μία οι πολιτικές Τραμπ από την άλλη οι επαπειλούμενες συρράξεις, οι συμπεριφορές της γειτονικής μας Τουρκίας, και γενικότερα η ανασφάλεια μοιραία οδηγεί στα ασφαλή καταφύγια που και αυτά πάντως κάνουν νερά….. Έτσι, υποχώρησε η τιμή του χρυσού μιας και το δολάριο άγγιξε υψηλό άνω των δύο εβδομάδων και οι δείκτες στη Wall Street κέρδισαν έδαφος. Μη φανταστείτε τίποτα τρομερές υποχωρήσεις. Παραμένει σταθερά πάνω από τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά και όσοι ξέρουν, λένε πως υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

Τα τρία σενάρια

Τρία σενάρια κερδίζουν έδαφος για τις φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός: Αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης και η μείωσή τους κατά 30%, περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα ακόμη και -το πιο σημαντικό- αναμόρφωση των κλιμακίων της άμεσης φορολόγησης, με στόχο κατά βάση τη μείωση της φορολογικών βαρών.

«Η λογική είναι ότι αυτά τα μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν θα έχουν όσο γίνεται ευρύτερο αποτύπωμα σε όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας και κυρίως στη λεγόμενη μεσαία τάξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος στη ΕΡΤ δίνοντας έτσι το στίγμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ανησυχητική απώλεια παγετώνων ως το 2100 προβλέπουν οι επιστήμονες - Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τις Άλπεις

23:50

Οι ΗΠΑ έχουν εισπράξει πάνω από 200 δισ. δολάρια από δασμούς το 2025

23:46

To smart #2 ξεκινά δοκιμές στη νέα ηλεκτρική πλατφόρμα ECA

23:41

Βρετανία: «Περισσότεροι άνθρωποι» πρέπει να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για τη χώρα τους

23:30

Δυτική Όχθη: Ο ισραηλινός στρατός απειλεί να κατεδαφίσει 25 πολυκατοικίες σε προσφυγικό καταυλισμό

23:21

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση απηύθυνε από την πρώτη στιγμή πρόταση διάλογου προς τους αγρότες

23:11

Μικρές απώλειες στη Wall Street - Παραμένουν οι πιέσεις στις μετοχές AI

23:00

Τραμπ: «Πιο κοντά από ποτέ» η επίτευξη συμφωνίας για την Ουκρανία

22:44

ΗΠΑ: Ο γιος του Ρομπ Ράινερ συνελήφθη για τις δολοφονίες των γονιών του

22:31

Δήμας: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί περισσότερα από 65 οδικά έργα

22:15

Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο έδωσε την άδεια στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τα αεροδρόμιά του

22:10

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συμβούλιο: Επισημαίνει αδυναμίες στην ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης

22:09

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο με φόντο Ουκρανία και Βενεζουέλα

21:59

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα σύντομα στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης στην ψηφιακή πολιτική

21:55

Nέα άνοδος για τον χρυσό - Με άλμα και το ασήμι

21:48

Ευρωπαίοι ηγέτες: Οι 6 δεσμεύσεις ασφαλείας που συμφώνησαν για την Ουκρανία

21:39

Τουρκία: Κατάρριψη drone που πλησίαζε τον εναέριο χώρο από τη Μαύρη Θάλασσα

21:25

Έγραψε ιστορία ο Έλον Μασκ: Πρώτος άνθρωπος με πλούτο 600 δισ. δολαρίων

21:10

ΗΠΑ: Οι εκτελέσεις αυξάνονται, η στήριξη στη θανατική ποινή μειώνεται

21:05

Θεοδωρικάκος: Η προσπάθεια για να τιθασευθεί το κόστος ζωής πρέπει να είναι συνεχής

20:54

Μερτς: 5 προϋποθέσεις για ενδεχόμενης συμφωνίας για Ουκρανία - Νέο μήνυμα Ζελένσκι

20:43

Δημοσκόπηση Alco: Το 78% θεωρεί δικαιολογημένες τις αγροτικές κινητοποιήσεις - Πρώτη η ΝΔ

20:32

Χάνει και το ορόσημο των 86.000 δολαρίων το Bitcoin με πτώση 3%

20:29

ΚΕΔΕ: Συμβολικό «λουκέτο» την Τρίτη στους δήμους όλης της χώρας

20:20

Αγρότες: Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά των εισαγωγών από Λατινική Αμερική

20:12

Κάλας: Όλοι γνωρίζουμε ότι το Ντονμπάς δεν είναι το τέλος του παιχνιδιού για τον Πούτιν

20:01

Γεράρδος (Πρόεδρος ΣΕΛΠΕ): Στην Ευρώπη χτίζεται παράλληλο εμπόριο χωρίς κανόνες

20:01

ΕΣΑ: Το τέλος των τριών ευρώ δεν σταματά τη λαίλαπα των ασιατικών πλατφορμών

19:52

Δ. Τσιόδρας: Η εκλογή Πιερρακάκη είναι νίκη σε τρία επίπεδα - της Ελλάδας, της Ευρώπης, του ΕΛΚ

19:50

Η Ικτίνος ολοκληρώνει τη συμφωνία για το ακίνητό της στη Σητεία, ενισχύοντας σημαντικά το τουριστικό αποτύπωμα της Κρήτης