BACKSTORY

Τι θα γίνει με το ελβετικό - Ανησυχία για τον τουρισμό - «Πράσινο φως» για τα logistics

04-02-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι θα γίνει με το ελβετικό - Ανησυχία για τον τουρισμό - «Πράσινο φως» για τα logistics

Τότε και μόνον τότε;

Αυτό το αστείο που είπε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, είχα πολύ καιρό να το ακούσω... It ain't over until the fat lady sings. Ήθελε να πει ο επικεφαλής της τράπεζας, πως τότε και μόνον τότε δηλαδή όταν η αοιδός θα τραγουδήσει, η συμφωνία για την Εθνική Ασφαλιστική θα είναι γεγονός. Ωστόσο δείχνει να πρόκειται για δουλειά κλεισμένη που όσες δυσκολίες και να έχει, δύσκολα θα χαλάσει. Γιατί πέρα από τη χοντρή κυρία το θέλει τόσο η νύφη και ο γαμπρός.

Τι θα γίνει με το ελβετικό

Πάμε για συμφωνία κυβέρνησης τραπεζών σε ότι αφορά το ελβετικό; Mπορεί! Μια πολιτική συμφωνία που όμως θα είναι αρκετή προκειμένου να ανακουφίσει τους δανειολήπτες; Κανένας ακόμη δεν ξέρει και σίγουρα ούτε και οι τράπεζες φαίνεται να το ξέρουν.

Ετοιμάζεται η θεσμοθέτηση για τα αγροτικά δάνεια

Αναμένεται η θεσμοθέτηση για τα αγροτικά δάνεια προκειμένου να καταστεί σαφές με ποιον τρόπο οι αγρότες θα ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τους διαχειριστές. Το ίδιο αναμένουν και οι διαχειριστές που έχουν παγώσει προς κάθε κατεύθυνση τις ενέργειές τους.

Ανησυχία για τον τουρισμό

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για την πορεία του τουρισμού στις Κυκλάδες, καθώς τώρα είναι η εποχή που κλείνονται τα πακέτα. Σίγουρα η αναστάτωση αυτή με τη σεισμική δραστηριότητα δεν θα επηρεάσει μόνον τη Σαντορίνη αλλά και γενικότερα τις Κυκλάδες όσο και αν απέχουν από το επίκεντρο των σεισμών. Εκτός και αν με ένα μαγικό τρόπο το φαινόμενο γρήγορα εκτονωθεί και μετά ξεχαστεί. Γιατί έτσι συμβαίνει συνήθως.

Αβεβαιότητα

Κατά τα λοιπά στο Χρηματιστήριο δεν είναι καθόλου καλά τα πράγματα. Τουλάχιστον η χθεσινή συνεδρίαση ήταν απογοητευτική, καθώς από τη μια το βαρύ κλίμα που έχουν δημιουργήσει για την κυβέρνηση τα Τέμπη και από την άλλη οι κινήσεις Τραμπ προκαλούν έντονη αβεβαιότητα. Και η αβεβαιότητα ως γνωστόν δεν αρέσει στις αγορές και φέρνει ρευστοποιήσεις.

Έκανε εντύπωση αλλά…

Πάντως μέσα σε αυτό το κλίμα εμένα μου προκάλεσε το ενδιαφέρον το θετικό πρόσημο κατά 1,25% της ΚΡΙ ΚΡΙ. Για την ακρίβεια με έκανε να αναρωτηθώ τι είδους ξένους και εγχώριους θεσμικούς έχει στο μετοχολόγιό της που είναι τόσο φανατικοί και κινούνται κόντρα στο ρεύμα. Εκτός βέβαια και αν όλα αυτά που βλέπουμε στο ταμπλό είναι ελληνικός δάκτυλος που είτε δηλώνει έδρα την Ελλάδα είτε το εξωτερικό. Παρεμπιπτόντως η εταιρεία έχει καλή κερδοφορία, αλλά η μετοχή έχει ανέβει και οι δείκτες επίσης, ενώ η διασπορά θα έλεγα ότι είναι μη αποδεκτή για την κεφαλαιοποίηση που έχει.

Ακόμα και ο Καρέλιας

Για τους κανόνες Κοντόπουλου βέβαια είναι όλα εντάξει αν και με τις πατέντες που ο ίδιος έβαλε για να ακυρώσει στην πραγματικότητα τον εαυτό του θεωρώντας ότι δεν θα τον πάρουν είδηση σε λίγο θα είναι εντάξει όλοι. Ακόμα και ο Καρέλιας αν σπάσουν τα πακέτα σε 4% έκαστο σε μέλη της οικογένειας.

Η ΕΤΑΔ, οι κεραμιστές και το ακίνητο στο Μαρούσι

Πέρυσι τον Απρίλιο ξεκινούσε από την ΕΤΑΔ διαγωνισμός για την πώληση ενός εμβληματικού ακινήτου στο Μαρούσι, στην περιοχή των Αναβρύτων που στεγάζει εδώ και δεκαετίες το Κέντρο Κεραμικής Τέχνης. Δηλαδή, το ακίνητο συνδέεται με τον συνεταιρισμό αγγειοπλαστών και κεραμιστών της περιοχής που είναι εγκατεστημένος εκεί. Το ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου ανταλλάγματος είχε οριστεί στο ποσό των 3.335.000 ευρώ. Ωστόσο, ο διαγωνισμός πάει από παράταση σε παράταση και πλέον δόθηκε νέα ημερομηνία για τις προσφορές, στις 28 Φεβρουαρίου 2025. Όπως λέγεται στην αγορά, υπήρχαν πολεοδομικά θέματα ή νομικά, ο τοπικός δήμος διεκδικούσε το ακίνητο για να το διαχειριστεί ο ίδιος και πάει λέγοντας. Για να δούμε αν έχει ξεμπλέξει η υπόθεση ή θα φτάσουμε να… χρονίσει ο διαγωνισμός.

«Πράσινο φως» για τα logistics

Θεωρητικά, οι γνωμοδοτήσεις της Περιφέρειας Αττικής δεν είναι δεσμευτικές για τις επενδύσεις, ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί θετική είδηση το «πράσινο φως» που δίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για διάφορα projects, έστω και με προϋποθέσεις ή αστερίσκους. Στην πρόσφατη συνεδρίασή του μάλιστα, είχαν την τιμητική τους 3-4 επενδύσεις που αφορούν σε logistics επενδύσεις. Για παράδειγμα, γνωμοδότησε επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου σε ακίνητο της εταιρείας «STREEM LOGISTICS A.E.», που συνδέεται με το γνωστό fund HIG, στη θέση «Σκαραμαγκάς» του Δήμου Χαϊδαρίου.

Επίσης, γνωμοδότησε θετικά επί της ΜΠΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη δραστηριότητα «Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής (ΚΑΔ) εμπορευμάτων (LOGISTICS: 3PL Third Party Logistics)» της εταιρείας «MAKIOS LOGISTICS A.E.» (του ομίλου OB Streem, της HIG). Επιπρόσθετα, «άναψε πράσινο» για την ΜΠΕ του «Κέντρο Αποθήκευσης & Διανομής» της εταιρείας «EVITENCO» στον Δήμο Ασπροπύργου, δηλαδή σε επένδυση που συνδέεται με την Trade Estates (ΑΕΕΑΠ της Fourlis) και το Διεθνές Κέντρου Διανομής της InterIKEA στον Ασπρόπυργο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Σε δίκη για διαφθορά και υπεξαίρεση παραπέμπεται η σύζυγος του Πέδρο Σάντσεθ

23:44

Ισραήλ: Ο πρεσβευτής της Ιταλίας κλήθηκε για εξηγήσεις μετά τα σχόλια Ταγιάνι για τα πλήγματα στον Λίβανο

23:33

Νετανιάχου: Υποσχέθηκα ότι δεν θα υπάρξει άλλο Ολοκαύτωμα και φέτος εκπλήρωσα αυτή την υπόσχεση – Η Ευρώπη έχει πολλά να μάθει από εμάς

23:25

Ντεμαράζ για S&P 500 και Nasdaq - Η Wall Street «ποντάρει» σε λύση στο Ιράν

22:49

ΟΗΕ: Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή στις 16 Απριλίου μετά το βέτο Ρωσίας-Κίνας

22:33

Τραμπ: «Δεν θα ζητήσω συγγνώμη από τον Πάπα» - Διέγραψε την ανάρτηση που εμφανίζεται ως «Ιησούς»

22:24

Πετρέλαιο: Μία ανάσα από τα 100 δολάρια έκλεισαν Brent και WTI

22:10

Χρυσός: Ήπια πτώση με πίεση από το δολάριο

21:53

Λίβανος: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει τις αυριανές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

21:45

Γκουτέρες: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Μέση Ανατολή»

21:31

Γερμανία: Νέα απεργία της Lufthansa Τετάρτη και Πέμπτη

21:12

Κίνα: Η διατήρηση της εκεχειρίας Ιράν-ΗΠΑ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα

20:57

Επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου και την Αθηνών-Λαμίας

20:39

LVMH: Έχασαν τις εκτιμήσεις οι πωλήσεις πρώτου τριμήνου λόγω Μέσης Ανατολής

20:24

Μαγιάρ: Δεσμεύεται η Ουγγαρία να κάνει δημοκρατική στροφή, επιδιώκει την αποδέσμευση των κονδυλίων της ΕΕ

20:07

Μελόνι: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Τραμπ για τον Πάπα Λέοντα

19:55

Ισραήλ: Πάνω από 250 μαχητές της Χεζμπολάχ εξουδετερώθηκαν στον Λίβανο

19:45

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αρνούνται να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ

19:35

Πρωθυπουργός Πακιστάν: Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ «αντέχει»

19:13

Eυρωαγορές: Αρνητικά πρόσημα με φόντο τα Στενά του Ορμούζ

18:56

Δόμηση σε περιοχές Natura: Το «φίλτρο» του ΣτΕ και το ρίσκο που έρχεται μετά τον νόμο

18:37

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Σέρρες – Ποια δρομολόγια αναστέλλονται

18:29

Η Goldman Sachs προειδοποιεί τους καταναλωτές: Η αύξηση της βενζίνης θα γίνει αισθητή

18:14

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η μήνυση Τραμπ σε βάρος της WSJ για συκοφαντική δυσφήμηση σχετικά με τον Έπστιν

18:02

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Σακουρατζίμα στην Ιαπωνία

17:54

Στάρμερ: Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να σταματήσουν το ατελείωτο σκρολάρισμα

17:42

Τραμπ: «Σε ισχύ ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ - Το Ιράν θέλει διακαώς συμφωνία»

17:31

Συντριβή Όρμπαν: Ένας «Ιούδας» λιγότερος, ο «Γολγοθάς» ωστόσο δεν τελειώνει

17:24

Μαγιάρ για Ουκρανία: Αποκλείεται η ένταξη στην ΕΕ μιας χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση

16:55

Ελπίδα στην Wall Street πάρα το «μπλόκο» στα Στενά του Ορμούζ