BACKSTORY

Πάμε για πρόωρη αποπληρωμή Νο3 - Θαύματα στην αγορά - Οι στόχοι και το παρελθόν

19-11-2024 | 00:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πάμε για πρόωρη αποπληρωμή Νο3 - Θαύματα στην αγορά - Οι στόχοι και το παρελθόν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πάμε τώρα για πρόωρη αποπληρωμή Νο3 το 2026

Την πρόωρη αποπληρωμή ακριβού χρέους και το 2025 ανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «The New Era of Greek Banking» που διοργάνωσε το αμερικανικό πρακτορείο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως είπε η νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5 δισ., ευρώ έρχεται «σε συνέχεια της πρόωρης εξόφλησης δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο» και στέλνει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές σχετικά με την προσήλωση της Ελλάδας στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μείωση του δημόσιου χρέους». Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, όπως έγραφε και το insider, πώς η σταδιακή απομείωση του μαξιλαριού διαθεσίμων των 15,7 δισ. θα συνεχιστεί και το 2025 με παρόμοιο ρυθμό, δηλαδή κατά 1/3 ετησίως (κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο). Απομένει μετά η τρίτη κίνηση, την οποία θα δρομολογήσει ο ΟΔΔΗΧ το 2026.

Και μία ακόμη σημείωση: 5 δισ. θα διατεθούν από το «μαξιλάρι», το τελικό ποσό μπορεί και το 2025 και το 2026 να είναι (όπως και φέτος) μεγαλύτερο, διαθέτοντας και άλλα διαθέσιμα. Γιατί υπάρχουν σημαντικά οφέλη για το χρέος αλλά και για τα κρατικά ταμεία που θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερα.

Τράπεζες και πολιτική σταθερότητα

Ειδήσεις και κόντρα ειδήσεις βγήκαν από το event του Bloomberg για την επόμενη ημέρα των τραπεζών.

Η πρώτη και σημαντικότερη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που είπε χωρίς επιφύλαξη πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους όταν ρωτήθηκε σχετικά. Άρα πολιτική σταθερότητα.

Αυτό πάντως όπως ανέφεραν και οι τραπεζίτες είναι ζητούμενο και καλώς έκαναν και το είπαν. Ζητούμενο είναι και οι επενδύσεις πρόσθεσαν. Ο Πρωθυπουργός πάντως τους προέτρεψε να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας περισσότερο...

Θαύματα

Κάτι περίεργα πράγματα ακούω στην αγορά. Μου λένε για παράδειγμα, ότι υπάρχει εταιρεία η οποία το 2023 έκανε τζίρο γύρω στα 15 εκατομμύρια με μόνο 2 άτομα προσωπικό, ενώ την προηγούμενη χρονιά ο τζίρος της ήταν σχεδόν μηδενικός. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό το θαύμα αλλά πολύ θέλω να μάθω. Όχι τίποτα άλλο αλλά για να παρατήσω αυτή τη δουλειά που κάνω και να ακολουθήσω το δεύτερο τον εύκολο δρόμο που από το μηδέν ο τζίρος απογειώνεται και στη συνέχεια μάλιστα κάνεις και εξαγορά. Πιο τέλεια δεν γίνεται ειδικά αν το δημόσιο είναι ο αντισυμβαλλόμενος.

Οι στόχοι και το παρελθόν

Θα πετύχει τους στόχους του 2024 ισχυρίζεται η Austriacard δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε. Περιμένουμε όμως να το δούμε. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν θα επιτύχουν τους στόχους τους και οι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές στο τελευταίο placement που έκανε η εταιρεία. Γιατί διαπιστώνω πολλή μουρμούρα εσχάτως και όχι άδικα.

Υπάρχει και ένα παρελθόν άλλωστε που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των μετόχων της μειοψηφίας από τους διοικούντες κατά τη διάρκεια των μετασχηματισμών το οποίο δυστυχώς επανέρχεται στο προσκήνιο.

Χωρίς βάθος

Η Δομική Κρήτης μπορεί να ανέκαμψε από τα χαμηλά αλλά φαίνεται αυτό δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία καθώς οι όγκοι που πραγματοποιεί μετοχή είναι χαμηλή και θα ήταν χαμηλότερη αν δεν γίνονταν αγορές από τον κύριο Αθανάσιο Κούτρα. Πραγματικά αναρωτιέμαι τι νόημα έχουν οι κεφαλαιοποιήσεις για μετοχές που δεν έχουν βάθος. Εκτός και αν υπάρχουν τίποτα μετοχοδάνεια που δεν το φανταζόμαστε.

Περισσότερη Ευρώπη

Κατά τα λοιπά τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι τραπεζίτες όσο και ο Κεντρικός Τραπεζίτης σημείωσαν την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Απαίτηση για τραπεζική και κεφαλαιακή ένωση. Η δημοσιονομική ένωση θα χρειαστεί χρόνο.

Και όλοι μα όλοι συμφώνησαν με την έκθεση Ντράγκι, ενώ ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να επισημάνει πως χρήματα για παραπάνω επενδύσεις υπάρχουν.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις

Κέρδη και εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλά και επενδύσεις και εν τέλει διανομές στους μετόχους είναι τα projects των ελληνικών τραπεζών που η κάθε μία τράπεζα σκοπεύει να τα υλοποιήσει με τρόπο διαφορετικό. Ένα είναι βέβαιο πως οι τράπεζες περνούν την καλύτερή τους φάση και η επικείμενη μείωση των επιτοκίων δεν τις ακουμπά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:11

Ελβετία: ΗΠΑ και Ιράν θα έχουν συνομιλίες αύριο, Παρασκευή, στο Μπούργκενστοκ

12:59

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τέλος οι παρατάσεις - Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι

12:57

Βρούτσης: Αισθητή μείωση της αθλητικής βίας, ρεκόρ 15ετίας στην αύξηση εισιτηρίων

12:52

Η ΑΑΔΕ αναβαθμίζει τη φυσική εξυπηρέτηση με το νέο δίκτυο «myPoint»

12:47

Ισραήλ: Διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για τη διατήρηση των στρατευμάτων του στον Λίβανο

12:46

Γαλλία: Στους 40°C αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία στο Παρίσι και στα κεντροανατολικά

12:46

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για τις δημόσιες συντάξεις: «Δεν θα αρκούν στο μέλλον»

12:46

Ζαχαράκη: «Χτίζουμε την Ελλάδα ως περιφερειακό και διεθνή ακαδημαϊκό κόμβο»

12:40

Growthfund Investor Summit 2026: Η Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού διαλόγου

12:34

Στις 2 Ιουλίου συνεχίζεται η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη

12:32

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κατά 4,2% στις γεννήσεις στην Ελλάδα πέρυσι

12:12

Το Ισραήλ διακόπτει «κάθε επαφή» με την Κάγια Κάλας

12:12

Intel: «Άλμα» 9% μετά τις αναφορές Τραμπ για συνεργασία με την Apple για το σχεδιασμό τσιπ

12:09

Τι είναι το φαινόμενο Μέτε - Μάριτ

12:07

Η καθημερινή έκθεση της εγκύου σε χημικές ουσίες συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό

11:58

ΕΒΕΠ: Ζητά αναμόρφωση της νομοθεσίας με ενίσχυση της αυτοτέλειας των επιμελητηρίων

11:56

Ανδρουλάκης: Με τους δανειολήπτες ή με τα funds; Εμείς έχουμε επιλέξει πλευρά

11:55

ΔΟΑΕ: Έτοιμος να προχωρήσει σε «συγκεκριμένα μέτρα» μετά την συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

11:55

ΔΑΑ: Οι στόχοι της έκδοσης του ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ

11:52

ΥΠΑ: Αύξηση 5,7% στην επιβατική κίνηση το πρώτο 5μηνο στα αεροδρόμια

11:38

Στασινός στη Beyond 2026: Τα 3 βήματα για πιο ανθεκτικές υποδομές

11:36

Πετρέλαιο: Πτώση 2% μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν

11:28

Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα στα ταμπλό εν μέσω στοιχημάτων για αύξηση επιτοκίων από Fed

11:27

Λαγοκέφαλοι: Ο πραγματικός κίνδυνος δεν αφορά τις επιθέσεις σε λουόμενους

11:17

Χρηματιστήριο: Μικτή εικόνα στο ταμπλό και ήπια διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη

10:57

Μητσοτάκης για «PosoKanei»: Πριν πληρώσεις μπορείς να ξέρεις πλέον πού είναι πιο φθηνό το καλάθι σου

10:54

Ζελένσκι: «Εντελώς δικαιολογημένη η ουκρανική επίθεση εναντίον διυλιστηρίου στη Μόσχα»

10:40

Θεοδωρικάκος: Η διαφάνεια είναι όπλο στα χέρια των καταναλωτών σε όλους τους τομείς

10:36

Βρετανία: Το εμβόλιο HPV μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις νεαρές γυναίκες

10:28

Χέγκσεθ: «Το NATO χρειάζεται να επιστρέψει στις ρίζες του ως σκληροπυρηνική συμμαχία»