BACKSTORY

Παρελθόν το κρυφτούλι - Το επενδυτικό κενό και οι συστάσεις - «Γκάζι» για τα δυναμικά τιμολόγια

21-05-2024 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρελθόν το κρυφτούλι - Το επενδυτικό κενό και οι συστάσεις - «Γκάζι» για τα δυναμικά τιμολόγια

Παρελθόν το κρυφτούλι

Δύσκολα κάποιος με χρέη στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό τομέα θα μπορεί να κρύψει περιουσιακά στοιχεία από τώρα και στο εξής μιας και τέθηκαν σε ισχύ οι καινούριοι κανόνες για την εναρμόνιση των ποινικών αδικημάτων και των ποινών για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ. Επομένως αποφάσεις που λαμβάνονται εδώ μπορούν να εκτελεστούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα αδικήματα

Οι κανόνες περιλαμβάνουν κατάλογο ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την παραβίαση και την καταστρατήγηση των κυρώσεων της ΕΕ, όπως για παράδειγμα: Μη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, παραβίαση ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και εμπάργκο όπλων, παροχή απαγορευμένων ή περιορισμένων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μεταφορά σε τρίτους κεφαλαίων που θα έπρεπε να έχουν δεσμευθεί ή παροχή ψευδών πληροφοριών για την απόκρυψη κεφαλαίων που πρέπει να δεσμευθούν.

Το επενδυτικό κενό και κυρίως οι συστάσεις

Η δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού κλίματος θα εξαρτηθεί και από την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίζει διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως η γραφειοκρατία στις επιχειρηματικές διαδικασίες, οι καθυστερήσεις στο δικαστικό σύστημα, να προωθεί οικονομίες κλίμακας και να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου.

Aυτά αναφέρει η DBRS για το επενδυτικό κενό που υφίσταται μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ. Και βέβαια δεν κομίζει κάτι καινούριο. Όμως είναι αλλιώς να τα λέμε εμείς μεταξύ μας και αλλιώς ο διεθνής οίκος.

Υψηλότερα οι τιμές στόχοι

Όσο για τα αποτελέσματα του Q1 για τις τράπεζες, που αποτελούν σχεδόν παρελθόν, έρχονται όλοι οι οίκοι και αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους ως προς την τιμή στόχο των τραπεζών. Προσοχή πάντως γιατί έρχονται οι μειώσεις επιτοκίων.

Μετά τα bonus, αγοράζει μετοχές

Αφού αποφασίστηκαν τα παχυλά bonus από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, με την καταψήφιση από τα 2/3 των μετόχων μειοψηφίας, τώρα ο CEO του Ελ. Βενιζέλος αγοράζει μετοχές. Κάτι είναι κι αυτό αλλά δεν αλλάζει τη στάση ειδικά των μεγάλων επενδυτών του εξωτερικού που δεν αρέσκονται σε τέτοιες πρακτικές.

Βούλιαξε στις ζημιές η ΝΙΚΑΣ

Υποθέτω ότι θυμάστε ότι κάποτε υπήρχε μια εταιρεία που λεγόταν ΝΙΚΑΣ και ήταν υπό τον έλεγχο του μεγάλου κατά τα άλλα επενδυτή Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Η εταιρεία αυτή βγήκε από το Χρηματιστήριο αφού είχαν προηγηθεί σωρεία αναδιαρθρώσεων και διαγραφών δανείων και το 2022 όπου υπάρχουν τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία ξαναβούλιαξε στις ζημιές. Ειδικότερα με τζίρο 70,5 εκατ. ευρώ κατάγραψε καθαρή ζημία μετά από φόρους 12,227 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε δάνειο 23,5 εκατ. ευρώ από το μέτοχό της την Bespoke (του κυρίου Σπύρου Θεοδωρόπουλου) η οποία με τη σειρά της είχε δάνεια 124 εκατ. ευρώ. Η ίδια εταιρεία έχει δάνεια απευθείας από τις τράπεζες άλλα 12 εκατ. ευρώ. Κατά τα άλλα στην Ελλάδα δεν γίνονται επενδύσεις με τα λεφτά των άλλων.

Το ενημερωτικό της Noval

Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή της Noval στο Χρηματιστήριο. Η ΑΕΕΑΠ θα διαθέσει τις μετοχές με σημαντικό discount της τάξεως του 29% προκειμένου να γίνει ελκυστική η συμμετοχή των επενδυτών. Να δούμε πώς θα τα πάει στο ταμπλό, όπου άλλες ΑΕΕΑΠ πρόσφατα δεν είχαν και ιδιαίτερα καλή πορεία, κάτι που αποτελεί γενικό φαινόμενο για τον κλάδο.

«Γκάζι» για τα δυναμικά τιμολόγια ρεύματος

Ψηλά στην ατζέντα του ΥΠΕΝ βρίσκεται η δημιουργία των προϋποθέσεων για την κυκλοφορία δυναμικών («πορτοκαλί») τιμολογίων ρεύματος, καθώς θα αποτελέσουν αντίδοτο στις περικοπές ΑΠΕ, ενώ θα δώσουν τη δυνατότητα σε καταναλωτές με «έξυπνους» μετρητές να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, τις ώρες που οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτό προέκυψε από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΝ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Χρηματιστήριο Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ). Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να βρεθούν λύσεις για τις περικοπές ΑΠΕ, οι οποίες καταγράφηκαν ενισχυμένες την άνοιξη και αναμένεται να επανακάμψουν από το φθινόπωρο, με τον περιορισμό ξανά της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργειας. Μία από τις βασικότερες παρενέργειες των περικοπών είναι πως καθιστούν αβέβαια τα έσοδα των μονάδων ανανεώσιμων πηγών, απειλώντας προοπτικά την περαιτέρω «πράσινη στροφή» του ενεργειακού μίγματος.

Τα «πορτοκαλί» τιμολόγια θα είναι πολυζωνικά, με τις χρεώσεις τους να μεταβάλλονται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μέσα στο 24ωρο. Έτσι, ενισχύοντας τη ζήτηση τις ώρες χαμηλών χονδρεμπορικών τιμών -λόγω της μεγάλης παραγωγής ΑΠΕ- θα περιορίσουν τις απορρίψεις «πράσινης» παραγωγής, που παρατηρείται τα ίδια χρονικά διαστήματα.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη ήταν η αυστηροποίηση των «πέναλτι» των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) στις περιπτώσεις όπου εγχέουν στο σύστημα παραγωγή η οποία δεν έχει πωληθεί στην αγορά επόμενης Ημέρας. Επίσης, η απόλυτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, για την προσθήκη τηλεχειρισμού στα έργα ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής με ισχύ άνω του 1 MW, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί και σε αυτά «ψαλίδι» κάθε φορά που η «πράσινη» παραγωγή υπερβαίνει τη ζήτηση.

Η σημασία και τα περιβαλλοντικά του FlyOver

Όπως ανέφερε χτες ο υφυπουργός Υποδομών, Ν. Ταχιάος, η συγκοινωνιακή μελέτη ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης δεν καταλήγει στη δημιουργία μόνο δύο γραμμών του Μετρό, αλλά τεκμηριώνει την ανάγκη για πρόσθετα έργα όπως ο Flyover (οδικό ΣΔΙΤ με ανάδοχο τις ΑΒΑΞ – Μυτιληναίος). Αρα, θεωρείται αναγκαίο έργο. Και θυμίζουμε ότι, κι ενώ προ εβδομάδων το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής των εργασιών του έργου, για τις 22 Μαΐου είχε οριστεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αίτηση ακύρωσης του Flyover, την οποία έχουν καταθέσει διάφοροι τοπικοί σύνδεσμοι και σύλλογοι.

Πάντως, είναι σε διαβούλευση έως τις 19 Ιουλίου η «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΤΜΗΜΑ Α/Κ 5 (ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ) - Α/Κ Κ10 (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΙΚΑ) για την ενσωμάτωση διαφοροποιήσεων της ζώνης κατάληψης και της αντίστοιχης έγκρισης επέμβασης σε εκτάσεις της δασικής νομοθεσίας». Όπως αναφέρεται, η διαφοροποίηση που έχει προκύψει από την εφαρμογή των συμπληρωματικών ορίων απαλλοτρίωσης του έργου αφορά στην επιπλέον κατάληψη έκτασης που προκύπτει σε τμήματα πέριξ του εύρους κατάληψης των αδειοδοτημένων έργων της οδού. Και δεν επηρεάζει τα τεχνικά ζητήματα. Με την επικαιροποίηση του έργου βάσει των επιπλέον ορίων απαλλοτρίωσης του έργου προκύπτει συνολική επέμβαση σε εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας περί των 187,7 στρεμμάτων, από 132 αρχικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:50

Οι νέοι καθυστερούν να πιάσουν δουλειά - Οι 70άρηδες επιστρέφουν στο γραφείο μετά τη σύνταξη

15:49

1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο

15:41

Γκιουλέκας: Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, τα λόγια πρέπει να είναι λίγα

15:35

Άρειος Πάγος: Παρέμβαση για καταγγελίες περί νοθείας στις Ευρωεκλογές

15:27

Αντ. Μιτζάλης (ΑΒΑΞ): «Υποδειγματική η παρέμβαση στη γέφυρα του Ισθμού»

15:22

Φωτιές σε Κιλκίς και Πέλλα - Εστάλη 112 στους κατοίκους

15:04

EIT Health: Ευκαιρία συνεργασίας ελληνικών εταιρειών υγείας με κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης

15:03

Ταχιάος: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για διευκόλυνση μετακινήσεων στα διόδια του Ισθμού

15:01

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ώρα να τεθούν περιορισμοί στα κρουαζιερόπλοια στα νησιά λόγω υπερτουρισμού

14:54

Eurobank: Συνεχίστηκε η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το α' τρίμηνο - Τα στηρίγματα

14:49

Φινλανδία: Πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά

14:48

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο - Στο «κόκκινο» τα Δωδεκάνησα

14:44

ΙΟΒΕ: Οριακή άνοδος του τζίρου στη βιομηχανία τον Ιούνιο

14:41

Λεμέρ: Κίνδυνος δημοσιονομικής κρίσης σε περίπτωση νίκης της ακροδεξιάς στις γαλλικές εκλογές

14:38

ΑΣΕΠ: Ανακοινώθηκαν οι 15 Διοικητές και Υποδιοικητές Υ.Πε. που περνούν στην επόμενη φάση

14:30

Ρωσία: Η συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ-Ουκρανίας είναι μια «κόλλα χαρτί» λέει η Ζαχάροβα

14:27

Αναγόρευση της Ιουλίας Τσέτη, Προέδρου & CEO του ΟΦΕΤ ως Επίτιμης Δρ Φαρμακευτικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών

14:22

Σκυλακάκης: Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας

14:13

Telekom: Κορυφαία συνδεσιμότητα σε όλα τα γήπεδα του UEFA EURO 2024 μέσω 5G και οπτικών ινών

14:08

Νέα Αριστερά: Ο ανασχηματισμός παρωδία εξελίχθηκε σε μουσικές καρέκλες»

14:07

ΥΠΠΟ: Οι ώρες λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων λόγω καύσωνα

13:59

ΤτΕ: Αύξηση 3,8% στο ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

13:54

Κορκίδης για ανασχηματισμό: Η κυβέρνηση μπορεί να τρέξει γρηγορότερα και να πετύχει περισσότερα

13:44

Υπ. Υποδομών: Υπεγράφη η σύμβαση για το αρδευτικό δικτύου στον Γέρμα Καστοριάς

13:40

Quest: Διανομή μερίσματος 0,2090 ευρώ/μετοχή - Στις 25 Ιουνίου η αποκοπή

13:38

Δένδιας: Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία αξιών και αρχών

13:34

Με… χιούμορ και βολές για ανακρίβειες η «κόντρα» των σούπερ μάρκετ για τις τιμές

13:30

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

13:24

ΤΑΙΠΕΔ: Η Α1 Yacht Trade Consortium προτιμητέος επενδυτής για τη Μαρίνα Αργοστολίου

13:19

Μυλωνάκης: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ