BACKSTORY

Παρελθόν το κρυφτούλι - Το επενδυτικό κενό και οι συστάσεις - «Γκάζι» για τα δυναμικά τιμολόγια

21-05-2024 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παρελθόν το κρυφτούλι - Το επενδυτικό κενό και οι συστάσεις - «Γκάζι» για τα δυναμικά τιμολόγια
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Παρελθόν το κρυφτούλι

Δύσκολα κάποιος με χρέη στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό τομέα θα μπορεί να κρύψει περιουσιακά στοιχεία από τώρα και στο εξής μιας και τέθηκαν σε ισχύ οι καινούριοι κανόνες για την εναρμόνιση των ποινικών αδικημάτων και των ποινών για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ. Επομένως αποφάσεις που λαμβάνονται εδώ μπορούν να εκτελεστούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα αδικήματα

Οι κανόνες περιλαμβάνουν κατάλογο ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την παραβίαση και την καταστρατήγηση των κυρώσεων της ΕΕ, όπως για παράδειγμα: Μη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, παραβίαση ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και εμπάργκο όπλων, παροχή απαγορευμένων ή περιορισμένων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μεταφορά σε τρίτους κεφαλαίων που θα έπρεπε να έχουν δεσμευθεί ή παροχή ψευδών πληροφοριών για την απόκρυψη κεφαλαίων που πρέπει να δεσμευθούν.

Το επενδυτικό κενό και κυρίως οι συστάσεις

Η δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού κλίματος θα εξαρτηθεί και από την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίζει διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως η γραφειοκρατία στις επιχειρηματικές διαδικασίες, οι καθυστερήσεις στο δικαστικό σύστημα, να προωθεί οικονομίες κλίμακας και να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου.

Aυτά αναφέρει η DBRS για το επενδυτικό κενό που υφίσταται μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ. Και βέβαια δεν κομίζει κάτι καινούριο. Όμως είναι αλλιώς να τα λέμε εμείς μεταξύ μας και αλλιώς ο διεθνής οίκος.

Υψηλότερα οι τιμές στόχοι

Όσο για τα αποτελέσματα του Q1 για τις τράπεζες, που αποτελούν σχεδόν παρελθόν, έρχονται όλοι οι οίκοι και αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους ως προς την τιμή στόχο των τραπεζών. Προσοχή πάντως γιατί έρχονται οι μειώσεις επιτοκίων.

Μετά τα bonus, αγοράζει μετοχές

Αφού αποφασίστηκαν τα παχυλά bonus από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, με την καταψήφιση από τα 2/3 των μετόχων μειοψηφίας, τώρα ο CEO του Ελ. Βενιζέλος αγοράζει μετοχές. Κάτι είναι κι αυτό αλλά δεν αλλάζει τη στάση ειδικά των μεγάλων επενδυτών του εξωτερικού που δεν αρέσκονται σε τέτοιες πρακτικές.

Βούλιαξε στις ζημιές η ΝΙΚΑΣ

Υποθέτω ότι θυμάστε ότι κάποτε υπήρχε μια εταιρεία που λεγόταν ΝΙΚΑΣ και ήταν υπό τον έλεγχο του μεγάλου κατά τα άλλα επενδυτή Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Η εταιρεία αυτή βγήκε από το Χρηματιστήριο αφού είχαν προηγηθεί σωρεία αναδιαρθρώσεων και διαγραφών δανείων και το 2022 όπου υπάρχουν τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία ξαναβούλιαξε στις ζημιές. Ειδικότερα με τζίρο 70,5 εκατ. ευρώ κατάγραψε καθαρή ζημία μετά από φόρους 12,227 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε δάνειο 23,5 εκατ. ευρώ από το μέτοχό της την Bespoke (του κυρίου Σπύρου Θεοδωρόπουλου) η οποία με τη σειρά της είχε δάνεια 124 εκατ. ευρώ. Η ίδια εταιρεία έχει δάνεια απευθείας από τις τράπεζες άλλα 12 εκατ. ευρώ. Κατά τα άλλα στην Ελλάδα δεν γίνονται επενδύσεις με τα λεφτά των άλλων.

Το ενημερωτικό της Noval

Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή της Noval στο Χρηματιστήριο. Η ΑΕΕΑΠ θα διαθέσει τις μετοχές με σημαντικό discount της τάξεως του 29% προκειμένου να γίνει ελκυστική η συμμετοχή των επενδυτών. Να δούμε πώς θα τα πάει στο ταμπλό, όπου άλλες ΑΕΕΑΠ πρόσφατα δεν είχαν και ιδιαίτερα καλή πορεία, κάτι που αποτελεί γενικό φαινόμενο για τον κλάδο.

«Γκάζι» για τα δυναμικά τιμολόγια ρεύματος

Ψηλά στην ατζέντα του ΥΠΕΝ βρίσκεται η δημιουργία των προϋποθέσεων για την κυκλοφορία δυναμικών («πορτοκαλί») τιμολογίων ρεύματος, καθώς θα αποτελέσουν αντίδοτο στις περικοπές ΑΠΕ, ενώ θα δώσουν τη δυνατότητα σε καταναλωτές με «έξυπνους» μετρητές να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, τις ώρες που οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτό προέκυψε από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΝ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Χρηματιστήριο Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ). Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να βρεθούν λύσεις για τις περικοπές ΑΠΕ, οι οποίες καταγράφηκαν ενισχυμένες την άνοιξη και αναμένεται να επανακάμψουν από το φθινόπωρο, με τον περιορισμό ξανά της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργειας. Μία από τις βασικότερες παρενέργειες των περικοπών είναι πως καθιστούν αβέβαια τα έσοδα των μονάδων ανανεώσιμων πηγών, απειλώντας προοπτικά την περαιτέρω «πράσινη στροφή» του ενεργειακού μίγματος.

Τα «πορτοκαλί» τιμολόγια θα είναι πολυζωνικά, με τις χρεώσεις τους να μεταβάλλονται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μέσα στο 24ωρο. Έτσι, ενισχύοντας τη ζήτηση τις ώρες χαμηλών χονδρεμπορικών τιμών -λόγω της μεγάλης παραγωγής ΑΠΕ- θα περιορίσουν τις απορρίψεις «πράσινης» παραγωγής, που παρατηρείται τα ίδια χρονικά διαστήματα.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη ήταν η αυστηροποίηση των «πέναλτι» των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) στις περιπτώσεις όπου εγχέουν στο σύστημα παραγωγή η οποία δεν έχει πωληθεί στην αγορά επόμενης Ημέρας. Επίσης, η απόλυτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, για την προσθήκη τηλεχειρισμού στα έργα ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής με ισχύ άνω του 1 MW, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί και σε αυτά «ψαλίδι» κάθε φορά που η «πράσινη» παραγωγή υπερβαίνει τη ζήτηση.

Η σημασία και τα περιβαλλοντικά του FlyOver

Όπως ανέφερε χτες ο υφυπουργός Υποδομών, Ν. Ταχιάος, η συγκοινωνιακή μελέτη ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης δεν καταλήγει στη δημιουργία μόνο δύο γραμμών του Μετρό, αλλά τεκμηριώνει την ανάγκη για πρόσθετα έργα όπως ο Flyover (οδικό ΣΔΙΤ με ανάδοχο τις ΑΒΑΞ – Μυτιληναίος). Αρα, θεωρείται αναγκαίο έργο. Και θυμίζουμε ότι, κι ενώ προ εβδομάδων το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής των εργασιών του έργου, για τις 22 Μαΐου είχε οριστεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αίτηση ακύρωσης του Flyover, την οποία έχουν καταθέσει διάφοροι τοπικοί σύνδεσμοι και σύλλογοι.

Πάντως, είναι σε διαβούλευση έως τις 19 Ιουλίου η «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΤΜΗΜΑ Α/Κ 5 (ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ) - Α/Κ Κ10 (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΙΚΑ) για την ενσωμάτωση διαφοροποιήσεων της ζώνης κατάληψης και της αντίστοιχης έγκρισης επέμβασης σε εκτάσεις της δασικής νομοθεσίας». Όπως αναφέρεται, η διαφοροποίηση που έχει προκύψει από την εφαρμογή των συμπληρωματικών ορίων απαλλοτρίωσης του έργου αφορά στην επιπλέον κατάληψη έκτασης που προκύπτει σε τμήματα πέριξ του εύρους κατάληψης των αδειοδοτημένων έργων της οδού. Και δεν επηρεάζει τα τεχνικά ζητήματα. Με την επικαιροποίηση του έργου βάσει των επιπλέον ορίων απαλλοτρίωσης του έργου προκύπτει συνολική επέμβαση σε εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας περί των 187,7 στρεμμάτων, από 132 αρχικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:23

ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC: Τα ζυμαρικά από το Κιλκίς που ταξιδεύουν σε 60 χώρες του πλανήτη

08:17

Χανταϊός: Στο νοσοκομείο Αττικόν για προληπτικούς λόγους ο Ελληνας επιβάτης του Hondius

08:13

Η Κίνα επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ 13-15 Μαΐου

08:01

Το AI και το τέλος της παράδοσης: Ο μικρός κλήρος μπορεί να σωθεί ως η «boutique» του ευρωπαϊκού φαγητού;

07:58

Το φθινοπωρινό εκλογικό χαρτί, ο Μητσοτάκης «παίζει» Metallica, οι «καλοδεχούμενες προτάσεις» του ΠΑΣΟΚ

07:41

Τσαρούχας (Dialectica): Tο AI είναι under-hyped και όχι over-hyped

07:29

Ψηφιακός φάκελος για κάθε ΑΦΜ: Στο «ραντάρ» καταθέσεις, ακίνητα, POS και social media

07:22

O Τραμπ απέρριψε την αντιπρόταση του Ιράν: Εντελώς απαράδεκτη

07:12

Στα €865 η μέση σύνταξη ΕΦΚΑ τον Απρίλιο - Πολύ χαμηλότερα τα ποσά την τελευταία 10ετία

07:07

H Βουλγαρία για την Eurobank - Το μυστικό της ανόδου της ΔΕΗ - Ο ΟΤΕ και το ερώτημα που δεν τέθηκε

23:58

Κατάρ: Η χρήση των Στενών του Ορμούζ ως «εργαλείου πίεσης» θα μπορούσε μόνο να εμβαθύνει την κρίση

23:38

Ρωσία: Κατηγορεί την Αρμενία ότι παρέχει μία πλατφόρμα στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι για αντι-ρωσικά σχόλια

23:15

Γεραπετρίτης: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

22:47

Ρωσία: Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ θα επισκεφτούν τη Μόσχα «αρκετά σύντομα»

22:18

Χαρακόπουλος: Τα ονόματα στη «μαρκίζα» να μπαίνουν και στα δύσκολα

21:47

Ρύπανση κατά τον ανεφοδιασμό κρουαζιερόπλοιου στον Πειραιά – Δύο συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου

21:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι που αφαίρεσαν με την απειλή μαχαιριού χρήματα από 15χρονο

21:00

Ισπανία-χανταϊός: Περισσότεροι από 90 άνθρωποι θα έχουν απομακρυνθεί από το Hondius μέχρι το τέλος της ημέρας

20:39

Λετονία: Ο υπ. Άμυνας παραιτήθηκε αφού ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν δεξαμενές πετρελαίου

20:24

Νετανιάχου: Ο πόλεμος στο Ιράν δεν έχει τελειώσει - Πρέπει να πάρουμε το ουράνιο

20:17

Τραμπ: Χρειαζόμαστε μόνο δύο επιπλέον εβδομάδες για να πλήξουμε όλους τους στόχους στο Ιράν

19:59

Γαλλία: Συμπτώματα χανταϊου παρουσίασε επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius κατά την πτήση επαναπατρισμού

19:28

Guardian: Ο Τραμπ μεταβαίνει στο Πεκίνο γνωρίζοντας ότι ο Σι κρατά όλα τα χαρτιά

19:00

ΗΠΑ: Ο κίνδυνος για τις big tech και τη Wall Street από πιθανή υποχώρηση κεφαλαίων του Κόλπου

18:52

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγή 13 ατόμων έπειτα από παρέμβαση σε κατάστημα στη Θέρμη

18:46

Εξάρχου: Ο Κάθετος Διάδρομος εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά στοιχήματα της Ελλάδας

18:13

Ανδριανός: Μεγάλη η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφές Daniel και Elias

18:07

Microsoft: Στον αέρα η δημιουργία κέντρου δεδομένων στην Κένυα

17:30

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα έχει συναντήσεις σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα πριν από τη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Σι

17:19

Τζιτζικώστας από Έβρο: Η Ευρώπη δεν αφήνει τα σύνορά της στην τύχη τους