BACKSTORY

Παρελθόν το κρυφτούλι - Το επενδυτικό κενό και οι συστάσεις - «Γκάζι» για τα δυναμικά τιμολόγια

21-05-2024 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παρελθόν το κρυφτούλι - Το επενδυτικό κενό και οι συστάσεις - «Γκάζι» για τα δυναμικά τιμολόγια

Παρελθόν το κρυφτούλι

Δύσκολα κάποιος με χρέη στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό τομέα θα μπορεί να κρύψει περιουσιακά στοιχεία από τώρα και στο εξής μιας και τέθηκαν σε ισχύ οι καινούριοι κανόνες για την εναρμόνιση των ποινικών αδικημάτων και των ποινών για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ. Επομένως αποφάσεις που λαμβάνονται εδώ μπορούν να εκτελεστούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα αδικήματα

Οι κανόνες περιλαμβάνουν κατάλογο ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την παραβίαση και την καταστρατήγηση των κυρώσεων της ΕΕ, όπως για παράδειγμα: Μη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, παραβίαση ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και εμπάργκο όπλων, παροχή απαγορευμένων ή περιορισμένων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μεταφορά σε τρίτους κεφαλαίων που θα έπρεπε να έχουν δεσμευθεί ή παροχή ψευδών πληροφοριών για την απόκρυψη κεφαλαίων που πρέπει να δεσμευθούν.

Το επενδυτικό κενό και κυρίως οι συστάσεις

Η δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού κλίματος θα εξαρτηθεί και από την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίζει διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως η γραφειοκρατία στις επιχειρηματικές διαδικασίες, οι καθυστερήσεις στο δικαστικό σύστημα, να προωθεί οικονομίες κλίμακας και να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου.

Aυτά αναφέρει η DBRS για το επενδυτικό κενό που υφίσταται μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ. Και βέβαια δεν κομίζει κάτι καινούριο. Όμως είναι αλλιώς να τα λέμε εμείς μεταξύ μας και αλλιώς ο διεθνής οίκος.

Υψηλότερα οι τιμές στόχοι

Όσο για τα αποτελέσματα του Q1 για τις τράπεζες, που αποτελούν σχεδόν παρελθόν, έρχονται όλοι οι οίκοι και αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους ως προς την τιμή στόχο των τραπεζών. Προσοχή πάντως γιατί έρχονται οι μειώσεις επιτοκίων.

Μετά τα bonus, αγοράζει μετοχές

Αφού αποφασίστηκαν τα παχυλά bonus από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, με την καταψήφιση από τα 2/3 των μετόχων μειοψηφίας, τώρα ο CEO του Ελ. Βενιζέλος αγοράζει μετοχές. Κάτι είναι κι αυτό αλλά δεν αλλάζει τη στάση ειδικά των μεγάλων επενδυτών του εξωτερικού που δεν αρέσκονται σε τέτοιες πρακτικές.

Βούλιαξε στις ζημιές η ΝΙΚΑΣ

Υποθέτω ότι θυμάστε ότι κάποτε υπήρχε μια εταιρεία που λεγόταν ΝΙΚΑΣ και ήταν υπό τον έλεγχο του μεγάλου κατά τα άλλα επενδυτή Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Η εταιρεία αυτή βγήκε από το Χρηματιστήριο αφού είχαν προηγηθεί σωρεία αναδιαρθρώσεων και διαγραφών δανείων και το 2022 όπου υπάρχουν τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία ξαναβούλιαξε στις ζημιές. Ειδικότερα με τζίρο 70,5 εκατ. ευρώ κατάγραψε καθαρή ζημία μετά από φόρους 12,227 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε δάνειο 23,5 εκατ. ευρώ από το μέτοχό της την Bespoke (του κυρίου Σπύρου Θεοδωρόπουλου) η οποία με τη σειρά της είχε δάνεια 124 εκατ. ευρώ. Η ίδια εταιρεία έχει δάνεια απευθείας από τις τράπεζες άλλα 12 εκατ. ευρώ. Κατά τα άλλα στην Ελλάδα δεν γίνονται επενδύσεις με τα λεφτά των άλλων.

Το ενημερωτικό της Noval

Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή της Noval στο Χρηματιστήριο. Η ΑΕΕΑΠ θα διαθέσει τις μετοχές με σημαντικό discount της τάξεως του 29% προκειμένου να γίνει ελκυστική η συμμετοχή των επενδυτών. Να δούμε πώς θα τα πάει στο ταμπλό, όπου άλλες ΑΕΕΑΠ πρόσφατα δεν είχαν και ιδιαίτερα καλή πορεία, κάτι που αποτελεί γενικό φαινόμενο για τον κλάδο.

«Γκάζι» για τα δυναμικά τιμολόγια ρεύματος

Ψηλά στην ατζέντα του ΥΠΕΝ βρίσκεται η δημιουργία των προϋποθέσεων για την κυκλοφορία δυναμικών («πορτοκαλί») τιμολογίων ρεύματος, καθώς θα αποτελέσουν αντίδοτο στις περικοπές ΑΠΕ, ενώ θα δώσουν τη δυνατότητα σε καταναλωτές με «έξυπνους» μετρητές να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, τις ώρες που οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτό προέκυψε από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΝ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Χρηματιστήριο Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ). Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να βρεθούν λύσεις για τις περικοπές ΑΠΕ, οι οποίες καταγράφηκαν ενισχυμένες την άνοιξη και αναμένεται να επανακάμψουν από το φθινόπωρο, με τον περιορισμό ξανά της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργειας. Μία από τις βασικότερες παρενέργειες των περικοπών είναι πως καθιστούν αβέβαια τα έσοδα των μονάδων ανανεώσιμων πηγών, απειλώντας προοπτικά την περαιτέρω «πράσινη στροφή» του ενεργειακού μίγματος.

Τα «πορτοκαλί» τιμολόγια θα είναι πολυζωνικά, με τις χρεώσεις τους να μεταβάλλονται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μέσα στο 24ωρο. Έτσι, ενισχύοντας τη ζήτηση τις ώρες χαμηλών χονδρεμπορικών τιμών -λόγω της μεγάλης παραγωγής ΑΠΕ- θα περιορίσουν τις απορρίψεις «πράσινης» παραγωγής, που παρατηρείται τα ίδια χρονικά διαστήματα.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη ήταν η αυστηροποίηση των «πέναλτι» των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) στις περιπτώσεις όπου εγχέουν στο σύστημα παραγωγή η οποία δεν έχει πωληθεί στην αγορά επόμενης Ημέρας. Επίσης, η απόλυτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, για την προσθήκη τηλεχειρισμού στα έργα ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής με ισχύ άνω του 1 MW, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί και σε αυτά «ψαλίδι» κάθε φορά που η «πράσινη» παραγωγή υπερβαίνει τη ζήτηση.

Η σημασία και τα περιβαλλοντικά του FlyOver

Όπως ανέφερε χτες ο υφυπουργός Υποδομών, Ν. Ταχιάος, η συγκοινωνιακή μελέτη ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης δεν καταλήγει στη δημιουργία μόνο δύο γραμμών του Μετρό, αλλά τεκμηριώνει την ανάγκη για πρόσθετα έργα όπως ο Flyover (οδικό ΣΔΙΤ με ανάδοχο τις ΑΒΑΞ – Μυτιληναίος). Αρα, θεωρείται αναγκαίο έργο. Και θυμίζουμε ότι, κι ενώ προ εβδομάδων το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής των εργασιών του έργου, για τις 22 Μαΐου είχε οριστεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αίτηση ακύρωσης του Flyover, την οποία έχουν καταθέσει διάφοροι τοπικοί σύνδεσμοι και σύλλογοι.

Πάντως, είναι σε διαβούλευση έως τις 19 Ιουλίου η «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΤΜΗΜΑ Α/Κ 5 (ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ) - Α/Κ Κ10 (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΙΚΑ) για την ενσωμάτωση διαφοροποιήσεων της ζώνης κατάληψης και της αντίστοιχης έγκρισης επέμβασης σε εκτάσεις της δασικής νομοθεσίας». Όπως αναφέρεται, η διαφοροποίηση που έχει προκύψει από την εφαρμογή των συμπληρωματικών ορίων απαλλοτρίωσης του έργου αφορά στην επιπλέον κατάληψη έκτασης που προκύπτει σε τμήματα πέριξ του εύρους κατάληψης των αδειοδοτημένων έργων της οδού. Και δεν επηρεάζει τα τεχνικά ζητήματα. Με την επικαιροποίηση του έργου βάσει των επιπλέον ορίων απαλλοτρίωσης του έργου προκύπτει συνολική επέμβαση σε εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας περί των 187,7 στρεμμάτων, από 132 αρχικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:53

Βουλή: Την Τετάρτη 21/1 στην ολομέλεια η πρόταση Μητσοτάκη για σύσταση διακομματικής για τα αγροτικά

10:51

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Άλμα 7% για ASML ελέω TSMC

10:47

Η παγκόσμια αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων θα επιβραδυνθεί το 2026

10:46

Ζαχαράκη: Διευρύνουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου στην Παιδεία

10:41

Ξεπέρασαν τις 400.000 τα θανατωμένα ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων

10:23

Profit taking και Τραμπ «χτυπούν» τα πολύτιμα μέταλλα - Πιέσεις μετά τα ρεκόρ

10:11

Κυρανάκης για απεργία ταξί: Δεν έχει ουσιαστικά κίνητρα - Ο Λυμπερόπουλος θέλει να κάνει πολιτική

10:01

Optima Asset Management: Πρωτιά στις αποδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων με 53,6% για το 2025

09:57

Παπασταύρου: Εγκρίθηκαν οι συμβάσεις για Chevron - Μέσα στο α’ εξάμηνο του 2026 έρευνες υδρογονανθράκων

09:49

Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους από αγρότες: «Κλείδωσε» η συνάντηση με Μητσοτάκη

09:45

CACI: Οι προοπτικές μετά την εξαγορά της ARKA

09:45

Απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

09:35

TSMC: Ρεκόρ για τα κέρδη δ' τριμήνου με άλμα 35% - Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις

09:25

Ανάπτυξη - έκπληξη 0,3% για τη βρετανική οικονομία τον Νοέμβριο

09:12

Πράκτορας της ICE πυροβόλησε και τραυμάτισε μετανάστη από τη Βενεζουέλα

09:09

Επίδομα ενοικίου: Σήμερα η πληρωμή των τελευταίων δικαιούχων του 2025

09:08

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Τι προβλέπει - Μήνυμα Κεραμέως

09:07

Ubiτech: Ποντάρει σε νέες αγορές του εξωτερικού και σε ενίσχυση τζίρου 30%

08:55

Συνάντηση Τραμπ με πρόεδρο Κολομβίας στον Λευκό Οίκο στις 3 Φεβρουαρίου

08:50

Μαρινάκης: Αντικειμενικά κριτήρια στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, πρωτοβουλίες κατά της παραπληροφόρησης

08:47

Σε διαθεσιμότητα ο εργάτης της Ford που φώναξε στον Τραμπ

08:38

Βενεζουέλα: Η προσωρινή πρόεδρος χαρακτήρισε «παραγωγική και ευγενική» τη συνδιάλεξη με Τραμπ

08:37

Οι νέες δηλώσεις Τραμπ για Ιράν «ρίχνουν» το πετρέλαιο 3%

08:25

Μία σπάνια Ferrari 250 GTO του 1962 πάει να γράψει ιστορία

08:24

Το στοίχημα του 2026 - 2027: Μπορεί η Ελλάδα να προλάβει πυρκαγιές και πλημμύρες;

08:21

Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική - Παρατάθηκε η απεργία

08:10

Προσλήψεις: Υποχρεωτική πλέον η αναγραφή της αμοιβής στις αγγελίες εργασίας

08:02

Η Ελλάδα υποδέχεται την πρώτη φρεγάτα Belharra - Δείτε live

08:00

Το αγροτικό ρεύμα λειτουργεί και σαν δωρεάν μπαταρία ηλεκτρισμού - Το υπολόγισε κανείς αυτό;

07:54

ΥΠΕΞ Ιράν: Έχουμε τον πλήρη έλεγχο, δεν θα γίνουν απαγχονισμοί σήμερα ή αύριο - Συνεδριάζει εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ