BACKSTORY

O «λογαριασμός» στη Eurostat – Τι περιμένουν οι ξενοδόχοι – Τι ψάχνει η Επ. Ανταγωνισμού

29-03-2024 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
O «λογαριασμός» στη Eurostat – Τι περιμένουν οι ξενοδόχοι – Τι ψάχνει η Επ. Ανταγωνισμού

Τα στοιχεία στη Eurostat

Πριν ξημερώσει η Δευτέρα 1η Απριλίου λήγει τυπικά η προθεσμία για την υποβολή των τελικών δημοσιονομικών στοιχείων του 2023 προς τις Βρυξέλλες. Και λέμε τυπικά γιατί θα πρέπει να γίνει το απαραίτητο «πέρα-δώθε» με την παροχή διευκρινήσεων, τις απαντήσεις ερωτημάτων κλπ. Οι ανακοινώσεις αναμένονται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου από τη Eurostat και εκεί θα φανεί ο τελικός «λογαριασμός» μεταξύ άλλων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 αλλά και με πόση δημοσιονομική... φόρα μπήκαμε στη νέα χρονιά.

Μια ισχυρή μεταγραφή από τα «παλιά»

O κ. Νίκος Σαλακάς από τον όμιλο Κουταλίδη επανέρχεται στην εκτελεστική επιτροπή της Alpha Bank. Aναλαμβάνει μάλιστα τους τομείς της Στρατηγικής, της Εταιρικής Διακυβέρνησης και Βιωσιμότητας, της Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων, των Νομικών Υπηρεσιών, καθώς και του Ανθρώπινου Δυναμικού, όπου θα συνεργάζεται στενά με την Φραγκίσκη Μελίσσα, Chief Human Resources Officer. Είναι δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο στέλεχος κάνει την ίδια διαδρομή (η πρώτη τον Μάρτιο του 1999) από τη νομική φίρμα Κουταλίδη στην τράπεζα ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως πάντα οι σχέσεις των δύο πλευρών (της νομικής εταιρείας και του πιστωτικού ιδρύματος) ήταν πάντα άριστες. Η νομική εταιρεία Κουταλίδη ήταν σύμβουλος στην πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση της τράπεζας ύψους 400 εκατ. ευρώ (Senior Preferred Notes).

Ελέγχους στο κεφάλαιο

Το κεφάλαιο θα ελεγχθεί. Αυτό τουλάχιστον υπόσχεται η ΑΑΔΕ για μεταβιβάσεις ακινήτων, για κληρονομιές για γονικές παροχές. Αιχμή του δόρατος τα μετρητά στα συμβόλαια δηλωμένα και αδήλωτα. Συνολικώς τα μετρητά. Και η εφορία άμα θέλει να ελέγξει την ξέρει τη δουλειά της. Οι εφοριακοί αποτελούν ένα ερώτημα.

Μπέρδεμα

Ειλικρινά πολύ με έχουν μπερδέψει τα όσα γίνονται γύρω από τη μετοχή της Coca Cola Τρία Έψιλον το τελευταίο διάστημα. Γιατί από τη μια έχουμε αγορά ιδίων μετοχών και από την άλλη... χώσιμο από insiders. Και το ερώτημα είναι αν οι insiders χώνουν γιατί αγόρασαν φθηνά ή γιατί πολύ απλά δεν βλέπουν προοπτική ώστε να δημιουργηθούν υπεραξίες. Αυτό μένει να αποδειχθεί μετά από μια ενδιαφέρουσα κίνησης της μετοχής σε μια εταιρεία που δεν έχει δώσει διαπιστευτήρια ότι σέβεται το ΧΑ αλλά και τους μετόχους της μειοψηφίας.

Ξεκλειδώνουν 1,5 – 3 δισ. ευρώ για «πράσινα» νησιά και λιμάνια

Μια σημαντική εκκρεμότητα φαίνεται να έκλεισε το προηγούμενο διάστημα. Ο λόγος για το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, για το οποίο όπως έγραψε το insider.gr υπήρξε συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Το Ταμείο αυτό θα αξιοποιεί πόρους ύψους 1,5-3 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που θα διεξαχθούν τη διετία 2024-2025 για την χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ, νησιωτικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων και εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης πλοίων στα λιμάνια (cold ironing).

Νέο «πράσινο φως» για τα data centers της Microsoft

Όπως και ανέμενε η αγορά, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής έδωσε το «πράσινο φως» στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία του επενδυτικού σχεδίου «Investment in Data Centers in Greece» της Microsoft για το Κέντρο Δεδομένων στα Σπάτα Αττικής, στο πλαίσιο εφαρμογής Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ). Και θυμίζουμε ότι η κατασκευή του θα γίνει από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

«ΟΚ» για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Μια και πιάσαμε τις εγκρίσεις από την Περιφέρεια Αττικής, το συμβούλιό της γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Ανέγερση και Λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, στο Ο.Τ. 204 του Δ. Πειραιά», του project ύψους 80 εκατ. ευρώ, που αναπτύσσει η Dimand σε ακίνητό της που αποτελεί τμήμα του άλλοτε συγκροτήματος εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος ΑΒΕΣ. Να θυμίσουμε ότι σε αυτό το έργο κατασκευαστής είναι η Intrakat.

Η «Αργώ Ναυς» του Γιαννακόπουλου και τα ρυμουλκά

Αν δεν πρόκειται για σύμπτωση και συνωνυμία, τότε στην εταιρεία ΑΡΓΩ ΝΑΥΣ Διαχείριση Μονοπρόσωπη Α.Ε. που «φιγουράρει» από χθες στο ΓΕΜΗ, πρόεδρος είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (του αείμνηστου Παύλου), ο γνωστός μας δηλαδή επιχειρηματίας. Η εταιρεία έχει χθεσινή ημερομηνία σύστασης, έδρα στην Κηφισιά και θα δραστηριοποιείται σε υπηρεσίες ρυμούλκησης και ώθησης σε θαλάσσια και παράκτια ύδατα.

Δεν γκρινιάζουν οι ξενοδόχοι

Καλά κρατεί ο τουρισμός και φέτος, αναφέρουν οι φορείς διαβλέποντας μια αύξηση της τάξης του 10% από τις προκρατήσεις για το σύνολο του έτους. Όσοι δε αποφεύγουν τις ποσοτικές εκτιμήσεις ποντάρουν σε άνοδο χάρη σε εμπειρικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται «παραδοσιακά» στον κλάδο, με βασικότερο εξ αυτών το αν «γκρινιάζουν» ή όχι οι ξενοδόχοι. Παρ' ότι βέβαια οι ξενοδόχοι δεν γκρινιάζουν, γεγονός που μαρτυρά πάμε καλά, επισημαίνουν ότι τα έσοδα δεν τραβούν ανοδική πορεία αλλά καμπυλωτή, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός στο τέλος του έτους να μην χαρακτηριστεί θεαματικός. Κι όπως διευκρινίζουν σε αυτό συνηγορούν συγκεκριμένοι παράγοντες.

«Έχουμε πετύχει να μιλάμε για επέκταση της σεζόν στα νησιά και δεν καταφέρει να μιλάμε για 12μηνο τουρισμό στην πρωτεύουσα», ανέφερε πρόσφατα θεσμικός παράγοντας του τουρισμού μιλώντας στο insider εξηγώντας ότι όσο δεν προχωρούν αναγκαία έργα υποδομών, όπως ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο, κι όσο αυξάνει ο ανταγωνισμός από τα Airbnb τα σκαμπανεβάσματα θα συνεχιστούν. Κι όταν λέμε για σκαμπανεβάσματα εννοούμε ότι εξαιτίας του χειμερινού ανταγωνισμού από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα δωμάτια ξενοδοχείων τον Ιανουάριο προσφέρονται σε μια Χ χαμηλή τιμή η οποία το καλοκαίρι για το ίδιο κατάλυμα γίνεται 3Χ. Αποκλίσεις που επιτείνουν τις στρεβλώσεις και σίγουρα δεν βοηθούν στην πολυπόθητη αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Πληρώνουν τα χρέη τους

Το γεγονός ότι πάμε καλά βέβαια προκύπτει και από το γεγονός ότι οι κόκκινοι ξενοδόχοι φέρονται να πληρώνουν τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ ξένοι παίκτες δεν σταματούν να επισκοπούν την εγχώρια αγορά για να μπουν στον κλάδο της φιλοξενίας.

Συνεργασία Cordia με τηλεπικοινωνιακό πάροχο

Ένας ακόμα κλάδος που δείχνει να κινείται με υψηλά επίπεδα είναι και η αγορά του facility management, η οποία μάλιστα έχει προοπτικές να κινηθεί ακόμα υψηλότερα με καλύτερους ρυθμούς από ότι στην λοιπή Ευρώπη. Σε αυτό συμβάλλουν και οι ξένες ιδιωτικές επενδύσεις, όπως ξενοδοχεία, data centers κλπ που καταφθάνουν στη χώρα. «Έχοντας μάθει να «σερβίρονται» με αυτόν τον τρόπο έξω, αυτόν αναζητούν με το που πατούν το πόδι τους στη χώρα» διευκρίνιζε πρόσφατα παράγοντας της αγοράς επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι ανοδικοί ρυθμοί ανοίγουν τον δρόμο και για την προσφορά νέων υπηρεσιών. Η πρώτη εξ αυτών θα ανακοινωθεί μάλιστα το προσεχές διάστημα και θα αφορά στην εταιρεία Cordia και σε έναν από τους ισχυρούς των τηλεπικοινωνιών της χώρας. Μέσω συνεργασίας, θα προσφέρονται συστήματα φύλαξης χώρων τα οποία θα εμπλουτίζονται με υπηρεσίες και θα διατίθενται μέσα από το δίκτυο της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

Η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Και μιας και ο λόγος πέρασε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ο ΟΤΕ ήταν η μια εκ των πολλών εταιρειών που έκανε πρόσφατα «έφοδο» η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο επιτόπιος έλεγχος στον Όμιλο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρύτερων ελέγχων σε εταιρείες για δημόσιους διαγωνισμούς. Η εταιρεία συνεργάστηκε, όπως κάνει πάντα με όλες τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Όσο για το πόρισμα, θα πάρει μάλλον λίγο χρόνο για να βγει, τόσο για τον ΟΤΕ όσο και για τους άλλους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Υεμένη: Οι Χούθι δηλώνουν ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ είναι μια νόμιμη πράξη

23:38

Σορός άνδρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην οδό Λιοσίων

23:17

Aνδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται να μη δώσει ο ελληνικός λαός λευκή επιταγή στο σύστημα εξουσίας της ΝΔ

22:49

Ολλανδία: Σύσταση από τις αρχές για αποφυγή ταξιδιών στο Ισραήλ

22:45

Ισραήλ: Το πολεμικό συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της απάντησης προς το Ιράν

22:19

Ηράκλειο: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

22:06

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των προκριματικών εκλογών για το ευρωψηφοδέλτιο

21:50

Κώτσηρας: Εξωστρεφής και ενεργητική εξωτερική πολιτική με σύμμαχο τον Απόδημο Ελληνισμό

21:20

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις συλλήψεις στη Θέρμη μετά από περιστατικό βίας ανηλίκων

21:10

Αγορές: Ήχησαν τα τύμπανα του πολέμου - Τι αναμένεται για πετρέλαιο, μετοχές, δολάριο, χρυσό

20:55

Ζελένσκι: Να δοθεί ενιαία παγκόσμια απάντηση στην «τρομοκρατία» του Ιράν και της Ρωσίας

20:46

Επικοινωνία Μπάιντεν με τον βασιλιά της Ιορδανίας

20:33

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Επικοινωνήσαμε με Ιράν και ΗΠΑ

20:21

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ

20:04

Ρεύμα: Μείωση 12% των τιμών τον Μάρτιο – Μεγαλύτερη «βουτιά» ανάμεσα σε 33 ευρωπαϊκές χώρες

20:02

Ισραήλ: Επαναφέρει σε ενεργό δράση δύο ταξιαρχίες εφέδρων

19:54

Στον θρόνο του Μόντε Κάρλο ο Τσιτσιπάς

19:47

G7: Καταδίκη του Ιράν, δέσμευση στη ασφάλεια του Ισραήλ

19:26

Ιράν: Είχε γνωστοποιήσει στις ΗΠΑ την πρόθεση διεξαγωγής «περιορισμένης» επιχείρησης για τιμωρία του Ισραήλ

19:18

Σαρλ Μισέλ: Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα

19:08

Γαλλία: Είχε διασφαλίσει τη «νόμιμη άμυνα» των βάσεών της στη Μέση Ανατολή

18:51

ΝΥΤ: O Μπάινεν «φρέναρε» τα άμεσα ισραηλινά αντίποινα

18:43

Γερμανία: Πολιτικοί ζητούν κυρώσεις της ΕΕ και του Βερολίνου σε βάρος του Ιράν

18:38

Επικοινωνία Μπορέλ με τον Ιρανό ΥΠΕΞ

18:25

Γαλλία: Σύσταση προς τους Γάλλους να φύγουν προσωρινά από το Ιράν

18:10

Κίρμπι: Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ξεκάθαρος - Αποκλιμάκωση

18:01

Δολοφονία 27χρονου στα Πατήσια - Προσπάθησε να αυτοκτονήσει ο δράστης

17:43

ΥΠΑΑΤ: Συγκροτείται Ομάδα Εργασίας για το Βαμβάκι

17:36

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

17:19

Ισοτιμία ευρώ/δολαρίου: Η νέα εστία στη Μέση Ανατολή - Οι κίνδυνοι και τα σενάρια