BACKSTORY

Και στο βάθος Παγκρήτια, Attica Bank - Τέλος στην υποχρέωση για φυσικό αέριο στα νεόδμητα - Πόσο κοστίζει κάθε «πράσινο» λεωφορείο

21-11-2023 | 07:18
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και στο βάθος Παγκρήτια, Attica Bank - Τέλος στην υποχρέωση για φυσικό αέριο στα νεόδμητα - Πόσο κοστίζει κάθε «πράσινο» λεωφορείο

Και στο βάθος Παγκρήτια, Attica Bank

Πολλές θα είναι οι συμφωνίες την επόμενη χρονιά.

Αρχής γενομένης από την Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας η αποκρατικοποίηση όπως είπε ο κ. Ξηρουχάκης θα διενεργηθεί το α' τρίμηνο του ερχόμενου έτους.

Όμως ο ίδιος ο CEO του ΤΧΣ δεν παράλειψε να δηλώσει πως προχωράει το due dilligence μεταξύ Attica Bank και Παγκρήτιας. Και οι δύο τράπεζες έχουν δουλέψει σκληρά για το επόμενο βήμα.

Oι προετοιμασίες και ο... λογαριασμός

Όπως είναι φανερό μάλιστα από την πλευρά της Attica Bank και της κας Βρεττού προετοιμάζεται η κάθε λεπτομέρεια επιλέγοντας πολύ δυνατά στελέχη από την αγορά για τα καίρια πόστα.

Στο πλαίσιο αυτό επελέγη ο έμπειρος κ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου που εντάσσεται στο δυναμικό της Attica Bank και αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Διευθυντή Επιχειρηματικής Τραπεζικής από 1/12/2023.

Εμείς τα λέγαμε

Σας λέγαμε χθες, όχι να ευλογήσουμε τα γένια μας, πως πρέπει να αναμένουμε νέα MREL μέσα στη χρονιά. Και εγένετο! Στη Eurobank ανήκε το νέο senior bond ενώ, όπως αναφέρουν κάποιες πηγές, αυτό ίσως και να μην είναι η τελευταία έκδοση της χρονιάς. Γιατί ρευστότητα υπάρχει και μάλιστα μεγάλη και η ανησυχία για τις εξελίξεις είναι υπεραρκετή άρα... κάλιο τώρα παρά αργότερα.

Αυτή η λογική επικράτησε για τη Eurobank αυτή πιθανόν θα ακολουθήσει και για άλλες τράπεζες.

Τα συν και πλην στα Πλαστικά Θράκης

Σε τροχιά υποχώρησης βρέθηκαν τα μεγέθη της Πλαστικά Θράκης και στο εννεάμηνο και αυτό ήταν λογικό λόγω των συνθηκών. Η αποτίμηση της εταιρείας σε λογικά επίπεδα δεδομένης της κερδοφορίας εννεαμήνου αλλά αυτό που λείπει είναι το story της επιστροφής σε υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας. Στα συν ο χαμηλός και μειωμένος καθαρός δανεισμός και στα πλην η αύξηση των απαιτήσεων σε μια περίοδο υποχώρησης του κύκλου εργασιών.

Το μπέρδεμα με Polygreen

Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τι συμβαίνει με τον όμιλο Polygreen. Τι εννοώ; Όλα είναι πολύ ωραία με την επιχειρηματικότητα και τον πράσινο πλανήτη αλλά αρχίζει και με μπερδεύει το γεγονός ότι παράλληλα έχει δημιουργηθεί και ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Μπερδεύομαι επίσης από μια συγχώνευση που ανακοινώθηκε πρόσφατα αλλά και την καθυστέρηση δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ της Polygreen καθώς χθες βράδυ τελευταία ημέρα της προθεσμίας μετά μάλιστα και από παράταση δεν είχαν αναρτηθεί.

Τέλος στην υποχρέωση για φυσικό αέριο στις νεόδμητες κατοικίες

Την άρση της υποχρέωσης για εγκατάσταση φυσικού αερίου, σε όλες τις νεόδμητες κατοικίες, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Μιλώντας χθες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε πως η υποχρέωση αυτή δεν είναι πλέον ρεαλιστική, με βάση την «πράσινη» μετάβαση, διότι μία οικοδομή από τη φύση της πρόκειται να υπηρετήσει τους ενοίκους της για 50, 60, 80 χρόνια.

«Η πράσινη μετάβαση θέλει το φυσικό αέριο καθαρά μεταβατικό και πλέον, αυτό είναι το πιο σημαντικό, με το συνδυασμό καλής κάλυψης της ενεργειακής αποδοτικότητας, δηλαδή καλής μόνωσης, με τη δυνατότητα να έχεις τεχνολογίες είτε γεωθερμίας είτε ηλιακών θερμικών και με την αντλία θερμότητας, υπάρχουν εναλλακτικές τεχνολογίες θέρμανσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πού θα βρεθεί χρηματοδότηση για έργα δεκάδων δισ. ευρώ

Επτά πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων σε όλη την Ελλάδα αξιοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Και έχει το ενδιαφέρον του τι θα καταφέρει ο Χρ. Σταϊκούρας γιατί μιλάμε για projects δισεκατομμυρίων ευρώ, πολλά εκ των οποίων είναι σε προχωρημένη ωριμότητα και πρέπει να εκκινήσουν επιτέλους, και άλλα έχουν τα… θεματάκια τους. Μιλώντας χθες σε συνέδριο ο υπουργός ανέφερε ότι οι επτά χρηματοδοτικές πηγές που αξιοποιεί το Υπουργείο, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για την αναβάθμιση των υποδομών και των μεταφορών στη χώρα μας είναι οι πόροι από το εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, της νέας προγραμματικής περιόδου, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (με τις ανακατανομές τους), το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για την αποκατάσταση ζημιών), η δανειοδότηση – με καλούς όρους – από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο τραπεζικός τομέας, ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility) και φυσικά, ο ίδιος ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Πόσο κοστίζει κάθε «πράσινο» λεωφορείο

Γράφουμε συχνά πυκνά στο insider.gr για τα νέα «πράσινα» αστικά ηλεκτροκίνητα λεωφορεία που αναμένονται, γύρω στα 250 η πρώτη «φουρνιά» την προσεχή Άνοιξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με πόρους από το RRF. Σύμφωνα με την υφυπουργό Μεταφορών, Χρ. Αλεξοπούλου, το κόστος για κάθε ηλεκτροκίνητο λεωφορείο εκτιμάται περίπου στα 440.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσθετες εγγυήσεις που υπερκαλύπτουν μια περίοδο έως 85 μήνες για τα οχήματα, 99 μήνες για τους συσσωρευτές ανά όχημα και 145 μήνες για τους φορτιστές. Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εκτελωνισμού, η προμήθεια του φορτιστή, εγγυημένη αντισκωριακή προστασία 18 ετών, περιβαλλοντικοί φόροι για ελαστικά και συσσωρευτές, κόστος μεταφοράς και ασφάλισης των οχημάτων για μέχρι και 45 ημέρες μετά από την άφιξή τους στους λιμένες Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Η δε τιμή διάθεσης ενός τυπικού (μήκους 12μ) ηλεκτρικού λεωφορείου αστικού κύκλου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 480.000 - 700.000 ευρώ.

Το discount της Trade Estates, το ταμπλό και τα έσοδα

Η εσωτερική λογιστική αξία της Trade Estates την 30η Σεπτεμβρίου 2023 ανήλθε στα 226,7 εκατ. ευρώ ή 2,51 ευρώ ανά μετοχή. Το λέμε αυτό καθώς με βάση την τιμή κλεισίματος χτες στο ταμπλό, κάπου στα 1,81 ευρώ, προκύπτει discount στο 28%. Πάντως, η μετοχή παραμένει κάτω της τιμής εισαγωγής των 1,92 ευρώ αν και εσχάτως προσπάθησε να «πατήσει» κάπως καλύτερα. Η ΑΕΕΑΠ στο 9μηνο είχε έσοδα από μισθώματα το εννεάμηνο 2023 ανήλθαν σε 16,5 εκατ. ευρώ, έναντι 13,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2022, αύξηση 21,3% που προέρχεται από την ενσωμάτωση μισθωμάτων από τις νέες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών (όπως Εμπορικό Πάρκο Ιωαννίνων και Λάρισας, Logistics Ελευσίνας), της σύναψης νέων μισθώσεων με βελτιωμένο έσοδο σε σχέση με προγενέστερες κ.λπ. Τα Adjusted EBITDA ανήλθαν σε 13 εκατ. ευρώ έναντι 10,6 εκατ. πέρυσι, ο Καθαρός Δείκτης Δανεισμού προς την Αξία Χαρτοφυλακίου Ακινήτων (NLTV) ανήλθε στο 37%, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε 329,9 εκατ. ευρώ. Και ως γνωστόν, στην εξίσωση θα μπει το εμπορικό πάρκο SMART PARK στα Σπάτα συνολικής μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 50.592 τ.μ. και εύλογης αξίας 126,7 εκατ. ευρώ.

Το εργοτάξιο στον Μπράλο

Την Πέμπτη 23/11 ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και παρουσίαση του οδικού έργου Μπράλος – Άμφισσα, σε εργοτάξιο στον Μπράλο. Πρόκειται για το οδικό έργο που έχει αναλάβει η ΑΒΑΞ, ύψους κάπου στα 210 εκατ. ευρώ. Δεν πρόκειται για ΣΔΙΤ αλλά για δημόσιο έργο. Μη νομίζετε ότι είναι προχωρημένο, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια αρχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τι είπε ο Χακάν Φιντάν για τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου

23:42

ΟΗΕ: Χωρίς να κατονομάζει, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατηγορεί το Ισραήλ για παραπληροφόρηση

23:27

Wall Street: Άνοδος 5Χ5 για τον Dow Jones - «Βαρίδι» η Nvidia για τον Nasdaq

22:59

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον διοικητή των Μικτών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων

22:46

Πετρέλαιο: «Έχτισε» στην εβδομαδιαία άνοδο η τιμή

22:12

Όρμπαν: Δεν θα στηρίξουμε τη συμφωνία για το μοίρασμα των κύριων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών

22:01

Πυρκαγιά σε βιοτεχνία χάρτου στη Μεταμόρφωση (upd)

21:55

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Κώδωνας κινδύνου για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο

21:43

ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη από τα ρωσικά assets, για όπλα προς την Ουκρανία

21:24

Τι ήχο θα βγάζει ο κινητήρας της ηλεκτρικής Ferrari; Ο CEO απαντά

20:55

Ομαδική αγωγή κατά της UNRWA από Ισραηλινούς θύματα των επιθέσεων της Χαμάς την 7ή Οκτωβρίου

20:25

Γαλλία-δημοσκόπηση: Διατηρεί ευρύ προβάδισμα η ακροδεξιά λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές

20:18

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

20:14

ΝΔ για ανάρτηση Κασσελάκη: Ομολογεί ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες

20:02

Πυροσβεστική: Δύο συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών σε Ηλεία και Αττική

19:56

Πυροσβεστική: 34 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19:37

Υποκλοπές: Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ΕΥΠ από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

19:30

Τα 3+1 σενάρια της Goldman Sachs για τον S&P 500 και ο δρόμος μέχρι τις 6.300 μονάδες

19:19

Ζελένσκι: Έδωσε εντολή για εκκαθαρίσεις στις τάξεις της Κρατικής Φρουράς

19:12

Ερευνάται για διαφθορά και υπεξαίρεση ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ

19:04

Ευρωαγορές: Ανοδικό κλείσιμο με όλα τα μάτια στις γαλλικές κάλπες

18:47

Ανοιχτή επιστολή Μακρόν προς Γάλλους: «Μea culpa»

18:33

Ρωσία: Επτά νεκροί από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε πρώην ινστιτούτο ερευνών

18:22

Κασσελάκης: Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή το σύστημα ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του

17:58

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 34 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στο Ποκρόφσκ

17:34

Λήγουν την Κυριακή τα voucher κοινωνικού τουρισμού 2023-24

17:25

Βιλερουά: Οι γαλλικές τράπεζες παραμένουν σταθερές παρά το εκλογικό sell off

17:05

Ουγγαρία: Αναζητούνται τρόποι για προσβολή της απόφασης της ΕΕ για τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

16:47

Wall Street: Κέρδη 1% για τον Dow, νέες απώλειες σχεδόν 5% η Nvidia

16:28

Επαφές Γ. Γεραπετρίτη στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο