BACKSTORY

Η εναλλακτική τραπεζική και τα προβλήματά της - Τι είδε η ΒofA στην Αθήνα - Πούλα και καρτέρα

02-10-2023 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εναλλακτική τραπεζική και τα προβλήματά της - Τι είδε η ΒofA στην Αθήνα - Πούλα και καρτέρα

Η εναλλακτική τραπεζική και τα προβλήματά της

Εμείς ετοιμαζόμαστε να εισάγουμε στη ζωή μας την εναλλακτική τραπεζική. Πόσα μέτρα έχουμε όμως λάβει προκειμένου αυτή η τραπεζική να μην εξελιχθεί σε σκιώδη, όπως συνέβη στην προχωρημένη περί των τραπεζικών Βρετανία;

Εκεί λοιπόν οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές προετοιμάζουν την καταστολή της λεγόμενης «σκιώδους τραπεζικής» (shadow banking). Το θεσμικό πλαίσιο της χώρας επέτρεψε να μεταφερθούν κίνδυνοι πιστωτικοί σε σημεία που αυτοί δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Και επειδή πάνω στα δάνεια διαμορφώνονται τίτλοι και πάνω σε αυτούς παράγωγα, η αύξηση των επιτοκίων έχει εκτροχιάσει τα πράγματα.

Έτσι λοιπόν εμείς που ετοιμάζουμε τη νομοθεσία εναλλακτικών πιστώσεων θα πρέπει να λάβουμε μέτρα σοβαρά μιας και ένας τέτοιος εκτροχιασμός ενδέχεται να επηρεάσει την πραγματική οικονομία χωρίς να μπορέσει να ελεγχθεί.

Τι είδε η ΒofA στην Αθήνα

Ήρθε την περασμένη εβδομάδα εδώ η BofA. Και εδώ οι επενδυτές είχαν ως κύριο αντικείμενο την πιστωτική επέκταση, μιας και κατανοούν πως τα αυξημένα επιτόκια σε όλη την Γηραιά Ήπειρο περιορίζουν τη δυνατότητα εκδόσεων νέων δανείων, όχι γιατί δεν υπάρχει ζήτηση αλλά γιατί δεν υπάρχει η σχετική προσφορά. Κανένας δεν επιθυμεί να λάβει δάνειο με επιτόκιο 7%-8% σε ό, τι αφορά τη στεγαστική πίστη.

ΤτΕ και ECB

Στις 25 και 26 του μηνός ραντεβού στην Αθήνα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οικοδεσπότης ο Γιάννης Στουρνάρας.

To εγχείρημα της Optima

Η επιτυχία της Optima ηταν δεδομένη. Ωστόσο στα μεθεόρτια να πούμε πως η επιτυχία αυτή συμπεριλαμβάνει τα εξής χρήσιμα χαρακτηριστικά: Είναι μια τράπεζα που μπαίνει στο Χ.Α. μετά από 17 χρόνια. Και τι με αυτό θα μου πείτε. Δεν είναι έτσι θα απαντήσω. Ο χρηματοπιστωτικός χώρος και η πρόοδός του είναι ορόσημα για μια οικονομία, ιδιαίτερα όταν η οικονομία αυτή ήταν στο καναβάτσο πολύ πολύ καιρό. Παράλληλα, ακολουθούν και άλλες εκδόσεις σε μια περίοδο που τα επιτόκια είναι αυξημένα και που οι επιτυχίες των εκδόσεων παίζουν ρόλο για την ανάταση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Τέλος, πρόκειται για ένα τραπεζικό εγχείρημα μοντέρνο που συνδυάζει το τσιμέντο (καταστήματα) και το διαδίκτυο, όπως συνηθίζουν να λένε οι συντελεστές του εγχειρήματος.

Πούλα και καρτέρα

Μένουμε στις τράπεζες όπου έχω την αίσθηση ότι σύντομα θα ακούσουμε εξαγορά μεγάλης χρηματιστηριακής. Η εξαγορά θα περιέχει τυμπανοκρουσίες αλλά αυτές θα είναι για το θεαθήναι, όπως έγινε στο πολύ μακρινό παρελθόν με την χρηματιστηριακή που αγοράστηκε από τη Μεγάλη και Σίγουρη Τράπεζα και τώρα ο τότε μέτοχός της εμφανίζεται ως μέγας γκουρού της αγοράς και των deals. Πούλα και καρτέρα.

Ευρωπαϊκή προθεσμία αδιαφάνειας

Το παραπάνω σύνθημα πάντως πρέπει να καθιερωθεί για ορισμένες εταιρείες μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου που έβγαλαν οι περισσότεροι στη λήξη της προθεσμίας. Τώρα βέβαια να βγάζει αποτελέσματα εξαμήνου όταν έχει κλείσει το εξάμηνο είναι ένα από τα κατορθώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί εδώ δεν ισχύει το όσο πιο αργά τόσο πιο καλά αφού έτσι και αλλιώς ότι προθεσμία και να δοθεί κάποιοι θα την εξαντλούν.

Ο μετασχηματισμός

Στην τελική ευθεία ο μετασχηματισμός της ΚΛΜ με το μάζεμα των ακινήτων όλων στη μητρική εταιρεία. Ήδη οι Γενικές Συνελεύσεις τρέχουν και οι αποτιμήσεις ολοκληρώθηκαν. Αυτό που έχει αξία όμως είναι οι αποτιμήσεις που δείχνουν ότι η εταιρεία στα τρέχοντα επίπεδα απέχει τουλάχιστον 30% από την αξία της περιουσίας της.

Prodea: Το δάνειο και τα «πωλητήρια»

Έγραφε προχτές το insider.gr για την Prodea και τις αγορές ακινήτων που έκανε. Να πούμε όμως 2-3 πράγματα ακόμα. Η ΑΕΕΑΠ προέβη στη σύναψη ομολογιακού δανείου ποσού έως 180 εκατ. με την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. Το δάνειο είναι διάρκειας 5 ετών, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 2 έτη. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, για την εξυπηρέτηση γενικών επιχειρηματικών αναγκών της Εταιρείας και για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων. Επίσης, όπως έχουμε ξαναπεί, το deal με την ΕΤΕ για την πώληση στην τράπεζα πακέτου ακινήτων ύψους 237 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα. Ήδη, από τα τέλη Ιουνίου έλαβε χώρα η πρώτη από τις πωλήσεις, η οποία αφορά σε ακίνητο στο Γέρακα, αξίας 83,25 εκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, γενικά η Prodea φαίνεται να προχωρά και σε άλλες ρευστοποιήσεις ακινήτων.

Τι γίνεται με (κάποια) μεγάλα έργα υποδομών

Συχνά πυκνά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας, σε τοποθετήσεις του αναδεικνύει ή επαναλαμβάνει, έστω και επιγραμματικά, χρονοδιαγράμματα για μεγάλα έργα. Σταχυολογούμε, λοιπόν, τα εξής, να δούμε κιόλας αν πέσει μέσα. Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει μέσα στο 2024. Σημαντικό τμήμα του Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), μέχρι την Καλαμπάκα, παραδίδεται τους πρώτους μήνες του 2024. Η οδική σύνδεση Άκτιο-Αμβρακία (Mytilineos) θα παραδοθεί, στο σύνολό της, στο τέλος του έτους. Στη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας (ΑΒΑΞ), έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν οι μισές από τις πρόδρομες εργασίες, ενώ ο μετροπόντικας έχει ήδη διανύσει τα πρώτα μέτρα και βρίσκεται στο στάδιο της συστηματοποίησης της εκσκαφής. Ο ΒΟΑΚ προχωρά (με εμπλοκή ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Intrakat, ΑΚΤΩΡ). Η κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής της Θεσσαλονίκης (Flyover, ΣΔΙΤ με ΑΒΑΞ - Mytilineos) ξεκινά άμεσα. Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι αναμένεται να παραδοθεί το 2027 (στην παρούσα φάση, εκτελούνται εργασίες σε όλους τους χώρους του έργου και το ποσοστό υλοποίησης των εργασιών ανέρχεται στο 23%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ινδοί). Ο οδικός άξονας Μπράλος-Άμφισσα (ΑΒΑΞ) και η παράκαμψη της Χαλκίδας (Mytilineos) ξεκινούν να κατασκευάζονται μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, με πρόδρομες εργασίες να υλοποιούνται σε κάποια τεχνικά έργα. Και κάτι ακόμα. Ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακκαβιά (300 εκατ. αρχικό κόστος) λέγεται ότι επανα-δημοπρατείται τις επόμενες ημέρες. Επίσης, εξετάζεται ο τρόπος επανα-δημοπράτησης τμήματος του οδικού άξονα Λαμία-Καρπενήσι (τμήμα Σύνδεση πέρατος παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού, 200 εκατ.).

Τα εγκαίνια της Dimand στη Θεσσαλονίκη

Την επίσημη παρουσίαση του έργου αστικής ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί ο όμιλος Dimand, ο οποίος έχει «απλώσει δίχτυα» στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό ακίνητο ΦΙΞ, την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023 όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως, δεν είναι το μόνο project ανάπλασης που προωθεί η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Red Arrows: Εντυπωσιακή επίδειξη από τη RAF με φόντο την αφρικανική σκόνη - Φωτογραφίες

23:22

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου

22:59

Μαρία Συρεγγέλα για ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχει θέσεις και τις υλοποιεί

22:34

Σχοινάς: «Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης»

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους

22:06

Κώτσηρας (ΥΦΥΠΕΞ): Με τους Έλληνες της Διασποράς για τη δυναμική Ελλάδα της γνώσης

21:47

Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου για Γάζα

21:28

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

21:00

Η οικονομική στασιμότητα του Βορρά κλείνει το χάσμα με τον Νότο – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:37

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Τι είναι το οξειδωτικό στρες

20:18

Γερμανία: Δέσμευση Σολτς για αλληλεγγύη στους πληγέντες του Ζάαρλαντ από τις βροχοπτώσεις

20:00

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές κάλπες σε 7 εκλογικά τμήματα

19:45

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

19:30

Πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που ψηφιοποιήθηκε με τεχνολογία blockchain

19:15

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια

19:00

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

18:45

Θεοχάρης: Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

18:30

Youth Pass: Πάνω από 145.000 νέοι οι δικαιούχοι - Η καταβολή και η αξιοποίηση των 150 ευρώ

18:16

Βενιζέλος: Αναγκαία και υποχρεωτική η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

18:00

Δρομολογούνται έργα προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης

17:45

ΟΣΕΘ: Τη Δευτέρα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

17:31

Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων

17:15

Ένας κοινός παρονομαστής από Τόκιο έως Νέα Υόρκη

17:00

Ρεύμα: Καθαρό εγχώριο κέρδος 320 εκατ. από τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

16:43

Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

16:26

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες υπό ομηρία και ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

16:08

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: «Βήμα - βήμα οι υποδομές του ΕΣΥ βελτιώνονται»

15:50

Επιστροφή πάνω από τα 67.000 δολάρια για το Bitcoin

15:35

Ουκρανία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Χάρκοβο

15:20

Για τι θέλει να τον θυμούνται όταν «φύγει» ο συνιδρυτής της Apple