BACKSTORY

Η χαμένη πρωτιά του ελληνικού στόλου - Η... unlimited αντεπίθεση Cosmote -  «Κοίταξε» το 10άρικο η ΔΕΗ

18-08-2023 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η χαμένη πρωτιά του ελληνικού στόλου - Η... unlimited αντεπίθεση Cosmote - «Κοίταξε» το 10άρικο η ΔΕΗ

«Μάχη» για την κορυφή στη ναυτιλία

Την πρωτιά του έχασε ο στόλος των Ελλήνων τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ολική χωρητικότητα των πλοίων (GT), σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Clarksons Research. Στην κορυφή βρίσκεται πλέον ο κινεζικής ιδιοκτησίας στόλος με 249,2 εκατ. GT έναντι 249 εκατ. GT που έχει ο ελληνικών συμφερόντων στόλος. Η χώρα μας διατηρεί την πρωτιά στα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς LNG. Πάντως οι ελληνικές παραγγελίες νεότευκτων πλοίων συνεχίζονται. Μέχρι τον Απρίλιο του 2023 είχαν παραγγελθεί από Έλληνες ιδιοκτήτες 241 πλοία, που αντιστοιχούν σε 19 εκατομμύρια dwt. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση 40% σε σύγκριση με τις παραγγελίες του προηγούμενου έτους (173 πλοία). Υπολογίζεται ότι πάνω από το 40% των πετρελαιοφόρων και σχεδόν ένα στα 6 πλοία μεταφοράς LNG που κατασκευάζονται σήμερα θα παραδοθούν σε Έλληνες πλοιοκτήτες. Επιπλέον, ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου (περίπου 10 χρόνια), είναι χαμηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο (σχεδόν 11 χρόνια).

Πακέτα unlimited κάτω 19 ευρώ το μήνα - Η αντεπίθεση Cosmote

Φουλ επίθεση παίζει η Cosmote στις προσφορές που κάνει σε πελάτες των άλλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να τους φέρει στο δίκτυό της. Για να φανταστείτε η εταιρεία προσφέρει πακέτα unlimited κινητής τηλεφωνίας και Internet συνδυαστικά με σταθερή σε τιμές κάτω των 19 ευρώ (τελική με ΦΠΑ) και πουλά «σαν τρελή» συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι έχοντας το πλεονέκτημα του πολύ μεγαλύτερου ιδιόκτητου δικτύου σε σχέση με τις Nova και Vodafone. Έτσι φαίνεται ότι η ιστορία του παρελθόντος όπου η Vodafone είχε ανοίξει τον χορό των unlimited προγραμμάτων ομιλίας εντός του δικτύου της επαναλαμβάνεται υπό την έννοια ότι στο τέλος κερδισμένος βγήκε ο ΟΤΕ καθώς έχει τη χρηματοοικονομική δύναμη και το δίκτυο για να απαντά επιθετικά στις επιθετικές κινήσεις του ανταγωνισμού.

Το... «δράμα» των κληρονόμων

Μπορεί ο αείμνηστος Λευτέρης Μουζάκης να είχε σειρά προβλέψεων στη διαθήκη του ώστε η εταιρεία να παραμείνει εύρωστη αλλά τελικά αυτό που φοβόταν όταν ήταν εν ζωή δεν το απέφυγε. Οι κληρονόμοι φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους και έκαναν κινήσεις οι οποίες έχουν φέρει σε δυσχερή θέση την εισηγμένη αφού προηγουμένως υπήρξαν και μεταξύ τους αναταράξεις. Και η ώρα του λογαριασμού δεν φαίνεται ότι αργεί γιατί για παράδειγμα με το δάνειο της βιομηχανίας ΗΛΙΟΣ, για το οποίο έχει παράσχει εγγύηση η εισηγμένη, δεν υπάρχει κάποια λύση παρ' ότι εδώ και δύο χρόνια έχει καταγγελθεί. Θέματα εγείρονται και για την αξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων αλλά και του ορκωτού ελεγκτή που βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Η διακύμανση της Motor Oil το 2023

Δεν… πήγαμε το διάγραμμα της μετοχής πιο πίσω για να τσεκάρουμε, μια φορά πάντως, από την αρχή του 2023 έως και χτες ο τίτλος της Motor Oil κινείται σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 21 και 25 ευρώ περίπου (με υψηλό στα 25,7 ευρώ), έχοντας ενδιάμεσα δώσει και κάποιες τοπικές «κορυφές» στα 24, 23 ή 22 ευρώ. Στην τελευταία βρέθηκε χτες (οριακά χαμηλότερα), οπότε η αγορά αναμένει την περαιτέρω πορεία της μετοχής που μάλλον είναι πιο κοντά στο κάτω εύρος της σχεδόν 8μηνης διακύμανσης, δίχως αυτό να σημαίνει σώνει και καλά ότι ετοιμάζεται κάποια… αντίδραση. Άλλωστε, οι αγορές έχουν τους δικούς τους κανόνες, ενώ και έξω τα πράγματα δεν είναι και αυτό που λέμε «σούπερ», μάλλον υποτονικό θεωρείται το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

«Κοίταξε» το 10άρικο η ΔΕΗ

«Καλώς την κι ας μην το… έπιασε», έλεγαν χτες οι traders, χαριτολογώντας προφανώς, για τη μετοχή της ΔΕΗ που προσπάθησε να πιάσει τα 10 ευρώ, κάτι που εν μέρει κατάφερε κλείνοντας στα 9,96 ευρώ (περίπου +2,7%), απορροφώντας την όποια ενδοσυνεδριακή πίεση. Ο τίτλος έχασε το όριο αυτό προ ημερών και μέσα στον Αύγουστο, βρήκε δυνάμεις χαμηλότερα και ξεπέρασε την οριακή υποχώρηση του ποσοστού της Goldman Sachs στο 5,5%. Η μετοχή έχει κάνει υψηλό φέτος στα 11,2 ευρώ αλλά θυμίζουμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στα 6 ευρώ και τον Σεπτέμβριο του 2022 στα 5 ευρώ. Οπότε, πώς μπορεί κάποιος να έχει παράπονο καθώς πέτυχε double score σε 11-12 μήνες;

Ποιο είναι το νέο «σημείο ισορροπίας» για την ενέργεια

Απίθανη η αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο οι τιμές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προγενέστερα επίπεδα. Αυτό ήταν το μήνυμα του Παντελή Κάπρου, καθηγητή στο ΕΜΠ και υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην πρόσφατη υπηρεσιακή κυβέρνηση, όταν σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για το πώς θα διαμορφωθεί από εδώ και πέρα το ενεργειακό «τοπίο».

Με δεδομένο ότι ο κ. Κάπρος είναι από τους βαθύτερους γνώστες του ενεργειακού κλάδου, και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εκτιμήσεις του έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αναφερόμενος λοιπόν στην πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, είπε ότι αυτές δεν πρόκειται να επανέλθουν στα 10-15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όπως συνέβαινε στα χρόνια της πανδημίας, αλλά θα παραμείνουν στα επίπεδα των 35-40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή. «Τα 35-40 ευρώ, που έχουμε σήμερα, είναι ισορροπία της αγοράς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας «συγχρονίζονται» με τις τιμές του αερίου, η παραπάνω πρόβλεψη σημαίνει και για το ρεύμα πως μπαίνουμε σε μία νέα «κανονικότητα», όπου οι τιμές δεν θα είναι δυσθεώρητες, όπως στην «καρδιά» της ενεργειακής κρίσης, αλλά αυξημένες σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από τον Σεπτέμβριο του 2021. Κάτι τέτοιο, στην περίπτωση για παράδειγμα της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, σημαίνει πως είναι απίθανο να την ξαναδούμε να εκτινάσσεται στα 436 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (όπως συνέβη τον Αύγουστο του 2022). Ωστόσο, δεν προβλέπεται να επανέλθουν και σε διψήφια νούμερα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:02

UBS: Βλέπει πλέον Ιούνιο την πρώτη μείωση επιτοκίων της BoE αντί για Αύγουστο

18:39

Γερμανία: Διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο εργοστάσιο της Tesla

18:33

Ευρωεκλογές 2024: Ο Νικόλας Φαραντούρης απαντά στις 6 ερωτήσεις «SOS» του Insider

18:31

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ/μετοχή προτείνει το ΔΣ

18:19

Jumbo: Κατά 11% αυξήθηκαν οι πωλήσεις τον Απρίλιο του 2024

18:17

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

18:10

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα τρία μεγάλα στοιχήματα για τα κονδύλια των 21 δισ. ευρώ μέχρι το 2026

17:59

Υποχωρεί ξανά η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

17:59

«Πάτησε» τις 1.480 μονάδες το Χρηματιστήριο - Κέρδη 2,19% στην εβδομάδα

17:54

Χρυσός: Τα ήπια μάκρο των HΠΑ τον έστειλαν σε υψηλό 3 εβδομάδων

17:54

Καταπατημένα ακίνητα: «Λίφτινγκ» με οκτώ αλλαγές στα κριτήρια και τη διαδικασία εξαγοράς τους - Νέες εκπτώσεις

17:42

Ιταλία: Συγκρούσεις αστυνομίας-φοιτητών σε συνέδριο για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας

17:37

Βορίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης ο αττικός αμπελώνας

17:30

ΠΙΣ: Τραγικές επιπτώσεις για τους ασθενείς αν ο ΕΟΠΥΥ διακόψει συμβάσεις με τα διαγνωστικά εργαστήρια

17:26

Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε «διεύρυνση» της επιχείρησης στη Ράφα

17:23

Citi: Διατηρεί την σύσταση buy για τη Mytilineos με τιμή-στόχο 46 ευρώ

17:21

ΟΛΘ: Στα 1,235 ευρώ/μετοχή το καθαρό μέρισμα για τη χρήση του 2023

17:17

ΗΠΑ: Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμούς φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών στο ΜΙΤ και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια

17:07

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αν ο κ. Αυγενάκης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του ας πάει σπίτι του

16:55

Κεφαλονιά: Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά του Ληξουρίου

16:54

«Φουντώνει» ο ανταγωνισμός για τη Tesla - Έτοιμη για το «ντεμπούτο» της στη Wall Street η κινέζικη Zeekr

16:43

Χατζηδάκης: Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η ελληνική οικονομία

16:39

Ρωσία: Τρεις νεκροί από πτώση λεωφορείου σε ποταμό στην Αγία Πετρούπολη

16:39

Wall Steet: Κυνηγά το «8 στα 8» ο Dow- Ράλι 130% για την Novavax

16:36

Μητσοτάκης από Χίο: Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος και αποτελεί στρατηγική επιλογή

16:22

Πώς θα βρείτε τα πλησιέστερα εφημερεύοντα φαρμακεία στην Αττική

16:13

Ο απεσταλμένος του Πεκίνου για το ουκρανικό είχε συζητήσεις στη Μέση Ανατολή

16:05

Κασσελάκης: Ας δουν οι άνθρωποι του προοδευτικού κέντρου ποιος διαχειρίζεται την υγεία τους

16:02

ΕΕ: Σε ιστορικό χαμηλό οι βλέψεις των εταιρειών για επενδύσεις στην Κίνα

15:49

Γεωργιάδης: Το νοσοκομείο Καστοριάς μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει βασικό νοσοκομείο