BACKSTORY

Εν αρχή ην ο λόγος και... ο μέτοχος - Μας πήραν και το βόδι - Τι γίνεται με τον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου»;

21-07-2023 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εν αρχή ην ο λόγος και... ο μέτοχος - Μας πήραν και το βόδι - Τι γίνεται με τον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου»;

Εν αρχή ην ο λόγος και... ο μέτοχος

Εν αρχή ην ο μέτοχος σύμφωνα με τον CEO της Eurobank κ. Φωκίωνα Καραβία και από εδώ και πέρα αυτός θα είναι και ο ορίζοντας της τράπεζας. Διότι, οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια για ανάπτυξη, κεφάλαια που κανένας δεν πρόκειται να τους δώσει στην περίπτωση εκείνη που αυτά δεν έχουν ανταποδοτικότητα. Έτσι λοιπόν, η λογική των μερισμάτων και των λοιπών ωφελημάτων για τα πιστωτικά ιδρύματα μπαίνει στο τραπέζι επιτακτικά και με κάθε δυνατό τρόπο. Και βέβαια, για όσους γνωρίζουν ο κ. Καραβίας τιμά τον λόγο του!

Μας πήραν και το βόδι

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι φαίνεται να παρίσταναν τους μετόχους και λέω παρίσταναν, γιατί τελικώς θέλει θράσος να πραγματοποιείς δουλειές, ή να ευαγγελίζεσαι συμμετοχές, χωρίς να έχεις καταθέσει τον οβολό σου.

Αυτά είναι, που βλέπουμε στους δέκτες μας το τελευταίο διάστημα με την Ellington Solutios και την Elligton Αμερικής, την RiNOA με κεφάλαιο μετοχικό 1.000 ευρώ και μια προσπάθεια να βρούμε και να καταλάβουμε ποιος τελικώς είχε μπει στην 1η αύξηση κεφαλαίου που είχε πραγματοποιήσει η Αττικής.

Εννοείται, πως πίσω από την εικόνα αυτήν ξεπροβάλει η ωραία Ειρήνη που πότε εμφανιζόταν στη μια και πότε στην άλλη εταιρία.

Ποιος, πού, τι

Και τελικά ένας αρχιτεκτονικός σχεδιασμός φαίνεται να έφερε μια εταιρεία, την Rinoa Ltd με μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ να παίρνει μέρος στην 1η αύξηση της Αττικής με χρήματα τα οποία δανείστηκε από το ΤΜΕΔΕ. Αλλά ακόμα και για τα 10 εκατ. για την αγορά των μετοχών της Θεάς Άρτεμις, η Ellington Solutions δάνειο έλαβε από την τράπεζα...

Και τι θα είχε γίνει με την τράπεζα αν η νυν διευθύνουσα σύμβουλος, Ελένη Βρεττού δεν είχε καταφέρει να βρει νέους ιδιώτες επενδυτές (Thrivest και Παγκρήτια) και να δώσει διέξοδο και προοπτική για το μέλλον της τράπεζας. Γιατί το ενδεχόμενο να αναγκαζόταν κάποια συστημική τράπεζα, να απορροφούσε την Αττικής ήταν παραπάνω από ορατό, με ό,τι συνέπεια θα είχε αυτό για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και τους κλυδωνισμούς που θα επέρχονταν.

Aδύναμο το σύστημα για έλεγχο

Τελικά όλο αυτό το πλέγμα των εταιρειών (Rinoa, Ellington Solutions, Ellington Management Group, Thea Artemis Financial Solutions) των ανακοινώσεων, που θολώνουν το τοπίο και δεν ξεκαθαρίζουν τις καταστάσεις , καταδεικνύει την αδυναμία του συστήματος για έλεγχο, αλλά πλέον και την επιτακτική ανάγκη εισαγγελικής παρέμβασης.

Τραπεζικά και νέα

Νέα βραβεία νέα τραπεζικά προϊόντα και κυρίως νέοι μέτοχοι συνεχώς στα μετοχολόγια των τραπεζών. Και η μεγάλη αλλαγή ετοιμάζεται μόλις αποκτηθεί η επενδυτική βαθμίδα που τόσο δα απέχει όπως αναφέρουν όλο και περισσότερες τραπεζικές φωνές

Συντονισμός κατά το... συμφέρον των μεγαλομετόχων

Τελικά, αυτός ο συντονισμός είναι μεγάλη υπόθεση. Ξαφνικά λοιπόν οι μεγαλομέτοχοι της ΕΛΓΕΚΑ που οι περισσότεροι είναι συγγενείς μεταξύ τους αποφάσισαν ότι δρουν από κοινού και συντονισμένα για να κάνουν δημόσια πρόταση. Κοινώς αν το δηλώσεις δρας από κοινού και συντονισμένα αν δεν το δηλώσεις δεν δρας. Και ρωτώ εγώ ο αφελής: Πότε έδρασαν μη συντονισμένα και πως το έλεγξαν οι εποπτικές αρχές; Μήπως δεν ψήφιζαν τα ίδια πράγματα όλοι μαζί επί χρόνια στις Γενικές Συνελεύσεις; Έλεγξαν οι εποπτικές αρχές αν τα γύρω γύρω ποσοστά που εμφανίστηκαν ανήκουν σε αυτούς φαίνονται ή αν απλώς υπήρχαν για να εξυπηρετούν το βασικό μέτοχο και την εμφάνιση μιας διασποράς που στην ουσία δεν ήταν πραγματική; Κάτι τέτοια βλέπουν οι μικροεπενδυτές και δεν πλησιάζουν ούτε από απόσταση στο ΧΑ. Και φυσικά, η ΕΛΓΕΚΑ δεν είναι η πρώτη ούτε η μόνη περίπτωση συντονισμού όποτε μας συμφέρει στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι οδικοί άξονες και τα διόδια

Επειδή λέγονται κατά καιρούς διάφορα για εκκρεμότητες που έχουν… μείνει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, κρατήστε ακόμα ένα θέμα για το οποίο αναρωτιόμαστε αν έρθουν εξελίξεις προσεχώς, τώρα που έχουμε τελειώσει με τις εκλογές. Για την αναπροσαρμογή των τελών διέλευσης στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους κάνουμε λόγο, που είχε «παγώσει» προ αρκετών μηνών, τουλάχιστον σε βασικές κατηγορίες οχημάτων, λόγω της «κάλπης». Οι παραχωρησιούχοι πίεζαν από πέρυσι τον χειμώνα, ιδίως οι ξένοι όμιλοι, αλλά τελικά εν όψει, τότε, και εκλογών το θέμα «μπήκε στο συρτάρι». Λέτε τώρα να αρχίσουν πάλι πιέσεις για αυξήσεις σε διόδια βάσει του τότε πληθωρισμού (2022); Θα πάμε σε ηλεκτρονική/αναλογική χρέωση; Για να δούμε τι θα δούμε.

Τι γίνεται με την αναχρηματοδότηση του «Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου»;

Μια και ο λόγος για αυτοκινητόδρομους, αλήθεια, τι να γίνεται με την περίπτωση της αναχρηματοδότησης του «Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου»; Όπως προ πολλών μηνών είχε αποκαλύψει το insider.gr, η κοινοπραξία του παραχωρησιούχου «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», δηλαδή του σχήματος που έχει κατασκευάσει και λειτουργεί το οδικό τμήμα από ΠΑΘΕ Μαλιακό έως και Κλειδί (Hochtief 38,89%, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις 22,22%, ΑΒΑΞ 23,61%, Vinci Concessions 15,28%), είχε υποβάλει πρόταση για την αναχρηματοδότηση του Έργου Παραχώρησης. Προφανώς κάτι τέτοιο θέλει το «οκ» κυβέρνησης και πιστωτών. Μάλιστα, μέσω της αναδιάρθρωσης οι μέτοχοι της κοινοπραξίας θα μπορούσαν να λάβουν ως… άτυπη επιστροφή μεγάλα ποσά. Αν θυμόμαστε καλά, το δημόσιο πήρε και σύμβουλο για να εξετάσει το θέμα και να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.

Ο επικοινωνιακός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ

Διαδικασία για αναζήτηση υπηρεσιών και την υποστήριξη στο σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη υλοποίηση της επικοινωνιακής στρατηγικής του «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ, με τη σύμβαση να έχει 12μηνη διάρκεια (με +6 μήνες επέκτασης). Το δε ποσό θα ανέρχεται σε 80.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις του συμβούλου είναι η υποστήριξη και διαχείριση Δημοσίων Σχέσεων (Public Relations) και Δημοσίων Υποθέσεων (Public Affairs) του ΤΑΙΠΕΔ, η υποστήριξη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση media planning για δημοσιεύσεις διακηρύξεων/ προκηρύξεων διαγωνισμών και διαφημίσεων έως ποσού ύψους 130.000 ευρώ με 8% αμοιβή διαχείρισης επί του ποσού του media plan, η επικοινωνιακή́ στοχοθέτηση του ευρύτερου επενδυτικού κοινού σε όλους τους τομείς που αφορούν στην αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, υπηρεσίες Media Relations, Διαχείριση κρίσεων (Crisis Management) και όλα όσα περιλαμβάνει ένα «πακέτο» στρατηγικής επικοινωνίας. Προφορές θα γίνονται αποδεκτές ώς τις 4 Αυγούστου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:40

Τραμπ: «Χάσιμο χρόνου» η ανάπτυξη χερσαίων μονάδων των ΗΠΑ στο Ιράν

08:23

Η καλύτερη βότκα του 2026

08:16

ΕΕ: Στόχος -90% στις εκπομπές έως το 2040 - Τι σημαίνει για ενέργεια, βιομηχανία και επενδύσεις

08:02

Νέο κύμα ισραηλινών βομβαρδισμών στην Τεχεράνη - Ιρανικές επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου

08:00

«Τρέχει» διαγωνισμός 26 εκατ. για την «Ανάπλαση της Πλατείας και του Άξονα της Αριστοτέλους»

07:56

Ελληνικό: Τι συμβαίνει με κρίσιμες υποδομές - Οι πρωτοβουλίες της Lamda για περιβάλλον και τοπικές κοινωνίες

07:51

Πολεμικό power game ανοιχτά της Κύπρου - Bel@harra vs Alvaro de Bazan F100 - Φλώρος-Βελόπουλος: Κρατάει χρόνια αυτή η διαμάχη

07:42

Συντάξεις: Στις 30.773 οι εκκρεμείς αιτήσεις στον ΕΦΚΑ τον Δεκέμβριο του 2025 - Τι αλλάζει από τον Ιούνιο

07:33

Πειραιώς: Κεφαλαιακή ευελιξία με «ανοιχτό παιχνίδι» σε εξαγορές και διανομές

07:21

Lamda: Το 2027 κατοικείται ο Riviera Tower, πότε ολοκληρώνονται τα Malls - Εισπράξεις 2,1 δισ. στο τέλος 2026

07:15

Φορολογικές δηλώσεις: Οι παγίδες που κρύβουν οι αυτόματες - Τι πρέπει να προσέξουν πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι

07:05

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα - Η χημεία Ψάλτη με Ορσέλ - H ζαλάδα στις αγορές

23:55

Τραμπ για τιμές στα καύσιμα: «Αν αυξηθούν, ας αυξηθούν»

23:40

Ισλανδία: Η κυβέρνηση θα προτείνει δημοψήφισμα για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

23:23

Φόβος για πετρελαϊκό σοκ κατέκλυσε την Wall Street - Διέγραψε όλα τα κέρδη του 2026 ο Dow Jones

22:56

Ισραήλ: Η απόφαση για την εξόντωση του Χαμενεΐ ελήφθη τον Νοέμβριο

22:52

Έφθασαν με C-130, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, οι 91 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Άμπου Ντάμπι

22:43

Τζιτζικώστας: Συνεργαζόμαστε με σειρά εταίρων για να εξασφαλίσουμε τον ασφαλή διάπλου στην Μ. Ανατολή

22:34

Πετρέλαιο σε ξέφρενη άνοδο: Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

22:10

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Βούλγαρο ομόλογό του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

21:48

Ερντογάν για πύραυλο από Ιράν: Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό

21:36

Το Ιράν δεν επιδιώκει εκεχειρία ή διαπραγματεύσεις, είναι έτοιμο να αποκρούσει χερσαία επίθεση - Το Ισραήλ περνά «στην επόμενη φάση»

21:36

Ζελένσκι: Έλαβε αίτημα από ΗΠΑ να συμβάλει στην αναχαίτιση drones – Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια, λέει ο Τραμπ

21:30

Ο Τραμπ απομακρύνει την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας - Η καμπάνια των 200 εκατ. δολ. που την εκθέτει

21:19

Οι πρώτες 100 ώρες πολέμου με το Ιράν κόστισαν στις ΗΠΑ 3,7 δισ. δολάρια

21:05

Ιράν: Η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι drones χτύπησαν το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν

21:01

Viohalco: Στα 7,2 δισ. ο τζίρος, αύξηση 20% στα a-EBITDA - Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,27 ευρώ/μετοχή

20:40

Φινλανδία: Η κυβέρνηση θα άρει πλήρως την απαγόρευση εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στο έδαφος της

20:18

Τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ

20:15

Κάλας: Το χάος στη Μέση Ανατολή πηγάζει από τη διάβρωση του διεθνούς δικαίου