BACKSTORY

Δεν έκανε το βήμα η Fitch - Σε άλλη Ιθάκη η Alpha Bank - Τα μερίσματα και οι αποδόσεις

12-06-2023 | 07:15
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν έκανε το βήμα η Fitch - Σε άλλη Ιθάκη η Alpha Bank - Τα μερίσματα και οι αποδόσεις

Δεν έκανε το βήμα η Fitch

Όσοι ήλπιζαν πως η Fitch θα έδινε θετικές προοπτικές στην ελληνική οικονομία διαψεύσθηκαν. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο οίκος καταγράφει: «Αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, αλλά με πιο ήπιο ρυθμό, καθώς οι συναλλαγές διάθεσης περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να είναι μικρότερες και η συνολική οικονομική δραστηριότητα μειώνεται».

Και συνεχίζει: «Παράγοντες που θα μπορούσαν, μεμονωμένα ή συλλογικά, να οδηγήσουν σε κίνηση αρνητικής αξιολόγησης/υποβάθμιση

Δημόσια οικονομικά: Διατηρούμενη ανοδική τάση του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ, για παράδειγμα λόγω διαρθρωτικής δημοσιονομικής χαλάρωσης, ασθενούς ανάπτυξης ή υλοποίησης ενδεχόμενων βαρών που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα».

Mην ψάχνετε κύριοι για κόκκινα δάνεια

Δεν ξέρω αν αναμένει σημαντικές αλλαγές σε ό, τι αφορά το σχηματισμό κόκκινων δανείων. Όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται. Επιχειρηματικά δάνεια που αναμένεται να «σκάσουν» το προσεχές χρονικό διάστημα εκτός απροόπτου είναι αυτά της Avramar τα οποία δεν εκτιμάται πως θα επιβαρύνουν ιδιαιτέρως τα κέρδη των τραπεζών.

Εντυπωσίασε η Τράπεζα Κύπρου

Πολύ πολύ εντυπωσιακό το business plan της Τράπεζας Κύπρου. Τι να πω... Μπράβο. Το εδώ τραπεζικό σύστημα έμεινε περίπου άναυδο. Στο 17% οι αποδόσεις κεφαλαίων και προβλέψεις για διανομή μερίσματος 30% σε τόσο για τη χρήση 2023 όσο και για αυτήν του 2024. Πολύ όσο να πεις...

Σε άλλη Ιθάκη η Alpha Bank

Στον δρόμο προς τις ΗΠΑ βρίσκεται και η Alpha Bank η οποία μαθαίνω πως θα πραγματοποιήσει την παρουσίασή της στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή μετά τη σημαντική επιτυχία της digital παρουσίασης που ολοκλήρωσε η τράπεζα.

Στο Παρίσι τα βλέμματα

Ας μην ξεχνάμε πως αυτήν την εβδομάδα λαμβάνει χώρα και 27ο ετήσιο ευρωπαϊκό τραπεζικό συνέδριο στο Παρίσι μεταξύ 13-15 Ιουνίου και διοργανώνεται από τη Goldman Sachs. Εκεί θα είναι παρούσες και οι 4 ελληνικές τράπεζες και το ενδιαφέρον εκτιμάται πως θα είναι σημαντικό.

Επιβράβευση στον παιχνιδά γιατί δεν κάνει... παιχνίδια

Σημαντικό για να μην πω εντυπωσιακό ήταν και το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα για Jumbo. Και μπορεί ο Απόστολος Βακάκης με τον τρόπο που επικοινωνεί να έχει τρελάνει την αγορά αλλά τον τελευταίο καιρό πέρα από τις καλές επιδόσεις και την άριστη χρηματοοικονομική κατάσταση πιστώνεται και το γεγονός ότι δεν βάζει χέρι στα λεφτά της εταιρίας με τα περίφημα bonus επιβράβευσης, τις δωρεάν μετοχές από αγορές ιδίων και τα stock options που έχουν λάβει διαστάσεις πανδημίας και έχουν εξοργίσει ειδικά τα διεθνή χαρτοφυλάκια που καταλαβαίνουν απόλυτα τι συμβαίνει. Και αυτό όσο και αν δεν φαίνεται μετράει. Άλλωστε οι εχθροπραξίες σε αρκετές εισηγμένες έχουν ξεκινήσει με την καταψήφιση των εκθέσεων αποδοχών και συμβάσεων με εκτελεστικά μέλη.

Οι... επίμονοι ορκωτοί

Κάποιοι καλοί ορκωτοί που έφαγαν πρόσφατα πόρτα όταν επιχείρησαν να αλλάξουν τον νόμο και να παραμείνουν περισσότερα χρόνια σε εταιρείες που ελέγχουν μαθαίνω ότι περιμένουν με αγωνία τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης για να επανέλθουν στο νέο Υπουργό. Μόνο που το άγχος τους είναι ότι το νέο Υπουργό δεν τον γνωρίζουν καθώς οι ρήσεις Μητσοτάκη παραπέμπουν σε ένα εντελώς νέο Υπουργικό Σχήμα. Παρακολουθούμε τις κινήσεις τους και επανερχόμαστε με λεπτομέρειες γιατί ασκούν τέτοια πίεση. Ίσως να θυμηθούμε και παλιότερα με κάποια αγαπημένα παιδιά από την Κεφαλαιαγορά πως έπαιρναν εύκολα και τις δουλειές.

Η Intrakat, η Γ.Σ. και το «300άρι»

Για τις 30 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η τακτική Γενική Συνέλευση του ομίλου Intrakat. Ανάμεσα στα θέματα είναι και η αγορά ιδίων μετοχών, για χρονική περίοδο 24 μηνών, ήτοι μέχρι την 30η Ιουνίου 2025, με κατώτατη τιμή αγοράς 0,30 ευρώ και ανώτατη τιμή 10 ευρώ ανά μετοχή (θα προστεθούν στις περίπου 30 χιλ. ίδιες που ήδη κατέχει), όπως και, μεταξύ άλλων, η έγκριση συμψηφισμού ποσού 72,7 εκατ. ευρώ, προς απόσβεση ισόποσων ζημιών παρελθουσών χρήσεων. Μια και ο λόγος για Intrakat, στο χρηματιστηριακό ταμπλό έγραψε και την κεφαλαιοποίηση των 300 εκατ. ευρώ και άνω (307 εκατ. για την ακρίβεια). Και εις ανώτερα.

Τα μερίσματα και οι αποδόσεις

Δεδομένου ότι σε τούτη την περίοδο γίνονται οι περισσότερες τακτικές γενικές συνελεύσεις εισηγμένων, άρα, μεταξύ άλλων θεμάτων, εγκρίνεται από τους μετόχους και η διανομή μερισμάτων, η στήλη αναμένει τις διαδικασίες και τους αναλυτές που συνηθίζουν να «βγάζουν» τη σούμα και να μετράνε τις αποδόσεις. Και το λέμε επειδή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τώρα υπάρχουν ενδιαφέρουσες μερισματικές αποδόσεις, καλύτερες από τα ομόλογα.

Η «ναυμαχία» για τον Λιμένα Ηρακλείου

Με τα μέχρι πρότινος δεδομένα σήμερα Δευτέρα 12 Ιουνίου είχε προγραμματιστεί η αποσφράγιση των προσφορών των δύο «μονομάχων», υπό τους Γ. Περιστέρη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και Em. Grimaldi (Μινωικές) για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου» (ΟΛΗ Α.Ε.), διαγωνισμού που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ. Αλλά και σήμερα να μη συμβεί, μπορεί να γίνει στις 15 ή σε λίγες ημέρες. Λογικά, βέβαια, το Ταμείο θα ζητήσει βελτιωτικές προσφορές, ίσως ανεξαρτήτως της διαφοράς των δύο αρχικών, όπως από μέρες έχει αναδείξει το insider.gr. Για να δούμε τις θα γίνει με αυτό το asset, δίχως να παραγνωρίζεται η σημασία άλλων περιφερειακών λιμενικών, όπως της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου ή αυτών της Αττικής.

Η «αυτοψία» Σταμπουλίδη σε νοσοκομείο

Μια και λέμε για το ΤΑΙΠΕΔ, ας περάσουμε στο PPF για να τα… λέμε και όλα. Πέρα από προετοιμασία διαγωνισμών, στο fund «τσεκάρουν» και από κοντά τι συμβαίνει σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, άλλωστε, έχει αναλάβει ρόλο στο μεγάλο project αναβάθμισης δομών υγείας (Ταμείο Ανάκαμψης). Έτσι, προ ημερών ο εντεταλμένος σύμβουλος και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) κ. Πάνος Σταμπουλίδης επισκέφθηκε με τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη, το Νοσοκομείο «Παπανικολάου», προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης του δευτέρου ορόφου της Πνευμονολογικής Κλινικής, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:04

Συνελήφθη διακινητής μεταναστών μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας

19:41

Fed: Από το πόσες μειώσεις φτάσαμε στο αν θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων

19:30

Game changer στη παγκόσμια αγορά μετάλλων - Το σούπερ ντιλ ΒΗΡ-Anglo

18:59

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Βοιωτία

18:17

Σάμος: Ενας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι από ημιβύθιση σκάφους με μετανάστες στο Καρλόβασι

18:12

Λευκός Οίκος: Σύμφωνο το Ισραήλ να ακούσει τους αμερικανικούς προβληματισμούς πριν εισβάλει στη Ράφα

17:47

Πέλλα: Σύλληψη άνδρα που απέκρυπτε 675 λίτρα λαδιού αμφιβόλου ποιότητας

17:34

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί το Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

17:11

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών

17:00

Οι ραγδαίες αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά

16:52

Συλλήψεις στα Χανιά για όπλα και πυροτεχνήματα

16:44

Πυρκαγιά σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

16:40

Ρωσία: Προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει

16:25

Μελόνι: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

16:21

Αναγνωστόπουλος: Ενδελεχείς οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

16:12

Μάνη: Η κυβέρνηση συζητά με την αγορά, ώστε να βρίσκει καθημερινά λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων

15:39

Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

15:34

Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο

15:29

Αμπάς: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

15:17

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και σε κατοικία στο Μενίδι

15:13

Σκέρτσος: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα παίξει ρόλο και στο πώς θα συνεχίσει να κυβερνάται η χώρα

15:07

Κασσελάκης για Τέμπη: Επίσπευση των ερευνών για το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία

15:01

Τουρκία: Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά

14:57

Αυγενάκης: Θέλουμε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αποκτήσει ξανά σχέση εμπιστοσύνης με τον αγρότη

14:31

Τσακλόγλου: Η πλατφόρμα για τις συντάξεις με οφειλές θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο δίμηνο 

14:19

Μασκ: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Κίνα με θέμα αυτόνομη οδήγηση και δεδομένα

13:56

Κιλκίς: Στη φυλακή οι δύο υπήκοοι Β. Μακεδονίας για κατοχή εκατοντάδων πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

13:53

Θ. Τρύφων: Αλλάζει το τοπίο της φαρμακευτικής έρευνας και παραγωγής στη χώρα μας

13:40

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησής

13:36

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 29 Απριλίου έως 2 Μαϊου