BACKSTORY

Η ανατροπή της ανατροπής -Τα ντεσού του deal της Κλουκίνας - Το Κιλκίς πρασίνισε, ΠΑΣΟΚ απ’ τα παλιά - Τα ανεβασμένα κόστη για το Πάτρα – Πύργος

15-05-2023 | 06:40
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ανατροπή της ανατροπής -Τα ντεσού του deal της Κλουκίνας - Το Κιλκίς πρασίνισε, ΠΑΣΟΚ απ’ τα παλιά - Τα ανεβασμένα κόστη για το Πάτρα – Πύργος

Η ανατροπή της ανατροπής

Tην περασμένη εβδομάδα συνεβρέθησαν τράπεζες και οι επόπτες με θέμα τη διεξαγωγή των stress tests. Tα θέματα που συζήτησαν ήταν ως συνήθως τεχνικά. Οι επόπτες πάντως τα έχουν βρει σκούρα διότι με τόσα κέρδη που κάνουν οι τράπεζες λόγω τόκων «αδυνατούν» να στρεσάρουν την κατάσταση. Έτσι βάζουν τις τράπεζες να εκτελούν κάποια μη ρεαλιστικά σενάρια για αρκετά χαμηλότερα επιτόκια την επόμενη χρονιά (γιατί τα test μεριμνούν για τριετία, εκτελούνται όμως κάθε δεύτερο χρόνο). Και έτσι οι τράπεζες αναπτύσσουν ελπίδες ότι μπορεί να γλυτώσουν κάποιες λίγες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Είναι πιθανόν... Άλλωστε στις μέρες μας κλίνουμε τη λέξει ανατροπή σε όλες τις πτώσεις. Η ανατροπή της ανατροπής...

Εβδομάδες αποτελεσμάτων

Tην Τετάρτη θα ανακοινώσει η Eurobank αποτελέσματα και όλοι οι επενδυτές αναμένουν να ακούσουν ξανά για το θέμα του μερίσματος, αν και η τράπεζα, όπως φαίνεται, το έχει κλείσει το θέμα αυτό και στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με επενδυτές.

Μετά θα πάμε ησύχως για εκλογές (οι επενδυτές θεωρούν βέβαιη την επενδυτική βαθμίδα αμέσως μετά) και μετά τις εκλογές (αυτές της 21ης Μάϊου) αναμένονται τα αποτελέσματα της ΕΤΕ.

Τα ντεσού του deal εξαγοράς της Κλουκίνας

Η εξαγορά της Κλουκίνας πρέπει να είναι από τα πιο καλά deals που έχουν γίνει στο Χρηματιστήριο. Και αυτό διότι η Intracom πλήρωσε για το 74,2% το ποσό των 28,7 εκατ. ευρώ. Από αυτά γύρισαν πίσω στην Κλουκίνας που ελέγχεται πλέον από την Intracom 10 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ τα βάζει η Intracom για να αποκτήσει το 60% της mothercare. Έτσι η καθαρή εκταμίευση του ομίλου Intracom είναι 21,7 εκατ. ευρώ για το 74,2% της εταιρίας η οποία θα ελέγχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας 60 εκατ. ευρώ και με αποτίμηση 45 εκατ. ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες με την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης προβλέπεται λαϊκό προσκύνημα για μετοχές από θεσμικούς σε υψηλότερες τιμές εν όψει μάλιστα της συγχώνευσης. Πέραν τούτου δεδομένου ότι η Intracom μένει στο mothercare δείχνει ότι το πιστεύει και αυτό μπορεί κάποιος να πιθανολογήσει είναι ότι με τις δυνατότητες χρηματοδότησης ΄που υπάρχουν από τον όμιλο Κόκκαλη η αλυσίδα θα δει άλλα μεγέθη τα επόμενα χρόνια. Σε όλο αυτό το σκηνικό θα πρέπει να προστεθεί και ότι λύθηκε και η χρόνια διαμάχη των μετόχων που οδηγούσε όλο και πιο χαμηλά την εταιρία και οι ίδιοι εισέπραξαν τίμημα που ούτε το φαντάζονταν ένα χρόνο πριν.

Τραγέλαφος

Σας λέγαμε την Παρασκευή για τον περίφημο δείκτη MSCI που μας «πούλησαν» για κάτι φοβερό από την ΕΧΑΕ αλλά δεν φρόντισαν να πάρουν τα δικαιώματα να μεταδίδουν τον δείκτη σε πραγματικό χρόνο. Και τώρα στέλνουν τους Χρηματιστές να το αγοράσουν από την Morgan Stanley αν θέλουν να το βλέπουν για να μπορούν να παίζουν το παράγωγο που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο. Κοινώς δεν ξέρει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά μπροστά στην Morgan Stanley. Το ερώτημα αν όλα αυτά ο κ. Κοντόπουλος τα κάνει επίτηδες ή απλά δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο που τον έβαλαν να κάνει και τον χρυσοπληρώνουν κιόλας.

Έχει άσυλο;

Κοίταζα την ανακοίνωση της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ την περασμένη Παρασκευή για τις αγορές ιδίων και διαπίστωσα ότι σε πέντε συνεδριάσεις αγοράστηκαν 43.512 μετοχές επί συνόλου αγορών 67.845 μετοχών δηλαδή η εταιρία έκανε το 64% του συνόλου των αγορών. Και αναρωτιέμαι. Αποτελεί αυτή η πρακτική ένδειξη χειραγώγησης; Ναι ή όχι; Γιατί αν δεν αποτελεί τότε θα μπορούν να ξεσαλώνουν άπαντες στο Χρηματιστήριο. Εκτός κι επιτρέπεται σε αυτούς που έχουν άσυλο. Γιατί το άλλο θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει για τη ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ για όσα έχουν γίνει από τον τρόπο που μπήκε στο ΧΑ, το ακίνητο στη Φαλήρου και τη διάθεση των κεφαλαίων της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου;

Τα ανεβασμένα κόστη για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος

Θα θυμάστε ενδεχομένως το περίφημο οδικό έργο Πάτρα – Πύργος (σχεδόν 75 χλμ.), που «κούμπωσε» εκ νέου στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, και θα κατασκευαστεί από τις ελληνικές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ. Σύμφωνα με τη σύμβαση, θα κόστιζε πάνω από 330 εκατ. ευρώ (με σημαντική συνδρομή του δημοσίου, αλλά και ίδια κεφάλαια του παραχωρησιούχου). Η στήλη πάντως έχει ακούσει, εφόσον το αντελήφθη σωστά, ότι οι κατασκευαστές και ο παραχωρησιούχος θεωρούν ότι οι τιμές έχουν ανέβει σημαντικά τα τελευταία χρόνια (και έτσι είναι) και ζητούν αναθεώρηση κόστους. Μάλιστα, έχουν ακουστεί νούμερα για 30%-40% επιπλέον. Συνήθως, τέτοια πράγματα πάνε σε διαιτησία, οπότε, να δούμε αν συμβεί κάτι τέτοιο με τον αυτοκινητόδρομο που θα έχει και διόδια (2 μετωπικά και 2 πλευρικά). Για την ιστορία, από το υπουργείο Υποδομών λένε ότι υπάρχει πρόοδος 30%, η δε ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου εκτιμάται σταδιακά από τις αρχές του 2025 ή κάπου εκεί.

IDEAL Holdings: Ξεκινάει ανοδικά το 2023

Αν οι «κεραίες» της στήλης έπιασαν σωστά όσα έλεγαν κάτι traders σε μια παρέα ανθρώπων του Χρηματιστηρίου, τότε, η Ideal Holdings αναμένεται να «δείξει» αύξηση στην κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA κατά διψήφιο ποσοστό, και ως ποσό κοντά στα 7,5 εκατ. ευρώ, για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι δε πωλήσεις, θα είναι και αυτές ενισχυμένες, κάπου στα 40 εκατ. ευρώ ή και παραπάνω. Τα παιδιά συμπλήρωναν ότι οι συναλλαγματικές διαφορές ίσως επηρεάσουν τον βιομηχανικό τομέα, ενώ στον κλάδο της πληροφορικής «βλέπουν» πωλήσεις πάνω από 20 εκατ. και EBITDA στο +30% (κάπου στα 2,5 εκατ.). Να δούμε αν η εισηγμένη πιάσει τον στόχο για συνολικά EBITDA φέτος λίγο κάτω των 30 εκατ. ευρώ. Και επειδή προσεχώς έχει και Γ.Σ., αν μας τα μετέφεραν σωστά, σχεδιάζει επιστροφή κεφαλαίου 0,19 ευρώ ανά μετοχή.

Η Ελλάκτωρ, η Autohellas και οι ξένοι επενδυτές

Η στήλη σκέφτεται να παρακολουθεί τις προσεχείς συνεδριάσεις τις μετοχές των Ελλάκτωρ και Autohellas. Θα μου πείτε κι εσείς, με το δίκιο σας, για ποιον λόγο ως «πακέτο»; Πολύ απλή η απάντηση. Μπορεί η μετοχή της Πειραιώς προ ημερών να μην εισήλθε στον MSCI Greece Standard, αλλά τελικά είχαμε ελληνικό «χρώμα» στις αναθεωρήσεις. Οι δύο παραπάνω τίτλοι προστέθηκαν στον σχετικό δείκτη small cap. Και οι ξένοι επενδυτές τα «κοιτάζουν» συνήθως αυτά. Για να δούμε όμως τις θα συμβεί έως την ημερομηνία «κλειδί» καθώς οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου.

Το Κιλκίς πρασίνισε – ΠΑΣΟΚ απ’ τα παλιά

Κρατήστε ένα όνομα: Στέφανος Παραστατίδης. Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς. Μπορεί στους κύκλους του ΠΑΣΟΚ να είναι γνωστός καθώς είναι ο πρώην Γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος, στην ευρύτερη περιφέρεια της χώρας μας όμως αρχίζει να γίνεται όλο και πιο γνωστό το όνομά του, από στόμα σε στόμα στα Social Media. Χωρίς υπερβολή, κάτι σαν τον Λεξ, στην πολιτική. Ο Παραστατίδης, λοιπόν, αφού όργωσε όλο τον νομό και πήγε σε κάθε χωριό και έκανε ομιλία, κορύφωσε την προεκλογική του εκστρατεία με κεντρική ομιλία στην πλατεία του Κιλκίς. Μια πλατεία που δεν έχουν τολμήσει ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων να προσπαθήσουν να γεμίσουν, γιατί σκεφτείτε το φιάσκο εν μέσω εκλογών. Κι όμως ο Παραστατίδης όχι απλώς το τόλμησε, αλλά τη γέμισε και η προεκλογική συγκέντρωση θύμιζε ΠΑΣΟΚ από τα παλιά, κάνοντας τους ΠΑΣΟΚους του νομού να αναθαρρήσουν βλέποντας πάνω από 2000 άτομα στην πλατεία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς στις εκλογές του 2019 είχε 27% μεγαλύτερο ποσοστό από το κεντρικό ποσοστό, αυξάνοντας κατά 60% την επίδοσή του σε σχέση με την προηγούμενη. Αξίζει να δούμε αν ο Παραστατίδης θα δώσει κι άλλη ώθηση στο κόμμα του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:01

Τηλεσκόπιο απεικόνισε τον ψυχρότερο εξωπλανήτη που έχει βρεθεί ποτέ

23:55

Τέφρα και αέρια από την Αίτνα σε Αττική και Πελοπόννησο

23:43

Ford: Απογοητευτικά κέρδη για το β' τρίμηνο - Πτώση 12% για την μετοχή

23:26

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η πηγή του κακού ή το εύκολο θύμα;

23:14

Selloff στη Wall Street: Η χειρότερη μέρα για S&P και Nasdaq από το 2022 - «Βουτιά» για Tesla

23:00

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε αποθήκη στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα

22:48

Ο δράστης που πυροβόλησε τον Τραμπ αναζήτησε λεπτομέρειες για τη δολοφονία του JFK

22:39

Σακελλαροπούλου: Οφείλουμε στις επόμενες γενιές μια συνέχεια αντάξια αυτών των πενήντα ετών

22:33

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για βοήθεια στην Αρμενία

22:22

Νετανιάχου: Η νίκη του Ισραήλ θα είναι και νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών

22:16

Η Μιλένα Αποστολάκη αποσύρει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

22:10

Πετρέλαιο: Άνοδος 1% μετά από τριήμερο σερί απωλειών

21:59

Η Volkswagen βραβεύτηκε ως η πιο καινοτόμος μάρκα στην ηλεκτροκίνηση

21:46

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Καπιτώλιο πριν την ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο

21:35

Νέα άνοδος για τον χρυσό

21:27

Ξύλο μεταξύ βουλευτών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση - Βίντεο

21:16

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»

21:00

Attica Bank: Ξεκίνησε τη διαδικασία συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα

20:48

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖA

20:36

Μαρινάκης: Οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο

20:27

Όταν ο ελληνικός μισθός είναι στο 46% του γερμανικού

20:14

Βουλή: Την Πέμπτη η ψήφιση του ν/σ του ΥΠΕΘΟ για το deal Attica - Παγκρήτιας

20:02

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Σπαζοκεφαλιά» η σύνθεση της νέας Επιτροπής - Κλείνει το μάτι στην Μελόνι, φρένο στον Όρμπαν

19:52

16 δισ. δολάρια κόστισε στον Μασκ η καταβύθιση της Tesla

19:42

O Μασκ αρνείται ότι προσφέρει 45 εκατ. δολάρια τον μήνα για να στηρίξει τον Τραμπ

19:30

Ιός Δυτικού Νείλου: Νεκρός 75χρονος στις Σέρρες - Πρώτος θάνατος για το 2024

19:20

Trade Estates: Ξεκινάει διαδικασίες για την απορρόφηση των θυγατρικών Ρέντης και Bersenco

19:09

Θετικό για όλους τους αρμόδιους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς το deal Attica - Παγκρήτιας

19:01

Οι τράπεζες «κοκκίνισαν» τις ευρωαγορές

19:00

Γιατί οι Παθολόγοι αρνούνται να συνεργαστούν με το υπ. Υγείας