BACKSTORY

Της μοναξιάς το πάγωμα - H δύναμη του τουρισμού και οι πτήσεις - Τα deals στις (μικρο)κατασκευαστικές

12-04-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Της μοναξιάς το πάγωμα - H δύναμη του τουρισμού και οι πτήσεις - Τα deals στις (μικρο)κατασκευαστικές

Της μοναξιάς το πάγωμα

Η συνεννόηση μεταξύ τραπεζών αποτελεί μια εξόχως δύσκολη υπόθεση. Απορώ ώρες ώρες πως τόσα χρόνια κατέληγαν να έχουν ίδιες πολιτικές και χωρίς διαφοροποίηση παντού. Βεβαίως ήταν τα μνημόνια θα μου πείτε....

Αφού λοιπόν δεν συμφώνησαν στην κοινή ανακοίνωση η κάθε τράπεζα αποφάσισε να «παγώσει» τις δόσεις από μόνη της.

Βέβαια όλες στο ίδιο tempo αλλά το κοινό ανακοινωθέν κινδύνευε φαίνεται να μη βγει ποτέ και έτσι η λύση της μοναξιάς κρίθηκε η καλύτερη.

Μια θητεία μια ιστορία

Λοιπόν για να γνωρίζετε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας στο Πρώτο Πρόγραμμα δήλωσε πως μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του το 2026 αποσύρεται από την ενεργό δράση καθότι θα είναι 70 ετών. Όμως μέχρι τότε άλλα 3,5 χρόνια ακόμη έχει πολλά να κάνει τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…

Δεν τον έχω να καταλύει στην Σύρο τον κ. Στουρνάρα ως «απόστρατο». Καλά κάνει όμως και διασκεδάζει τα σενάρια που τον θέλουν να αναμειγνύεται στην πολιτική, γιατί αυτή ήταν η ερώτηση που του τέθηκε και απάντησε ξεκάθαρα. «Όχι, δεν με ενδιαφέρει. Το έχω δηλώσει επανειλημμένα» είπε. Γιατί αυτά τα σενάρια δεν κάνουν καλό ούτε στην πολιτική ούτε στην εποπτεία.

H δύναμη του τουρισμού και οι πτήσεις

Ο τουρισμός πάει σφαιράτος. Πιο σφαιράτος δεν γίνεται. Έτσι λοιπόν μοιραία η Aegean ανακοίνωσε ότι στο α’ τρίμηνο ο φόρτος επιβατών είναι 5% υψηλότερος από το αντίστοιχο διάστημα του 2019, που ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τη χώρα μας. Να μη σας πω τι θα γίνει τον Απρίλιο ή αργότερα...

Μπάζει το σύστημα;

Ένα περίεργο πράγμα παρατηρώ. Να ανακοινώνουν οι εισηγμένες οικονομικά αποτελέσματα, να τα έχουν αναρτημένα στις ιστοσελίδες τους αλλά όχι και στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου. Υπάρχει κάποιοι ζήτημα που δεν αναρωτώνται στην ιστοσελίδα του ΧΑ ή απλά δεν ασχολείται κανένας; Θα το ψάξω και θα επανέλθω αν και μου σφύριξαν ότι το σύστημα ανάρτησης μπάζει ολίγον τι.

Αλλού κινήσανε για αλλού…

Ρώτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ για την κατανομή των κεφαλαίων της αύξησης. Έχουν χάσει και αυτοί είναι αλήθεια το λογαριασμό γιατί για αλλού κίνησαν τα χρήματα όταν μπήκε με τα χίλια βάσανα και την ανοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο Χρηματιστήριο και αλλού θα καταλήξουν. Θα μου πείτε ότι υπάρχει δικαιολογία ότι αλλάζουν οι συνθήκες. Αλλά δεν είναι δικαιολογία να έχεις υποτίθεται επενδυτικό σχέδιο και να αλλάζει τελείως λίγους μήνες μετά και να πηγαίνουν χρήματα αλλού πριν καν αλλάξει από τη Γενική Συνέλευση η διάθεση κεφαλαίων.

Όχι τυχαίο ράλι

Καθόλου τυχαίο το ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν για το deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής. Πέραν αυτού υπάρχει και ένα μεγάλο project που κυνηγά ο όμιλος και θα κάνει αίσθηση αλλά επειδή δεν είναι κλεισμένο προς το παρόν τηρώ στάση αναμονής.

Τα deals στις (μικρο)κατασκευαστικές

Οι απαντήσεις θα δοθούν στην πορεία, μια φορά πάντως, για να ξέρετε, στην αγορά αναρωτιούνται αν θα δούμε και νέα deals στον κατασκευαστικό κλάδο. Στους μεγάλους βέβαια, κυκλοφόρησαν σενάρια αλλά στελέχη του χώρου εκτιμούν ότι δεν είναι μια απλή υπόθεση ένα επιπλέον consolidation. Ωστόσο, θα φανεί. Στους μικρούς πάλι, ουδείς το αποκλείει, δίχως να «βάζει το χέρι του στη φωτιά». Άλλωστε, η ΤΕΚΑΛ βρέθηκε στο στόχαστρο της Intrakat, η Δομική Κρήτης κέντρισε το ενδιαφέρον Κούτρα κ.α. Μπορεί να μην προέκυψε κάτι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Αφήστε που στην πιάτσα εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορούν σενάρια περί επαναπροσέγγισης Συνατσάκη (ΔΟΜΙΚΗ) – Κούτρα. Λέτε αυτή τη φορά να έχουμε εξελίξεις; Για να δούμε.

Noval – Viohalco: Το «Urban Regeneration» των 150 εκατ. ευρώ

Για σήμερα, αν δεν αλλάξει κάτι, έχει προγραμματιστεί μια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που έχουν «μπει» στην ατζέντα βρίσκεται και η γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο πλαίσιο κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) του επενδυτικού σχεδίου «Ανάπτυξη Σύνθετου Πολιτιστικού, Εμπορικού, Επιχειρηματικού, Οικιστικού και Τουριστικού Πόλου», επί της οδού Πειραιώς 252. Αν δεν κάνουμε λάθος, πρόκειται για το project της Noval Property, της ΑΕΕΑΠ της Viohalco, εκτιμώμενου ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το έργο της Πειραιώς 252 αφορά στην αστική ανάπλαση (urban regeneration) των παλαιών εγκαταστάσεων του εργοστασίου. Πιο συγκεκριμένα στα περίπου 55.000 τ.μ. ανάπτυξης θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις πολιτισμού, τουριστική μονάδα, επιχειρηματικό κέντρο, κατοικίες, food hall, χώροι αθλητισμού κ.α.

Πάει Ελεγκτικό Συνέδριο η ΣΔΙΤ σύμβαση του ΒΟΑΚ

Αν και από καιρό είναι γνωστό ότι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat θα αναλάβουν τη διαχείριση και κατασκευή του οδικού τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη (σχεδόν 300 εκατ. ευρώ) του ΒΟΑΚ, μέσω ΣΔΙΤ, να σας πούμε ότι το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών χτες έκανε γνωστό ότι η κοινοπραξία αναδείχθηκε και επισήμως ανάδοχος του έργου, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασίας Οριστικοποίησης Σύμβασης Σύμπραξης. Η οποία και θα «φύγει» για έλεγχο και έγκριση προς το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ώστε, μετά από τη διαδικασία του Ε.Σ., να πάρει τον δρόμο και της υπογραφής.

Ο ΑΒΑΞ και το Κρυονέρι

Στην σιδηροδρομική αγορά ήταν αναμενόμενο, άλλωστε δεν νομίζουμε να υπήρχαν και πολλοί ενδιαφερόμενοι, αλλά περίμεναν και τα επίσημα χαρτιά. Το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ κατακύρωσε στην ΑΒΑΞ τη σύμβαση του έργου κατασκευής της στάσης (του Προαστιακού) στο Κρυονέρι. Ο προϋπολογισμός δεν είναι μεγάλος, κάπου στα 5,8 εκατ. ευρώ. Αλλά, όπως λέγανε στην πιάτσα (σιδηροδρομική), «ας πρόσεχαν οι μικροί όμιλοι και να μην ήθελαν… μεγάλα πράγματα». Για το τι εννοούσαν, θα σας γελάσουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Red Arrows: Εντυπωσιακή επίδειξη από τη RAF με φόντο την αφρικανική σκόνη - Φωτογραφίες

23:22

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου

22:59

Μαρία Συρεγγέλα για ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχει θέσεις και τις υλοποιεί

22:34

Σχοινάς: «Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης»

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους

22:06

Κώτσηρας (ΥΦΥΠΕΞ): Με τους Έλληνες της Διασποράς για τη δυναμική Ελλάδα της γνώσης

21:47

Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου για Γάζα

21:28

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

21:00

Η οικονομική στασιμότητα του Βορρά κλείνει το χάσμα με τον Νότο – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:37

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Τι είναι το οξειδωτικό στρες

20:18

Γερμανία: Δέσμευση Σολτς για αλληλεγγύη στους πληγέντες του Ζάαρλαντ από τις βροχοπτώσεις

20:00

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές κάλπες σε 7 εκλογικά τμήματα

19:45

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

19:30

Πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που ψηφιοποιήθηκε με τεχνολογία blockchain

19:15

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια

19:00

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

18:45

Θεοχάρης: Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

18:30

Youth Pass: Πάνω από 145.000 νέοι οι δικαιούχοι - Η καταβολή και η αξιοποίηση των 150 ευρώ

18:16

Βενιζέλος: Αναγκαία και υποχρεωτική η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

18:00

Δρομολογούνται έργα προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης

17:45

ΟΣΕΘ: Τη Δευτέρα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

17:31

Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων

17:15

Ένας κοινός παρονομαστής από Τόκιο έως Νέα Υόρκη

17:00

Ρεύμα: Καθαρό εγχώριο κέρδος 320 εκατ. από τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

16:43

Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

16:26

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες υπό ομηρία και ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

16:08

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: «Βήμα - βήμα οι υποδομές του ΕΣΥ βελτιώνονται»

15:50

Επιστροφή πάνω από τα 67.000 δολάρια για το Bitcoin

15:35

Ουκρανία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Χάρκοβο

15:20

Για τι θέλει να τον θυμούνται όταν «φύγει» ο συνιδρυτής της Apple