BACKSTORY

Deal σε μεγάλη εταιρεία επικοινωνίας - Γκρίζες ζώνες από το ΤΧΣ - Η HIG και τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια - Μετάθεση για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ

12-01-2023 | 07:13
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deal σε μεγάλη εταιρεία επικοινωνίας - Γκρίζες ζώνες από το ΤΧΣ - Η HIG και τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια - Μετάθεση για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ

Πώληση του 50% μεγάλης εταιρείας επικοινωνίας

Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα ακούγονται για την αγορά επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων. Για την ακρίβεια αυτά που ακούγονται έχουν σχέση με μετοχική μεταβολή σε μεγάλη εταιρεία. Μου λένε λοιπόν ότι στην εν λόγω εταιρία πωλήθηκε το 50% σε εφοπλιστικά κεφάλαια τα οποία έχουν και άλλες εκτεταμένες δραστηριότητες. Και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Βέβαια η πώληση του πακέτου απλά έχει κάνει πλουσιότερους τους παλιούς μετόχους της εταιρίας επικοινωνίας οι οποίοι διατηρούν το management και συνεχίζουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Η κίνηση αυτή πάντως των εφοπλιστών έχει και ουρά καθώς θα συνδράμει και σε άλλες δραστηριότητες αλλά δεν γνωρίζω αν θα κάνει ευτυχή τον ανταγωνισμό.

Η επενδυτική βαθμίδα, οι οίκοι και τα «παράθυρα»

Η JP Morgan θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει άμεσα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα αλλά στα τέλη του 2023, ή στις αρχές του 2024, «κόντρα» σε όσα πρόσφατα εκτιμούσε η Société Générale, για την οποία είναι πιθανή μια αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s στην επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου. Προφανώς και το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων, έχει σημασία για την οικονομία και κατ’ επέκταση το Χρηματιστήριο. Και το λέμε αυτό επειδή αναλυτές και χρηματιστές το βάζουν μεταξύ των παραμέτρων που μπορούν να επηρεάσουν (και) το ταμπλό. Για την ιστορία πάντως, μέχρι να φτάσουμε στην S&P, εντός Ιανουαρίου αναμένεται ο «χρησμός» από τη Fitch, αρχές Μαρτίου από την Scope, στις 10 Μαρτίου από την DBRS και λίγο αργότερα, στις 17/03, από την Moody's. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα «παράθυρα» αργότερα μέσα στη χρονιά, στις 9 Ιουνίου η Fitch, τον Σεπτέμβριο πάλι η Moody’s Ratings, στις 20 Οκτωβρίου η S&P κ.λπ. Η χώρα απέχει μια βαθμίδα από την επενδυτική μονάδα σε ότι αφορά την S&P και την DBRS. Οι άλλοι οίκοι μας έχουν χαμηλότερα.

Το ΤΧΣ, οι τράπεζες και το ταμπλό

Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές αλλά και ξένοι οίκοι έχουν τις τραπεζικές μετοχές ανάμεσα σε αυτές που θεωρούν ότι έχουν περιθώρια να ξεχωρίσουν φέτος, υπό προϋποθέσεις βέβαια, ειδικές και γενικές. Ενδεχομένως, σε έναν βαθμό, η κίνηση που έδωσαν τελευταία να συνδέθηκε και με την επικείμενη –τότε– δημοσιοποίηση της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ από αυτές. Και έπεσαν διάφορα πονταρίσματα αναλόγως των προβλέψεων των «παικτών» για τον χρονικό ορίζοντα και τη «σειρά των κινήσεων. Χτες βράδυ, το ΤΧΣ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαιροποίησης της στρατηγικής αποεπένδυσης. Μένει να δούμε πώς θα υποδεχτεί (από) σήμερα το ταμπλό τα νέα.

Το ΤΧΣ και η αποεπένδυση

H αλήθεια πάντως είναι για να μείνω στο θέμα, πως το ΤΧΣ δεν με έκανε σοφότερο. Τι δηλαδή: Θα αποεπενδύσει μέσω Κεφαλαιαγοράς ή ιδιωτικά και μέχρι το 2025. Και τέλος θα προκρίνει στρατηγικούς επενδυτές. Πουθενά πάντως δεν είδα την ανάγκη για τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Γιατί κακά τα ψέματα, αν ο SSM και η ΕΚΤ δεν πουν οκ, η υπόθεση δεν προχωρά. Πάντως οι τράπεζες ετοιμάζονται και έχει σημασία ποιος θα έρθει πρώτος στη σειρά.

Τα ακίνητα της Λανακάμ

Πάμε και στη Λανακάμ που χόρευε τις προηγούμενες ημέρες και διόρθωσε με τη χθεσινή κεφαλαιοποίηση να είναι 5,7 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη του 2021 ήταν 670 χιλιάδες και η εταιρεία έχει καθαρή θέση πάνω από 8 εκατ. ευρώ με δάνεια μόλις 1,5 εκατ. ευρώ. Το κλειδί όμως βρίσκεται στα επενδυτικά ακίνητα της εταιρίας που κοστολογούνται σε πάνω από 9 εκατ. ευρώ. Και κάποιος που θέλει όχημα και ακίνητα να τα προσθέσει στα δικά του η περίπτωση είναι ιδανική. Το μυαλό μου πηγαίνει σε συγκεκριμένη περίπτωση που διερευνώ και επανέρχομαι.

Το μέρισμα των ΕΛΠΕ

Σε όποιον μπορεί να έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο τίτλος των ΕΛΠΕ σε όλη τη χτεσινή συνεδρίαση, που δεν ήταν και ιδιαίτερα θετική για το ΧΑ, κινήθηκε στο «κόκκινο» και μάλιστα έκλεισε με απώλειες άνω του 3,2%, σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλονταν στην αποκοπή μερίσματος (0,25 ευρώ). Το οποίο, για την ακρίβεια, αφορά σε προμέρισμα χρήσης 2022.

Το εγχείρημα «διαφυγής» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Μπορεί στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ να έχουν να ασχοληθούν, μεταξύ άλλων, με την επιχειρησιακή στρατηγική του γκρουπ, τους μεγάλους διαγωνισμούς και τις αποφάσεις για κάποιες θυγατρικές, οι traders όμως «κοιτάζουν» και το Χρηματιστήριο. Και μπορεί να έλεγαν ότι εδώ και μήνες η μετοχή αδυνατεί να «σπάσει» τα 1,75 ευρώ, έχοντας «δει» και χαμηλότερα (π.χ. 1,55 ευρώ), όμως, χτες επιχείρησε ανοδική «διαφυγή» άνω των 1,8 ευρώ με όγκο περί τα 300 χιλ. τεμάχια. Για τη συνέχεια, απευθυνθείτε στο… ταμπλό και τους αναλυτές. Η στήλη απλώς θυμάται ότι τα επίπεδα των 1,75 ευρώ παρέπεμπαν στο προ μηνών όριο που είχε τεθεί στη δημόσια πρόταση του ισχυρού Ολλανδού μετόχου, ενώ ακολούθησαν η ολοκλήρωση του deal με τη ΜΟΗ για τις ΑΠΕ, η αποπληρωμή του «ακριβού» ομολόγου κ.α.

Η HIG και τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια

Επειδή αναφερόμασταν χτες στα σχέδια της HIG Capital να «χτίσει» στην Ελλάδα ενεργητικό άνω των 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος μερικών ετών, στην αγορά σημείωναν ότι τέτοια επίπεδα επενδύσεων και κεφαλαίων έχουν «ρίξει» λίγα funds τελευταία, όπως για παράδειγμα το CVC που τα προηγούμενα χρόνια «σάρωσε» την αγορά αλλά και φέρεται να ετοιμάζει νέες μπίζνες, η BC Partners βέβαια με μεγάλη έκθεση στην εγχώρια αγορά κ.α. Βέβαια, όπως διατείνεται το fund, γενικά και διεθνώς έχει άνω των 52 δις δολαρίων ενεργητικό, στην Ελλάδα βρίσκεται λιγότερο από μια δεκαετία (το 2014, με την περίπτωση του restructuring της Μαΐλλης, την οποία θα θυμάστε ιδίως οι παλιότεροι, ενώ από το 2019 παρείχε κεφάλαια στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand (προφανώς με το σχετικό… επιτόκιο), η οποία και εισήλθε στο ΧΑ.

Τα big projects της Grivalia Hospitality

Απ’ όπου θέλεις μπορεί να «βγούνε» πληροφορίες και ειδήσεις, μέχρι και από το ΓΕΜΗ. Όπου προ ημερών «φιγουράριζε» η μείωση της συμμετοχής της Eurobank κατά 10% (κάπου στο 9% πλέον) στη Grivalia Hospitality στην οποία βέβαια τη μεγαλύτερη θέση κατέχει το Fairfax με 80%, δηλαδή το fund που ενισχύει τη θέση του και στη Μυτιληναίος. Το θυμηθήκαμε όχι επειδή «πέρασε» το πακέτο του fund στη ΜΥΤΙΛ, αλλά επειδή προ ημερών η εταιρεία με χαρτοφυλάκιο πολυτελών ξενοδοχείων ανακοίνωσε το project «Petalioi», τη νεότερη εμβληματική επένδυση (280 εκατ. ευρώ) που αφορά στην ανάπτυξη τουριστικού θέρετρου πολυτελούς φιλοξενίας, αναψυχής και ευεξίας στη Μεγαλόνησο, το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πεταλιών. Η Grivalia Hospitality διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες (εν λειτουργία και υπό κατασκευή) και ειδικότερα, το 100% του Asteria, 94% του Amanzoe, 65% του Olympos Naoussa, 100% του Meli Palace, 80% του Project Blue στην Μύκονο, 100% του Paros Piperi Project και 60% του Pearl Island Project (από το οποίο σχεδιάζει να αποχωρήσει), 100% του Voula Project και το 100% του Petalioi Project.

Ένας αλλά… Κέκροψ

Η στήλη δεν είχε σκοπό να καταπιαστεί με τον Κέκροπα καθώς περίμενε μήπως «καταλαγιάσει η σκόνη» αλλά το χαρτί επέμεινε και χτες ανοδικά και βρέθηκε σε υψηλό πολλών μηνών (μου είπαν 8μήνου, εάν ισχύει). Και από τα 0,9 με 1 ευρώ που «βολόδερνε» στα τέλη του 2022, μάνι μάνι «κάρφωσε» άνω των 1,35 ευρώ, σε κάποιες συνεδριάσεις και με όγκους πέριξ των 40 χιλ. και άνω τεμαχίων. Αν υπάρχουν νέα σχέδια διοικητικών αγώνων ή μετοχικών ανακατατάξεων, ας ενημερώσουν για να μην διακινούνται στην αγορά εδώ και μέρες σενάρια. Πάντως, η εταιρεία δεν έχει και πολλούς βασικούς μετόχους, οπότε οι συνειρμοί γίνονται. Αφήστε που επί της ουσίας, ένα ισχυρό στέλεχος την «έτρεχε» μέχρι πρότινος, ανεξάρτητα της «βάσης» του.

Μετατέθηκε ο διαγωνισμός για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ

Τελικά, όπως η στήλη είχε «φωτογραφίσει» προ ημερών, ήρθε μια μικρή παράταση και για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό, με το νέο ορόσημο (αντί για σήμερα) να μπαίνει στις 27 Ιανουαρίου. Προηγήθηκαν αιτήματα δύο «υποψήφιων» για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών προκειμένου να διευθετηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων το ζήτημα της ανανέωσης της ισχύος των εργοληπτικών πτυχίων που έληξε στις 31/12/2022, αλλά και αίτημα κατασκευαστικού γκρουπ με το οποίο ζήτησε παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών λόγω της επικαλούμενης από πλευράς του πολυπλοκότητας και του μεγέθους του έργου, της απαιτούμενης λεπτομερούς εξέτασης των συμβατικών τευχών και της σχετικής προετοιμασίας ενός σημαντικού όγκου τεχνικών εγγράφων και νομιμοποιητικών δικαιολογητικών. Προσθέστε και ότι είχαμε και τις γιορτές, κατά συνέπεια, ο Δήμος έδωσε λίγο πρόσθετο χρονικό περιθώριο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

Γερμανία: Υπέρ της πλήρους μετεγκατάστασης της κυβέρνησης από την Βόννη στο Βερολίνο το 53% των πολιτών

23:24

Τουρκία: Οκτώ νεκροί και 11 τραυματίες από σύγκρουση βυτιοφόρου και μικρού λεωφορείου

23:06

Η αισιοδοξία για τα επιτόκια «έσπρωξε» υψηλότερα την Wall Street - Στο +1,2% ο Nasdaq

22:52

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός

22:39

ΥΠΕΞ για Μονή Χώρας: Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα η λειτουργία ως μουσουλμανικό τέμενος

22:30

Πετρέλαιο: «Έσπασε» το πτωτικό σερί με φόντο την διαταγή εκκένωσης της Ράφα

22:22

Ρωσία: Συνελήφθη ύποπτος για σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον δικαστηρίων

22:13

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας

21:54

Ισραήλ: Ο στρατός λέει πως εξετάζονται όλες οι προτάσεις για τους ομήρους

21:36

Τουρκία: Αρχίζει αύριο η αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος»

21:32

Aπαγόρευση απόπλου του «Κρήτη ΙΙ» από το λιμάνι του Πειραιά λόγω βλάβης

21:20

ΕΛΑΣ: Επτά συλλήψεις την Ανάσταση για κατασκευή-κατοχή εμπρηστικών και εκρηκτικών υλών

21:07

Μπάρκιν (Fed): Έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε υπομονετικοί μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός

20:49

Ρωσία: Τα γυμνάσια με τακτικά πυρηνικά όπλα θα ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» στη Δύση

20:35

Υπάρχει ηθική στη μακροοικονομική επιστήμη;

20:30

Γερμανία: Ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις ο πρέσβης στην Μόσχα - «Η Ρωσία πίσω από κυβερνοεπίθεση στο SPD»

20:13

Ο Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη: Το ραντεβού στο Παρίσι και η περιοδεία σε Ουγγαρία, Σερβία

20:09

Γάζα: Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σε 3 φάσεις - Ισραήλ: Εξετάζουμε τους όρους

19:52

Ρωσία: Αν βρετανικά όπλα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία, τότε θα ανταποδώσουμε

19:38

Κοινωνικός τουρισμός: Εντός του Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για το 2024-25

19:23

ΗΠΑ: Πρόστιμο 1.000 δολαρίων για 10η φορά στον Τραμπ για περιφρόνηση του δικαστηρίου

19:10

Τέσσερα μυθικά ναυάγια που όλοι αναζητούν αλλά κανείς δεν έχει εντοπίσει

18:58

Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές με «καύσιμο» από τον PMI

18:43

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89,81%

18:39

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων: Ιδιαίτερη αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου

18:35

ΗΠΑ: Το πανεπιστήμιο Κολούμπια ακυρώνει τη μεγάλη τελετή απονομής τίτλων σπουδών

18:22

Τουρκία: Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί

18:08

Ολλανδία: Φοιτητικός καταυλισμός αλληλεγγύης στη Γάζα στο πανεπιστήμιο UvA

17:54

Τριήμερη περιοδεία Στ. Κασσελάκη στην Ήπειρο

17:38

Μ. Ανατολή: Η Παλαιστινιακή Αρχή καλεί την Ουάσιγκτον να εμποδίσει μια «σφαγή» στη Ράφα