BACKSTORY

Viva: Το deal και ο χάρτης εξόδου του Καρώνη – «Πολιορκία» για την Intracom Defence - Το Καστέλι και οι αλλαγές - Το Ελληνικό και ο Πύργος της Intrakat

19-12-2022 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Viva: Το deal και ο χάρτης εξόδου του Καρώνη – «Πολιορκία» για την Intracom Defence - Το Καστέλι και οι αλλαγές - Το Ελληνικό και ο Πύργος της Intrakat

Το μυστικό στο μείγμα

Οι τράπεζες μη έχοντας άλλη λύση φαίνεται να προσπαθούν τόσο όσο, και βλέπουμε.

Για την ακρίβεια ο στόχος είναι να τα βρουν με την κυβέρνηση μέσω της ανόδου των επιτοκίων καταθέσεων και της μείωσης των προμηθειών. Το πιο ακριβό κομμάτι ασφαλώς είναι οι τόκοι των καταθέσεων.

Το μείγμα των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας είναι 20% καταθέσεις προθεσμίας και 80% ταμιευτήριο. Άρα λοιπόν όλη ενέργεια προωθείται στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων και -όπως εξηγούν κάποιοι τραπεζίτες που είναι πιο χαλαροί από τους άλλους- κάνουν το σταυρό τους μην και τους αλλάξει το μείγμα και ξεφύγει το budget.

Επιτέλους ανταγωνισμός

Μια ενδιαφέρουσα πάντως πινελιά στα παραπάνω είναι πως κατά τη διάρκεια της κρίσης και του ο σώζον ευατόν σωθήτω- ισχυρό το θρησκευτικό συναίσθημα ένεκα ημερών- οι τράπεζες το λειτουργούσαν κάπως διαφορετικά σε σχέση με παλιά. Δηλαδή είχαν ένα αρραγές μέτωπο. Όταν οι καιροί αυτοί απήλθαν ελπίζουμε οριστικά, οι τράπεζες άρχισαν τις μεταξύ τους διαφωνίες για να το πω κομψά. Ευτυχώς θέλω να υπογραμμίσω μπας και δουλέψει και λίγο ο ανταγωνισμός.

Ένα καλάθι για τις προμήθειες

Και μιας και το καλάθι είναι πολύ της μοδός και αποδίδει, μήπως να δουν τα συναρμόδια υπουργεία και ένα καλάθι προμηθειών, αφού ολοκληρώσουν τα πιστωτικά ιδρύματα την προσπάθειά τους ή και πριν από αυτήν την ολοκλήρωση μιας και μια τέτοια ενέργεια μπορεί και να αποδώσει καλύτερα για τους καταναλωτές.

Viva για τη συμφωνία της Viva

Έληξε επιτυχώς η συμφωνία με τη Viva Wallet και περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση για τις λεπτομέρειες. Και για να ευλογήσουμε τα γένια μας θυμίζουμε ότι εδώ πρώτοι σας είχαμε πει ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί όταν στην αγορά κυκλοφορούσαν παραμύθια για δράκους. Γνωρίζοντας πάντως τον Χάρη Καρώνη βάζω περίπου στοίχημα πως η διαπραγμάτευση τον ωφέλησε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Για την ακρίβεια θέλω να σας πω ότι η διαπραγμάτευση περιείχε τον οδικό χάρτη εξόδου του Καρώνη από την εταιρία γιατί η JP Morgan θέλει το 100% και δεν φείδεται χρημάτων. Παρακολουθείστε το επόμενο διάστημα το έργο της εξόδου να λαμβάνει σάρκα και οστά.

Ο…αποχαιρετισμός της Folli

Έχω την εντύπωση ότι η διακοπή της δίκης της Folli Follie θα οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις. Η ανακοίνωση της εταιρίας στο Χρηματιστήριο που περιγράφει με μελανά χρώματα τις παρενέργειες είναι αποκαλυπτική. Και πολύ φοβάμαι ότι στην επικείμενη συνέντευξη Tύπου θα ακουστούν πράγματα και θάματα χωρίς να αποκλείω ότι η νυν διοίκηση να μας χαιρετήσει ή να απειλήσει ότι θα χαιρετήσει και μαζί της να αποχαιρετίσουμε τις όποιες ελπίδες εξυγίανσης. Το αντέχει άραγε ο κ. Τσιάρας;

«Πολιορκία» για την Defence

Σας έχω πει στο πρόσφατο παρελθόν για την προοπτική της Intracom Defence που δίνω πλέον μεγάλες πιθανότητες να πουληθεί, καθώς ο όμιλος Κόκκαλη θα λειτουργεί στον κλάδο των ακινήτων αλλά και στην απόκτηση συμμετοχών σε εταιρίες διαφόρων αντικειμένων με στόχο τις υπεραξίες. Και δίνω μεγάλες πιθανότητες γιατί μαθαίνω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, θα έλεγα «πολιορκία» και με προτάσεις άκρως δελεαστικές.

Το ακίνητο του ΤΕΕ και οι συμπτώσεις

Μερικές φορές οι συμπτώσεις έχουν το ενδιαφέρον τους κι ας μη σημαίνουν κάτι παραπάνω σώνει και καλά. Στην αγορά λένε ότι σε παλιό διαγωνισμό που είχε κάνει το ΤΕΕ για την αξιοποίηση ακινήτου του στο Μαρούσι (με αντιπαροχή), στο Δαχτυλίδι, είχε υποβληθεί μόνο μια προσφορά, από την Intrakat, επί εποχής Π. Σουρέτη. Τελικά ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και έγινε εκ νέου. Προ ημερών, όπως ανέφερε το insider.gr, οι πληροφορίες της αγοράς σημείωναν ότι στο νέο διαγωνισμό δόθηκε πάλι μία προσφορά, αυτή την φορά από την ΤΕΡΝΑ. Θα μου πείτε κι εσείς, που είναι το «ζουμί»; Ότι στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ως γνωστόν, αναλαμβάνει σημαντικό πόστο ο Π. Σουρέτης τον οποίο φαίνεται να «ακολουθεί» αυτός ο διαγωνισμός. Προφανώς και έχουμε να κάνουμε με σύμπτωση…

Η Lamda, οι νέοι διαγωνισμοί στο Ελληνικό και ο Πύργος της Intrakat

Από τη νέα χρονιά θα δοθούν προσφορές σε μεγάλους διαγωνισμούς που προωθεί η Lamda στο Ελληνικό καθώς οι ημερομηνίες έχουν μετατεθεί, αν και αναμένονταν να υποβληθούν προσφορές τον Δεκέμβριο. Ο λόγος για τους διαγωνισμούς για το Vouliagmenis Mall Complex και το Μητροπολιτικό Πάρκο, για τους οποίους οι υποψήφιοι «μνηστήρες» θα πρέπει να περιμένουν λίγο. Για την ιστορία, η αγορά περιμένει νεότερα και από ένα άλλο «μέτωπο» στο Ελληνικό, πότε δηλαδή θα υπογραφεί η σύμβαση και για το κατασκευαστικό τμήμα του Riviera Tower με τις Intrakat - Bouygues, γιατί αυτό έχει αφήσει να εννοηθεί η διοίκηση της Lamda, δηλαδή την ανέγερση του Πύργου Κατοικιών. Αυτό, θεωρητικά αναμένονταν έως τα τέλη του 2022. Πρακτικά, αναμένονται νεότερα.

Το αεροδρόμιο στο Καστέλι και οι αλλαγές

Η στήλη, σε ανύποπτο χρόνο, πριν λίγους μήνες μόλις, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο αλλαγών στο έργο για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Κάστελι Ηρακλείου, που υλοποιούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι Ινδοί εταίροι της. Μάλιστα, είχαμε αναφέρει πληροφορίες της αγοράς ότι αναμένονταν αλλαγές στο αντικείμενο, προφανώς και στη σύμβαση παραχώρησης, που θα περνούσαν μέσα από τη Βουλή. Γιατί επανερχόμαστε; Προ ημερών μόλις ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι για το Καστέλι θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση για την επέκτασή του, γιατί προβλέπεται ότι με τον ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και με τον ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο αυτό σε 10-15 χρόνια θα είναι «μικρό» για την τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης. Απλώς, το θυμίζουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

23:32

Χατζηδάκης: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική, η περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P

23:13

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας - Διατήρηση του αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-»

23:01

Wall Street: «Κόκκινο 6x6» για Nasdaq και S&P 500 με «βαρίδι» Nvidia - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί πάνω από ένα έτος

22:47

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» πάνω από 3% στην σκιά της Μέσης Ανατολής

22:30

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο

22:12

Κασσελάκης: Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ

21:54

Ράλι 2,2% για τον χρυσό: 5η συναπτή εβδομάδα κερδών

21:37

Μισέλ σε Τραμπ: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η συμβολή της ΕΕ στην Ουκρανία: 143 δισ. ευρώ»

21:29

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 115 εκατ. ευρώ

21:04

Δίκη Τραμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο

20:50

Τουρισμός: Αναπτερώνει τις ελπίδες για νέα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024

20:44

Όρμπαν προς ηγέτες ΕΕ: «Το καπελάκι σας και δρόμο»

20:35

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων - Οι 5 «εκλεκτοί» Κασσελάκη

20:25

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συνεχίζει τις πιέσεις προς το ΝΑΤΟ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια

20:17

Αυγενάκης: Nα εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής - Διείσδυση στις αγορές του κόσμου

20:07

Τεχεράνη: Τα ισραηλινά drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στο Ισφαχάν

20:05

Απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Ισραήλ και Ιράν

19:55

Αθανασίου στο Bloomberg για Ελληνικό: Σύμβολο μιας νέας Ελλάδος που αναγεννάται μετά την κρίση

19:48

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

19:33

Ισραήλ- Ιράν: Αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν λόγοι αποκλιμάκωσης - Αλλά η κατάσταση παραμένει εκρηκτική

19:27

Η Κίνα αναγκάζει την Apple να αφαιρέσει τα WhatsApp και Threads από το App Store

19:21

Θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Ιούνιο; 12 μέλη του ΔΣ «άνοιξαν τα χαρτιά τους»

19:07

Χαρδαλιάς: Bάζουμε τέλος στα «φακελάκια» - Μόνο ψηφιακά τα αντίγραφα διπλωμάτων οδήγησης και η άρση παρακράτησης

18:55

Ν. Δένδιας: Ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πιο γνωστός φιλέλληνας

18:52

Μάτι: Καταδίκη του τότε διοικητή του ΕΣΚΕ για ψευδή στοιχεία προς τους εισαγγελείς που ερευνούσαν τα αίτια της τραγωδίας

18:48

ΝΑΤΟ: Οι χώρες μέλη δεσμεύτηκαν να παράσχουν νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία

18:40

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο - Μείωση 5,7% από το 2023

18:31

Ο Αρμάνι δεν αποκλείει συγχώνευση ή IPO για τον οίκο του