BACKSTORY

Τον SSM τον ρώτησαν; - Η «εγγονή» των Στέγγων - Πόσο πάει το τετραγωνικό στην Ακαδημίας - Γίνονται δουλίτσες στη Ριβιέρα

02-12-2022 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον SSM τον ρώτησαν; - Η «εγγονή» των Στέγγων - Πόσο πάει το τετραγωνικό στην Ακαδημίας - Γίνονται δουλίτσες στη Ριβιέρα

Επιδότηση μετ' εμποδίων

Δεν ήταν ούτε χθες καλό το κλίμα μεταξύ Υπουργείου και τραπεζιτών. Οι δεύτεροι περιμένουν από τον SSM να τελειώσει το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες και ο Υπουργός τους λέει το αυτονόητο; Μετά από τόσα κέρδη και τόση βοήθεια, ας δώσουν και οι τράπεζες κάτι!

Για να δούμε που θα καταλήξει το όλον.

Και μάλιστα όλα τα παραπάνω όταν ο SSM υποθέτει πως οι τράπεζες υποεκτιμούν τον κίνδυνο να υπάρξουν κόκκινα δάνεια. Ετσι τόσο τα business plans όσο και τα κεφαλαιακά πλάνα των τραπεζών θα περάσουν από μεγάλο κόσκινο.

Μέσα σε όλα αυτά πώς θα συμβεί να επιτρέψει ο SSM επιδότηση και μάλιστα από τις τράπεζες ευάλωτων δανειοληπτών, αποτελεί ένα δύσκολο ζητούμενο. Βέβαια ένα πιο σημαντικό ζητούμενο είναι να δούμε σε ποια άλλη χώρα υπάρχουν τέτοια spreads στα στεγαστικά αλλά και προμήθειες με το που πλησιάζεις σε τράπεζα.

ΣΕΠΕ και στις καταθέσεις

Σε λίγο όπως πάνε τα πράγματα με τις προμήθειες θα πρέπει οι τράπεζες να δηλώνουν… ΣΕΠΕ και στις καταθέσεις. Γιατί για παράδειγμα αν έχεις μια κατάθεση σε χρεώνουν για την κάρτα την οποία χρειάζεσαι για να κάνεις ανάληψη για να μην πας στο γκισέ όπου η χρέωση πηγαίνει με το κομμάτι. Και όλα αυτά φυσικά με μηδενικά επιτόκια. Μετά να μην αρχίσουν να αναρωτιούνται οι τραπεζίτες αν ένα ωραίο πρωί οι καταθέτες ψάχνουν στρώματα και μαξιλάρια για να βάλουν τα λεφτά. Και οι θυρίδες λιγότερο κοστίζουν…

Η παράδοση και ασφάλεια των cine

Και τώρα που αποφάσισε ο Δήμος Αθηναίων να προκηρύξει διατηρητέους τους κινηματογράφους Ιντεάλ, Άστορ Αελλώ, τι σημαίνει; Πως δεν θα προχωρήσουν τα έργα συντήρησής τους; Tα κτίσματα είναι σε κακή κατάσταση και εγκυμονούν κινδύνους, λένε όσοι γνωρίζουν. Μπορεί να απαιτούνται περισσότερες άδειες αλλά όλα θα προχωρήσουν βάσει πλάνου ώστε τα κτίρια να μην καταρρεύσουν, λένε αρμόδιες πηγές που έχουν την ευθύνη των κτιρίων αυτών.

Δεν… βιάζονται στην Attica

Με ενδιαφέρον αναμένουμε τα αποτελέσματα ενιαμήνου από την Attica Bank. Έχω την υποψία ότι δεν βιάζονται και πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα ούτε στο κάλεσμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων. Όσο για το εννιάμηνο, αν και εφ' όσον οι μέτοχοι οριστικοποιήσουν, οι ζημιές που μετά βεβαιότητας θα φυτρώσουν έτσι ξαφνικά ανέρχονται σε τριψήφιο νούμερο.

Ιστορική στιγμή για την Ιντρακάτ

Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Ιντρακάτ. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από το 100% των παρισταμένων μετόχων. Με την μεγάλη συμμετοχή και στήριξη των μετόχων μπορεί πλέον να προχωρήσει σε ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Η Winex (Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου) εκτός της συμμετοχής τους έχουν εκφράσει άλλωστε την απόφαση τους να πάρουν και τα αδιάθετα. Αυτό, μαζί με την αναμενόμενη μεγάλη συμμετοχή και μετόχων με μικρά ποσοστό μετοχών δείχνουν την στήριξη στην αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας.

Τα πρώτα μηνύματα είναι σαφή ότι η διοίκηση Εξάρχου βάζει με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα την Intrakat σε τροχιά ανάπτυξης.

Τι ακριβώς αγόρασε;

Εγώ ειλικρινά δεν κατάλαβα από τη χθεσινή ανακοίνωση τι ακριβώς απέκτησε η Τεχνική Ολυμπιακή από την «εγγονή» της (άλλο πάλι και τούτο) τη Novamore Limited. Γιατί αναφέρει ότι πήρε το σύνολο των απαιτήσεων από δανειακές συμβάσεις και πλήρωσε 4,77 εκατ. ευρώ αλλά πουθενά δεν λέει πόσες ήταν οι απαιτήσεις τις οποίες θα διαχειρίζεται η MountStreet της οποίας το όνομα έπαιζε κάποτε για στρατηγικός της Ναυτεμπορικής αλλά το… παίξιμο ήταν μόνο στα λόγια και η εταιρία κατέληξε στο σφυρί.

Τα λέγαμε για την Intralot…

Αν και όχι με την ίδια ένταση, η μετοχή της Intralot έχασε και χτες έδαφος, περί το 3%, γυρίζοντας προς τα 0,51 – 0,52 ευρώ. Μάλλον η αγορά δεν ενθουσιάστηκε ούτε από όσα είπαν τα στελέχη της εισηγμένης στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη σε αναλυτές. Πάντως, άλλαξαν χέρια πάνω από 1,1 εκατ. μετοχές σε εύρος μεταξύ 49 και 52 σεντ. Κάποιοι brokers που παρακολουθούν το χαρτί ισχυρίζονταν ότι μέσα στη χρονιά έδωσε 3 φορές κίνηση από τα 0,44 – 0,45 ευρώ προς τα πάνω. Τώρα, τι να εννοούσαν άραγε; Ότι έχει… «βάση» χαμηλότερα; Ότι την προσέγγισε σχεδόν ήδη; Δεν είμαστε traders, οπότε, αναμένουμε τη συνέχεια επί της οθόνης. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή παραμένει σε επιτήρηση.

«Εικοσάρισε» η μετοχή της Motor Oil

«Εικοσάρισε» η μετοχή της Motor Oil, έλεγαν χτες τα παιδιά στα χρηματιστηριακά στέκια, και προφανώς δεν μιλούσαν για ηλικίες αλλά για την τιμή στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Και βέβαια η κίνηση αυτή, που βοήθησε και τον Γενικό Δείκτη να «πιάσει» νέα υψηλά 8μήνου, δεν πέρασε απαρατήρητη, έγινε δε με καλό όγκο συναλλαγών. Βλέπετε, τα καλά μεγέθη του «μαγαζιού», οι μπίζνες στην «πράσινη» ενέργεια κ.α. έχουν παίξει τον ρόλο τους. Αν ισχύουν όσα αναφέρουν οι brokers, η τιμή στο ΧΑ παραπέμπει σε υψηλά σχεδόν 3ετίας, οπότε, μένει να δούμε και τη συνέχεια. Το σίγουρο όμως είναι ένα. Προ δεκαημέρου «έκοψε» προμέρισμα 0,4 ευρώ και το «κάλυψε» με ευκολία. Να τα λέμε και αυτά.

Retail: Πόσο «πάει» τον μήνα το τετραγωνικό στην Ακαδημίας

Σε τουλάχιστον 14.000 ευρώ μηνιαίως βάζει τη «βάση» ενοικίασης (τιμή εκκίνησης - ελάχιστη πρώτη προσφορά) το ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Μ.Τ.Π.Υ. – υπουργείου Εργασίας) για χώρο στο κτήριο επί της οδού Ακαδημίας 65, δηλαδή κάπου ανάμεσα σε Ζωοδόχου Πηγής και Χαριλάου Τρικούπη για να καταλάβετε το σημείο. Προκειμένου να αξιοποιήσει το ακίνητο εκκινεί διαδικασία δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωσή του. Αν θυμόμαστε σωστά κάποιο κατάστημα «φιλοξενείται» εκεί. Η επιφάνεια προσεγγίζει τα 700 τ.μ. (υπόγειο, ισόγειο και πατάρι).

Άρα, το Ταμείο ζητάει 20 ευρώ/τ.μ. μισθωτήριο μίνιμουμ μηνιαίως. Λογικά, θα λήγει προσεχώς η τρέχουσα μίσθωση. Η μίσθωση θα είναι εμπορική με διάρκεια πέντε ετών και με δυνατότητα παράτασης έως επτά έτη. Το αναφέρουμε για να πάρουμε μια «γεύση» για το τι παίζει στο real estate και ειδικά στο retail, δίχως ο εν λόγω διαγωνισμός να είναι σώνει και καλά ενδεικτικός. Βέβαια, ο πλέον hot «εμπορικός δρόμος» είναι η Ερμού. Γνωστά αυτά τα πράγματα.

Κατοικίες: Γίνονται δουλίτσες στο real estate στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Γίνονται δουλίτσες συνέχεια στα νότια προάστια, στην περίφημη «Αθηναϊκή Ριβιέρα» καις τον τομέα του real estate. Και δεν μιλάμε μόνο για μεγάλες αναπτύξεις (τύπου Lamda, Grivalia κ.α.), αλλά και για μεμονωμένο… «σήκωμα» πολυκατοικιών με υπόγεια - γκαράζ, πατάρια, σοφίτες, δώματα και πισίνες. Βλέπετε, η κατοικία στα νότια προάστια, ιδίως στο μέτωπο Ελληνικού – Αλίμου – Γλυφάδας έως Βουλιαγμένη – Βάρη – Βούλα – Βάρκιζα εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον παρά την άνοδο του κόστους υλικών. Μόνο μέσα στις προηγούμενες ημέρες το υπ. Πολιτισμού έδωσε το δικό του «OK» για ανέγερση κάμποσων πολυκατοικιών (π.χ. 4-5 ορόφων, ή και υψηλότερες) τέτοιου τύπου. Και μαζί έδωσε «πράσινο φως» για την κατασκευής συγκροτήματος γηπέδων τένις προς τη Βάρη.

Η Prodea και το ακίνητο που ενοικιάζει το υπ. Τουρισμού

Η Prodea προχώρησε πρόσφατα σε μια ενδιαφέρουσα αγορά. Ειδικότερα, απέκτησε δύο ακίνητα συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ. στη λεωφόρο Αμαλίας 12 - 14, έναντι 49 εκατ. ευρώ. Δεν το αναφέρουμε μόνο για το ύψος της συναλλαγής, αλλά και για δύο επιπλέον λόγους. Ο πρώτος, επειδή τα κτήρια είναι πλήρως μισθωμένα στο υπουργείο Τουρισμού. Ο δεύτερος είναι η προνομιακή του τοποθεσία, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από το Ζάππειο Μέγαρο, δίπλα στη Βουλή και το Σύνταγμα αλλά και κοντά στο Μετρό. Μάλλον στην Prodea το είδαν ως ευκαιρία να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο με ένα από τα λεγόμενα ακίνητα εισοδήματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:53

Πλημμύρες: Μέχρι σήμερα η πρώτη αρωγή του 2023 φτάνει τα 171 εκατ.

16:46

Υπ. Μεταφορών: Το νέο μοντέλο αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη

16:30

ΒΕΑ για αύξηση κατώτατου: Ανάσα για τους εργαζόμενους, επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις

16:23

Τράπεζες: Άντλησαν κεφάλαια 4,9 δισ. ευρώ τους τελευταίους 15 μήνες μέσω ομολογιακών εκδόσεων

16:05

Κλειστή σήμερα και την Δευτέρα η Wall Street

15:54

Σκάνδαλο ρωσικής επιρροής στο Ευρωκοινοβούλιο

15:48

Νετανιάχου: Συμφωνεί να στείλει ισραηλινές αντιπροσωπείες σε Αίγυπτο και Κατάρ για διαπραγματεύσεις

15:44

Παγκρήτια Τράπεζα: Νέο κατάστημα στην Τρίπολη - Ενισχύει το αποτύπωμα της στην Πελοπόννησο

15:40

Η Πιερία και οι κρυμμένοι θησαυροί της

15:29

ΑΑΔΕ - ΣΕΚ: Στην Αθήνα η διεθνής συνάντηση ΑP SMOKE της EUROPOL

15:24

Σάρδη (Energean): Σε πλήρη ανάπτυξη το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, πρόβλημα η γραφειοκρατία

15:21

Αυγενάκης: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αποκτήσει Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων

15:12

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ενισχύεται η θέση της Ελλάδας μέσω των διεθνών διασυνδέσεων

15:06

ΕΒΕΑ - κατώτατος: Αναγκαία η αύξηση, απαιτούνται όμως παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

15:04

Κατώτατος μισθός: 1,5 εκατ. οι ωφελούμενοι - Τα 13 επιδόματα που αυξάνονται και οι τριετίες

15:02

Η οδοντιατρική περίθαλψη κύριο θύμα της οικονομικής κρίσης - Απογοητευτικά τα στοιχεία

14:56

Ανδρουλάκης: «Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται στο Μαξίμου» - Τη Δευτέρα στον Άρειο Πάγο για τις συνομιλίες τη νύχτα του δυστυχήματος

14:55

Ιntralot: Στα 129,5 εκατ. τα EBITDA το 2023 με ετήσια αύξηση 5,4%

14:52

Τουσκ: Ο πόλεμος δεν είναι πλέον έννοια του παρελθόντος

14:47

«Τουρισμός για όλους»: Έως 8 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα

14:44

ΥΠΑ: Αυξημένη κατά 15,7% η επιβατική κίνηση τον Φεβρουάριο

14:38

ΗΠΑ: Σε σύμπνοια με τις προβλέψεις ο «αγαπημένος» δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

14:28

Σδούκου: Εντός Απριλίου οι πρώτες αποφάσεις για τις ΑΠΕ

14:23

Εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη της Huawei το 2023 με άνοδο 144%

14:17

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού του μετρό «Αγία Βαρβάρα» το Σάββατοκύριακο

14:07

Nusinersen: Δυνητικό Όφελος σε Βρέφη και Μικρά Παιδιά με μη Καλυπτόμενες Κλινικές Ανάγκες μετά τη Γονιδιακή Θεραπεία

14:06

Χατζηθεοδοσίου: Ναι στην αύξηση του κατώτατου αλλά χωρίς ελάφρυνση βαρών των ΜμΕ ο λογαριασμός δεν βγαίνει

13:45

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιανόητη η ευκολία με την οποία ψεύδεται ο Καραμανλής

13:33

Κορκίδης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού διατηρεί τη «ροπή κατανάλωσης» στην αγορά

13:28

Η Ουκρανία χρειάζεται λιγότερα στρατεύματα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις