BACKSTORY

Τον SSM τον ρώτησαν; - Η «εγγονή» των Στέγγων - Πόσο πάει το τετραγωνικό στην Ακαδημίας - Γίνονται δουλίτσες στη Ριβιέρα

02-12-2022 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον SSM τον ρώτησαν; - Η «εγγονή» των Στέγγων - Πόσο πάει το τετραγωνικό στην Ακαδημίας - Γίνονται δουλίτσες στη Ριβιέρα

Επιδότηση μετ' εμποδίων

Δεν ήταν ούτε χθες καλό το κλίμα μεταξύ Υπουργείου και τραπεζιτών. Οι δεύτεροι περιμένουν από τον SSM να τελειώσει το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες και ο Υπουργός τους λέει το αυτονόητο; Μετά από τόσα κέρδη και τόση βοήθεια, ας δώσουν και οι τράπεζες κάτι!

Για να δούμε που θα καταλήξει το όλον.

Και μάλιστα όλα τα παραπάνω όταν ο SSM υποθέτει πως οι τράπεζες υποεκτιμούν τον κίνδυνο να υπάρξουν κόκκινα δάνεια. Ετσι τόσο τα business plans όσο και τα κεφαλαιακά πλάνα των τραπεζών θα περάσουν από μεγάλο κόσκινο.

Μέσα σε όλα αυτά πώς θα συμβεί να επιτρέψει ο SSM επιδότηση και μάλιστα από τις τράπεζες ευάλωτων δανειοληπτών, αποτελεί ένα δύσκολο ζητούμενο. Βέβαια ένα πιο σημαντικό ζητούμενο είναι να δούμε σε ποια άλλη χώρα υπάρχουν τέτοια spreads στα στεγαστικά αλλά και προμήθειες με το που πλησιάζεις σε τράπεζα.

ΣΕΠΕ και στις καταθέσεις

Σε λίγο όπως πάνε τα πράγματα με τις προμήθειες θα πρέπει οι τράπεζες να δηλώνουν… ΣΕΠΕ και στις καταθέσεις. Γιατί για παράδειγμα αν έχεις μια κατάθεση σε χρεώνουν για την κάρτα την οποία χρειάζεσαι για να κάνεις ανάληψη για να μην πας στο γκισέ όπου η χρέωση πηγαίνει με το κομμάτι. Και όλα αυτά φυσικά με μηδενικά επιτόκια. Μετά να μην αρχίσουν να αναρωτιούνται οι τραπεζίτες αν ένα ωραίο πρωί οι καταθέτες ψάχνουν στρώματα και μαξιλάρια για να βάλουν τα λεφτά. Και οι θυρίδες λιγότερο κοστίζουν…

Η παράδοση και ασφάλεια των cine

Και τώρα που αποφάσισε ο Δήμος Αθηναίων να προκηρύξει διατηρητέους τους κινηματογράφους Ιντεάλ, Άστορ Αελλώ, τι σημαίνει; Πως δεν θα προχωρήσουν τα έργα συντήρησής τους; Tα κτίσματα είναι σε κακή κατάσταση και εγκυμονούν κινδύνους, λένε όσοι γνωρίζουν. Μπορεί να απαιτούνται περισσότερες άδειες αλλά όλα θα προχωρήσουν βάσει πλάνου ώστε τα κτίρια να μην καταρρεύσουν, λένε αρμόδιες πηγές που έχουν την ευθύνη των κτιρίων αυτών.

Δεν… βιάζονται στην Attica

Με ενδιαφέρον αναμένουμε τα αποτελέσματα ενιαμήνου από την Attica Bank. Έχω την υποψία ότι δεν βιάζονται και πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα ούτε στο κάλεσμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων. Όσο για το εννιάμηνο, αν και εφ' όσον οι μέτοχοι οριστικοποιήσουν, οι ζημιές που μετά βεβαιότητας θα φυτρώσουν έτσι ξαφνικά ανέρχονται σε τριψήφιο νούμερο.

Ιστορική στιγμή για την Ιντρακάτ

Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Ιντρακάτ. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από το 100% των παρισταμένων μετόχων. Με την μεγάλη συμμετοχή και στήριξη των μετόχων μπορεί πλέον να προχωρήσει σε ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Η Winex (Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου) εκτός της συμμετοχής τους έχουν εκφράσει άλλωστε την απόφαση τους να πάρουν και τα αδιάθετα. Αυτό, μαζί με την αναμενόμενη μεγάλη συμμετοχή και μετόχων με μικρά ποσοστό μετοχών δείχνουν την στήριξη στην αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας.

Τα πρώτα μηνύματα είναι σαφή ότι η διοίκηση Εξάρχου βάζει με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα την Intrakat σε τροχιά ανάπτυξης.

Τι ακριβώς αγόρασε;

Εγώ ειλικρινά δεν κατάλαβα από τη χθεσινή ανακοίνωση τι ακριβώς απέκτησε η Τεχνική Ολυμπιακή από την «εγγονή» της (άλλο πάλι και τούτο) τη Novamore Limited. Γιατί αναφέρει ότι πήρε το σύνολο των απαιτήσεων από δανειακές συμβάσεις και πλήρωσε 4,77 εκατ. ευρώ αλλά πουθενά δεν λέει πόσες ήταν οι απαιτήσεις τις οποίες θα διαχειρίζεται η MountStreet της οποίας το όνομα έπαιζε κάποτε για στρατηγικός της Ναυτεμπορικής αλλά το… παίξιμο ήταν μόνο στα λόγια και η εταιρία κατέληξε στο σφυρί.

Τα λέγαμε για την Intralot…

Αν και όχι με την ίδια ένταση, η μετοχή της Intralot έχασε και χτες έδαφος, περί το 3%, γυρίζοντας προς τα 0,51 – 0,52 ευρώ. Μάλλον η αγορά δεν ενθουσιάστηκε ούτε από όσα είπαν τα στελέχη της εισηγμένης στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη σε αναλυτές. Πάντως, άλλαξαν χέρια πάνω από 1,1 εκατ. μετοχές σε εύρος μεταξύ 49 και 52 σεντ. Κάποιοι brokers που παρακολουθούν το χαρτί ισχυρίζονταν ότι μέσα στη χρονιά έδωσε 3 φορές κίνηση από τα 0,44 – 0,45 ευρώ προς τα πάνω. Τώρα, τι να εννοούσαν άραγε; Ότι έχει… «βάση» χαμηλότερα; Ότι την προσέγγισε σχεδόν ήδη; Δεν είμαστε traders, οπότε, αναμένουμε τη συνέχεια επί της οθόνης. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή παραμένει σε επιτήρηση.

«Εικοσάρισε» η μετοχή της Motor Oil

«Εικοσάρισε» η μετοχή της Motor Oil, έλεγαν χτες τα παιδιά στα χρηματιστηριακά στέκια, και προφανώς δεν μιλούσαν για ηλικίες αλλά για την τιμή στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Και βέβαια η κίνηση αυτή, που βοήθησε και τον Γενικό Δείκτη να «πιάσει» νέα υψηλά 8μήνου, δεν πέρασε απαρατήρητη, έγινε δε με καλό όγκο συναλλαγών. Βλέπετε, τα καλά μεγέθη του «μαγαζιού», οι μπίζνες στην «πράσινη» ενέργεια κ.α. έχουν παίξει τον ρόλο τους. Αν ισχύουν όσα αναφέρουν οι brokers, η τιμή στο ΧΑ παραπέμπει σε υψηλά σχεδόν 3ετίας, οπότε, μένει να δούμε και τη συνέχεια. Το σίγουρο όμως είναι ένα. Προ δεκαημέρου «έκοψε» προμέρισμα 0,4 ευρώ και το «κάλυψε» με ευκολία. Να τα λέμε και αυτά.

Retail: Πόσο «πάει» τον μήνα το τετραγωνικό στην Ακαδημίας

Σε τουλάχιστον 14.000 ευρώ μηνιαίως βάζει τη «βάση» ενοικίασης (τιμή εκκίνησης - ελάχιστη πρώτη προσφορά) το ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Μ.Τ.Π.Υ. – υπουργείου Εργασίας) για χώρο στο κτήριο επί της οδού Ακαδημίας 65, δηλαδή κάπου ανάμεσα σε Ζωοδόχου Πηγής και Χαριλάου Τρικούπη για να καταλάβετε το σημείο. Προκειμένου να αξιοποιήσει το ακίνητο εκκινεί διαδικασία δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωσή του. Αν θυμόμαστε σωστά κάποιο κατάστημα «φιλοξενείται» εκεί. Η επιφάνεια προσεγγίζει τα 700 τ.μ. (υπόγειο, ισόγειο και πατάρι).

Άρα, το Ταμείο ζητάει 20 ευρώ/τ.μ. μισθωτήριο μίνιμουμ μηνιαίως. Λογικά, θα λήγει προσεχώς η τρέχουσα μίσθωση. Η μίσθωση θα είναι εμπορική με διάρκεια πέντε ετών και με δυνατότητα παράτασης έως επτά έτη. Το αναφέρουμε για να πάρουμε μια «γεύση» για το τι παίζει στο real estate και ειδικά στο retail, δίχως ο εν λόγω διαγωνισμός να είναι σώνει και καλά ενδεικτικός. Βέβαια, ο πλέον hot «εμπορικός δρόμος» είναι η Ερμού. Γνωστά αυτά τα πράγματα.

Κατοικίες: Γίνονται δουλίτσες στο real estate στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Γίνονται δουλίτσες συνέχεια στα νότια προάστια, στην περίφημη «Αθηναϊκή Ριβιέρα» καις τον τομέα του real estate. Και δεν μιλάμε μόνο για μεγάλες αναπτύξεις (τύπου Lamda, Grivalia κ.α.), αλλά και για μεμονωμένο… «σήκωμα» πολυκατοικιών με υπόγεια - γκαράζ, πατάρια, σοφίτες, δώματα και πισίνες. Βλέπετε, η κατοικία στα νότια προάστια, ιδίως στο μέτωπο Ελληνικού – Αλίμου – Γλυφάδας έως Βουλιαγμένη – Βάρη – Βούλα – Βάρκιζα εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον παρά την άνοδο του κόστους υλικών. Μόνο μέσα στις προηγούμενες ημέρες το υπ. Πολιτισμού έδωσε το δικό του «OK» για ανέγερση κάμποσων πολυκατοικιών (π.χ. 4-5 ορόφων, ή και υψηλότερες) τέτοιου τύπου. Και μαζί έδωσε «πράσινο φως» για την κατασκευής συγκροτήματος γηπέδων τένις προς τη Βάρη.

Η Prodea και το ακίνητο που ενοικιάζει το υπ. Τουρισμού

Η Prodea προχώρησε πρόσφατα σε μια ενδιαφέρουσα αγορά. Ειδικότερα, απέκτησε δύο ακίνητα συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ. στη λεωφόρο Αμαλίας 12 - 14, έναντι 49 εκατ. ευρώ. Δεν το αναφέρουμε μόνο για το ύψος της συναλλαγής, αλλά και για δύο επιπλέον λόγους. Ο πρώτος, επειδή τα κτήρια είναι πλήρως μισθωμένα στο υπουργείο Τουρισμού. Ο δεύτερος είναι η προνομιακή του τοποθεσία, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από το Ζάππειο Μέγαρο, δίπλα στη Βουλή και το Σύνταγμα αλλά και κοντά στο Μετρό. Μάλλον στην Prodea το είδαν ως ευκαιρία να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο με ένα από τα λεγόμενα ακίνητα εισοδήματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:54

Αυγενάκης: Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τις αλλαγές στην ΚΑΠ

14:44

Σαλβίνι: Η ιταλική αστυνομία δεν είναι ένα σώμα σκαιών βασανιστών

14:33

Πλοιάριο με 112 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκε στα νότια της Κρήτης

14:29

ΠΟΜΙΔΑ: Πρόταση για υπεύθυνη δήλωση πωλητών περί μη οφειλής κοινοχρήστων στα συμβόλαια

14:17

DW: Ασθμαίνει, αλλά δεν καταρρέει η ρωσική οικονομία

14:11

Ουκρανία: Το Κίεβο τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον περασμένο χρόνο

14:05

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 69χρονος που σκότωσε τον γαμπρό του στην Αγ. Βαρβάρα

13:55

Μαρινάκης: Δεν θα αναστέλλονται πλέον οι ποινές για όσους καταστρέφουν περιουσίες

13:35

Κασσελάκης: Οι μάσκες έπεσαν - Δεν πάμε για εκλογές

13:26

Γεροβασίλη σε Κασσελάκη: Αν ανακαλέσεις το «βρείτε μου αντίπαλο» σταματάμε εδώ

13:12

EMY: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας απ' το βράδυ

13:06

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 45χρονου για απάτη και παραχάραξη νομίσματος

13:00

Ελλάδα - Ινδία: Ανοίγει ο δρόμος για νέες συμφωνίες σε εμπόριο, ναυτιλία, ενέργεια και μεταφορές

12:54

Κασσελάκης: Είναι η ώρα για όλα ή τίποτα - Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας

12:47

Θεμελίδης: Τα σχέδια της Wyndham Hotels & Resorts για την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα

12:42

Συρεγγέλα: Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη μια εθνική αντιπροσωπεία που θα μας κάνει υπερήφανες και υπερήφανους

12:28

Bloomeberg: Τα μέλη της ΕΕ συγκρούονται για τις προσπάθειες ενοποίησης της εποπτείας των αγορών

12:15

Συρία: Οι ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 7 drones

11:57

Ρωσία: Ανακοίνωσε την κατάρριψη ουκρανικών drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και το Μπέλγκοροντ

11:52

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα - Ζήσαμε την «τέλεια καταιγίδα»

11:45

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο δηλώνει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος το 2025

11:38

Η ταινία «Oppenheimer» κέρδισε τρία βραβεία SAG

11:33

Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 16 από τα 18 drones που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας η Ρωσία

11:21

Μητσοτάκης: Δεν θα σταματήσουμε να συζητάμε με τους αγρότες

11:17

Ιαπωνία: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από επίθεση άνδρα με μαχαίρι σε παντοπωλείο

11:14

Κίνα: Σεισμός 5,8 βαθμών σημειώθηκε στην επαρχία Σιντζιάνγκ

11:02

Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία θα είναι και το 2024 οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα

10:45

Ουκρανία: Οι λέξεις που σημάδεψαν τον δεύτερο χρόνο του πολέμου

10:33

Μιχαηλίδου: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την εργασία των συνταξιούχων

10:27

Πεταλάς: Νέες μειωμένες τιμές φέρνουν τα μέτρα κατά της ακρίβειας