BACKSTORY

Ελλάδα και Μουντιάλ - Γιατί θα κινδυνέψουν Δήμοι με χρεοκοπία αλά γερμανικά!

15-09-2022 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελλάδα και Μουντιάλ - Γιατί θα κινδυνέψουν Δήμοι με χρεοκοπία αλά γερμανικά!

Θα μας δώσει τελικώς η Attica Bank το πλαίσιο κίνησής της; Τα αποτελέσματα αξιολόγησης της τελευταίας τιτλοποίησης από την DBRS; Γιατί βλέπουμε πως το 'χει ρίξει στις αναλύσεις για την οικονομία και αυτό καλό δεν μου φαίνεται. Όποιος πάει να κάνει καριέρα με αναλύσεις στην Attica Βank μάλλον θα κουραστεί.

Φαίνεται πως η Deutsche Bank μια στεναχώρια που δεν κατέληξε σε αυτήν το πακέτο της Intrum την εξέφρασε...

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκονται οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στη Γερμανία, καθώς αυξάνονται ραγδαία οι τιμές ενέργειας και οι περισσότεροι πελάτες τους δυσκολεύονται να πληρώσουν. Κάτι μου λέει πως πολύ κοντά στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκονται και πολλοί Δήμοι στη χώρα μας για τον ίδιο λόγο καθώς ο δημοτικός προϋπολογισμός δεν φτάνει καθόλου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και ακόμη δεν έχει μπει ο χειμώνας. Αν θυμάμαι δε καλά της υπόθεσης είχε επιληφθεί στις αρχές του έτους το αρμόδιο Υπουργείο. Έκτοτε άκρα του τάφου σιωπή.

Η σκακιέρα δείχνει να ξαναστήνεται και η Ελλάδα φαίνεται να παίρνει θέση. Το Politico (τυχαίο;) έχει ανακαλύψει ότι η χώρα μας δείχνει να αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη αντίδραση σχετικά με μια προγραμματισμένη προσφορά από κοινού με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030. Όπως αναφέρεται στο άρθρο αυτό, η Ελλάδα θα συνεργαστεί με χώρες που έχουν καταδικαστεί ευρέως από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων... Η επικριτική αυτή διάσταση ωστόσο δεν «πιάνει» (και πάλι... τυχαίο;) το πολιτικό σκέλος της «συμμαχίας».

Η παρουσία της Ελλάδας και της Αιγύπτου στη διεκδίκηση που πραγματοποιεί η Σαουδική Αραβία αποτελεί πιθανόν ένα νεύμα για την ηπειρωτική ισορροπία, καθώς η Μέση Ανατολή δεν θα ήταν στην πρώτη γραμμή για τη διοργάνωση του 2030 αφού φιλοξενεί το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο ξεκινά τον Νοέμβριο στο Κατάρ (ένας άλλος αμφιλεγόμενος οικοδεσπότης). Η διαδικασία υποβολής προσφορών για το τουρνουά του 2030 — το οποίο περιλαμβάνει και το στοιχείο αξιολόγησης στις διεκδικήτριες χώρες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων — δεν έχει ακόμη ανοίξει επίσημα.

«Μίλησα για κεφάλαια από εκπεσόντα ηγέτη χώρας του Κόλπου, τα οποία διαχειρίζονταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Λιβανέζοι και Σύροι υπήκοοι». Τάδε έφη Γιάννης Ρουμπάτης δια δήλωσής του και αναρωτιέμαι σε ποια τράπεζα προ διετίας χτυπούσαν καμπανάκια και πάγωναν λογαριασμοί από την αρχή ξεπλύματος. Προσέξτε. Αναφέρομαι σε τράπεζα και όχι τράπεζες.

Κόντεψε να περάσει ένας χρόνος από τότε που ορίστηκε στη θέση του για να συναντήσει τους ανθρώπους των ΜΜΕ ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ. Θα ανακοινώσει λέει τι θα κάνει και μετά θα ακολουθήσει γεύμα γνωριμίας με τους τους δημοσιογράφους. To know us better έναν χρόνο μετά... Α, υποθέτω ότι θα έχει να πει και κάτι που έκανε γιατί το αναζητούμε αλλά δεν το βρίσκουμε.

Πολύ μου αρέσει η ενημέρωση που παρέχουν οι εισηγμένες στα πλαίσια της διαφάνειας. Τη μια ημέρα λένε τις αποφάσεις, την άλλη ημέρα τις ψηφοφορίες και κάπου αν ψάξεις (σε ουκ ολίγες περιπτώσεις) βρίσκεις και τα εισηγητικά. Για να καταλάβεις στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τι ακριβώς έχει γίνει θα πρέπει να γυρίζεις γύρω και να ψάχνεις ανακοινώσεις δίπλα δίπλα. Πρώτος διδάξας βέβαια το Χρηματιστήριο που τρόμαξε να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης (ψήφοι υπέρ και κατά) γιατί σε ένα θέμα ο συσχετισμός... είχε θέμα...

Τις καλύτερες εντυπώσεις φαίνεται ότι άφησε στους εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ η πρόσφατη επίσκεψή τους στο εργοτάξιο του Ελληνικού, όπου τα έργα της μεγάλης ανάπλασης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η πρόοδος που σημειώνεται είναι εντυπωσιακή. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η συμμετοχή στην εν λόγω ξενάγηση-ενημέρωση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και οι επισκέπτες δημοσιογράφοι από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και άλλες χώρες δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για το μεγάλο έργο, απευθύνοντας πολλές ερωτήσεις προς τον CEO Οδυσσέα Αθανασίου και την Chief Development and Investment Portfolio Officer Μελίνα Παΐζη. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και για το μοναδικό Experience Centre. Λογικό καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα επισκεπτών στον κόσμο και χάρις στην υψηλή τεχνολογία που διαθέτει, η πόλη του μέλλοντος που δημιουργείται στο Ελληνικό ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια κάθε επισκέπτη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:00

Ακίνητα: Ο «χάρτης» της ζήτησης, πού κοιτάνε οι ξένοι, πόσα δίνουν - Οι δημοφιλέστερες περιοχές για αγορά/ενοικίαση

11:55

Όσκαρ 2026: Η μεγάλη βραδιά του Χόλιγουντ στη σκιά μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας

11:49

Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία

11:41

Ιταλία: Εξετάζει μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα

11:31

Το σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή

11:25

Κίνα: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί

11:17

Σταδιακή μείωση της εκροής των νερών της Μαύρης Θάλασσας προς το Αιγαίο

11:10

Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ–ΤΜΕΔΕ: Εργαλείο ανάπτυξης για μικρές και μεσαίες τεχνικές επιχειρήσεις

10:58

ΕΚΤ: Με το βλέμμα στα επιτόκια για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων

10:46

Bloomberg: Οι τρεις τρόποι που θα μπορούσε να λήξει ο πόλεμος με το Ιράν

10:22

Παπασταύρου για Τσίπρα: Ξαναγυρνάμε στη ρητορική του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»

09:58

Δυναμικά τιμολόγια ρεύματος: Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές εντός του 24ώρου

09:46

Η ΔΕΟΣ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

09:37

ΥΠΕΞ: Συνεχίστηκε ο επαναπατρισμών Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή

09:21

Τραμπ σε Στάρμερ: Δεν σας χρειαζόμαστε - Θα θυμάμαι την έλλειψη υποστήριξης

09:08

6 πόλεις για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες

09:02

Ιράν: Πολύ κοντά η εκλογή του επόμενου ανώτατου ηγέτη

08:43

Γυναίκες: Αποζητούν ευέλικτες μορφές εργασίας για να συνδυάσουν καριέρα και ευθύνες φροντίδας

08:33

Παγκόσμια «χρεοκοπία νερού»: Το νέο οικονομικό και γεωπολιτικό ρίσκο έως το 2050

08:22

Τι μπορεί να προσφέρει το AI στον αγροτικό τομέα;

08:15

Πώς και πόσο επεκτείνεται η τουριστική σεζόν – Το γράφημα της εβδομάδας

08:07

Σεισμός 5,3 βαθμών ταρακούνησε την Ήπειρο - Συνεχείς μετασεισμοί

08:00

Το Χρηματιστήριο στη δίνη του πολέμου - Αντίστροφη μέτρηση ως τα τέλη Μαρτίου

07:49

Νορβηγία: Έκρηξη κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Όσλο

07:37

Τραμπ: Δεν θα μείνει κανείς Ιρανός ηγέτης ζωντανός - Για ένατη μέρα στις φλόγες η Μέση Ανατολή

23:58

Συνελήφθη 82χρονος στην Αχαΐα για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

23:36

Κίνα: Ιστορικά ρεκόρ κατέγραψε ο εσωτερικός τουρισμός το 2025

23:15

Εντοπισμός σορού άνδρα κοντά στο λιμάνι της Κορίνθου

22:47

Δένδιας: Στις 7 Μαρτίου 1948 τα Δωδεκάνησα επέστρεψαν στην «αγκαλιά» της Μητέρας Πατρίδας

22:16

Χαρδαλιάς: Κάθε αντιπλημμυρικό έργο που σχεδιάζουμε αποτελεί μια έμπρακτη απάντηση στις προκλήσεις της εποχής