BACKSTORY

Ανησυχία για τα ελληνικά ομόλογα - Η πτώση για Safe Bulkers - Ακραίες συνθήκες στον Καναδά 

16-02-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανησυχία για τα ελληνικά ομόλογα - Η πτώση για Safe Bulkers - Ακραίες συνθήκες στον Καναδά 

Στον Καναδά λοιπόν έχουν ξεφύγει... Γενικώς εκεί και στην Αυστραλία συναντώνται δυναμικές συνθήκες πανδημίας για να το πω χαλαρά. Καθόλου δεν αποκλείεται λοιπόν στους αντιεμβολιαστές που διαδηλώνουν και πράττουν διαμαρτυρόμενοι να τους μπλοκάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Γιατί δυσκολεύουν δραστηριότητες της χώρας... Απίθανα πράγματα!

Πάντως με τούτα και με κείνα το κίνημα μεγαλώνει και μεγαλώνει - διεθνώς εννοείται - και κάνει βόλτες σε Ευρώπη, Ισραήλ και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αποκτώντας διαστάσεις πολιτικές. Και για να μην παρεξηγηθώ είμαι απολύτως υπέρ των εμβολιασμών αλλά ενίοτε και υπέρ της Δημοκρατίας. Άλλωστε σιγά μην είναι μόνο τα εμβόλια ο λόγος... Οι κοινωνίες βράζουν και για άλλους λόγους. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε χειρότερα.

Από την άλλη πλευρά η Ιταλία εξετάζει μεταπανδημικό επίδομα ψυχολόγου. Ένα έχω να πω: Χρειάζεται και εδώ...

Όσο για την Ουκρανία η αλήθεια είναι πως δεν μπορούν όλες οι αγορές να δώσουν τον τόνο αλλά αυτές του φυσικού αερίου. Έτσι λοιπόν χθες η πρόγνωση ήταν αποκλιμάκωση και σήμερα ήρθε η επιβεβαίωση. Η πρόγνωση παραμένει η ίδια.

Ήρθε η ώρα για αυξήσεις επιτοκίων, όπως όλα δείχνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη γερμανική Commerzbank, που εκτιμά πως τα ελληνικά ομόλογα θα «υποφέρουν» υπό τις αναδυόμενες μακροοικονομικές συνθήκες. Καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται οι αποτιμήσεις πέφτουν με ότι αυτό σημαίνει για όσους έχουν ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους. Τα πράγματα είναι χειρότερα και σε ό, τι μας αφορά με δεδομένο πως ακόμη η χώρα δεν διαθέτει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Tώρα, αν ήρθε η... συντέλεια του κόσμου λόγω... Ουκρανίας και τα ξεπουλάμε, είναι θέμα και απόφαση του καθενός. Ανάλογα με τα μυαλά που κουβαλάει...

Παρεμπιπτόντως κοιτάζω το ομόλογο της Safe Bulkers και βλέπω ότι με δύο μόλις ημέρες διαπραγμάτευσης έκλεισε στα 94,5 με χαμηλό 94,25. Και ερωτώ; Προβληματίζεται κανένας από την αγορά, από την Κεφαλαιαγορά ή το Χρηματιστήριο για τον τρόπο που γίνονται οι τιμολογήσεις των ομολόγων; Και επειδή οι ημέρες γενικώς στις ομολογιακές αγορές, λόγω πληθωριστικών πιέσεων, είναι πονηρές, εγώ θα επανέρχομαι στο θέμα των τιμολογήσεων και της απουσίας rating για να μην ξεχνιόμαστε και για να μην έχουμε μετά υπεύθυνους πεφτοσυννεφάκηδες.

Επί τη ευκαιρία σας βάζω και ένα κουίζ. Ποιο στέλεχος εισηγμένης διευθυντικού επιπέδου ξεφόρτωσε σχεδόν όλες τις μετοχές που πήρε μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης στις 31/12/2021. Ο ευρών κερδίζει... ψυγείο.

Ένα πουλάκι μου σφύριξε ότι κάποιο λόμπι έχει ενασχόληση με τη ΣΙΔΜΑ. Εγώ δεν πιστεύω αλλά θα ερευνήσω την υπόθεση για το πως και το γιατί ανακαλύφθηκε η ΣΙΔΜΑ. Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, η εταιρεία πήρε βοήθεια (σε επίπεδο χρεών για να εξηγούμαστε) μέσω του ακινήτου που πούλησε στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έναντι 11,5 εκατ. ευρώ. Η σημαντική αναδιάρθρωση των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων βελτιώνει είναι αλήθεια την χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας και τα αποτελέσματα.

Επιτέλους το σίριαλ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC φτάνει στο τέλος του με το πράσινο φως της DGcomp. Το μόνο που χαλάει λίγο το καλό κλίμα είναι το timing ενός άλλου deal, αυτού της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz. Όπως γράφαμε και προχθές για τις συγκρίσεις σε σχέση με τις αποτιμήσεις... Όταν κάτι τραβάει πολύ σε μάκρος ποτέ δεν μπορεί να είσαι σίγουρος για το τι μπορεί να συμβεί ευρύτερα. Και από εκεί που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι λόγο να πανηγυρίζουν για την έγκριση, τώρα προέκυψε και μία μικρή σκιά... Η οποία δεν αφορά μόνο την Εθνική ως πωλητή αλλά και το Δημόσιο μία και αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας μέσω του 40,3% του ΤΧΣ. Ας ελπίσουμε βέβαια ότι όλα θα είναι οκ και ότι δεν θα προκύψουν μελλοντικά τίποτε... πολιτικά συννεφάκια από την ιστορία αυτή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:02

Νέα πρόεδρος του ΙΤΕΠ η Τετράδη Χριστίνα - Το νέο ΔΣ

16:01

Η IBM υποστηρίζει την Eurobank στην ανάλυση σχολίων πελατών μέσω λύσεων ΤΝ

15:59

Νέος οργανισμός για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα: Επικεφαλής η Εφραίμογλου

15:48

Ξεκίνησαν οι νέες τριμερείς διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας - ΗΠΑ στη Γενεύη

15:35

Ανοιχτός καλλιτεχνικός διαγωνισμός για δεύτερη φορά από τη ΔΕΗ

15:26

Ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν

15:20

Παπαθανάσης: Χρηματοδότηση της μελέτης για επαγωγικό διάδρομο ηλεκτροκίνησης στην Πτολεμαΐδα

15:10

Επιδότηση 17.500 ευρώ σε νέους έως 29 ετών - Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις

15:03

Πιερρακάκης: Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη πολιτική νίκη της γενιάς μας

14:53

Μεσολόγγι: Διαδρομές στη φύση και την ιστορία

14:40

Bloomberg: Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ αντιδρούν στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

14:29

Σαμαράς σε Τασούλα: «Ανησυχώ βαθύτατα για τα εθνικά θέματα»

14:26

Warner Bros: Προθεσμία μίας εβδομάδας στην Paramount για να υποβάλει καλύτερη προσφορά

14:13

Το Ιράν κλείνει προσωρινά τα Στενά του Ορμούζ - Απειλεί να βυθίσει το αεροπλανοφόρο Lincoln ο Χαμενεΐ

13:58

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο

13:57

ECOFIN: Εγκρίθηκε επίσημα το αμυντικό σχέδιο της Ελλάδας στο πλαίσιο του SAFE

13:49

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση αυτή στο ζύγι έχει πολλά να επιδείξει στην πλευρά των θετικών

13:46

ΙΟΒΕ: Στα 4,7 δισ. ευρώ η συμβολή της Βιομηχανίας τροφίμων-ποτών στην οικονομία το 2023

13:40

Coface: Ελλάδα και Κύπρος στις ασφαλέστερες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

13:38

ΤτΕ: Ταμειακό πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

13:25

Η Κομισιόν ξεκινά έρευνα κατά της Shein για εθιστικό σχεδιασμό και πώληση παράνομων προϊόντων

13:12

O Κυριάκος Μητσοτάκης στο India AI Impact Summit 2026 στο Νέο Δελχί

12:56

Ισπανία: Στο στόχαστρο X, Meta και TikTok για εικόνες ΑΙ με παιδιά

12:47

Βουλή: Ομόφωνη εισήγηση για την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου

12:39

Η TP GREECE συνεργάζεται με την Aegean Rebreath με την δράση «Posidonia Oceanica: Do Not Disturb»

12:36

Το 51% των εργαζομένων στην Ελλάδα ψάχνει για δεύτερη δουλειά

12:29

Παπασταύρου: Με τις χθεσινές υπογραφές η Ελλάδα προχωράει με αυτοπεποίθηση, δυναμώνει

12:19

Στα 74,85 δισ. ευρώ ο τζίρος του λιανεμπορίου το 2025 με ετήσια αύξηση 2%

12:15

Χατζηδάκης: Στις αρχές Απριλίου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

12:09

H Austriacard αποκτά πρόσβαση στην αγορά του τραπεζικού τομέα της Σαουδικής Αραβίας