BACKSTORY

Ανησυχία για τα ελληνικά ομόλογα - Η πτώση για Safe Bulkers - Ακραίες συνθήκες στον Καναδά 

16-02-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανησυχία για τα ελληνικά ομόλογα - Η πτώση για Safe Bulkers - Ακραίες συνθήκες στον Καναδά 
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στον Καναδά λοιπόν έχουν ξεφύγει... Γενικώς εκεί και στην Αυστραλία συναντώνται δυναμικές συνθήκες πανδημίας για να το πω χαλαρά. Καθόλου δεν αποκλείεται λοιπόν στους αντιεμβολιαστές που διαδηλώνουν και πράττουν διαμαρτυρόμενοι να τους μπλοκάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Γιατί δυσκολεύουν δραστηριότητες της χώρας... Απίθανα πράγματα!

Πάντως με τούτα και με κείνα το κίνημα μεγαλώνει και μεγαλώνει - διεθνώς εννοείται - και κάνει βόλτες σε Ευρώπη, Ισραήλ και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αποκτώντας διαστάσεις πολιτικές. Και για να μην παρεξηγηθώ είμαι απολύτως υπέρ των εμβολιασμών αλλά ενίοτε και υπέρ της Δημοκρατίας. Άλλωστε σιγά μην είναι μόνο τα εμβόλια ο λόγος... Οι κοινωνίες βράζουν και για άλλους λόγους. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε χειρότερα.

Από την άλλη πλευρά η Ιταλία εξετάζει μεταπανδημικό επίδομα ψυχολόγου. Ένα έχω να πω: Χρειάζεται και εδώ...

Όσο για την Ουκρανία η αλήθεια είναι πως δεν μπορούν όλες οι αγορές να δώσουν τον τόνο αλλά αυτές του φυσικού αερίου. Έτσι λοιπόν χθες η πρόγνωση ήταν αποκλιμάκωση και σήμερα ήρθε η επιβεβαίωση. Η πρόγνωση παραμένει η ίδια.

Ήρθε η ώρα για αυξήσεις επιτοκίων, όπως όλα δείχνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη γερμανική Commerzbank, που εκτιμά πως τα ελληνικά ομόλογα θα «υποφέρουν» υπό τις αναδυόμενες μακροοικονομικές συνθήκες. Καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται οι αποτιμήσεις πέφτουν με ότι αυτό σημαίνει για όσους έχουν ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους. Τα πράγματα είναι χειρότερα και σε ό, τι μας αφορά με δεδομένο πως ακόμη η χώρα δεν διαθέτει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Tώρα, αν ήρθε η... συντέλεια του κόσμου λόγω... Ουκρανίας και τα ξεπουλάμε, είναι θέμα και απόφαση του καθενός. Ανάλογα με τα μυαλά που κουβαλάει...

Παρεμπιπτόντως κοιτάζω το ομόλογο της Safe Bulkers και βλέπω ότι με δύο μόλις ημέρες διαπραγμάτευσης έκλεισε στα 94,5 με χαμηλό 94,25. Και ερωτώ; Προβληματίζεται κανένας από την αγορά, από την Κεφαλαιαγορά ή το Χρηματιστήριο για τον τρόπο που γίνονται οι τιμολογήσεις των ομολόγων; Και επειδή οι ημέρες γενικώς στις ομολογιακές αγορές, λόγω πληθωριστικών πιέσεων, είναι πονηρές, εγώ θα επανέρχομαι στο θέμα των τιμολογήσεων και της απουσίας rating για να μην ξεχνιόμαστε και για να μην έχουμε μετά υπεύθυνους πεφτοσυννεφάκηδες.

Επί τη ευκαιρία σας βάζω και ένα κουίζ. Ποιο στέλεχος εισηγμένης διευθυντικού επιπέδου ξεφόρτωσε σχεδόν όλες τις μετοχές που πήρε μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης στις 31/12/2021. Ο ευρών κερδίζει... ψυγείο.

Ένα πουλάκι μου σφύριξε ότι κάποιο λόμπι έχει ενασχόληση με τη ΣΙΔΜΑ. Εγώ δεν πιστεύω αλλά θα ερευνήσω την υπόθεση για το πως και το γιατί ανακαλύφθηκε η ΣΙΔΜΑ. Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, η εταιρεία πήρε βοήθεια (σε επίπεδο χρεών για να εξηγούμαστε) μέσω του ακινήτου που πούλησε στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έναντι 11,5 εκατ. ευρώ. Η σημαντική αναδιάρθρωση των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων βελτιώνει είναι αλήθεια την χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας και τα αποτελέσματα.

Επιτέλους το σίριαλ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC φτάνει στο τέλος του με το πράσινο φως της DGcomp. Το μόνο που χαλάει λίγο το καλό κλίμα είναι το timing ενός άλλου deal, αυτού της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz. Όπως γράφαμε και προχθές για τις συγκρίσεις σε σχέση με τις αποτιμήσεις... Όταν κάτι τραβάει πολύ σε μάκρος ποτέ δεν μπορεί να είσαι σίγουρος για το τι μπορεί να συμβεί ευρύτερα. Και από εκεί που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι λόγο να πανηγυρίζουν για την έγκριση, τώρα προέκυψε και μία μικρή σκιά... Η οποία δεν αφορά μόνο την Εθνική ως πωλητή αλλά και το Δημόσιο μία και αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας μέσω του 40,3% του ΤΧΣ. Ας ελπίσουμε βέβαια ότι όλα θα είναι οκ και ότι δεν θα προκύψουν μελλοντικά τίποτε... πολιτικά συννεφάκια από την ιστορία αυτή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Ιράν: Θα θεωρούμε «εχθρό» κάθε χώρα που συμμετέχει στον «οικονομικό πόλεμο» της Ουάσινγκτον

23:43

Σαλβινί: Η Ιταλία δεν θα πάρει πίσω μετανάστες από τη Γερμανία

23:05

Ελικόπτερο προσγειώθηκε σε παραλία των Σπετσών - Παρενέβη ο εισαγγελέας

22:40

Συνελήφθη 58χρονος για πυρκαγιά από αμέλεια σε φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ξυλόκαστρο

22:15

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές αύριο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

21:58

Ανοίγουν κλιματιζόμενοι χώροι στον Δήμο Αθηναίων, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

21:32

Φορτηγό πλοίο με σημαία Παναμά βυθίστηκε στα ανοιχτά της ανατολικής Ινδίας

21:17

Μeteo: Πλησίασε στους 41 °C η θερμοκρασία - Πού καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία

21:01

Συρία: Τραυματίες σε επίθεση με εκρηκτικά εναντίον λεωφορείου των δυνάμεων ασφαλείας

20:37

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Λευκόγια Δράμας

20:18

Βόρεια Μακεδονία: Πέντε θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

20:02

Η «εξέγερση» των ομολόγων: Τέσσερις οικονομίες στο στόχαστρο των αγορών

19:45

Ο οικονομικός αποκλεισμός του Ιράν ενέχει τον κίνδυνο νέων επιθέσεων στον Κόλπο

19:34

Πούτιν: Η Ουκρανία άνοιξε «το κουτί της Πανδώρας» με τα πλήγματα σε οικονομικούς στόχους

19:12

Κάρνεϊ: Τα αντίποινα έναντι των ΗΠΑ θα αφορούν τον χάλυβα και τα γαλακτοκομικά

18:59

Μύκονος: Εννέα συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών - Πώς δρούσε το κύκλωμα

18:42

Αγγλία: Επτά νεκροί σε σύγκρουση ΙΧ με περιπολικού – Ανάμεσα τους δύο αστυνομικοί

18:28

Λευκωσία: Επιφυλακή λόγω κλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας-Iσραήλ

18:17

Η Συρία καταδικάζει το ισραηλινό πλήγμα κοντά στο Γκολάν ως μια «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της»

17:51

Goldman Sachs: Πού φυλάσσουν τον χρυσό τους οι κεντρικές τράπεζες

17:29

Οι αμερικανικές επικρίσεις σχετικά για τις επιθέσεις στη Συρία είναι «γεμάτες ανακρίβειες», λέει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

17:09

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην πυρκαγιά στα Λευκόγια Δράμας

16:59

Συρία: Ένας τραυματίας έπειτα από επίθεση ισραηλινού drone

16:49

Βουλγαρία: Επενδύσεις έως 180 εκατ. ευρώ σε εταιρείες καινοτομίας

16:34

Νεκρός εντοπίστηκε ορειβάτης που έπεσε σε χαράδρα στον Όλυμπο

16:18

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Ινδό ομόλογό του - Θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη

15:56

Καλάθι ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις με «μπόνους» στους συνεπείς - Πώς και για ποιους επαγγελματίες καταργείται σταδιακά το τεκμαρτό εισόδημα

15:49

Η Τεχεράνη επέτρεψε σε ιρακινά πετρελαιοφόρα να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ

15:35

Θεσσαλονίκη: Νυχτερινός αποκλεισμός στην Περιφερειακή Οδό τη Δευτέρα 24 Αυγούστου

15:17

Το οικονομικό crash test του Τραμπ: Xρέος 40 τρισ. δολ., επιτόκιο στεγαστικών 6,7% και ντίζελ 5 δολαρίων