BACKSTORY

Ανησυχία για τα ελληνικά ομόλογα - Η πτώση για Safe Bulkers - Ακραίες συνθήκες στον Καναδά 

16-02-2022 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανησυχία για τα ελληνικά ομόλογα - Η πτώση για Safe Bulkers - Ακραίες συνθήκες στον Καναδά 

Στον Καναδά λοιπόν έχουν ξεφύγει... Γενικώς εκεί και στην Αυστραλία συναντώνται δυναμικές συνθήκες πανδημίας για να το πω χαλαρά. Καθόλου δεν αποκλείεται λοιπόν στους αντιεμβολιαστές που διαδηλώνουν και πράττουν διαμαρτυρόμενοι να τους μπλοκάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Γιατί δυσκολεύουν δραστηριότητες της χώρας... Απίθανα πράγματα!

Πάντως με τούτα και με κείνα το κίνημα μεγαλώνει και μεγαλώνει - διεθνώς εννοείται - και κάνει βόλτες σε Ευρώπη, Ισραήλ και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αποκτώντας διαστάσεις πολιτικές. Και για να μην παρεξηγηθώ είμαι απολύτως υπέρ των εμβολιασμών αλλά ενίοτε και υπέρ της Δημοκρατίας. Άλλωστε σιγά μην είναι μόνο τα εμβόλια ο λόγος... Οι κοινωνίες βράζουν και για άλλους λόγους. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε χειρότερα.

Από την άλλη πλευρά η Ιταλία εξετάζει μεταπανδημικό επίδομα ψυχολόγου. Ένα έχω να πω: Χρειάζεται και εδώ...

Όσο για την Ουκρανία η αλήθεια είναι πως δεν μπορούν όλες οι αγορές να δώσουν τον τόνο αλλά αυτές του φυσικού αερίου. Έτσι λοιπόν χθες η πρόγνωση ήταν αποκλιμάκωση και σήμερα ήρθε η επιβεβαίωση. Η πρόγνωση παραμένει η ίδια.

Ήρθε η ώρα για αυξήσεις επιτοκίων, όπως όλα δείχνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη γερμανική Commerzbank, που εκτιμά πως τα ελληνικά ομόλογα θα «υποφέρουν» υπό τις αναδυόμενες μακροοικονομικές συνθήκες. Καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται οι αποτιμήσεις πέφτουν με ότι αυτό σημαίνει για όσους έχουν ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους. Τα πράγματα είναι χειρότερα και σε ό, τι μας αφορά με δεδομένο πως ακόμη η χώρα δεν διαθέτει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Tώρα, αν ήρθε η... συντέλεια του κόσμου λόγω... Ουκρανίας και τα ξεπουλάμε, είναι θέμα και απόφαση του καθενός. Ανάλογα με τα μυαλά που κουβαλάει...

Παρεμπιπτόντως κοιτάζω το ομόλογο της Safe Bulkers και βλέπω ότι με δύο μόλις ημέρες διαπραγμάτευσης έκλεισε στα 94,5 με χαμηλό 94,25. Και ερωτώ; Προβληματίζεται κανένας από την αγορά, από την Κεφαλαιαγορά ή το Χρηματιστήριο για τον τρόπο που γίνονται οι τιμολογήσεις των ομολόγων; Και επειδή οι ημέρες γενικώς στις ομολογιακές αγορές, λόγω πληθωριστικών πιέσεων, είναι πονηρές, εγώ θα επανέρχομαι στο θέμα των τιμολογήσεων και της απουσίας rating για να μην ξεχνιόμαστε και για να μην έχουμε μετά υπεύθυνους πεφτοσυννεφάκηδες.

Επί τη ευκαιρία σας βάζω και ένα κουίζ. Ποιο στέλεχος εισηγμένης διευθυντικού επιπέδου ξεφόρτωσε σχεδόν όλες τις μετοχές που πήρε μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης στις 31/12/2021. Ο ευρών κερδίζει... ψυγείο.

Ένα πουλάκι μου σφύριξε ότι κάποιο λόμπι έχει ενασχόληση με τη ΣΙΔΜΑ. Εγώ δεν πιστεύω αλλά θα ερευνήσω την υπόθεση για το πως και το γιατί ανακαλύφθηκε η ΣΙΔΜΑ. Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, η εταιρεία πήρε βοήθεια (σε επίπεδο χρεών για να εξηγούμαστε) μέσω του ακινήτου που πούλησε στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έναντι 11,5 εκατ. ευρώ. Η σημαντική αναδιάρθρωση των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων βελτιώνει είναι αλήθεια την χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας και τα αποτελέσματα.

Επιτέλους το σίριαλ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC φτάνει στο τέλος του με το πράσινο φως της DGcomp. Το μόνο που χαλάει λίγο το καλό κλίμα είναι το timing ενός άλλου deal, αυτού της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz. Όπως γράφαμε και προχθές για τις συγκρίσεις σε σχέση με τις αποτιμήσεις... Όταν κάτι τραβάει πολύ σε μάκρος ποτέ δεν μπορεί να είσαι σίγουρος για το τι μπορεί να συμβεί ευρύτερα. Και από εκεί που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι λόγο να πανηγυρίζουν για την έγκριση, τώρα προέκυψε και μία μικρή σκιά... Η οποία δεν αφορά μόνο την Εθνική ως πωλητή αλλά και το Δημόσιο μία και αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας μέσω του 40,3% του ΤΧΣ. Ας ελπίσουμε βέβαια ότι όλα θα είναι οκ και ότι δεν θα προκύψουν μελλοντικά τίποτε... πολιτικά συννεφάκια από την ιστορία αυτή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:54

Οικονομία: Τα πολλαπλά και μετρήσιμα οφέλη από την νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους

08:32

Politico: Ευρώπη προσοχή - Ο Τραμπ έρχεται για τις εκλογές σου

08:19

Mega πληρωμή στις 19 Δεκεμβρίου: Πάνε ταμείο εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και δικαιούχοι επιδομάτων - Αναλυτικά οι παροχές

08:14

Πού ανοίγουν νέα καταστήματα Sinsay

08:06

Ηλεκτρισμός: Σε υψηλό 10ετίας οι ΑΠΕ το 2025 – Ρεκόρ και στις εξαγωγές

08:00

Λιανεμπόριο: Η Black Friday έφυγε, οι γιορτές έρχονται

23:58

Ινδοί και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν για ανάλυση στοιχείων της πτώσης του αεροσκάφους της Air India τον Ιούνιο

23:27

Ιταλία: Ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη του χρειάζεται λίγο ή και καθόλου

23:15

Χανιά: Νεκρός 45χρονος αθλητής ΑμεΑ σε τροχαίο

22:47

Εξαρθρώθηκε συμμορία που λήστευε πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών στην Αττική

22:16

Ινδονησία: Οι νεκροί από τις πλημμύρες ξεπέρασαν τους 900

21:47

Κατάρ: Κρίνει ότι η εκεχειρία στη Γάζα δεν είναι πλήρης χωρίς πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων

21:18

Συνελήφθη 62χρονος που οδηγούσε ανάποδα φορτηγό με επικαθήμενο στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών–Θεσσαλονίκης

20:57

Σαρκοζί: Εκδίδει βιβλίο για την 20μερη φυλάκισή του

20:52

Λιθουανία: Έκλεισε το αεροδρόμιο του Βίλνιους λόγω ύποπτων αερόστατων στον εναέριο χώρο του

20:37

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Ένταση και επεισόδια στην πορεία – Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Αθήνας

20:22

Ανασκόπηση Μητσοτάκη στο Tik Τok για τα πεπραγμένα του 2025

20:18

Τραγωδία με 18 νεκρούς μετανάστες νότια της Ιεράπετρας

20:13

Netflix: Η συμφωνία απόκτησης της Warner Bros δεν είναι στρωμένη με... ροδοπέταλα

19:53

Η Ελλάδα επιστρέφει στις ναυπηγήσεις και πρωταγωνιστεί στη θαλάσσια επιβατική μεταφορά στην ΕΕ

19:44

Στα αγροτικά μπλόκα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ

19:41

LAMDA Development: Ανακοίνωση για δυστύχημα σε εργοτάξιο του Ελληνικού με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εργάτη

19:25

Ζελένσκι: Δηλώνει ότι είχε ουσιαστική τηλεφωνική συνομιλία με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ

19:00

Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει – Σε δεύτερη μοίρα η «μάχη κατά της ακρίβειας»

18:46

Μασκ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταργηθεί

18:13

Airbus: Το ρίσκο του να επαφίεται σχεδόν αποκλειστικά για κέρδη στα Α320

17:47

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαντλεί τις προοπτικές της χώρας

17:31

Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός για μόνιμη κατοικία συνταξιούχων

17:14

Φάμελλος: Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και μας αφορά όλους

17:00

Τιμολόγια ρεύματος: Αύξηση 3% τον Νοέμβριο – Κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.