BACKSTORY

Η Jumbo, ο σύγχρονος Σκρουτζ - ΕΚ: 28 χιλιάρικα για μία γνωμοδότηση;

17-12-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Jumbo, ο σύγχρονος Σκρουτζ - ΕΚ: 28 χιλιάρικα για μία γνωμοδότηση;

Χαμός έχει γίνει με τις καταγγελίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων για εργασιακό μεσαίωνα στα Jumbo αλλά ο Βακάκης... απτόητος. «Τα παράπονά σας στον Χατζηδάκη» λέει ουσιαστικά με τη συμπεριφορά του. Γιατί μπορεί σύλλογος να καταγγέλλει εργασιακή γαλέρα στη Jumbo όμως η Jumbo ανταπαντά ότι εφαρμόζει τη νομοθεσία που της δίνει το περιθώριο.

Ποιο περιθώριο;; Να μετακινεί εργαζομένους σε άλλο κατάστημα ανά την επικράτεια, π.χ. από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη... Να επιβάλει στην ουσία ωράρια – λάστιχα, να χορηγεί άδειες όπως τον βολεύει, να επιβάλλει πρόστιμα που μπορεί να φτάνουν και το 1/4 του συνολικού τους μισθού, να τους «φακελώνει» κατά βούληση... Και όλα αυτά με εσωτερικό κανονισμό... μάλαμα.

Τώρα, αν με ρωτήσετε πώς ταιριάζει με το προφίλ της... μαγείας των Χριστουγέννων και της αγάπης για τα παιδιά και το πνεύμα των ημερών, που προσπαθεί να περάσει μέσα από τις διαφημίσεις της η Jumbo, αυτό το σκληρό πρόσωπο του κ. Βακάκη προς τους εργαζόμενους που θυμίζει σύγχρονο Σκρουτζ του Ντίκενς, δεν έχω απάντηση. Εσείς;

Από το PEPP μάλλον χαρούμενοι εμφανίζονται οι τραπεζικοί μας άνθρωποι τόσο γιατί η γεωγραφική ευελιξία μπορεί να δώσει προτεραιότητα στα ομόλογα της χώρας μας όσο και γιατί αν ακολουθηθεί η μέθοδος Κύπρου θα αγοραστούν πολλές εκδόσεις μόλις αποκτηθεί η επενδυτική βαθμίδα.

Θα μου πείτε εύκολο είναι αυτό; Δύο πράγματα έχουμε να παλέψουμε: Τα κόκκινα δάνεια που τα παλεύουμε επιτυχώς και να πείσουμε πως τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους το κάνουν να θεωρείται αποπληρώσιμο που είναι και ο σωστός και χρήσιμος όρος για τον αγώνα που έχει εφεξής να δώσει η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τις τράπεζες.

Άλλωστε και η αντίδραση τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και σε αυτήν των μετοχών καταγράφει πως μάλλον θετικά αντιλήφθηκαν οι επενδυτές τις εξελίξεις στα ελληνικά πράγματα. Ωστόσο... τώρα δεν έχει αστεία. Τώρα τρεχάτε ποδαράκια μου για την επενδυτική βαθμίδα.

Από τη μία βλέπω έκρηξη φορολογικών εσόδων το Νοέμβριο και από την άλλη φέσια στο 10μηνο Ιανουαρίου Οκτωβρίου. Τα 'χω λίγο μπλέξει.

Σας έλεγα χθες για μια γνωμοδότηση του καθηγητή Αυγητίδη που παρήγγειλε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση Reggeborgh. Μαθαίνω λοιπόν ότι το κόστος έφτασε αισίως τα 28.520 συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ. Ειδικός δεν είμαι αλλά από τα λίγα που ξέρω τόσο δεν κοστίζει ούτε... παράσταση σε κακουργιοδικείο. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Πρόεδρος ζητά γνωμοδοτήσεις με απευθείας ανάθεση.

Το έχει ξανακάνει όταν υπήρχε το σχέδιο Ζαββού για την αναμόρφωση της Κεφαλαιαγοράς με στόχο να ανατρέψει διατάξεις του νομοσχεδίου. Και ειλικρινά αν αναρωτιέμαι αν απασχόλησε τότε αρμοδίως το κυβερνών κόμμα το γεγονός ότι μέλος του που ορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πληρώνει με κρατικό χρήμα γνωμοδοτήσεις για να κάνει κόντρα στην κυβέρνηση.

Επανέρχομαι όμως στην ανάθεση Αυγητίδη επισημαίνοντας ότι πιθανά η κα Πρόεδρος να προσέτρεξε λόγω της παρελθούσας εμπειρίας του ως νομικού συμβούλου αλλά και στη συνέχεια μέλους του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Παρεμπιπτόντως αν δεν το προσέξατε διαγράφηκε η Αλλαντοβιομηχανία Ρεθύμνου ή για όσους δεν την ξέρουν η πρώην Creta Farms από το ΧΑ. Κάτι μέτοχοι που έτρωγαν παραμύθι από τον Τάκη Δομαζάκη ότι θα κατατροπώσει τις τράπεζες, το Βιτζηλαίο και δεν ξέρω άλλους ποιους τον ψάχνουν ακόμα. Υποθέτω ότι καταλαβαίνετε το λόγο.

Kαι τώρα λέω να κηρύξουμε και εμείς επίσημα στην έναρξη των γιορτών μιας και από άλλη συνάδελφο στήλη είδαμε το θέμα, αναζητήσαμε το σχετικό video και η αλήθεια είναι πως μας άρεσε πολύ. Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλους και καλές γιορτές να έχουμε με το κατάλληλο εορταστικό κλίμα!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:26

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις συλλήψεις για τροχονομικές παραβάσεις και για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

23:16

Χανιά: Άγνωστοι κατέστρεψαν ηλεκτρικά ποδήλατα του δήμου

22:49

Υεμένη: Το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο αρνείται τη διάλυσή του

22:17

Θεσσαλονίκη: Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος εκπροσώπου εταιρείας για περιβαλλοντική ρύπανση

21:49

Συνεκπαίδευση φρεγάτας «Ύδρα» με την φρεγάτα Al Taif του Βασιλικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας

21:18

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε υπόθεση αρπαγής 13χρονης και τέλεσης γενετήσιων πράξεων

21:00

Χαρακόπουλος: Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η εθνική ενότητα

20:52

Ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στα Χανιά

20:47

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν έναν ξένο με την κατηγορία κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ

20:43

Βενεζουέλα: Ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων που απελευθερώθηκαν έφθασε τους 18

20:16

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα τραυματίστηκε από πτώση κομματιού οροφής εμπορικού κέντρου

20:00

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία – Απαγορευτικό απόπλου σε βασικά λιμάνια

19:48

Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα προστασίας των εσόδων από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

19:26

Ιρλανδία: Χιλιάδες αγρότες στους δρόμους κατά της συμφωνίας Mercosur

19:09

Ζελένσκι: Επικοινωνούμε με την αμερικανική πλευρά σε ημερήσια βάση

19:00

Πώς ο Τραμπ και η Λεπέν μπορούν να οδηγήσουν σε μια «πυρηνική» Γερμανία

18:52

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Συρία έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση στο Χαλέπι

18:46

Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού – Εντοπίσθηκαν μαχαίρι, ναρκωτικά και κινητό τηλέφωνο

18:25

Προβλήματα απ' την κακοκαιρία σε Πελοπόννησο, Δυτική και Στερεά Ελλάδα

18:07

Ινδονησία: Σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών στα ανοιχτά των ακτών του νησιωτικού συμπλέγματος Ταλάουν

17:52

Δανία: Το γροιλανδικό δίλημμα - Να την υπερασπιστεί ενώ θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί;

17:22

Κίνα: Ξεκινά αυστηρότερη εποπτεία της συλλογής προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο

17:00

Πώς δεν θα έχουμε ξανά μπλόκα Νο1: Ανάγκη για βιώσιμη παραγωγή αγροτικών προϊόντων

16:56

«Ναι» στον διάλογο, «όχι» στο συλλαλητήριο αποφάσισαν οι αγρότες – Η συμφωνία με Mercosur αλλάζει την ατζέντα τους

16:51

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον τέσσερα πρώην «σκιώδη» τάνκερ έχουν επιστρέψει εντός των χωρικών υδάτων της

16:45

Ανδρουλάκης: Πολιτική αλλαγή και σταθερότητα μπορεί να φέρει μόνο το ΠΑΣΟK

16:37

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού τον οποίο αναζητούσε η INTERPOL για ανθρωποκτονία

16:23

Κρίσεις στην Πυροσβεστική: Υποχρεωτική αποστρατεία έξι ανώτατων στελεχών λόγω 35ετίας

16:16

ΠΑΣΟΚ: Καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση σε βάρος του Ιλχάν Αχμέτ

15:57

Μητσοτάκης: Τους πειραματισμούς με τον λαϊκισμό η χώρα τους πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν