BACKSTORY

Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν με την Attica Bank; Αστείες εξηγήσεις ευτελίζουν το ΧΑ

24-11-2021 | 07:37
Μοιράσου το
Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν με την Attica Bank; Αστείες εξηγήσεις ευτελίζουν το ΧΑ

Πέντε μείον πέντε μείον πέντε, δέκα δια δύο συν οχτώ! Αν κοιμηθώ αργά θα σηκωθώ αργά και όταν θα ψάχνω για θέση θα ναι αργά. Αυτοί είναι οι συγκλονιστικοί στίχοι από το «Κάπου την έχουμε πατήσει»... του Λουκιανού Κελαηδόνη. Και δεν θα τους παρέθετα αν δεν ταίριαζαν γάντι με τη διαλεκτική του φιλοσόφου Σωκράτη, μαζί και με τον τίτλο του άσματος. Κι όποιος κατάλαβε... κατάλαβε.

Αυτή η αναλυτική επεξήγηση του Χρηματιστηρίου για το πώς η μετοχή της Attica Bank βρέθηκε στις κορυφές των Ιμαλαΐων προχθές, τι να σας πω... Μου φρέσκαρε την προπαίδεια και τη διαίρεση αφού τα κλάσματα έκαναν χορό. Δεν κατάλαβα ωστόσο 30 χρόνια φούρναρης στο Χρηματιστήριο τι ήθελε να πει ο ποιητής που με παρέπεμπε σε άρθρα και κόντρα άρθρα για τα όρια διαπραγμάτευσης που αμβλύνθηκαν!

Και εκεί λοιπόν που με παρέπεμπε πήγα και εγώ. Το δισάκι μου στον ώμο για το δρόμο για το δρόμο (Το σύννεφο έφερε βροχή στιχουργός Γκούφας Βαγγέλης). Σ' αυτόν λοιπόν το ρημαδοκανονισμό που με οδήγησε η ανακοίνωση του Χ.Α. βρήκα το εξής: 

Το Χ.Α. μπορεί να διαφοροποιεί τα όρια ημερήσιας διακύμανσης, ως προς την Αγορά Αξιών, ανά Κατηγορία ένταξης των Κινητών Αξιών, ανά είδος Κινητής Αξίας, ή ανά χρηματιστηριακό δείκτη, ή ανάλογα με τη συναλλακτική συμπεριφορά των Κινητών Αξιών και ως προς την Αγορά Παραγώγων ανά κατηγορία Παραγώγου, καθώς και να θέτει ειδικά όρια ιδίως στις περιπτώσεις προσυμφωνημένων συναλλαγών εκκαθαριζόμενων από την ΕΤ.ΕΚ. του άρθρου 2.3.1 παρ. 5.

Aν υποθέσουμε πως αυτή είναι η περίπτωσή μας- αν δεν είναι τι φταίω εγώ που δεν μου εξηγούν ποια είναι από το φόβο μη μάθω- τότε αφέθηκαν ανεξέλεγκτα τα όρια και η μετοχή έφθασε στο Θεό...

Ποιος ξέρει γιατί έπρεπε η κεφαλαιοποίηση της Attica Bank να οδηγηθεί κοντά σε αυτές των συστημικών τραπεζών; α. Για να μας κάνουν πλάκα. β. Γιατί έτσι. γ. Για να νομίσουν οι ξένοι πως είναι ακριβό κομμάτι δ. Για να φτιάξει η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ. Αστειεύομαι βέβαια ως προς τη σκοπιμότητα.

Γι' αυτό ο φιλόσοφος Σωκράτης ίσως να επιχειρήσει να εξηγήσει κάπως πιο αναλυτικά το τι ακριβώς συμβαίνει καθ' ότι ούτε εγώ ούτε οι φίλοι μου κατάλαβαν κι ούτε και οι ξένοι που παρακολουθούν τη διαδικασία έχουν καταλάβει. Έτσι ίσως κάποια ταχύρρυθμα να απαιτηθούν.

Και επειδή είμαι της άποψης πως το Χρηματιστήριο αποτελεί μια σοβαρή ιστορία ίσως θα πρέπει οι διαδικασίες αλλαγής της διοίκησης να μην καθυστερούν άλλο. Και αν θέλουμε να υπάρχει χρηματιστήριο, καλό είναι να μην το εξευτελίζουμε... 

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συνεδριάσεις του ΤΧΣ για προτιμητέο επενδυτή στην Attica Bank. Τι να κάνουν και αυτοί οι άνθρωποι μ' αυτό που τους έτυχε;

Μετά τις εξελίξεις με την PQH και την Αριάδνη ακολουθούν οι σχετικές εξελίξεις με την Dory, το μπλε ψαράκι της Τράπεζας Πειραιώς, δηλαδή το πακέτο των ναυτιλιακών δανείων της τράπεζας. Οι εξελίξεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα.

Βλέποντας τα αποτελέσματα εννεαμήνου σε δύο εισηγμένες, την Albio-ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και την Αλουμύλ δεν μπορεί κάποιος παρά να διαπιστώσει πως η άνοδος των τιμών του αλουμινίου σε συνδυασμό με την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας έχει αρχίσει να φέρνει τρελά κέρδη στις εταιρείες προφίλ. Και τα κέρδη αυτά θα έχουν διάρκεια ακόμα και αν πέσουν οι τιμές του αλουμινίου διεθνώς. Γιατί πολύ απλά τα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη στην οικοδομική δραστηριότητα. Οπότε μάλλον θα πρέπει να αναμένεται και η ανάλογη πορεία ως προς τις μετοχές. 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.