BACKSTORY

Backstory: ΔΕΗ: Το άλμα της μετοχής και η αξία για το Δημόσιο - Ποιοι δεν παίζουν για ΕΧΑΕ

09-11-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είδες η ΔΕΗ; Πριν αλέκτωρα φωνήσαι τρις το έκανε το άλμα της. Και έτσι το ελληνικό δημόσιο πλέον έχει αξία συμμετοχής μεγαλύτερη από ότι πριν την αύξηση συμπεριλαμβανόμενων των χρημάτων που έβαλε. Σας τα είπαμε και τώρα θα σας πούμε ότι δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν η μετοχή «διπλώσει» τους επόμενους δώδεκα μήνες. Θέλω να δω κάτι περιφερόμενους πολιτικούς θιάσους που έβγαιναν στους τηλεοπτικούς σταθμούς και μιλούσαν για απαξίωση της επιχείρησης. Προς το παρόν το μόνο που έχει μείνει είναι η απαξία των λόγων τους.

Σειρά μετά τη ΔΕΗ έχουν κι άλλοι με πιο δύσκολη περίπτωση τα ΕΛΠΕ όπου πάντως η προετοιμασία γίνεται και θα πρέπει ο όμιλος Λάτση να κάνει τη δουλειά για να πείσει ότι με λιγότερο δημόσιο θα υπάρξουν καλύτερες προοπτικές. Στην ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ περιμένουμε την ανακοίνωση του επιτοκίου σήμερα και υπάρχει και εκεί αισιοδοξία. Και ας μην υπάρχει rating.

Πολύ ενδιαφέρουσα η περίπτωση της επανεπένδυσης μερίσματος από τον ΟΠΑΠ και έχω την αίσθηση ότι θα την ακολουθήσουν και άλλοι γιατί αν μη τι άλλο είχε μεγάλη επιτυχία. Γιατί όπως και να το κάνουμε είναι καλό για μια εταιρία αντί να μοιράζει μετρητά να κόβει μετοχές και να κρατά τα μετρητά.

Παρεμπιπτόντως βλέπω κάμποσους τώρα τελευταία να κατεβάζουν ιδέες για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί το ελληνικό Χρηματιστήριο. Μόνο που αυτοί που έχουν τις ιδέες είναι μέρος του προβλήματος του Χρηματιστηρίου καθώς πέρασαν από αυτό και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν οι επιστροφές κεφαλαίου και οι ίδιες εξυπηρετήσεις. Και επειδή βλέπω να συνεχίζονται οι προτάσεις λέω με την πρώτη ευκαιρία να επανέλθω αναλυτικά. Αναλυτικά σας λέω πάντως ότι εξ όσων πληροφορούμαι το όνομα Βασίλη Καρατζά που έπαιξε για τη θέση Λαζαρίδη, δεν παίζει. Επίσης, οι δύο κυρίες που ενδιαφέρονται, αντιπρόεδροι η κάθε μια στις καριέρες τους… δύσκολο. Πάντως ένα περίεργο πράγμα έχω παρατηρήσει. Από τότε που ο Σωκράτης λαζαρίδης υπέβαλε παραίτηση σταμάτησαν και κάποια δημοσιεύματα. Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις βρε παιδί μου.

Δεν ξέρω αν είναι συμπτώσεις αυτά που βλέπω σε οικονομικές καταστάσεις μεγάλων ομίλων που βρίσκονται εκτός Χρηματιστηρίου. Βλέπω ομίλους να χρωστούν ένα σωρό λεφτά, να μην έχουν κεφάλαιο και να έχουν πάρει ένα σκασμό δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Δηλαδή μιλάμε για κανονική εγγύηση και όχι σαν κι αυτές που έδιναν παλαιότερα κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες παίρνοντας το ένα μετά το άλλο τα θαλασσοδάνεια από τις τράπεζες.

Να μην το ξεχάσω. Ωραίο το non paper με τα ραντεβού προέδρου και διευθύνοντος της μεγάλης μας φίλης της Εθνικής, στην Κρήτη. Όπου Paulάτσι και Γκικάτσι τους είδαν όλους! Καιρό είχα να δω να βγαίνει non paper για ταξίδι στο εσωτερικό. Πού να έβλεπαν και κανέναν επιχειρηματία ή fund manager στην αλλοδαπή. Θα πήγαινε το «εγώ» σύννεφο… Για να είναι πλήρης όμως η πληροφόρηση θα ήθελα να γνωρίζω και το πού έμειναν, πού έγιναν τα ραντεβού και σε ποιον ανήκει το χοτέλι -πώς λέμε κοπέλι… Από καθαρή περιέργεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:37

Κρεμλίνο: «Οι επιθέσεις σε ουκρανικά πλοία που μεταφέρουν πυρομαχικά θα συνεχιστούν»

15:37

Το παλαιότερο σπίτι της πόλης στην Πλάκα: Η εικόνα μιας Αθήνας που δεν υπάρχει πια

15:28

ΥΠΕΘΟΟ - ΑΑΔΕ: myLEX, η νέα ψηφιακή πύλη νομοθετικής πληροφόρησης

15:20

Τσάφος: Άμεσα η απόφαση για τα φωτοβολταϊκά στα μπαλκόνια – Τι αλλάζει για ρεύμα, βενζίνη και πετρέλαιο

15:20

ΥΠΕΘΟΟ: Το πρόγραμμα της ΕΛΑΣ έχει ετήσιο κόστος 13 δισ. ευρώ και συνολικό άνω των 40 δισ. ευρώ στην 4ετία

15:15

Σε υψηλό 1,5 έτους τα επιτόκια της ΕΚΤ: Στο 2,5% με αύξηση 0,25% - Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

15:11

Ο Μακρόν τάσσεται υπέρ της ενισχυμένης παρουσίας της Ευρώπης στο Διάστημα

15:05

ESMA: Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις αγορές και την οικονομία - Φόβοι για απότομη διόρθωση

15:03

Ζαχαράκη για νέα σχολική χρονιά: «Κάθε παιδί αξίζει να νιώθει ασφαλές, αποδεκτό και σημαντικό»

15:01

Η Αλγερία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τα ΗΑΕ

14:53

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια για πέμπτη φορά

14:52

Συνάντηση Χριστοδουλίδη - Χέρτσογκ: Ασφάλεια, ενέργεια και άμυνα στην ατζέντα

14:42

Attica Group: Στα 945,6 εκατ. ευρώ η οικονομική αξία που διανεμήθηκε το 2025

14:39

Μπρατάκος: «Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας - Ινδίας»

14:31

Ισχυρό β' τρίμηνο για Macy's και αναβάθμιση guidance - Καθαρά κέρδη 169 εκατ. δολαρίων

14:27

ΕΤΕ: Επενδύσεις και κατανάλωση κράτησαν την ανάπτυξη κοντά στο 2% στο β' τρίμηνο

14:27

Euronext Athens: Εγκαινιάζει το πρόγραμμα IPOready στην Ελλάδα

14:24

Elbisco: Στα 131,38 εκατ. ο τζίρος το 2025, στα 11,02 εκατ. τα EBITDA

14:15

Σουηδία: Οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνται «δημοψήφισμα» για τη συμμετοχή ακροδεξιών στην κυβέρνηση

14:06

Όλα τα μάτια στην Oracle - Τα αποτελέσματα θα δοκιμάσουν τις αντοχές της αγοράς στις ΑΙ δαπάνες

13:58

ΕΕ: Η υπηρεσία για το άσυλο κατέγραψε μείωση των αιτήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2026

13:54

Kaspersky: Όλο και περισσότερες οι απάτες μέσω υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων

13:42

Ποια funds «κοιτάζουν» Αθήνα - Το καθεστώς non-dom και τα χρήματα που διαχειρίζονται

13:38

ΑΔΕΔΥ: Αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά 13ου - 14ου μισθού

13:37

CEO Ryanair: «Έρχονται σημαντικές αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια»

13:25

Οι Ρώσοι ετοιμάζονται για τις βουλευτικές εκλογές ενώ εντείνεται η ανησυχία για τον πόλεμο

13:11

Μαρινάκης: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση της συνολικής ανεργίας στην ΕΕ»

13:06

SKY express: Έκπτωση 30% στα εισιτήρια των νεοδιορισθέντων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

13:06

Σχοινάς: «Ανανέωση του αλιευτικού στόλου και στήριξη των παράκτιων αλιέων»

13:04

Sunlight Group: Η Ξάνθη στο επίκεντρο της παραγωγής μπαταριών για τη διεθνή ναυτιλία