BACKSTORY

Backstory: ΔΕΗ: Το άλμα της μετοχής και η αξία για το Δημόσιο - Ποιοι δεν παίζουν για ΕΧΑΕ

09-11-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είδες η ΔΕΗ; Πριν αλέκτωρα φωνήσαι τρις το έκανε το άλμα της. Και έτσι το ελληνικό δημόσιο πλέον έχει αξία συμμετοχής μεγαλύτερη από ότι πριν την αύξηση συμπεριλαμβανόμενων των χρημάτων που έβαλε. Σας τα είπαμε και τώρα θα σας πούμε ότι δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν η μετοχή «διπλώσει» τους επόμενους δώδεκα μήνες. Θέλω να δω κάτι περιφερόμενους πολιτικούς θιάσους που έβγαιναν στους τηλεοπτικούς σταθμούς και μιλούσαν για απαξίωση της επιχείρησης. Προς το παρόν το μόνο που έχει μείνει είναι η απαξία των λόγων τους.

Σειρά μετά τη ΔΕΗ έχουν κι άλλοι με πιο δύσκολη περίπτωση τα ΕΛΠΕ όπου πάντως η προετοιμασία γίνεται και θα πρέπει ο όμιλος Λάτση να κάνει τη δουλειά για να πείσει ότι με λιγότερο δημόσιο θα υπάρξουν καλύτερες προοπτικές. Στην ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ περιμένουμε την ανακοίνωση του επιτοκίου σήμερα και υπάρχει και εκεί αισιοδοξία. Και ας μην υπάρχει rating.

Πολύ ενδιαφέρουσα η περίπτωση της επανεπένδυσης μερίσματος από τον ΟΠΑΠ και έχω την αίσθηση ότι θα την ακολουθήσουν και άλλοι γιατί αν μη τι άλλο είχε μεγάλη επιτυχία. Γιατί όπως και να το κάνουμε είναι καλό για μια εταιρία αντί να μοιράζει μετρητά να κόβει μετοχές και να κρατά τα μετρητά.

Παρεμπιπτόντως βλέπω κάμποσους τώρα τελευταία να κατεβάζουν ιδέες για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί το ελληνικό Χρηματιστήριο. Μόνο που αυτοί που έχουν τις ιδέες είναι μέρος του προβλήματος του Χρηματιστηρίου καθώς πέρασαν από αυτό και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν οι επιστροφές κεφαλαίου και οι ίδιες εξυπηρετήσεις. Και επειδή βλέπω να συνεχίζονται οι προτάσεις λέω με την πρώτη ευκαιρία να επανέλθω αναλυτικά. Αναλυτικά σας λέω πάντως ότι εξ όσων πληροφορούμαι το όνομα Βασίλη Καρατζά που έπαιξε για τη θέση Λαζαρίδη, δεν παίζει. Επίσης, οι δύο κυρίες που ενδιαφέρονται, αντιπρόεδροι η κάθε μια στις καριέρες τους… δύσκολο. Πάντως ένα περίεργο πράγμα έχω παρατηρήσει. Από τότε που ο Σωκράτης λαζαρίδης υπέβαλε παραίτηση σταμάτησαν και κάποια δημοσιεύματα. Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις βρε παιδί μου.

Δεν ξέρω αν είναι συμπτώσεις αυτά που βλέπω σε οικονομικές καταστάσεις μεγάλων ομίλων που βρίσκονται εκτός Χρηματιστηρίου. Βλέπω ομίλους να χρωστούν ένα σωρό λεφτά, να μην έχουν κεφάλαιο και να έχουν πάρει ένα σκασμό δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Δηλαδή μιλάμε για κανονική εγγύηση και όχι σαν κι αυτές που έδιναν παλαιότερα κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες παίρνοντας το ένα μετά το άλλο τα θαλασσοδάνεια από τις τράπεζες.

Να μην το ξεχάσω. Ωραίο το non paper με τα ραντεβού προέδρου και διευθύνοντος της μεγάλης μας φίλης της Εθνικής, στην Κρήτη. Όπου Paulάτσι και Γκικάτσι τους είδαν όλους! Καιρό είχα να δω να βγαίνει non paper για ταξίδι στο εσωτερικό. Πού να έβλεπαν και κανέναν επιχειρηματία ή fund manager στην αλλοδαπή. Θα πήγαινε το «εγώ» σύννεφο… Για να είναι πλήρης όμως η πληροφόρηση θα ήθελα να γνωρίζω και το πού έμειναν, πού έγιναν τα ραντεβού και σε ποιον ανήκει το χοτέλι -πώς λέμε κοπέλι… Από καθαρή περιέργεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:01

Δωδεκάνησα: 6 μικρά νησιά - ησυχαστήρια για πραγματική χαλάρωση

16:59

Χρυσοχοΐδης: «Η Ελλάδα σήμερα είναι μια απολύτως ασφαλής χώρα»

16:58

Wall Street: Ράλι μετά την αποκλιμάκωση ΗΠΑ-Ιράν - Στο επίκεντρο η τεχνολογία

16:56

Κορκίδης για «Συμφωνία Κυρίων»: «Να προεξοφλήσουμε στις τελικές τιμές τη μείωση του ενεργειακού κόστους»

16:46

Βενεζουέλα: Έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου - Τουλάχιστον 8 τραυματίες

16:38

Meliá Hotels International: Νέα ξενοδοχειακή μονάδα στην Κέρκυρα - H έβδομη στην Ελλάδα

16:28

Αμαλιάδα: Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή της Βάρδας

16:25

Βρετανία: Σημαντικές οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα από το κύμα καύσωνα

16:20

Τζιτζικώστας: Στόχος μια «στρατιωτική Σένγκεν» στην Ευρώπη - Επενδύσεις άνω των 100 δισ. ευρώ σε υποδομές

16:07

Γιατί η πρωτεΐνη είναι πιο σημαντική μετά τα 40

15:55

Γερμανία: Πέντε νεκροί σε περιστατικό με πυροβολισμούς στο Στάντε της Κάτω Σαξονίας

15:43

Τραμπ: Το Ιράν έχει ζητήσει συνάντηση - Αύριο στο Κατάρ οι συνομιλίες

15:37

Η «Θάλασσα Μάνα ΙΙ» γέμισε τον Πόρο με μουσική, συγκίνηση και συλλογική δύναμη

15:34

Βρετανία: Δέσμευση Μπέρναμ στους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες

15:22

Ελληνική επιστημονική αποστολή στη Βενεζουέλα - 5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

15:08

Τουρνάς: «Η Κρήτη όχι μόνο δεν αποδυναμώνεται, αλλά ενισχύεται κάθε χρόνο»

15:03

Απλούστευση της διαδικασίας ελέγχου στα ειδικά καθεστώτα τελειοποίησης

14:47

Καφούνης: Απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση για τα πυρόπληκτα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

14:45

Αίρεται από 30 Ιουνίου το πλαφόν - Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για μειώσεις τιμών

14:35

Λαγοκέφαλος: Ενεργοποιείται το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισής του - 1,5 εκατ. για Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

14:30

Επίσκεψη Κάλας και Επιτρόπων Διεύρυνσης και Μετανάστευσης στην Τουρκία - Η ατζέντα

14:28

Η Amhes Pharma παρουσιάζει τις παγωμένες βιταμίνες που κλέβουν την παράσταση!

14:26

Γαλαξίας: Πάνω από μισό δισ. ευρώ οι πωλήσεις, υποχώρηση κερδών και σημαντικές επενδύσεις

14:16

Ιράν: Διαψεύδει ότι επίκειται συνάντηση ομάδων εργασίας με τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα

14:12

Πιλοτική εφαρμογή ευέλικτων μορφών απασχόλησης στον ΟΤΕ

14:12

Καύσιμα: Έπεσε η παραβατικότητα στα πρατήρια της Αττικής - Προβλήματα εμφανίζει ακόμη 1 στα 4

14:11

Ρωσία: Η στάση μας ως προς μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία δεν έχει αλλάξει από το 2024

13:46

Στα δύο «σπάει» η Comcast: Απόσχιση για NBCUniversal και Sky

13:35

Καύσωνας στην Ευρώπη: Τουλάχιστον από 130 εκατ. πολίτες αντιμέτωποι με θερμοκρασίες άνω των 35°C

13:24

Ακρίβεια: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου - Από τον Θεοδωρικάκο οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα