BACKSTORY

Backstory: ΔΕΗ: Το άλμα της μετοχής και η αξία για το Δημόσιο - Ποιοι δεν παίζουν για ΕΧΑΕ

09-11-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είδες η ΔΕΗ; Πριν αλέκτωρα φωνήσαι τρις το έκανε το άλμα της. Και έτσι το ελληνικό δημόσιο πλέον έχει αξία συμμετοχής μεγαλύτερη από ότι πριν την αύξηση συμπεριλαμβανόμενων των χρημάτων που έβαλε. Σας τα είπαμε και τώρα θα σας πούμε ότι δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν η μετοχή «διπλώσει» τους επόμενους δώδεκα μήνες. Θέλω να δω κάτι περιφερόμενους πολιτικούς θιάσους που έβγαιναν στους τηλεοπτικούς σταθμούς και μιλούσαν για απαξίωση της επιχείρησης. Προς το παρόν το μόνο που έχει μείνει είναι η απαξία των λόγων τους.

Σειρά μετά τη ΔΕΗ έχουν κι άλλοι με πιο δύσκολη περίπτωση τα ΕΛΠΕ όπου πάντως η προετοιμασία γίνεται και θα πρέπει ο όμιλος Λάτση να κάνει τη δουλειά για να πείσει ότι με λιγότερο δημόσιο θα υπάρξουν καλύτερες προοπτικές. Στην ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ περιμένουμε την ανακοίνωση του επιτοκίου σήμερα και υπάρχει και εκεί αισιοδοξία. Και ας μην υπάρχει rating.

Πολύ ενδιαφέρουσα η περίπτωση της επανεπένδυσης μερίσματος από τον ΟΠΑΠ και έχω την αίσθηση ότι θα την ακολουθήσουν και άλλοι γιατί αν μη τι άλλο είχε μεγάλη επιτυχία. Γιατί όπως και να το κάνουμε είναι καλό για μια εταιρία αντί να μοιράζει μετρητά να κόβει μετοχές και να κρατά τα μετρητά.

Παρεμπιπτόντως βλέπω κάμποσους τώρα τελευταία να κατεβάζουν ιδέες για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί το ελληνικό Χρηματιστήριο. Μόνο που αυτοί που έχουν τις ιδέες είναι μέρος του προβλήματος του Χρηματιστηρίου καθώς πέρασαν από αυτό και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν οι επιστροφές κεφαλαίου και οι ίδιες εξυπηρετήσεις. Και επειδή βλέπω να συνεχίζονται οι προτάσεις λέω με την πρώτη ευκαιρία να επανέλθω αναλυτικά. Αναλυτικά σας λέω πάντως ότι εξ όσων πληροφορούμαι το όνομα Βασίλη Καρατζά που έπαιξε για τη θέση Λαζαρίδη, δεν παίζει. Επίσης, οι δύο κυρίες που ενδιαφέρονται, αντιπρόεδροι η κάθε μια στις καριέρες τους… δύσκολο. Πάντως ένα περίεργο πράγμα έχω παρατηρήσει. Από τότε που ο Σωκράτης λαζαρίδης υπέβαλε παραίτηση σταμάτησαν και κάποια δημοσιεύματα. Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις βρε παιδί μου.

Δεν ξέρω αν είναι συμπτώσεις αυτά που βλέπω σε οικονομικές καταστάσεις μεγάλων ομίλων που βρίσκονται εκτός Χρηματιστηρίου. Βλέπω ομίλους να χρωστούν ένα σωρό λεφτά, να μην έχουν κεφάλαιο και να έχουν πάρει ένα σκασμό δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Δηλαδή μιλάμε για κανονική εγγύηση και όχι σαν κι αυτές που έδιναν παλαιότερα κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες παίρνοντας το ένα μετά το άλλο τα θαλασσοδάνεια από τις τράπεζες.

Να μην το ξεχάσω. Ωραίο το non paper με τα ραντεβού προέδρου και διευθύνοντος της μεγάλης μας φίλης της Εθνικής, στην Κρήτη. Όπου Paulάτσι και Γκικάτσι τους είδαν όλους! Καιρό είχα να δω να βγαίνει non paper για ταξίδι στο εσωτερικό. Πού να έβλεπαν και κανέναν επιχειρηματία ή fund manager στην αλλοδαπή. Θα πήγαινε το «εγώ» σύννεφο… Για να είναι πλήρης όμως η πληροφόρηση θα ήθελα να γνωρίζω και το πού έμειναν, πού έγιναν τα ραντεβού και σε ποιον ανήκει το χοτέλι -πώς λέμε κοπέλι… Από καθαρή περιέργεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:43

Μιχαηλίδου για «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Την Παρασκευή 24 Απριλίου ανοίγουν οι αιτήσεις

11:41

Revolut: Οι Έλληνες γίνονται «στρατηγικοί καταναλωτές» στην προσωπική φροντίδα

11:38

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι θεσμός του κράτους Δικαίου - Δεν καταργείται με νόμο

11:33

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά να παραδοθεί εγκαίρως βοήθεια στο Κίεβο

11:28

TSMC: Κατά 58% εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη στο α' τρίμηνο - Στα 18,2 δισ. δολάρια

11:27

Βουλή - ΟΠΕΚΕΠΕ: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια η άρση ασυλίας των 11+2 βουλευτών της ΝΔ

11:16

Λαζαρίδης: «Ζητώ τον πλήρη, έντοκο καταλογισμό οποιωνδήποτε αχρεωστήτως καταβληθέντων σε εμένα ποσών»

11:15

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών XI: Η ενέργεια στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας

11:13

Συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή - Δείτε live

11:12

Η Premia Properties χτύπησε το καμπανάκι της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

11:11

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος και επιστροφή στις 2.300 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

11:10

ΔΥΠΑ: Το Σάββατο στις Σέρρες 800 ευκαιρίες εργασίας στην 54η «Ημέρα Καριέρας»

11:09

Τριπλή Διεθνής Διάκριση στα αρχιτεκτονικά βραβεία TAC Awards, για το Showroom της "Ακρόλιθος" στην Καβάλα

11:02

Alpha Bank: Ιδιαίτερη ανθεκτικότητα των ελληνικών εξαγωγών το 2025

10:50

Euroxx: Θετικές προοπτικές για τις τράπεζες, ανεβάζει τιμές-στόχους

10:40

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Νέο ρεκόρ ο Nikkei

10:20

Βρετανία: Η ανάπτυξη εξέπληξε ευχάριστα τον Φεβρουάριο, αλλά ισχύουν τα στοιχεία;

10:17

Διαβουλεύσεις Ιράν - ΗΠΑ με στόχο νέες συνομιλίες, αμερικανικό μπλόκο σε 10 ιρανικά πλοία

09:54

Πιερρακάκης: Το πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από το στόχο - Ανοιχτό το ενδεχόμενο στοχευμένης στήριξης

09:37

Πιθανή συγχώνευση-μαμούθ στην αμερικανική αεροπορία

09:35

ΔΑΑ: Μικρός ο αντίκτυπος από τη Μ. Ανατολή - Τα νέα για τις επενδύσεις και το scrip dividend

09:30

Οι ΗΠΑ δεν θα παρατείνουν την προσωρινή αναστολή κυρώσεων στο πετρέλαιο της Ρωσίας

09:25

Bloomberg: Προς σταθερά επιτόκια αυτόν τον μήνα κλίνει η ΕΚΤ

09:13

Πέθανε ο Mark Mobius, ο «Ιντιάνα Τζόουνς» των αναδυόμενων αγορών

09:08

Σταθερή η πορεία της υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη - Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

09:00

Το Elikonos 3 επενδύει στη Vamvalis Foods

08:21

Κίνα: Ο ρυθμός ανάπτυξης επιτάχυνε στο 5% το α' τρίμηνο

08:18

Η Αυστραλία θα αυξήσει στο 3% του ΑΕΠ τις στρατιωτικές δαπάνες

08:16

Τοξικότητα και κίνδυνοι από το φυτό πικροδάφνη - Τι προτείνει ο ΕΟΔΥ

08:12

Τραμπ: Ισραήλ και Λίβανος θα μιλήσουν σήμερα - Η Βηρυτός «δεν έχει ενημερωθεί»