BACKSTORY

Backstory: H ΕΡΓΟΣΕ «ενώνει» Τέρνα, Μυτιληναίο - Είδες η ΔΕΗ; - Επενδυτικός όμιλος Intracom

02-11-2021 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
H ΕΡΓΟΣΕ «ενώνει» Τέρνα, Μυτιληναίο - Είδες η ΔΕΗ; - Επενδυτική Intracom

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία τα μέχρι στιγμής έργα που κατεβαίνουν μαζί ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος. Της ΕΡΓΟΣΕ είναι... Το ένα το πήραν, τα δύο άλλα τα διεκδικούν, διάβασα στα ρεπορτάζ του Insider. Τα σιδηροδρομικά έργα φαίνεται γεφυρώνουν... Αν λέει αυτό κάτι; Όχι απαραίτητα, αλλά όπως και να το κάνουμε ένα επίπεδο συνεννόησης όποτε υφίσταται δεν κάνει ποτέ κακό... Όλους αφορά αυτό φυσικά, δεν αναφέρομαι στους δύο.

Και εγένετο φως. Σήμερα λοιπόν η επίσημη πρώτη για τη ΔΕΗ, καθώς ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου της επιχείρησης.

Κέρδη προ φόρων κοντά στο 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας προβλέπει το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας που εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μετά από αυτό μου ήρθε στη μνήμη κάτι παλιό και καλό: Είδες η ΔΕΗ; Γιατί πραγματικά αν σκεφθεί κανείς την εικόνα της επιχείρησης – όχι πολλά- 5 χρόνια πριν και σήμερα είναι η μέρα με τη νύχτα ή σωστότερα η νύχτα και η μέρα.

Και αν διαβάσει κάποιος το επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης που μοιάζει πολύ φιλόδοξο, αλλά εφόσον υλοποιηθεί, η ΔΕΗ θα φύγει έτη φωτός μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Μιας και μιλάμε για Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναρωτιέμαι τελικά γιατί οι καλοπληρωμένοι σύμβουλοι των αυξήσεων κεφαλαίου παίρνουν τα μεγάλα πακέτα και τη δουλειά την κάνει η Κεφαλαιαγορά, αφού γυρίζει πίσω με υποδείξεις όσα προχείρως ξεπέταξαν οι δήθεν μεγαλοσύμβουλοι των εκδόσεων.

Το λάθος της Επιτροπής συνίσταται στο γεγονός πως κάνει υποδείξεις αντί να αφήσει τους μεγαλοσυμβούλους να εκτεθούν για να τελειώσει αυτό το αστείο. Αυτά προς το παρόν και κρατώ τα καλύτερα με γαργαλιστικές λεπτομέρειες για το μέλλον, όχι το απώτερο, για το άμεσο μέλλον μιλάω.

Εντυπωσιάστηκα όσο να πεις με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το δελτίο της για την ισότητα. Μα είναι δυνατόν να εκδίδεται ανακοίνωση για την ποσόστωση των γυναικών που απασχολεί ένας οργανισμός; Τι είναι αυτό; Κατόρθωμα; Σαν ανακοίνωση της Ε.Γ.Ε. έμοιαζε. Ξέρετε την Ένωση Γυναικών Ελλάδας που είχε ιδρύσει η Μαργαρίτα Παπανδρέου και στην οποία η ίδια είχε διατελέσει για οχτώ χρόνια πρόεδρος.

Σπουδή και δικαιολογημένη για να σωθούν από το ηλεκτρονικό έγκλημα οι πελάτες των τραπεζών. Στον αγώνα και η Europol με κάθε πρόσφορο τρόπο. Και αργήσατε κύριοι...

Το χρηματιστήριο πάντως έδωσε ρέστα χθες σε κατασκευές τηλεπικοινωνίες τουρισμό.

Ωστόσο η ΔΕΗ θα αποτελέσει για τις επόμενες ημέρες μοιραία μοχλό πίεσης λένε κάποιοι. Εγώ δεν είμαι και τόσο σίγουρος διότι απλά η αύξηση είναι κλεισμένη υπόθεση και όποιος ήθελε να πουλήσει άλλα χαρτιά θα έπρεπε να το έχει κάνει ήδη καθώς τώρα δεν προλαβαίνει. Να δούμε ποιος έχει δίκαιο.

Εμένα πάντως αυτό που με ανησυχεί σε αυτό το κλίμα είναι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων. Δείχνει ότι το χρήμα στην Ελλάδα ακριβαίνει, ενώ είναι ήδη πανάκριβο αν συγκριθεί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτά καλά μαντάτα για κάποιον που έχει ανάγκη να δανειστεί και το χρέος του είναι 207% του ΑΕΠ δεν τα λες.

Χθες ολοκληρώθηκε η πώληση της Intrasoft International αλλά η είδηση δεν είναι αυτή. Η είδηση βρίσκεται στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης που αναφέρει: «Η INTRACOM θα μετεξελιχθεί σταδιακά σε επενδυτική εταιρεία στοχεύοντας στην επίτευξη υψηλών αποδόσεων στις επενδύσεις της, προσφέροντας διαχρονικά μεγαλύτερη αξία στους μετόχους της». Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ο μετασχηματισμός ξεκίνησε, θα έχει συνέχεια και θα πρέπει να αναμένουμε και κινήσεις εξαγορών είτε μειοψηφικών είτε πλειοψηφικών πακέτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Τι περιλαμβάνει η Χάρτα για την Πνευμονική Υπέρταση - Προσπάθεια να γίνουν ορατοί οι ασθενείς

23:20

Νιγηρία: Σε 315 οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που απήχθησαν από καθολικό σχολείο

22:52

Στο 1/5 των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια κρύβεται η άνοια

22:24

Οι ΗΠΑ εκδίδουν NOTAM για τις πτήσεις προς και από τη Βενεζουέλα

21:56

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

21:28

Βιετνάμ: Βιβλικές καταστροφές λόγω καταρρακτωδών βροχοπτώσεων – Τουλάχιστον 55 νεκροί

21:14

Βραζιλία: Υπό προσωρινή κράτηση ως ύποπτος φυγής ο Μπολσονάρου

21:00

Τουρισμός: Δυναμικό ξεκίνημα κάνει η χειμερινή σεζόν

20:47

Μπόρις Τζόνσον: «Ασυνάρτητη» η έρευνα για την COVID-19

20:35

Βανς για Ουκρανία: Αποκύημα φαντασίας η «νίκη με περισσότερα όπλα»

20:23

Stress test για το μέλλον της Wall Street η πορεία του Bitcoin

20:09

Προαστιακός: Συρμός με 300 επιβάτες ακινητοποιήθηκε στον Ασπρόπυργο λόγω βλάβης

19:55

Ευρωπαϊκή αντιπρόταση στο σχέδιο ειρήνης για Ουκρανία: Ανοιχτός ο Τραμπ - Τα σημεία «τριβής»

19:42

Ρεκόρ για τη Φρίντα Κάλο - Αυτοπροσωπογραφία της πωλήθηκε για 54,7 εκατ. δολάρια

19:30

Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός που έτρεχε με 230 χλμ στην Αθηνών - Λαμίας

19:17

COP30: Εγκρίθηκε συμφωνία χωρίς δέσμευση για μείωση ορυκτών καυσίμων

19:05

Κολμάρ: Απόδραση στην παραμυθένια πόλη της Αλσατίας

18:52

Πάνω από 400 χιλιοστά βροχής στα ορεινά της Ηπείρου

18:40

Στεφάν Μπουζνά (CEO Euronext): Σημαντική η εξαγορά της ΕΧΑΕ

18:28

Επικοινωνία Μερτς - Τραμπ: Σαφής η δέσμευση της Ευρώπης στην Ουκρανία

18:15

Διστακτική σε νέα μείωση επιτοκίων η Κόλινς (Fed)

18:03

Στη Γενεύη ο υπ. Στρατού των ΗΠΑ - Συναντήσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ

17:50

«Σωσίβιο» 150 εκατ. ευρώ στην Le Parisien από LVMH

17:38

Γάζα: 21 νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις

17:25

Επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων για ΑΙ σε όλη την Αφρική από ΗΑΕ

17:12

Έκκληση της G20 για «δίκαιη και διαρκή ειρήνη»

17:00

Τιμολόγια ρεύματος: Στα «μπλε» 1,38 εκατ. νοικοκυριά – Υποχώρηση 15% των «πράσινων» το 2025

16:50

Χατζής (ΠΟΞ): Ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της οικονομίας μας

16:40

Ολλανδία: Ο στρατός άνοιξε πυρ σε drones πάνω από βάση της Πολεμικής Αεροπορίας

16:28

Βασιλικός (ΞΕΕ): Η φιλοξενία στηρίζει οικονομία και κοινωνία - Ανεβάζει ψηλά την Ελλάδα