BACKSTORY

Backstory: H ΕΡΓΟΣΕ «ενώνει» Τέρνα, Μυτιληναίο - Είδες η ΔΕΗ; - Επενδυτικός όμιλος Intracom

02-11-2021 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
H ΕΡΓΟΣΕ «ενώνει» Τέρνα, Μυτιληναίο - Είδες η ΔΕΗ; - Επενδυτική Intracom

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία τα μέχρι στιγμής έργα που κατεβαίνουν μαζί ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος. Της ΕΡΓΟΣΕ είναι... Το ένα το πήραν, τα δύο άλλα τα διεκδικούν, διάβασα στα ρεπορτάζ του Insider. Τα σιδηροδρομικά έργα φαίνεται γεφυρώνουν... Αν λέει αυτό κάτι; Όχι απαραίτητα, αλλά όπως και να το κάνουμε ένα επίπεδο συνεννόησης όποτε υφίσταται δεν κάνει ποτέ κακό... Όλους αφορά αυτό φυσικά, δεν αναφέρομαι στους δύο.

Και εγένετο φως. Σήμερα λοιπόν η επίσημη πρώτη για τη ΔΕΗ, καθώς ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου της επιχείρησης.

Κέρδη προ φόρων κοντά στο 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας προβλέπει το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας που εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μετά από αυτό μου ήρθε στη μνήμη κάτι παλιό και καλό: Είδες η ΔΕΗ; Γιατί πραγματικά αν σκεφθεί κανείς την εικόνα της επιχείρησης – όχι πολλά- 5 χρόνια πριν και σήμερα είναι η μέρα με τη νύχτα ή σωστότερα η νύχτα και η μέρα.

Και αν διαβάσει κάποιος το επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης που μοιάζει πολύ φιλόδοξο, αλλά εφόσον υλοποιηθεί, η ΔΕΗ θα φύγει έτη φωτός μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Μιας και μιλάμε για Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναρωτιέμαι τελικά γιατί οι καλοπληρωμένοι σύμβουλοι των αυξήσεων κεφαλαίου παίρνουν τα μεγάλα πακέτα και τη δουλειά την κάνει η Κεφαλαιαγορά, αφού γυρίζει πίσω με υποδείξεις όσα προχείρως ξεπέταξαν οι δήθεν μεγαλοσύμβουλοι των εκδόσεων.

Το λάθος της Επιτροπής συνίσταται στο γεγονός πως κάνει υποδείξεις αντί να αφήσει τους μεγαλοσυμβούλους να εκτεθούν για να τελειώσει αυτό το αστείο. Αυτά προς το παρόν και κρατώ τα καλύτερα με γαργαλιστικές λεπτομέρειες για το μέλλον, όχι το απώτερο, για το άμεσο μέλλον μιλάω.

Εντυπωσιάστηκα όσο να πεις με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το δελτίο της για την ισότητα. Μα είναι δυνατόν να εκδίδεται ανακοίνωση για την ποσόστωση των γυναικών που απασχολεί ένας οργανισμός; Τι είναι αυτό; Κατόρθωμα; Σαν ανακοίνωση της Ε.Γ.Ε. έμοιαζε. Ξέρετε την Ένωση Γυναικών Ελλάδας που είχε ιδρύσει η Μαργαρίτα Παπανδρέου και στην οποία η ίδια είχε διατελέσει για οχτώ χρόνια πρόεδρος.

Σπουδή και δικαιολογημένη για να σωθούν από το ηλεκτρονικό έγκλημα οι πελάτες των τραπεζών. Στον αγώνα και η Europol με κάθε πρόσφορο τρόπο. Και αργήσατε κύριοι...

Το χρηματιστήριο πάντως έδωσε ρέστα χθες σε κατασκευές τηλεπικοινωνίες τουρισμό.

Ωστόσο η ΔΕΗ θα αποτελέσει για τις επόμενες ημέρες μοιραία μοχλό πίεσης λένε κάποιοι. Εγώ δεν είμαι και τόσο σίγουρος διότι απλά η αύξηση είναι κλεισμένη υπόθεση και όποιος ήθελε να πουλήσει άλλα χαρτιά θα έπρεπε να το έχει κάνει ήδη καθώς τώρα δεν προλαβαίνει. Να δούμε ποιος έχει δίκαιο.

Εμένα πάντως αυτό που με ανησυχεί σε αυτό το κλίμα είναι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων. Δείχνει ότι το χρήμα στην Ελλάδα ακριβαίνει, ενώ είναι ήδη πανάκριβο αν συγκριθεί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτά καλά μαντάτα για κάποιον που έχει ανάγκη να δανειστεί και το χρέος του είναι 207% του ΑΕΠ δεν τα λες.

Χθες ολοκληρώθηκε η πώληση της Intrasoft International αλλά η είδηση δεν είναι αυτή. Η είδηση βρίσκεται στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης που αναφέρει: «Η INTRACOM θα μετεξελιχθεί σταδιακά σε επενδυτική εταιρεία στοχεύοντας στην επίτευξη υψηλών αποδόσεων στις επενδύσεις της, προσφέροντας διαχρονικά μεγαλύτερη αξία στους μετόχους της». Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ο μετασχηματισμός ξεκίνησε, θα έχει συνέχεια και θα πρέπει να αναμένουμε και κινήσεις εξαγορών είτε μειοψηφικών είτε πλειοψηφικών πακέτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:52

Λίβανος: Οι συνομιλίες με το Ισραήλ στις ΗΠΑ θα εκκινήσουν την Τρίτη

10:44

Χωρίς προβλήματα η έξοδος και των τελευταίων εκδρομέων του Πάσχα

10:33

OpenAI: Εντόπισε ζήτημα ασφάλειας που σχετίζεται με εργαλείο τρίτου μέρους

10:23

Γάζα: Τουλάχιστον έξι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα

10:07

Γκουτέρες: ΗΠΑ και Ιράν να αδράξουν τη διπλωματική ευκαιρία

10:02

Ουκρανία: Ένας νεκρός, δεκαπέντε τραυματίες σε επιθέσεις της Ρωσίας πριν από την πασχαλινή ανακωχή

09:49

Ισραήλ: Εγκρίνει την ανέγερση άλλων 34 οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

09:41

Πάσχα στη Λιβαδειά: Εκεί όπου η χτυπά η καρδιά της ρουμελιώτικης παράδοσης

09:35

Τραμπ: Το στενό του Ορμούζ θα ανοίξει πλήρως και μάλιστα αρκετά σύντομα

09:16

Στην «κόψη του ξυραφιού» οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στο Ισλαμαμπάντ για τερματισμό του πολέμου

08:56

Τουρκία: Αρνήθηκε στην Κύπρο το δικαίωμα συμμετοχής στις Εργασίες της COP31

08:41

Τραμπ: Υπόσχεται να ενισχύσει την ουγγρική οικονομία αν επανεκλεγεί ο Όρμπαν

08:28

Οι μεγάλες business στην αγορά καλλυντικών

08:22

Υπερκέρδη στην Ενέργεια: Επανέρχεται η συζήτηση για φορολόγηση – Το μοντέλο του 2022 στο επίκεντρο

08:14

Ευκαιρίες για πρακτική άσκηση στο ΝΑΤΟ με μισθό 1.477 ευρώ - Αιτήσεις έως 22 Απριλίου

08:09

Επέστρεψαν στη Γη οι αστροναύτες της αποστολής Άρτεμις 2

08:03

Πασχαλινό τραπέζι 2026: Πόσα ευρώ κοστίζει η κρίση στη Μέση Ανατολή;

08:00

«Φωτιά» το πασχαλινό τραπέζι – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

23:57

Πάρκο «Ντόναλντ Τραμπ» θα ανεγερθεί στο Βουκουρέστι

23:43

Copernicus: Οι ωκεανοί κοντά σε επίπεδα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας

23:36

Την Ακολουθία και Περιφορά του Επιταφίου στα Χανιά παρακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

23:34

Εβδομαδιαία κέρδη 2% για τον χρυσό μετά την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

23:20

Wall Street: Ισχυρά κέρδη στην εβδομάδα με την προσοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες

22:50

Οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το 2022 για το πετρέλαιο

22:25

Πακιστάν: Οι συνομιλίες ΗΠΑ- Ιράν στο Ισλαμαμπάντ είναι καθοριστικές για την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας

22:01

Λίβανος: Σε 357 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά πλήγματα την Τετάρτη

21:41

Το Πακιστάν και η Γαλλία καταδίκασαν τις «παραβιάσεις της εκεχειρίας στον Λίβανο»

21:20

Ισχυρή ανάπτυξη στην αγορά σούπερ μάρκετ με οδηγό τις αυξήσεις τιμών

21:03

ΟΗΕ: Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με σοβαρή κρίση διατροφικής ασφάλειας

20:41

Σε ιστορικό χαμηλό το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ