BACKSTORY

Backstory: Σφαίρα πάει η εθελουσία της Alpha - Οι Τούρκοι του Σωκράτη - Εurobank και Ελληνική

28-09-2021 | 07:35
Μοιράσου το

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε σε διαδικτυακό συνέδριο τις δηλώσεις Σωκράτη Λαζαρίδη για συζητήσεις  και μάλιστα σοβαρές με δύο τουρκικές εταιρίες προκειμένου αυτές να εισαχθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο... Να φανταστούμε πως το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ενήμερο... μην μας βρουν άλλα!!!! Και βέβαια οι δικές μας οι αρχές θα ελέγξουν υποθέτω τις γνωμοδοτήσεις των τουρκικών αρχών των οποίων η αξιοπιστία δεν είναι πάντα η πιο ισχυρή.

Με αμείωτη ένταση ανεβαίνουν οι καταθέσεις μολονότι τα επιτόκια είναι μηδενικά. Φταίνε οι τράπεζες να τα γυρίσουν σε αρνητικά; Όχι ρωτάω.....Γιατί κάτι τέτοιο ακούστηκε σε roadshow. Μόνον που με ανοδικό πληθωρισμό τα αρνητικά επιτόκια δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση. Αλλά ωστόσο συνεχίζουν να αποτελούν ενδεχόμενο…

Μα να μου πείτε αφού ενδεχόμενο το θεωρεί ο SSM ποιοι είμαστε εμείς που θα το αποκλείσουμε;

Μου ψιθύρισαν κάποιες καλά πληροφορημένες συνήθως πηγές από την Κύπρο ότι αναμένουν να… αυγατίσει η Eurobank τη συμμετοχή της στην Ελληνική. Δεν το αποκλείω γιατί αν θυμάμαι καλά στόχος ήταν να φτάσει τουλάχιστον στο 20% από 12 και κάτι που έχει ήδη. Βέβαια, οι φίλοι μου στη μεγαλόνησο κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερα ποσοστά. Δεν ξέρω, ο χρόνος θα δείξει. Πάντως φαίνεται ότι τη θέλει. Το πόσο και τι θα περιλαμβάνει το μεγάλο κόλπο, αν τελικά προχωρήσει, θα το δούμε προσεχώς.

Τελικά εκεί στο Ελληνικό θα έχουμε ένα νέο τραπεζικό city;

Η Κεφαλαιαγορά δηλώνει πως θα ελέγξει και με το παραπάνω όλα όσα θα καταγγελθούν για παιχνίδι με τη μετοχή της ΔΕΗ. Για να δούμε τα ευρήματα  

Αυτά του κου Πικραμμένου περί κλεισίματος των τραπεζών χρονολογούνται από το 2012 με σήμερα να έχουμε 2021. Και πολύ φρέσκα δεν τα λες. Να με συμπαθά αλλά ακούγονται σαν… να’ χαμε να λέγαμε.....

Για την Attica Bank πολλά μην περιμένετε... Ουρά δεν κάνουν οι επενδυτές αλλά τα βιβλία τα περιεργάστηκαν. Θα σας πληροφορήσουμε αντιστοίχως. Πάντως χθες το σύστημα ήταν λίγο μπερδεμένο καθώς ψάχνονταν μεταξύ τους για το αν θα έχουν δικαίωμα προτίμησης οι παλαιοί μέτοχοι.  Άμα το λύσουν μεταξύ τους θα σας ενημερώσω…

Παρεμπιπτόντως στην Attica έχουν λάβει μια επιστολή με ερωτήματα από την Κεφαλαιαγορά αλλά δεν νομίζω η τράπεζα να απάντησε, εντός προθεσμίας τουλάχιστον. Αλλά στη χώρα μας οι προθεσμίες υπάρχουν κυρίως για να παραβιάζονται.

 Κάτι ακούω πως πιέστηκε η μεγάλη μας φίλη να προβεί σε αύξηση εντός του έτους. Μα εγώ τα λεγα στο CEO. Οι φιλίες με την Πανεπιστημίου δεν φτουρούν πολύ!

Κάνει δεν κάνει αύξηση η μεγάλη μας φίλη εγώ λεφτά δεν βλέπω να σταυρώνει το Χρηματιστήριο. Και εκεί που περίμεναν να πάρουν λεφτά από τις αυξήσεις με τα book building και τις fast track διαδικασίες τα λεφτά τα παίρνει η Goldman Sachs. Θα μου πείτε σε φίλια χέρια πάνε αφού η Goldman Sachs είναι μέτοχος του Χρηματιστηρίου. Αστειεύομαι φυσικά αν και δεν αποκλείω να το ακούσω ως επιχείρημα.

Πάντως αν, λέω αν, η μεγάλη μας φίλη προβεί σε αύξηση με την Goldman Sachs σύμβουλο θα προχωρήσει.

Με επιτυχία μαθαίνω ότι στέφεται το Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε η Alpha Bank, ήδη από την πρώτη εβδομάδα ισχύος του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η Τράπεζα έχει υπερβεί ήδη τον στόχο που είχε τεθεί, δηλαδή την οικειοθελή αποχώρηση περίπου 400 εργαζομένων και, μάλιστα, έχοντας περιλάβει στην περίμετρο της εθελουσίας μόλις το 50% του προσωπικού.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος – η σχετική προθεσμία ολοκληρώνεται την Παρασκευή – η Alpha Bank θα να είναι η πρώτη Τράπεζα που θα λειτουργεί στην Ελλάδα με λιγότερους από 6.000 εργαζόμενους. Το, εκ του αποτελέσματος, σωστά δομημένο πρόγραμμα και τα ισχυρά κίνητρα που δόθηκαν φέρνουν αποτέλεσμα, διευκολύνοντας, μεταξύ άλλων, την κινητικότητα και την ανάδειξη νεότερων στελεχών στον οργανισμό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.