BACKSTORY

Τα ορθά ποσοστά των Καναδών και η φουρτούνα στην PwC

27-07-2021 | 07:33
Μοιράσου το

Ελλάς - Γαλλία συμμαχία.

Το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο διοργάνωσε εκδήλωση με επίτιμο καλεσμένο και κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο ανάκαμψης της χώρας, παρουσία του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα, του Έλληνα Εμπορικού Ακολούθου στη Γαλλία και εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.

Το σχέδιο στοχεύει στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου σε ένα ψηφιοποιημένο κράτος, με λιγότερη γραφειοκρατία, ένα φορολογικό σύστημα που ευνοεί την ανάπτυξη και είναι προσβάσιμο σε όλους. Σ' αυτούς λοιπόν τους τομείς να ξέρετε πως θέλουν να μας βοηθήσουν και οι φίλοι μας οι Γάλλοι... για να διαβάζουμε πίσω από τις γραμμές. Θυμάστε που και παλιά οι Γάλλοι ήθελαν να μας δώσουν τεχνογνωσία στα φορολογικά; Ε, ίσως και να ήρθε η ώρα. 

Και να πάω τώρα στους φίλους μας τους Γερμανούς... Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 110 εκατ. ευρώ αποζημίωση για τη ζημιά που έχει υποστεί ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών από την πανδημία. Και βεβαίως ενέκρινε λόγω της γερμανικής ταυτότητας του μετόχου. Γιατί αν έπρεπε να αποζημιωθεί αντιστοίχως η πολιτική αεροπορία... θα ανέμενε πολύ.

Και κατακυρώθηκε στο νέο σχήμα ο πλειστηριασμός της Ναυτεμπορικής. Εκτιμάται πως μέσα στον Αύγουστο θα γενεί ο ξεσηκωμός ώστε να μεταπέσει το ένα σύστημα στο άλλο... 

Τον Ιούλιο πάντως συμβαίνουν εκ πρώτης όψεως περίεργα πράγματα στις μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες. Και θέλω ειλικρινά να ρωτήσω. Αληθεύει ότι απολύθηκε partner της PwC; Αληθεύει ότι ο partner αυτός είχε εμπλοκή στο παρελθόν σε υπερατλαντικά μαγειρέματα; Γιατί αν αληθεύουν όλα αυτά είναι βέβαιο ότι θα ηχήσουν καμπάνες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου οι επόπτες δεν αφήνουν απολύτως τίποτα στην τύχη του και ψάχνουν τα πάντα πολύ αναλυτικά και μέχρι τέλους.

Και φαίνεται ότι η απόλυση αυτή γίνεται για να προληφθούν τα χειρότερα. Γιατί αν κάποιος έχει πιαστεί με... τη γίδα στην πλάτη είναι βέβαιο ότι θα ηχήσουν καμπάνες και μάλιστα δυνατά για τον ίδιο. Για την PwC δεν είμαι τόσο βέβαιος αν και ακούω ότι δύσκολα θα αποφύγει τις κακοτοπιές που μπορεί να επιφέρουν ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό τμήμα.

Στη Eurobank όπως έχετε καταλάβει η στήλη δικαιώθηκε κόντρα στα αναφερόμενα πολλών ότι η αύξηση του ποσοστού της Fairfax ήταν τεχνικού χαρακτήρα. Και βέβαια χρειάστηκε να κάνει η τράπεζα ορθή επανάληψη για να μάθουμε ότι ο τεχνικός χαρακτήρας ήταν η αύξηση του ποσοστού των Καναδών από το 40% στο 80% του ομίλου Eurolife. Σε απλά ελληνικά αποκτήθηκε ο έλεγχος της εταιρίας και άρα είχαμε έμμεση εξαγορά ποσοστού που σημαίνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Άραγε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ασχοληθεί με το θέμα; Ζήτησε από τους Καναδούς να μάθει τι γίνεται; Αν δηλαδή θα κάνουν πρόταση ή τους επόμενους έξι μήνες θα πουλήσουν το υπερβάλλον του 33,33% ποσοστό και δεν θα κάνουν χρήση των υπερβαλλόντων δικαιωμάτων ψήφου;

Η ανάπτυξη έρχεται. Στα σούπερ μάρκετ. Έτσι μας ενημερώνει ο Επενδυτής - Επενδυτικός. Έτσι αυτοπροσδιορίζεται. Τι είναι αυτός; Η προσπάθεια επανόδου του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη. Του πάλαι ποτέ εκδότη του Επενδυτή, της Εξουσίας του TEMPO κλπ. Και προαναγγέλλει επένδυση με 200 καταστήματα σούπερ μάρκετ. Με στόχο την είσοδο στο Χρηματιστήριο. ΟΚ... 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.