BACKSTORY

Oι τράπεζες, οι πωλήσεις δανείων και η διαφάνεια

21-07-2021 | 07:30
Μοιράσου το

Αυτές οι εξαγορές πακέτων δανείων των τραπεζών από funds - σόρι services, δεν πρέπει να τυγχάνουν λίγο μεγαλύτερης διαφάνειας; Λέω εγώ τώρα... Δηλαδή πως είναι δυνατόν να μην ξέρει το ευρύ επενδυτικό κοινό με ποιές διαδικασίες και σε τι ποσό δόθηκε το τάδε ή το δείνα συνοριακό ή διασυνοριακό πακέτο. Ή πόσο προσέφεραν όσοι μειοδότησαν; Στο κάτω κάτω οι υποθέσεις αυτές αφορούν συναλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων για δάνεια δισεκατομμυρίων. Δεν πρέπει να ενημερώνονται οι μέτοχοι;

Γιατί ακούω γκρίνιες πως δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος ή τέλος πάντων ο πλειοδότης... Βέβαια σε αυτές τις δουλειές ο πλειοδότης δεν είναι πάντα φανερός. Όμως υπάρχουν και κάποια μεγέθη που κρίνονται ως απόλυτα. Τώρα αν εσείς πιστεύετε ότι αφορμή για το σχόλιο υπήρξε ως η πλέον πρόσφατη, η πώληση του Frontier της Εθνικής στη Do Value και ότι γκρινιάζουν άλλοι συμμετέχοντες, προφανώς κάνετε λάθος και είναι μόνο ένα αποκύημα της μεγάλης φαντασίας σας.

Δεν είναι και πολύ σύνηθες για μια οικονομική στήλη να ασχολείται με θέματα κοινωνικά, όμως ενίοτε τα κοινωνικά γίνονται και οικονομικά. Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω πως ένας μαθητής λαμβάνει στο ειδικό μάθημα βαθμό κάτω από τη βάση και είναι σε θέση να τελειώσει ένα πανεπιστήμιο.

Το πιο πιθανό είναι πως δεν είναι σε θέση και υπ' αυτήν την έννοια η κοινωνική θεώρηση γίνεται και οικονομική μιας και αυτός ο μαθητής θα εγγράφεται στα έτη, θα λαμβάνει συγγράμματα και θα παραμείνει αιώνιος φοιτητής. Μια στατιστική για το πόσοι τελείωσαν τη σχολή τους με κάτω από τη βάση στο ειδικό μάθημα θα είχε ένα κάποιο ενδιαφέρον... κοινωνικό και οικονομικό.

Διαβάζοντας την επιστολή Μπόμπολα, πέραν του συγκινησιακού φορτίου που είναι απόλυτα κατανοητό και σεβαστό, να με συμπαθάτε,αλλά ακόμα και αν δεν έχεις ακούσει τίποτε για όσα έχουν συμβεί, καταλαβαίνεις μάλλον εύκολα γιατί η οικογένεια έχασε την εταιρία… 

 Στην MLS διαβάζω και ξαναδιαβάζω τις οικονομικές καταστάσεις του 2019 και έχω την αίσθηση ότι ο ορκωτός που τις υπέγραψε δεν πρέπει να τα είδε σωστά τα νούμερα. Άραγε, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρούν ότι είναι όλα σωστά και δεν είναι χειρότερη η κατάσταση από αυτή που περιγράφεται στις οικονομικές καταστάσεις; Όσον αφορά στην… διάσωση της εταιρίας έχω την απορία αν η περίφημη Corinth Capital μιλάει άλλη γλώσσα πλην των… ελληνικών ενίοτε και κυπριακών.

Κατά τα άλλα, διάβασα με προσοχή τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Κορδέλου που επιβεβαιώνει το ρήγμα μεταξύ των βασικών μετόχων καθώς το 32% των παρισταμένων στη Γενική Συνέλευση καταψήφισε τα πάντα. Η πλειοψηφία βέβαια κέρδισε, αλλά η υπόθεση δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει τόσο απλά. Άλλωστε, όταν κάποιος κατέχει ένα σημαντικό ποσοστό έχει και δικαιώματα από το νόμο που μπορεί να τα ασκήσει. Έτσι προβλέπονται να ζήσουμε πολύ μεγάλες στιγμές στο προσεχές μέλλον. Ας όψονται οι εγγυήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.