Γερμανία: Σε πτώση η τιμή των ακινήτων εν μέσω αναταραχής στην κτηματαγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Σε πτώση η τιμή των ακινήτων εν μέσω αναταραχής στην κτηματαγορά
Η φούσκα του real estate έσκασε αναφέρουν παράγοντες της γερμανικής αγοράς. Μειώνουν τις θέσεις εργασίας οι κατασκευαστές.

Οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία συνέχισαν την καθοδική πορεία τους, σημειώνοντας πτώση 10,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με πέρσι, σε ένα ακόμη «ζοφερό» σημάδι για τον τομέα των ακινήτων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το Reuters, αυτό ήταν το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης και παράλληλα το μεγαλύτερο, από τότε που η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας άρχισε να κρατά αρχεία για τις τιμές από το 2000, υπογραμμίζοντας τη μεγαλύτερη κρίση ακινήτων στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Έσκασε η φούσκα

«Μέχρι το 2022, υπήρχε μια κερδοσκοπική φούσκα τιμών στη Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 50 ετών», δήλωσε ο Konstantin Kholodilin από το τμήμα μακροοικονομίας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW). «Οι τιμές έκτοτε πέφτουν. Η φούσκα έχει σκάσει», πρόσθεσε.

Για χρόνια, ο τομέας των ακινήτων στη Γερμανία, καθώς και αλλού στην Ευρώπη γνώρισε άνθηση καθώς τα επιτόκια ήταν χαμηλά και η ζήτηση ισχυρή.

Όμως, η απότομη αύξηση των επιτοκίων και του κόστους δανεισμού έχει βάλει τέλος στην πορεία, οδηγώντας τους κατασκευαστές ακινήτων σε αδιέξοδο καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση στερεύει και οι συμφωνίες παγώνουν.

Η πτώση τιμών για τις μικρότερες μονοκατοικίες στις μεγάλες γερμανικές πόλεις ήταν ιδιαίτερα έντονη το τρίτο τρίμηνο - έφτασε το 12,7%, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 9,1%.

Η ομοσπονδία των κατασκευαστών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο τομέας της κατασκευής κατοικιών οδεύει προς περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, ο αυστριακός γίγαντας ακινήτων Signa, ο οποίος έχει μεγάλη παρουσία στη Γερμανία, κατέθεσε τον περασμένο μήνα αίτηση πτώχευσης, αποτελώντας το μεγαλύτερο «θύμα» μέχρι στιγμής της κρίσης real estate στην χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider