Intracom: Σχέδια για μετατροπή της Properties σε ΑΕΕΑΠ με «δύναμη πυρός» 200 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intracom: Σχέδια για μετατροπή της Properties σε ΑΕΕΑΠ με «δύναμη πυρός» 200 εκατ. ευρώ
Μέσω των εταιρικών μετασχηματισμών με την Κλουκίνας, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της INTRACOM PROPERTIES θα διπλασιαστεί άμεσα αγγίζοντας τα 113 εκατ. ευρώ, με μεσοπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία χαρτοφυλακίου 200 εκατ., και πιθανή στόχευση σε μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μετατροπή της θυγατρικής Intracom Properties, που ως γνωστόν θα εισέλθει στο ΧΑ μέσω απορρόφησης της Κλουκίνας – Λάππας, σε ΑΕΕΑΠ αφήνει ο όμιλος Intracom συμφερόντων του επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση 6μήνου 2023 της Intracom, και σε σχέση με τις προοπτικές για τη συνέχεια,, η εκτίμηση της Διοίκησης του ομίλου είναι ότι η Ελληνική αγορά προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα και αστάθεια σε πολλαπλά επίπεδα. «Ο τομέας του Real Estate είναι ένας από τους τομείς που προσφέρουν δυνατότητα επένδυσης με ελεγχόμενο ρίσκο και ικανοποιητικές αποδόσεις. Για τους παραπάνω λόγους αποφασίστηκε η ίδρυση της INTRACOM PROPERTIES, βραχίονα του Ομίλου στην συγκεκριμένη αγορά, και επιπλέον η ενίσχυσή της μέσω της εξαγοράς της Κ.Λ.Μ Α.Ε. Μέσω των εταιρικών μετασχηματισμών όπως θα προκύψουν με βάση τον σχεδιασμό της Εταιρείας, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της INTRACOM PROPERTIES θα διπλασιαστεί άμεσα αγγίζοντας τα 113 εκατ. ευρώ, με μεσοπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία χαρτοφυλακίου 200 εκατ., και πιθανή στόχευση σε μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο ευρύτερος σχεδιασμός

Γενικότερα, με βάση τον στρατηγικό της σχεδιασμό, η INTRACOM ξεκινώντας από το 2021 αποεπένδυσε από τον παραγωγικό τομέα και έχει μεταβεί στον κλάδο των επενδύσεων, αξιολογώντας επενδυτικά σχέδια με βάση την πιθανή τους απόδοση, σε εταιρείες ελληνικές ή αλλοδαπές. «Καθώς οι χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες αποκτούν αυξανόμενη σημασία στην δημιουργία υψηλών αποδόσεων, η INTRACOM, με ισχυρά διαθέσιμα και δυνατότητα μόχλευσης που μπορεί να της εξασφαλίσει ισχυρότερη ακόμα επενδυτική ικανότητα θα ενταχθεί σε αυτό το περιβάλλον και θα επικεντρωθεί σε βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατά προτίμηση σε τομείς στους οποίους η Εταιρεία έχει συγκεντρώσει τεχνογνωσία, που θα έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν σημαντικά κέρδη. Το αποτέλεσμα, με αυτήν την προσέγγιση, θα είναι η επίτευξη σε μονιμότερη βάση μεγαλύτερης αξίας για τους μετόχους της», αναφέρεται στην έκθεση.

Τα διαθέσιμα του Ομίλου στις 30/6/2023 ανέρχονται σε 223,4 εκατ., έναντι 183,7 εκατ. την 31/12/2022. Ο δανεισμός του Ομίλου στις 30/6/2023 ανήλθε σε 58,2 εκατ. έναντι 24,7 εκατ. την 31/12/2022. Η αύξηση του δανεισμού περιλαμβάνει την χρηματοδότηση της αγοράς της συμμετοχής στην Κ.Λ.Μ. ΑΕ. καθώς και τον δανεισμό της Κ.Λ.Μ. ΑΕ ο οποίος ενοποιείται πλέον στον Όμιλο. Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανέρχεται σε 465,4 εκατ. και τα Ίδια Κεφάλαια σε 356,5 εκατ. ευρώ.

Η συγχώνευση με ΚΛΜ

Πρόθεση της INTRACOM HOLDINGS με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό της είναι η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Κ.Λ.Μ. και της θυγατρικής της Κ.Λ.Μ. ΑΤΕ σε συνέργεια με το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο της INTRACOM PROPERTIES. Απώτερος σκοπός είναι η συγχώνευση της εισηγμένης K.Λ.Μ. Α.Ε. με την INTRACOM PROPERTIES, μέσω απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη και η μετονομασία της Κ.Λ.Μ. σε INTRACOM PROPERTIES, υπό την σαφή πρόθεση της INTRACOM HOLDINGS όπως η εταιρεία που θα προκύψει από την ως άνω συγχώνευση παραμείνει εισηγμένη στο Χ.Α.. Mετά τη Δημόσια Πρόταση η Intracom ελέγχει το 87,7% των μετοχών της ΚΛΜ. Τα πιο εμπορικά ακίνητα και οικόπεδα μπορεί να παραμείνουν στον όμιλο Intracom ως επενδυτικά ακίνητα, και τα λιγότερο εμπορικά/αξιοποιήσιμα να πωληθούν απελευθερώνοντας κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν για μείωση του δανεισμού και νέες επενδύσεις. Άρα, τα λιγότερο εμπορικά ή αξιοποιήσιμα ακίνητα θα πωληθούν, απελευθερώνοντας κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν για μείωση του δανεισμού και νέες επενδύσεις.

Να σημειωθεί ότι η ΚΛΜ συγκάλεσε έκτακτη Γ.Σ. για την Τρίτη, 31.10.2023, με θέματα την έγκριση της μερικής διάσπασης του κλάδου των ακινήτων.

Αναφορικά με την εμπορική δραστηριότητα της πώλησης παιδικών και βρεφικών ειδών μέσω των καταστημάτων Mothercare και Ε.L.C. της Κ.Λ.Μ., στόχος είναι η αδιάλειπτη συνέχειά της, ως ξεχωριστής εταιρείας, δια απόσχισης του σχετικού κλάδου και εισφοράς του σε νέα θυγατρική εταιρεία. Μέτοχοι της νέας θυγατρικής εταιρείας, μέσω πώλησης, θα η INTRACOM HOLDINGS κατά ποσοστό 60% και κατά ποσοστό 40% η κα Βιολέττα Λάππα, η οποία θα συμμετέχει και στη διοίκηση του νέου σχήματος με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή του. Τέλος, η θυγατρική Κ.Λ.Μ. ΑΤΕ, η οποία θα διατηρήσει στην κυριότητά της το Υδροηλεκτρικό Πάρκο, θα μεταβιβαστεί στον κ. Ιωάννη Λάππα, αφού προηγουμένως όλα τα λοιπά ακίνητά της έχουν περιέλθει στην Κ.Λ.Μ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Revoil: Πτώση 14,55% στον κύκλο εργασιών εξαμήνου

Attica Bank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της τιτλοποίησης Astir I στην AB CarVal

ΕΛΓΕΚΑ: Άλμα 11,8% στις πωλήσεις το 1ο εξάμηνο - Σταθερά τα EBITDA

gazzetta
gazzetta reader insider insider