Πολιτεία Καινοτομίας: Χωρίς «λευκό καπνό» και πάλι το ΣΔΙΤ project στη ΧΡΩ.ΠΕΙ. – Άγονη η διαδικασία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτεία Καινοτομίας: Χωρίς «λευκό καπνό» και πάλι το ΣΔΙΤ project στη ΧΡΩ.ΠΕΙ. – Άγονη η διαδικασία
Δεν εμφανίστηκαν ούτε χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιοι επενδυτές στον διαγωνισμό για τη «Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα», στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΧΡΩ.ΠΕΙ.. Άκαρπη πάλι η προσπάθεια, ευνοϊκότερους όρους θέλουν οι ενδιαφερόμενοι.

Νέο εγχείρημα θα πρέπει να φέρουν στο προσκήνιο η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και το υπουργείο Ανάπτυξης αν θέλουν να προχωρήσει η «Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα» στη Λ. Πειραιώς 62, στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΧΡΩ.ΠΕΙ., με εμβαδόν σχεδόν 17,8 χιλ. τ.μ., καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο τελευταίος διαγωνισμός απέβη άκαρπος, καθώς χτες δεν εμφανίστηκαν επενδυτές – προσφορές (εκδήλωση ενδιαφέροντος). Προφανώς, οι αλλαγές δεν έφεραν για ακόμα μία φορά το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς φαίνεται ότι απέχουν από τις απαιτήσεις των επενδυτών ως προς το μοντέλο και τον τρόπο αξιοποίησης ώστε να προκύψουν οφέλη για τους ιδιώτες. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη γίνει 2-3 άγονοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, με τον τελευταίο να λαμβάνει, μετά από παρατάσεις, dead line για χτες 29 Σεπτεμβρίου. Πλην όμως, όπως αναφέρουν τουλάχιστον σχετικές πληροφορίες, δεν είχαμε εκδήλωση ενδιαφέροντος (α’ φάση) από κάποιο σχήμα.

Ποιο ήταν το project – Παρατάσεις και ακυρώσεις

Όπως και παλιότερα έχει αναδείξει το insider.gr, με τις τελευταίες αλλαγές προβλέπονταν ότι η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης θα είναι ενενήντα (90) έτη από την ημερομηνία υπογραφής της. Η καταβολή της Δημόσιας Χρηματοδοτικής Συμβολής, είναι μέγιστου ύψους προϋπολογισμού 18.750.000 ευρώ. Η εκτιμώμενη αξία της Σύμβασης Σύμπραξης σε καθαρή παρούσα αξία ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων ογδόντα εκατομμυρίων εκατό χιλιάδων ευρώ 280,1 εκατ. ευρώ, προ ΦΠΑ. Η οικονομική συμμετοχή μέσω ιδίων ή/και δανειακών κεφαλαίων του ΙΦΣ θα πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 25% των Επιλέξιμων Δαπανών και με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία κρατικής στήριξης. Και στην πρόσφατη προκήρυξη υπήρχε η έννοια του φορέα καινοτομίας. Για την παροχή υπηρεσιών Καινοτομίας, ο υποψήφιος ιδιώτης ανάδοχος θα κληθεί να ορίσει με την προσφορά του τον Φορέα Καινοτομίας, ο οποίος θα συμβληθεί με τον ΙΦΣ με τη Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Καινοτομίας. Ο ρόλος του Φορέα Καινοτομίας στην υλοποίηση του έργου κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικός. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, στην πορεία δόθηκαν παρατάσεις (από 17 Μαΐου για 17 Ιουλίου και μετά για Σεπτέμβριο) για να φτάσουμε στη χτεσινή ημέρα που δεν είχαμε «λευκό καπνό».

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την αξιοποίηση του ακινήτου στη Λ. Πειραιώς 62, στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ και αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση των υποδομών για την δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας (Πολιτεία Καινοτομίας) το οποίο θα αποτελέσει ένα φυσικό χώρο, όπου μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και startup incubator/accelerators, θα φιλοξενούνται και θα συνεργάζονται, ενισχύοντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Μένει να δούμε με ποιο μοντέλο θα γίνει η εκ νέου προκήρυξη του ΣΔΙΤ διαγωνισμού ώστε να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αγορές μετοχών αξίας 2,63 εκατ. ευρώ από τον Μιχαήλ Γουρζή

SunriseMezz: Καθαρά κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Καθαρά κέρδη 6,5 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο για την Phoenix Vega Mezz

gazzetta
gazzetta reader insider insider