Trade Estates - Noval Property: Oι 2 ΑΕΕΑΠ ετοιμάζονται για είσοδο στο Χρηματιστήριο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trade Estates - Noval Property: Oι 2 ΑΕΕΑΠ ετοιμάζονται για είσοδο στο Χρηματιστήριο
Όταν εισέλθουν στο ΧΑ, οι δύο εταιρείας θα εμπλουτίσουν τον κλάδο του real estate με χαρτοφυλάκιο άνω των 850 εκατ. ευρώ αθροιστικά.

Διεργασίες για την είσοδό τους στην ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά φαίνεται να προωθούν, όπως και αναμενόταν, δύο μεγάλες Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Πρόκειται για τις Trade Estates, συμφερόντων του ομίλου Fourlis, και Noval Property, του ομίλου Viohalco, οι οποίες, όταν εισέλθουν στο ΧΑ, θα εμπλουτίσουν τον κλάδο του real estate με χαρτοφυλάκιο άνω των 850 εκατ. ευρώ αθροιστικά.

Σύντομα το Ενημερωτικό Δελτίο της Trade Estates – Οι επαφές για το Smart Park

Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του Ομίλου, που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2021 κατέχοντας ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας ύψους 185 εκατ. ευρώ, κατά το Α’ εξάμηνο του 2023 έχει στην κατοχή της ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας (GAV) 330 εκατ. και καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) 225,2 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε η μητρική Fourlis, η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αξίας μέσω αγορών και ανάπτυξης επιπλέον εμπορικών πάρκων και logistics. Σύντομα θα υποβληθεί το Ενημερωτικό Δελτίο της Αρχικής Δημόσιας Πρότασης, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών της Trade Estates αναμένεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2023. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, οι διαδικασίες αυτές αναμένεται να γίνουν άμεσα, ίσως και εντός των επόμενων ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Fourlis μέσω και της Trade Estates προωθεί την επένδυση περίπου 70 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό (retail park) αλλά και τη δημιουργία εμπορικών πόλων σε Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, (σε συνεργασία με την Ten Brinke) με ορίζοντα λειτουργίας μέσα στο 2024. Επίσης, στην ατζέντα του είναι και οι χώροι logistics. Εχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι στα επόμενα 5-6 χρόνια (ορίζοντα έως το 2028) είναι η ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα να έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 700 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αξίας άνω των 250 εκατ. μέσω αγορών και ανάπτυξης επιπλέον εμπορικών πάρκων και logistics. Να αναφέρουμε ότι εκτιμάται ότι θα εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ νέοι θεσμικοί επενδυτές, καθώς πριν από τη δημόσια εγγραφή ενδέχεται να υπάρξει placement μετοχών προς τρίτους. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον καθορισμό της τιμής, για να υπάρχει μια πετυχημένη διασπορά θα πρέπει μα «γράφει» νούμερα μίνιμουμ 70-80 εκατ. ευρώ.

Πάντως, χτες επιβεβαιώθηκε η πληροφορία που μετέδωσε το insider.gr ότι η εταιρεία REDS βρίσκεται σε προχωρημένες, αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis για την πώληση του 100% των μετοχών της ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΑΕ, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της το εμπορικό πάρκο Smart Park. Σύμφωνα με τη REDS δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία. Περαιτέρω σημειώνεται, ότι ο καθορισμός του τιμήματος τελεί υπό όρους, παραδοχές και προϋποθέσεις, οι οποίες ομοίως τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Ετοιμάζεται και η Noval Property του ομίλου Viohalco

Τις δικές της κινήσεις για την είσοδο στο ΧΑ κάνει και η διοίκηση της Noval Property, του real estate βραχίονα του ομίλου Viohalco, έχοντας στο πλάνο και διεργασίες όπως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Σημειώνεται ότι η ΑΕΕΑΠ είχε λάβει χρονικό όριο έως τα μέσα Οκτωβρίου (αν δεν έχει προκύψει ανατροπή), που εφόσον τηρηθεί θα σημαίνει ότι θα υπάρχει «ανταγωνισμός» με τον μόλο Fourlis για την Trade Estates. Να αναφέρουμε ότι στα 516 εκατ. ευρώ ανέρχεται (στοιχεία έως 30 Ιουνίου) η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των 62 επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών της Noval Property, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ (αύξηση 6%) έναντι της εύλογης αξίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022 (486 εκατ. ευρώ).

Κατά το Α’ εξάμηνο 2023, η Noval Property, έχοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής της, συνέχισε την ανάπτυξη ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, μεταξύ άλλων στους τομείς των γραφείων, logistics, και κατοικιών, τα οποία θα πιστοποιηθούν κατά LEED.

Χτες, η Noval ανακοίνωσε ότι η Γ.Σ. της 4ης Σεπτεμβρίου ενέκρινε, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή του συνόλου των κοινών, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Εταιρείας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά (Κύρια Αγορά) του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Συνέλευση χορήγησε εξουσιοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο, για διάστημα πέντε ετών, προκειμένου αυτό να αποφασίζει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, εφάπαξ ή τμηματικώς, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1 Ν. 4548/2018, κατά ποσό (ονομαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας) που δεν μπορεί να υπερβεί το 33,3333383% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου που υφίσταται κατά την ημερομηνία παροχής της εξουσιοδότησης, ήτοι μέχρι 89.555.970,01 ευρώ, με την έκδοση νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών.

Επίσης, εγκρίθηκε η έκδοση κοινού και υπό όρους υποχρεωτικώς μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως 10.500.000 ευρώ, με έκδοση κοινών και υπό όρους υποχρεωτικώς μετατρέψιμων (σε κοινές, ονομαστικές, άυλες μετά ψήφου μετοχές) ονομαστικών ομολογιών που δεν θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, και πλήρη κάλυψη του ομολογιακού δανείου από το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με την επωνυμία «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης» (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD»), με στόχο τη χρηματοδότηση έργων της Εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fourlis: Σημαντική αύξηση κερδών και τζίρου α' εξαμήνου - Στα 17,1 εκατ. ευρώ τα EBITDA

REDS: Συζητήσεις με την Trade Estates για το εμπορικό πάρκο Smart Park

gazzetta
gazzetta reader insider insider