Trastor: «Τρέχει» επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ – Τα γραφεία, τα logistics και η Τρ. Πειραιώς

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trastor: «Τρέχει» επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ – Τα γραφεία, τα logistics και η Τρ. Πειραιώς
Η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ προωθεί αγορές νέων ακινήτων και ανακαίνιση – αναβάθμιση υφιστάμενων. Το ομολογιακό των 55 εκατ. ευρώ, η κάλυψη από Πειραιώς. Γραφεία, logistics και οικιστικά στο στόχαστρο.

Στο επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ κινούνται οι δρομολογημένες επενδύσεις της Trastor ΑΕΕΑΠ, υπό τον CEO του γκρουπ, Τ. Καζίνο, για την αγορά νέων και την ανακαίνιση υφιστάμενων ακινήτων της. Θα χρηματοδοτηθούν από το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο (ΜΟΔ), των 55 εκατ. που θα εκδώσει η ΑΕΕΑΠ και θα καλύψει η Τράπεζα Πειραιώς (σχετική απόφαση έλαβε η γενική συνέλευση των μετόχων της την περασμένη Παρασκευή) και άλλες γραμμές χρηματοδότησης που έχει εξασφαλίσει η διοίκηση της εταιρείας.

Το ΜΟΔ των 55 εκατ. ευρώ και η «κάλυψη» από Πειραιώς

Η εισηγμένη επέλεξε την εν λόγω κίνηση (που πήρε το «πράσινο φως») έναντι της επιλογής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, καθώς μια ΑΜΚ, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της Γ.Σ., είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία λόγω έκδοσης και έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου. Η Πειραιώς θα καλύψει το σύνολο των ομολογιών και σκοπός της έκδοσης είναι η ταχεία χρηματοδότηση του γκρουπ για την εξυπηρέτηση του επενδυτικού προγράμματος των επόμενων 18 μηνών. Στις αγορές νέων ακινήτων περιλαμβάνονται και αυτές που αφορούν περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς η οποία κατέχει το 98,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Trastor, έπειτα από την αποχώρηση της Varde Partners και της δημόσιας πρότασης που ακολούθησε στη διάρκεια του 2022.

«Ναι» σε μέρισμα, «όχι» σε squeeze out

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρθηκε στη Γ.Σ., η Trastor κινείται προς την κατεύθυνση της διανομής μερίσματος το 2023, καθώς κι από τα αποτελέσματα του εννεαμήνου φαίνεται ότι η ΑΕΕΑΠ είναι κερδοφόρα το 2022, ενώ όπως επανέλαβε η διοίκησή της στο περιθώριο της συνέλευσης την Παρασκευή δεν υπάρχει πρόθεση εξόδου από το χρηματιστήριο και συνακόλουθα αλλαγής της νομικής μορφής της εταιρείας.

Πάντως, η διοίκηση του ομίλου προβληματίζεται από το θέμα της χαμηλής διασποράς, ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι ο μέτοχος θα προβεί σε πώληση μετοχών του στην ΑΕΕΑΠ μόνον αν υπάρξει ικανοποιητικό επενδυτικό ενδιαφέρον και προς το παρόν επικεντρώνεται στο αναπτύξει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας το οποίο στο τέλος του 2022 ήταν συνολικής αξίας περίπου 390 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια και τα ακίνητα

Από τα 55 εκατ. ευρώ του ομολόγου, ποσό 25 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε αγορά ακινήτων από τρίτους, επιπλέον 25 εκατ. για αγορά ακινήτων από την Πειραιώς, ενώ ως 5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τόκους που θα κεφαλαιοποιηθούν. Αναφορικά με τα ακίνητα της τράπεζας, για τα πρώτα τρία, συνολικής αξίας 10,4 εκατ., δόθηκε ήδη το πράσινο φως από τους μετόχους κατά την προαναφερόμενη γενική συνέλευση.

Πρόκειται ειδικότερα για πολυώροφο διατηρητέο κτήριο επί της οδού Κοραή αρ. 5 στην Αθήνα, (έναντι τιμήματος 7,540 εκατ.) με κύριο μισθωτή την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Resolute, πολυώροφο κτήριο καταστημάτων και γραφείων, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου αρ. 47, στο Χαλάνδρι Αττικής, (1,310 εκατ.) με μισθωτή την Avis και ενός επαγγελματικού κτηρίου, επί της οδού Σταυρού – Παιανίας αρ. 165 στην Παιανία (1,550 εκατ.) επίσης με μισθωτή την Avis.

Οι αναβαθμίσεις κτηρίων

Οι δρομολογημένες ενεργειακές αναβαθμίσεις αφορούν το συγκρότημα γραφειακών χώρων Σωρού 18 - 20 και Αμαρουσίου Χαλανδρίου στο Μαρούσι, το οποίο είναι μισθωμένο στην Bayer Ελλάς και την Φουρλής (κτήριο που απέκτησε πέρυσι το καλοκαίρι η ΑΕΕΑΠ στο πλαίσιο πλειστηριασμών γραφειακών χώρων του επιχειρηματία Λουκά Έλληνα έναντι 27,05 εκατ. ευρώ), καθώς και τα γραφεία στη Βασιλίσσης Σοφίας 94 (εμβαδόν 5.329,58 τ.μ.), απέναντι από την αμερικάνικη πρεσβεία με μισθωτή την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Trastor σχεδιάζει παράλληλα να ξεκινήσει και την κατασκευή νέων γραφείων (6.000 τ.μ.) σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της στο Μαρούσι και με αυτή την επένδυση εισέρχεται και στο development.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης της Trastor οι προαναφερόμενες ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων και η κατασκευή γραφειακών χώρων θα κοστίσουν περί τα 27 εκατ. ευρώ.

Γραφεία και logistics

Γενικότερα, η ΑΕΕΑΠ κοιτάζει επενδύσεις σε γραφεία και αποθήκες. Μέχρι πριν από δυόμιση χρόνια η Trastor δεν είχε δραστηριοποίηση στις αποθήκες, όμως, πλέον η δυναμικότητα της εισηγμένης σε logistics θα ξεπεράσει τα 100.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο και θα την καταστήσει τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη αυτών των χωρών στην περιοχή, με κινήσεις που υλοποιεί και προγραμματίζει. Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για το κατά πόσο η εταιρεία πρέπει να επεκταθεί σε τρίτο πυλώνα ανάπτυξης κι αν αυτός θα είναι ξενοδοχεία ή κατοικίες. Στόχος της διοίκησης για το 2023 είναι να εξετάσει για το κατά πόσο υπάρχει επενδυτική ευκαιρία για την επέκταση σε τρίτο τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider