Χρήσιμες συμβουλές αγοράς κατοικίας: Τι πρέπει να παρατηρείς όταν βλέπεις ένα ακίνητο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρήσιμες συμβουλές αγοράς κατοικίας: Τι πρέπει να παρατηρείς όταν βλέπεις ένα ακίνητο
Ψάχνοντας για σπίτι ή διαμέρισμα, έχεις βάλει στο μάτι ένα ακίνητο, που φαίνεται να ταιριάζει στα γούστα σου. Κλείνεις το ραντεβού σου με τον κτηματομεσίτη, το βλέπεις, φαντάζει ακριβώς όπως το θες, ενθουσιάζεσαι και… έρχεται η μεγάλη ώρα της απόφασης! Η οποία όμως, πέρα από τον ενθουσιασμό, θέλει πολύ – μα πολύ – μεγάλη προσοχή.

Ψάχνοντας για σπίτι ή διαμέρισμα, έχεις βάλει στο μάτι ένα ακίνητο, που φαίνεται να ταιριάζει στα γούστα σου. Κλείνεις το ραντεβού σου με τον κτηματομεσίτη, το βλέπεις, φαντάζει ακριβώς όπως το θες, ενθουσιάζεσαι και… έρχεται η μεγάλη ώρα της απόφασης! Η οποία όμως, πέρα από τον ενθουσιασμό, θέλει πολύ – μα πολύ – μεγάλη προσοχή, γιατί αυτή η κατοικία θα γίνει ο πιο προσωπικός σου χώρος για αρκετά χρόνια.

Ποια είναι λοιπόν τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να παρατηρείς όταν βλέπεις ένα ακίνητο για αγορά; Για να κάνουμε τη ζωή σου πιο εύκολη, σου έχουμε ετοιμάσει μια σχετική λίστα!

1. Υπάρχουν σημάδια υγρασίας;

Κατά την επίσκεψή σου στο ακίνητο, έχε τα μάτια σου ανοιχτά για σημάδια υγρασίας. Συνήθως αυτά περιλαμβάνουν μια μυρωδιά μούχλας, σοβά που ξεφλουδίζει και λεκέδες από υγρασία στον τοίχο ή στο ταβάνι. Ψάξε προσεκτικά, ιδιαίτερα κοντά στο ταβάνι και τα σοβατεπί.

2. Είναι γερή η κατασκευή της οικοδομής;

Κοίταξε για μεγάλες ρωγμές, ιδιαίτερα στους τοίχους των μπαλκονιών, κοντά στα παράθυρα, σε σημεία όπου έγιναν επεκτάσεις κλπ. Για να βεβαιωθείς ότι η υποψήφια κατοικία σου είναι γερή, καλό είναι να ζητήσεις και τη γνωμάτευση ενός πολιτικού μηχανικού, που είναι εκπαιδευμένος και έμπειρος στο να εντοπίζει «ρίσκα» σε τέτοιες περιπτώσεις.

3. Υπάρχει διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος;

Ο αποθηκευτικός χώρος είναι πιο πολύτιμος από ότι συχνά φανταζόμαστε! Σκέψου: Πού θα αποθηκεύεις την ηλεκτρική σκούπα, τη σφουγγαρίστρα, τα καθαριστικά σου, τις πετσέτες, τα σεντόνια, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, ρούχα, αντικείμενα και συσκευές που δεν χρειάζεσαι άμεσα; Υπάρχουν αρκετά ντουλάπια και ράφια; Αν όχι, υπάρχει χώρος για να προστεθούν;

4. Είναι καλός ο προσανατολισμός του ακινήτου;

Ανάλογα με τον προσανατολισμό του, το νέο σου σπίτι / διαμέρισμα μπορεί να είναι φωτεινό και ζεστό ή ενοχλητικά σκοτεινό. «Καλός» προσανατολισμός θεωρείται ο νότιος ή νοτιοανατολικός. Επομένως, οι χώροι όπου θα περνάς τις περισσότερες ώρες, είναι καλά να είναι στραμμένοι προς τα εκεί. Προσοχή επίσης σε χώρους που είναι στραμμένοι προς τη δύση, γιατί ενδεχομένως να μπαίνει πολύς ήλιος σε αυτούς τους χώρους το καλοκαίρι και να είναι υπερβολικά ζεστοί. Κατά την επίσκεψή σου λοιπόν στο ακίνητο που σε ενδιαφέρει, μη διστάσεις να ανοίξεις την εφαρμογή της πυξίδας στο κινητό σου και να κάνεις τον έλεγχό σου!

5. Είναι τα δωμάτια αρκετά μεγάλα για τις ανάγκες σου;

Μην παρασύρεσαι από τα φαινόμενα: Αν τα έπιπλα σε ένα δωμάτιο είναι μικρά, μπορούν να κάνουν το χώρο να φαντάζει μεγαλύτερος! Γι’ αυτό, φρόντισε να δεις με μια πιο ρεαλιστική ματιά τις διαστάσεις των δωματίων στο ακίνητο που θα επισκεφθείς. Αν γνωρίζεις – κατά προσέγγιση – τις διαστάσεις των επίπλων που σκοπεύεις να πάρεις στο νέο σου σπίτι / διαμέρισμα, ακόμα καλύτερα. Πάρε τη μετροταινία σου σαν καλός μάστορας και κάνε τους υπολογισμούς σου!

6. Προσοχή στο staging

Έξυπνα τοποθετημένοι καθρέφτες, σωστός φωτισμός, ευχάριστες μυρωδιές και άλλες μικρές λεπτομέρειες εύκολα σε παρασύρουν να θεωρήσεις ότι μπορείς να μετακομίσεις αύριο κιόλας! Προσπάθησε να ξεχωρίσεις τι μένει και τι φεύγει αφότου πωληθεί το ακίνητο – και ποιες είναι οι αλλαγές που προκαλεί καθετί που φεύγει.

7. Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα πλαίσια των παραθύρων;

Με ένα απλό έλεγχο των πλαισίων, μπορείς να καταλάβεις πολλά! Αν, για παράδειγμα, μπορείς εύκολα να πιέσεις με το δάκτυλό σου και να σπρώξεις προς τα μέσα τα ξύλινα πλαίσια, τότε μάλλον είναι σάπια. Αν παρατηρήσεις συμπύκνωση στα διπλά τζάμια, σημαίνει ότι παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα και πιθανώς να χρειαστούν αντικατάσταση. Επιπλέον, αν φαίνεται ότι οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του σπιτιού έχουν επενδύσει στα παράθυρά τους και στη συντήρησή τους, τότε πιθανότατα να φρόντιζαν σωστά και το υπόλοιπο σπίτι!

8. Πόσων ετών είναι η οροφή;

Καλό είναι να έχεις υπόψη ότι οι σχετικά νεότερες οροφές σπιτιών έχουν προσδόκιμο ζωής περίπου 15-20 χρόνια και ότι η αντικατάστασή τους… κοστίζει. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας που πρέπει να κοιτάξεις είναι το υλικό μόνωσης της οροφής, μαζί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

9. Τι λένε τα ηλεκτρολογικά της κατοικίας;

Υπάρχουν αρκετές πρίζες, σε σημεία που σε βολεύουν; Τα καλώδια του σπιτιού / διαμερίσματος είναι σε καλή κατάσταση; Μήπως θα χρειαστείς έναν ηλεκτρολόγο για να κάνει ένα πιο διεξοδικό έλεγχο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τα ηλεκτρολογικά δεν… παίζουμε, γιατί εκτός από πολυέξοδα, μπορεί να καταστούν και επικίνδυνα.

10. Με τα υδραυλικά τι γίνεται;

Κατά την επίσκεψή σου στο ακίνητο, μη διστάσεις να ανοίξεις τη βρύση για να ελέγξεις την πίεση του νερού, να σιγουρευτείς ότι τα καλοριφέρ δουλεύουν κτλ. Φρόντισε να ρωτήσεις αν οι σωλήνες είναι μονωμένοι και φυσικά να βεβαιωθείς ότι δεν είναι φτιαγμένοι από μόλυβδο – αν ναι, θα έπρεπε ήδη να αντικατασταθούν.

11. Είναι το ακίνητο επαρκώς ηχομονωμένο;

Αν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σου, ακούς τις συζητήσεις που κάνουν οι γείτονές σου, τότε… μάλλον όχι!

12. Είναι σε καλή περιοχή;

Τι υπάρχει σε κοντινή απόσταση από το υποψήφιο σου σπίτι / διαμέρισμα; Μπορείς να πας με τα πόδια μέχρι τον κοντινότερο φούρνο, περίπτερο ή υπεραγορά; Υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε λεωφορείο, μετρό ή άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς; Είναι ήσυχη ή φασαριόζικη η γειτονιά; Και τι γίνεται κατά τις ώρες αιχμής;

Αν λοιπόν έχεις ελέγξει όλους τους πιο πάνω παράγοντες, έχεις μείνει ικανοποιημένος/η με αυτούς και νιώθεις ήδη… σπίτι σου, τότε δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο, παρά καλορίζικο το καινούριο σου σπιτικό!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider