Βραχυχρόνια μίσθωση: Τα «road trips» και οι ιδιαιτερότητες για το καλοκαίρι του 2022

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βραχυχρόνια μίσθωση: Τα «road trips» και οι ιδιαιτερότητες για το καλοκαίρι του 2022
Ποιες περιοχές και γιατί βάζουν «υποψηφιότητα» για να αποτελέσουν τους «top» καλοκαιρινούς οδικούς προορισμούς. Τι «παίζει» με Αττική, Πελοπόννησο, Ναυπακτία, σύμφωνα με ανάλυση Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. Οι αναδυόμενοι ηπειρωτικοί προορισμοί.

Η ανησυχία για φαινόμενα συνωστισμού στα νησιά και ο φόβος για νέα κρούσματα αλλά και το κόστος μετακίνησης με πλοίο που πλέον δεν είναι αμελητέο, φαίνεται ότι οδηγούν πολλούς να εξετάσουν για άλλη μια χρονιά το ενδεχόμενο των διακοπών στην ηπειρωτική Ελλάδα, αν και σε αυτό το «μέτωπο» επίσης έχει αυξηθεί το κόστος λόγω και της ανόδου των τιμών καυσίμων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates με τίτλο «Άνθηση των road trips και το καλοκαίρι του 2022 λόγω του κόστους μετακίνησης και covid-19», το φετινό καλοκαίρι, όπως και το καλοκαίρι του 2020-2021, «αναμένεται να γνωρίσουν εκ νέου άνθηση τα περίφημα 'road trips' στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρα μας, τόσο λόγω της πανδημικής κρίσης - η ανάγκη μη συνωστισμού - , όσο και του κόστους μετακίνησης που πλέον δεν είναι αμελητέο».

Όπως σημειώνεται, «τα πρώτα αισιόδοξα δείγματα καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, δημοφιλείς και μη προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα κατέγραψαν υψηλή κινητικότητα. Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο, και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των εκδρομέων τους καλοκαιρινούς μήνες. «Θεωρούμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων.», αναφέρει ο κ. Μπάκας, πρόεδρος του δικτύου»

Οι top περιοχές

Καλαμάτα, Ναύπλιο και Μάνη (Λακωνική & Μεσσηνιακή), αποτελούν τους «top» καλοκαιρινούς οδικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με την έρευνα, η «άγρια» φύση στη Μάνη τόσο στη Λακωνική όσο και τη Μεσσηνιακή, αποτελεί διαχρονικό οδικό προορισμό τόσο για εγχώριους όσο και για αλλοδαπούς ταξιδιώτες.

Το Ναύπλιο, αποτελεί προορισμό για όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου. Προορισμός που επιλέγουν τόσο οι Αθηναίοι λόγω της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης αλλά και πολλοί αλλοδαποί ταξιδιώτες επισκεπτόμενοι τόσο το θέατρο της Επιδαύρου όσο και τους λοιπούς αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας.

Το καλό οδικό δίκτυο και η πληθώρα επιλογών σε παραλίες, έχουν αναδείξει τα τελευταία 3-4 χρόνια τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα προορισμό τόσο τριημέρων όσο και για τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι επιλογές στη Μεσσηνία με «βάση» διαμονής τη Καλαμάτα είναι πολλές τόσο για ημερήσιες εξορμήσεις όσο και για εξερεύνηση οργανωμένων και μη παραλιών. Η Καλαμάτα, διαθέτει 694 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τις ημέρες της Πρωτομαγιάς κατά 28,28%.

Οι αναδυόμενοι ηπειρωτικοί προορισμοί

Όπως αναφέρει το κτηματομεσιτικό δίκτυο, το φετινό καλοκαίρι, η ζήτηση για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Πελοπόννησο σύμφωνα με την AirDNA έχει αυξηθεί κατά 135% σε σχέση με τη περσινή χρονιά.

Η αύξηση της ζήτησης, η πανδημία του κορονοϊού , σε συνάρτηση και με την αύξηση του κόστους μετακίνησης, οδήγησε πολλούς συμπολίτες μας να αναζητήσουν εναλλακτικές παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, περιοχές που «αναδεικνύονται» και τείνουν να συμμετέχουν ενεργά στον νέο οδικό τουριστικό χάρτη της χώρας μας.

Αυτά συνάδουν και με την αύξηση των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο Νομό Ηλείας . Ο Νομός με τις χρυσαφένιες παραλίες όπως τη Κυλλήνη, τη Κουρούτα και τη Ζαχάρω, καταγράφει αύξηση στην εγγραφή νέων ακινήτων αυξήθηκαν 43,94% από το χρονικό διάστημα της Πρωτομαγιάς έως και σήμερα.

Ο «ξεχασμένος» τουριστικά Νομός Αχαΐας, δείχνει να κερδίζει έδαφος τη φετινή χρονιά και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλίτιδας ζώνης όπως το Δερβένι, ο Λόγγος, τα Αραχωβίτικα, τα Σελιανίτικα καθώς και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπως η παραλία Γιανισκάρη και η Καλόγρια, κερδίζουν τη προτίμηση των τουριστών τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών τη φετινή σεζόν.

Η περιοχή της Ναυπακτίας, αποτέλεσε αναδυόμενο τουριστικό προορισμό για το σύνολο των τριημέρων της φετινής σεζόν με πολύ υψηλές πληρότητες σχεδόν στο σύνολο των «αποδράσεων» από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η έλευση κρουαζιερόπλοιου το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε γεγονός για την τουριστική βιομηχανία της περιοχής. Η Ναύπακτος τις ημέρες της Πρωτομαγιάς είχε 89 κατοικίες εγγεγραμμένες στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μισθώσεις, ενώ πλέον διαθέτει 170, καταγράφοντας αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων κατά 91,01%.

Αποτελεί ευκαιρία για τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας, να ενταχθούν δυναμικά στο τουριστικό χάρτη μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στο νέο μοντέλο τουρισμού, και να αδράξουν την ευκαιρία της φετινής σεζόν δημιουργώντας τις απαιτούμενες υποδομές ένταξης στο τουριστικό χάρτη.

Αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής

Το κόστος μετακίνησης και παράλληλα η αυξημένη κίνηση αλλοδαπών τουριστών τη φετινή χρονιά στη χώρα μας , σε συνάρτηση της αύξησης των κρουσμάτων covid-19, αποτελούν τους βασικούς λόγους που σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA καταγράφεται αύξηση της ζήτησης κατά 248% το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το 2021.

«Δεν είναι λίγοι οι αλλοδαποί τουρίστες που επιλέγουν πριν ή/και κατά την αύξησή τους στη χώρα μας, να διαμείνουν 2-3 ημέρες στην Αθήνα για να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας και παράλληλα, να ζήσουν λίγες ημέρες ως πολίτες της πρωτεύουσας της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία και τον πολιτισμό. Οι αυξήσεις ιδιαίτερα από την Αμερική είναι αυξημένες σε σχέση τόσο με το 2021, όσο και με το 2019», σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Παράλληλα, τη φετινή χρονιά, δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που λόγω των οικονομικών δεδομένων, φαίνεται να επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, παραθαλάσσιους προορισμούς του Ν. Αττικής.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το Πόρτο Ράφτη, η Ανάβυσσος, ο Ωρωπός και η Αρτέμιδα. Ενώ για τα «μεγαλύτερα» πορτοφόλια που επιθυμούν λίγες μέρες ή/και ώρες χαλάρωσης στην Αττική πριν τις διακοπές σε κάποιο νησί των Κυκλάδων, επιλέγουν κυρίως το Σούνιο, τη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα.

Βασικό κίνητρο για τις οικογένειες οι πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανάδειξης του κλάδου ιδιαίτερα εν μέσω πανδημικής κρίσης, ενώ αποτέλεσε «λύση» για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο «budget».

Μπορεί για τους νεότερους ή/και για οικογένειες που διαθέτουν την οικονομική άνεση να φαντάζει κάτι όχι και τόσο απαραίτητο η ύπαρξη των οικοσυσκευών, αλλά όταν μια οικογένεια με 2 παιδιά θελήσει να κάνει διακοπές, θα πρέπει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τα καθημερινά έξοδα καφέ κλπ., καθώς και το κόστος 2 γευμάτων την ημέρα τουλάχιστον, ενώ αν έχει μικρά παιδία, τα γεύματα μπορεί να είναι μικρότερα αλλά είναι σαφώς περισσότερα.

Παράλληλα, η δυνατότητα που δίνεται ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική του ιδιοκτήτη ή/και του διαχειριστή του ακινήτου να φιλοξενηθούν τέσσερα ή/και περισσότερα άτομα σε μια κατοικία σύμφωνα με την δυναμική της, αποτελεί «λύση» τόσο για οικογένειες, όσο και για νέα ζευγάρια ή/και παρέες που διαθέτουν περιορισμένο «budget» ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που το κόστος ζωής τόσο λόγω του πληθωρισμού αλλά και της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευτεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider