Η διαπραγμάτευση μπορεί να παραμένει σε στενωπό, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης όμως φρόντισε να ανάψει για τα καλά την εσωτερική πολιτική συζήτηση, τοποθετούμενος (Real Fm) υπέρ της χρείας ευρύτερης κυβερνητικής πλειοψηφίας για την ψήφιση των μέτρων.
«Επειδή ακριβώς αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά, υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μία ευρύτατη πλειοψηφία εντός Βουλής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Μιλάω για μία ευρύτατη συναίνεση», τόνισε και προσέθεσε πως «δεν ξέρω αν θα είναι 180 ή παραπάνω ή λιγότερο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν την επόμενη κυβέρνηση που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι στο μεγαλύτερο της μέρος. Άρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση, της ανάγκης να υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση».
Ο κ. Σκουρλέτης μπορεί να ξεκαθάρισε πως μιλά προσωπικά και όχι θεσμικά, πλην όμως δεν παύει αυτή η διατύπωση να επαναφέρει από το παράθυρο τα σενάρια που διακινούνταν το προηγούμενο διάστημα για επιδίωξη κυβερνητικών κύκλων να εμπλέξουν στη διαδικασία ψήφισης των μέτρων και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η ΝΔ ξεκαθάρισε πως εμμένει στη θέση της περί καταψήφισης, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαφοροποιήθηκε από την εκτίμηση του κ. Σκουρλέτη, λέγοντας πως δεν μίλησε θεσμικά αλλά πολιτικά και εξηγώντας ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει υπερβαίνοντας τον εαυτό της να δηλώσει ότι η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που περίμενε και να την υπερψηφίσει.
Όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές, ρεαλιστικά ο κ. Σκουρλέτης γνωρίζει πως δεν πρόκειται να βρει η κυβέρνηση άλλες ψήφους από την παρούσα Βουλή. Άλλωστε, από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πηγές ξεκαθάριζαν πως δεν θα μπουν στη λογική της συνευθύνης με την κυβέρνηση, μιας και δική της ήταν η ευθύνη για τη διαπραγμάτευση.
Τούτων δοθέντων, είναι σαφές πως ο «χρησμός Σκουρλέτη» αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον για το μέλλον και ιδιαίτερα στο σενάριο που η αξιολόγηση κλείσει και υπηρετηθεί το κυβερνητικό αφήγημα περί μετάβασης σε νέο περιβάλλον και αλλαγής δεδομένων στο πρόγραμμα μετά τις γερμανικές εκλογές. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που και στο περιβάλλον του Μαξίμου θεωρούν πως το έδαφος προλειαίνεται από τώρα στρατηγικά, ώστε στο μέλλον να διερευνηθούν οι πιθανότητες και για διαφορετικές πλειοψηφίες, συναρτήσει φυσικά και των δυναμικών που θα προκύψουν στην περίπτωση των εκλογών. Κάπως έτσι, έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως και το πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζει αυτή την ανάγνωση του κ. Σκουρλέτη και άλλων για το μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Μέχρι τότε, όμως, η διαπραγμάτευση παραμένει σκαλωμένη, με τα εργασιακά να αποτελούν τεράστιο αγκάθι και τη συζήτηση να λαμβάνει αυτή τη στιγμή χώρα στο παρασκήνιο, σε κορυφαίο επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει μετακίνηση θέσεων από όλες τις πλευρές. Το αποτέλεσμα αυτών των συνεννοήσεων, λογικά, θα αποτυπωθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.