Μπορεί οι διαφωνίες που υπάρχουν στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς να είναι πολλές και σημαντικές, αλλά σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα, λόγω και της έναρξης της συζήτησης για την Ευρώπη των διαφορετικών ταχυτήτων, στο Μέγαρο Μαξίμου αισθάνονται πως βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.
Ένας βασικός λόγος, επί του οποίου εδράζεται αυτή η εκτίμηση, είναι πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη δείχνουν να ψάχνουν την καλύτερη δυνατή φόρμουλα, προκειμένου η διαδικασία να προωθηθεί και να μην σκαλώσει, όπως ανέφερε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης στο Insider.gr. Κάπως έτσι, το σπάσιμο της συζήτησης προκρίθηκε εν τέλει, μιας και διαφαινόταν πως, αν οι συζητήσεις για προαπαιτούμενα και μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό μονοπάτι γίνονταν ταυτόχρονα, τότε η διαδικασία θα εγκλωβιζόταν σε έναν αέναο κύκλο.
Κάπως έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου μοιάζουν να έχουν ένα χρονοδιάγραμμα, ως προς το πώς μπορούν να κυλήσουν τα πράγματα. Εν αρχή ην το Staff Level Agreement, το οποίο θα περιλαμβάνει το δημοσιονομικό του 2018, τα ενεργειακά, αλλά και άλλα θέματα, όπως τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Κατά παραδοχή κυβερνητικών στελεχών, πρόκειται για πιο «εύκολα» θέματα, υπό την έννοια πως τα δύσκολα θα έρθουν μετά. Κάπως έτσι, αν αυτή η συμφωνία οριστικοποιηθεί, μένει να φανεί πότε θα νομοθετηθεί, ενώ αναμένεται να αποτελέσει ένα καλό ενδιάμεσο βήμα, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Ως προς το πότε αυτό μπορεί να γίνει, από την κυβέρνηση δείχνουν την 20η Μαρτίου, αν και κοινοτικές πηγές εκτιμούν πως πιο ρεαλιστική θα ήταν η 7η Απριλίου, μιας και υπάρχει έντονη διελκυστίνδα για το θέμα της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Βέβαια, αμέσως μετά το SLA, θα γίνει η συζήτηση αρχικά για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό μονοπάτι και στη συνέχεια για τα ευρύτερα θέματα, όπως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, επί των οποίων επιμένει το ΔΝΤ, και το ύψος και η διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Ως προς αυτό, αγκάθι θα είναι και τα εργασιακά, όπου δεν έχει γίνει θεαματική πρόοδος, ενώ σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως το «καλό» πακέτο θα είναι συνδυαστικό, δηλαδή θα περιέχει τόσο θέματα που βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές, όπως τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, όσο και κάποια που βάζει η κυβέρνηση, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η αναλογία όμως μένει να φανεί και, φυσικά, είναι συνάρτηση και της απόδοσης των δημοσιονομικών στοιχείων, με την κυβέρνηση να επιμένει προς τους θεσμούς πως η θεαματική υπεραπόδοση στον στόχο για το πλεόνασμα μπορεί να μειώσει τον συνολικό λογαριασμό των μέτρων που θα νομοθετηθούν προκαταβολικά κάτω από το 2% του ΑΕΠ.
Όπως και να έχει, πάντως, και παρά το θετικό κλίμα ενόψει και του αυριανού EWG για ένα Staff Level Agreement το επόμενο διάστημα, είναι σαφές πως οι δυσκολίες, παρά τη διάθεση όλων των πλευρών, δεν έχουν καμφθεί σε πολλά θέματα, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο το πότε μπορεί να κλείσει η συνολική συμφωνία. Άλλωστε, με βάση την πληροφόρηση από το κυβερνητικό επιτελείο, όποια εκταμίευση θα γίνει αφού έχει κλείσει όλο το πακέτο, με την κυβέρνηση να επιμένει πως πρέπει να κλείσουν και θέματα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.
Να σημειωθεί πως, στην όλη διαπραγματευτική διαδικασία, ο δίαυλος της διαπραγματευτικής ομάδας με το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι διαρκώς ανοιχτός, με τη γραμμή Hilton-Θεσσαλονίκη (εκεί βρισκόταν ο πρωθυπουργός) να πήρε χθες, Τετάρτη, φωτιά.