Η «παραφωνία» της ΕΛΣΤΑΤ στο αισιόδοξο κυβερνητικό αφήγημα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η «παραφωνία» της ΕΛΣΤΑΤ στο αισιόδοξο κυβερνητικό αφήγημα

Βαριά σκιά στη διαπραγμάτευση δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο του 2016, το οποίο κλείνει με επιστροφή για τα καλά στην ύφεση έναντι πρόβλεψης για ισχνή ανάπτυξη. Και αυτό, γιατί το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι δηλαδή το ΔΝΤ υιοθετεί σκληρή στάση γιατί στηρίζεται σε πολύ συντηρητικές προβλέψεις, μπορεί ουσιαστικά να γυρίσει μπούμερανγκ και να δημιουργήσει ζήτημα «υπεραισιοδοξίας» για τις κυβερνητικές προβλέψεις.

Μάλιστα, η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ έγινε κατά διαβολική σύμπτωση την ώρα που ο πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο περιέγραφε την «εντυπωσιακή» στροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Βέβαια, στη συνέχεια η Κομισιόν δια στόματος της Ανίκα Μπράιτχαρντ έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους, επιμένοντας πως το 2017 θα είναι έτος ανάπτυξης για την Ελλάδα, πλην όμως η στάση της Κομισιόν δημιουργεί ερωτηματικά ακόμα και σε κυβερνητικούς παράγοντες, μιας και το ΔΝΤ έχει πάρει εκ νέου την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των δανειστών και δίνει τον τόνο στις συζητήσεις, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να διατηρούν πιο παθητική στάση.

Βέβαια, από την κυβέρνηση επιμένουν πως η υπεραπόδοση του 2016 σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα θα είναι εντυπωσιακή, αποσυνδέοντας τη διαπίστωση της ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ εξακολουθούν να εκτιμούν πως η Κομισιόν, αλλά και οι άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα διαδραματίσουν ρόλο γεφυροποιού, όταν έρθει η ώρα και απαιτηθεί ουσιώδης παρέμβαση, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Μέχρι τώρα, πάντως, κάτι τέτοιο δεν έχει διαφανεί, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές να εμφανίζονται απαισιόδοξοι πως μπορεί να υπάρξει γρήγορη επίλυση της εκκρεμότητας της διαπραγμάτευσης. Τούτων δοθέντων, αρκετοί υποστηρίζουν πως το ΔΝΤ θα περιμένει έως την οριστικοποίηση από τη Eurostat των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, ήτοι τον Απρίλιο του 2017, με αποτέλεσμα η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ να καθίσταται τόπος λήψης αποφάσεων, ώστε να υπάρξει Staff Level Agreement έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Στο υπουργικό συμβούλιο, πάντως, ο πρωθυπουργός επέλεξε να υποβαθμίσει τη μέχρι στιγμής εμπλοκή, τονίζοντας με σαφή αισιοδοξία πως «το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη. Άλλωστε, όπως σημείωσε, η οικονομία άντεξε και τώρα «είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς τη μουσική ώστε τη φορά αυτή τους καρπούς να μην τους γευτούν μονάχα λίγοι». Μόνο που, την ίδια ώρα, η ΕΛΣΤΑΤ δημιουργούσε παραφωνίες στο αισιόδοξο κυβερνητικό αφήγημα, καθώς αποτύπωνε την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας μέσω της επιστροφής στην ύφεση.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, επιμένει να ανοίγει τη θεματική βεντάλια, ώστε να υπερκεράσει το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Κάπως έτσι, θέμα του υπουργικού συμβουλίου χθες αποτέλεσε το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με τον κ. Τσίπρα να σημειώνει πως «ξεκινά ουσιαστική συζήτηση , υπάρχει δουλειά για όλους τους υπουργούς. Επιδίωξη είναι η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης, το σχέδιο θα αναλυθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιαγράμματα για όλους τους τομείς». Στο ίδιο πλαίσιο, το Μαξίμου επιλέγει να ανακινήσει και το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με τον κ. Τσίπρα να μιλά σήμερα στις 12:30 στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος που θα λάβει χώρα στη Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Επίδομα 750 ευρώ για 170.000 εργαζόμενους και ανέργους: Άνοιξαν οι αιτήσεις - Άμεση η πληρωμή

Κλήρωση Τζόκερ 17/07/2025: Οι αριθμοί που κερδίζουν 13 εκατ. ευρώ

O Τραμπ αλλάζει βασικό συστατικό της Coca-Cola - «Είναι απλώς καλύτερη!»

gazzetta
gazzetta reader insider insider