Σε στενωπό το Μαξίμου παρά τα αισιόδοξα μηνύματα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε στενωπό το Μαξίμου παρά τα αισιόδοξα μηνύματα

Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να επιμείνει σε ένα αισιόδοξο αφήγημα για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, πλην όμως ρεαλιστικά το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται για άλλη μια φορά σε στενωπό, καθώς οι απαιτήσεις των δανειστών είναι πολύπλευρες, αλλά και σκληρές, με αποτέλεσμα να μην είναι δεδομένο πως το έως το EWG προς το τέλος της εβδομάδας θα έχει καταγραφεί σαφής πρόοδος.

Και μπορεί το υπουργικό συμβούλιο που συγκαλείται σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου να έχει ως θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι σαφές όμως πως αναμένεται κάποια αναφορά του πρωθυπουργού ή έστω νύξη σε ό,τι αφορά την πορεία της αξιολόγησης, η οποία δεν εξελίσσεται ιδανικά μέχρι στιγμής.

Η κυβέρνηση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, μιας και κυβερνητικοί επιτελείς υπογραμμίζουν την ανάγκη σύντομα να υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Και μπορεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όπως διαβεβαιώνουν καλά γνωρίζουσες πηγές, να γίνεται λεπτομερής και σοβαρή δουλειά, πλην όμως σε πολιτικό επίπεδο το Staff Level Agreement…κείται ακόμα μακράν, μιας και κυβέρνηση και δανειστές έχουν αντικρουόμενες θέσεις σε μια σειρά ζητημάτων. Είναι, δε, πάλι σαφές πως το ΔΝΤ είναι και πάλι ο πιο πιεστικός εταίρος στη συζήτηση, με τους Ευρωπαίους να υιοθετούν σε αρκετά σημεία στάση Πόντιου Πιλάτου.

Όπως εξηγούσε πολύπειρη πολιτική πηγή την Κυριακή στο insider.gr, η απόφαση της κυβέρνησης για να κλείσει η αξιολόγηση είναι ειλημμένη στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και μάλιστα αυτό φαίνεται να αποτιμάται θετικά τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο. Από το σημείο της θετικής βούλησης μέχρι την υλοποίηση της τελικής συμφωνίας, όμως, η απόσταση είναι μεγάλη. Κάπως έτσι, έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο να διακινούνται σενάρια που θέλουν την αξιολόγηση να κλείνει με εκταμίευση στο Eurogroup στο τέλος Μαϊου και εφόσον έχει γίνει μια εκ νέου συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, υπό το φως και των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2016, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, στο τέλος Απριλίου.

Από την κυβέρνηση, πάντως, σημειώνουν πως υπάρχουν μια σειρά θετικών ενδείξεων που οδηγούν στο συμπέρασμα πως και η βουύληση των ξένων είναι να υπάρξει επιτέλους θετική έκβαση στο ελληνικό ζήτημα. Αφενός, όπως προαναφέραμε, σε κυβερνητική σύσκεψη την Κυριακή υπογραμμίστηκε το γεγονός πως το επίπεδο συνεννόησης και ο ρυθμός προόδου στα τεχνικά κλιμάκια είναι καλός, αν και, όπως προκύπτει στην πράξη, σε πολιτικό επίπεδο υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές. Κάτι τέτοιο κατάλαβε από πρώτο χέρι και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με το ΔΝΤ να αρνείται με ένταση την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Παράλληλα, πολύπειρη κυβερνητική πηγή σημειώνει πως ένα σημάδι αισιοδοξίας είναι πως το τελευταίο διάστημα απουσιάζουν δυσοίωνες προβλέψεις παραγόντων που πολλάκις προκαλούν δυσκολίες, όπως π.χ. του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή του Πολ Τόμσεν, κάτι που στο Μαξίμου θεωρούν πως μόνο τυχαίο δεν είναι.

Όπως είναι σαφές, η απόδοση της ελληνικής οικονομίας για το 2016 θα είναι καθοριστικής σημασίας, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως η Eurostat οδεύει στο να καταγράψει πλεόνασμα της τάξης σχεδόν του 3%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα, το Μαξίμου απορρίπτει κάθε συζήτηση για νομοθέτηση μέτρων από το 2018 και επιμένει πως μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν πακέτο. Υπό αυτό το πρίσμα, οι θεσμοί αξιολογούν τις ελληνικές προτάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης, αν και παραμένει η πάγια θέση τους πως τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν χροιά παροχών, αλλά αντίθετα να στηρίζουν όσους βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο και να λειτουργούν υποστηρικτικά για την πραγματική οικονομία.

Να σημειωθεί, πάντως, πως η κυβέρνηση εμφανίζεται…επισπεύδουσα, λόγω και των συγκλινουσών πληροφοριών περί της ενδεχόμενης κατάργησης του προγράμματος QE το επόμενο διάστημα, εφόσον ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί στο ύψος του 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, μιας και τότε ο κ. Ντράγκι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις πιέσεις της ομάδας Βάιντμαν, του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία. Όπως και να έχει, βέβαια, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας εμφανίστηκε τόσο την Παρασκευή, μετά τη συνάντησή του με τον Μπερνάρ Καζνέβ, όσο και την Κυριακή σε συνέντευξη στην εφημερίδα Documento αισιόδοξος πως σύντομα θα υπάρχει συνολική λύση στον γρίφο της διαπραγμάτευσης και πως θα επέλθει άρση της αβεβαιότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Επίδομα 750 ευρώ για 170.000 εργαζόμενους και ανέργους: Άνοιξαν οι αιτήσεις - Άμεση η πληρωμή

Κλήρωση Τζόκερ 17/07/2025: Οι αριθμοί που κερδίζουν 13 εκατ. ευρώ

O Τραμπ αλλάζει βασικό συστατικό της Coca-Cola - «Είναι απλώς καλύτερη!»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider