Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στον Λευκό Οίκο η ανακοίνωση της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ να απονείμει το φετινό Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, κορυφαία μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, αφήνοντας εκτός τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στίβεν Τσουνγκ, υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει να επιτυγχάνει συμφωνίες ειρήνης, να βάζει τέλος σε πολέμους και να σώζει ζωές. Έχει καρδιά ανθρωπιστή και δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος ηγέτης με τη δύναμη της θέλησής του, κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του». Παράλληλα, κατηγόρησε την Επιτροπή Νόμπελ ότι «προτάσσει την πολιτική έναντι της ειρήνης».
Από την πλευρά της, η Επιτροπή τόνισε ότι η απόφαση να τιμηθεί η Ματσάδο βασίστηκε στην «ακούραστη και θαρραλέα δράση της υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας», καθώς και στην αντίστασή της απέναντι στην αυταρχική διακυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Ο Τραμπ έκανε εκστρατεία για το βραβείο και μόλις αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για τους ομήρους ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.
Ο ίδιος ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη σχολιάσει την απόφαση για το Νόμπελ, αλλά ανήρτησε σήμερα το πρωί (ώρα ΗΠΑ) τρία βίντεο στον λογαριασμό του στο Truth Social που δείχνουν υποστηρικτές να γιορτάζουν τη συμφωνία για τη Γάζα.
Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι τελείωσε οκτώ πολέμους αφότου ανέλαβε καθήκοντα και επιμένει ότι του αξίζει το Νόμπελ, αν και έχει πει πρόσφατα ότι δεν περίμενε καθόλου να το πάρει.
«Θα πάρεις [πάρω] το Βραβείο Νόμπελ; Οπωσδήποτε όχι. Θα το δώσουν σε κάνα τύπο που δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα», είπε ο Τραμπ στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Είπε ότι θα είναι «μεγάλη προσβολή» στις Ηνωμένες Πολιτείες αν δεν το πάρει.