Το Συμβούλιο των Υπουργών αρμόδιων για το εμπόριο ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, με τους 27 να επιχειρούν να αντιμετωπίσουν πλέον την απειλή Τραμπ για δασμούς 30% στις εξαγωγές της Ένωσης προς τις ΗΠΑ. Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, τα κράτη-μέλη καλούνται να καταρτίσουν συγκεκριμένο πλάνο που θα δίνει συγκεκριμένη απάντηση στο τι θα πράξει η Ενιαία Αγορά, σε περίπτωση που η απειλή Τραμπ γίνει πράξη.
Ο αρμόδιος Επίτροπος και βασικός διαπραγματευτής της Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς έκανε λόγο -πριν το Συμβούλιο- για ενδεχόμενο συντονισμό δράσης με τον Καναδά και την Ιαπωνία. Αυτό που πάντως προκρίνουν οι 27 είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων αλλά ταυτόχρονα πλέον η ουσιαστική προετοιμασία για απάντηση σε περίπτωση που η κατάσταση μείνει ως έχει.
- Διαβάστε επίσης: Τραμπ: Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες με την ΕΕ για τους δασμούς
Με δασμούς 30%... δεν υπάρχει εμπόριο
Στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι με δασμούς της τάξης του 30% δεν μπορεί να σταθεί οποιαδήποτε αμοιβαία επωφελής εμπορική συμφωνία. Συνεπώς, δεν έχει πρακτικά νόημα να αναλύσουν τα σενάρια της απειλής του Τραμπ για ακόμη μεγαλύτερους δασμούς σε περίπτωση επιβολής ευρωπαϊκών αντιμέτρων. Οι τεχνικές ομάδες έλαβαν πλέον εντολή να επεξεργαστούν και να ολοκληρώσουν τη λίστα των αντιμέτρων ύψους 72 δισ. ευρώ, η οποία έχει ήδη προκριθεί από την Κομισιόν.
Την ίδια ώρα εντός του Συμβουλίου ακούστηκε περισσότερο ξεκάθαρα από άλλες φορές το ενδεχόμενο η «απάντηση» της ΕΕ να συμπεριλάβει και υπηρεσίες. Για την Επιτροπή, αυτό αποτελεί περίπου «πυρηνικό όπλο», το οποίο για την ώρα δε χρησιμοποιούν στις διαπραγματεύσεις.
Σε ό,τι αφορά τις ισορροπίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αν εξαιρέσει κανείς την Ουγγαρία, ο εκπρόσωπος της οποίας εμφανίζεται «τραμπικότερος του Τραμπ», υπάρχει μία ομάδα -με επικεφαλής τη Γαλλία- που ακολουθεί σκληρότερη γραμμή από τους υπόλοιπους. Στον αντίποδα, χώρες όπως η Ιταλία ή και η Ισπανία κρατούν χαμηλότερους τόνους, αντιλαμβανόμενες ωστόσο ότι το τέλος του μήνα ενδέχεται να φέρει αναπόφευκτα σκληρότερη αντιπαράθεση με τις θέσεις των ΗΠΑ.
Με νέα κομβική ημερομηνία την 1η Αυγούστου, είναι μάλλον απίθανο το επόμενο Συμβούλιο να περιμένει τον Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίασή του. Η προεδρία της Δανίας ήδη… χτύπησε καμπανάκι αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και νέο Συμβούλιο Υπουργών εντός του μήνα.