Στην τελική ευθεία η υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ - Ουκρανίας για τα ορυκτά: Τα «θολά σημεία»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία η υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ - Ουκρανίας για τα ορυκτά: Τα «θολά σημεία»
Προς οριστικοποίηση η συμφωνία Κιέβου - Ουάσιγκτον για τα ορυκτά. Υπογραφές εντός των επόμενων 24 ωρών. Τα «αγκάθια»

Τελευταία ενημέρωση 18:02

Κίεβο και Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να υπογράψουν τη συμφωνία για τα ορυκτά εντός των επόμενων 24 ωρών, αφού καθορισθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, όπως ξεκαθάρισε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, ωστόσο υπάρχουν μερικές εκκρεμότητες. Η αναδιατυπωμένη συμφωνία έχει γίνει μια «πραγματική συμφωνία εταιρικής σχέσης», η οποία θα μπορούσε να εξετάσει τη μελλοντική αμερικανική βοήθεια ως μέρος των συνεισφορών στο ταμείο επενδύσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, ότι στη συνέχεια «θα υπογραφούν δύο ακόμη εκτελεστικές τεχνικές συμφωνίες για την άμεση δημιουργία του Επενδυτικού ταμείου και τη χρηματοδότηση του», ενώ διεθνή ΜΜΕ όπως το Reuters, το Bloomberg και οι Financial Times παρουσιάζουν δικές τους εκδοχές των εγγράφων. Στις 17/4 Ουκρανία και ΗΠΑ υπέγραψαν μνημόνιο προθέσεων για την «οριστικοποίηση μιας επίσημης συμφωνίας για ένα ταμείο οικονομικής εταιρικής σχέσης και αποκατάστασης των επενδύσεων».

FT: Εμπόδιο της τελευταίας στιγμής

Σύμφωνα με τους FT το deal βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα εμπόδιο της τελευταίας στιγμής. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ουκρανία προσπάθησε να επανεξετάσει τους όρους που συμφωνήθηκαν το Σαββατοκύριακο, αλλά η συμφωνία ενδέχεται ακόμη να υπογραφεί εάν το Κίεβο επιστρέψει στους αρχικούς όρους. Ωστόσο, η Ουκρανία ανέφερε ότι τίποτα δεν μπορεί να υπογραφεί επειδή πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο.

Η συμφωνία προς υπογραφή τόνιζε ότι ΗΠΑ και Ουκρανία, μέσω ανάπτυξης φυσικών πόρων του Κιέβου και δημιουργίας κοινού επενδυτικού ταμείου, θα «επιδιώξουν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για την αύξηση των επενδύσεων στην εξόρυξη, την ενέργεια και τις συναφείς τεχνολογίες στην Ουκρανία». Αυτό συνέβη αφού το Κίεβο εξασφάλισε σημαντική παραχώρηση από την κυβέρνηση Τραμπ, ώστε μόνο η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια να λογίζεται ως συνεισφορά των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο Ταμείο.

Οι Αμερικανοί θέλουν από τους Ουκρανούς να υπογράψουν σήμερα τη συμφωνία-πλαίσιο και τα έγγραφα για το Ταμείο. Οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφόρησαν επειδή η Ουκρανία επιχείρησε να επαναδιαπραγματευτεί όρους. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν για διαφάνεια και λογοδοσία, ενώ Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι η αμερικανική εκδοχή είναι ανακριβής και δεν υπογράφουν και τα δύο έγγραφα σήμερα καθώς η συμφωνία-πλαίσιο πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο πριν υπογραφεί το deal για το Ταμείο.

Reuters: Η συμφωνία δεν διευκρινίζει αν η Ουάσιγκτον θα επωφεληθεί

Aπό την πλευρά του, το Reuters επισημαίνει πως η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί αργότερα εντός της ημέρας, δίνει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση σε νέες συμφωνίες για τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, αλλά δεν παραχωρεί αυτόματα στην Ουάσιγκτον μερίδιο του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας ή κάποια από τις υποδομές φυσικού αερίου της.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού αμερικανο-ουκρανικού ταμείου για την ανασυγκρότηση, το οποίο θα λαμβάνει το 50% των κερδών και των δικαιωμάτων που θα εισρέουν στο ουκρανικό κράτος από τις νέες άδειες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων στην Ουκρανία. Αναφέρει ότι οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα προσμετράται στην αμερικανική συνεισφορά στο κοινό ταμείο.

Ωστόσο το σχέδιο δεν διευκρινίζει με ποιο τρόπο θα δαπανώνται τα έσοδα του κοινού ταμείου, ποιος ωφελείται , ή ποιος ελέγχει τις αποφάσεις σχετικά με τις δαπάνες. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ΗΠΑ ή άλλες οντότητες που θα ορίσουν, θα έχουν προνομιακή – αλλά όχι αποκλειστική – πρόσβαση στις νέες άδειες, εγκρίσεις και επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των φυσικών πόρων της Ουκρανίας.

Οι προηγούμενες προσεγγίσεις της συμφωνίας κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανέφεραν ότι θα περιελάμβανε τις υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας, που συνιστούν ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της, είχαν δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα πηγές με γνώση του θέματος. Οι υποδομές φυσικού αερίου δεν καλύπτονται από το σχέδιο που είδε το Reuters σήμερα.

Οι προηγούμενες προσεγγίσεις ανέφεραν επίσης ότι οι ΗΠΑ θα ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανώνται τα έσοδα του κοινού ταμείου και, ως εκ τούτου, θα μπορούν να έχουν δικαιώματα και κέρδη από τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, ανέφεραν προηγουμένως οι πηγές. Ωστόσο, αυτό απουσίαζε από το σχέδιο συμφωνίας που είδε το Reuters και το οποίο επρόκειτο να υπογραφεί σήμερα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για «αύξηση των επενδύσεων στην εξόρυξη, την ενέργεια και τη σχετική τεχνολογία στην Ουκρανία», σύμφωνα με το προσχέδιο. Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει επίσης τις προθέσεις του Κιέβου για τη συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση με τα σχέδιά του να ενταχθεί στην EE - κάτι που θεωρείται εδώ και καιρό ως κόκκινη γραμμή για την Ουκρανία στις συνομιλίες.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ συμφώνησαν ότι μόνο η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια που μπορεί να παράσχουν στην Ουκρανία μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα υπολογίζεται στη συνεισφορά τους στο ταμείο, σύμφωνα με το έγγραφο. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε την επιμονή της να συμπεριληφθούν στη συμφωνία τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια που έχουν παρασχεθεί στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

Η είδηση έρχεται καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο από τις καθυστερήσεις στην επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο, ο οποίος διανύει σήμερα το τέταρτο έτος του. Έχει αμφισβητήσει το κατά πόσον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πρόθυμος να σημειώσει πρόοδο προς ένα ειρηνευτικό σχέδιο που ο Τραμπ επεδίωξε να παραδώσει εντός των πρώτων 100 ημερών της νέας του θητείας.

Ο Τραμπ είναι «βέβαιος» ότι θα υπογραφεί συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά με την Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος. Η συμφωνία «ενισχύει τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των μερών για τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας, ως απάντηση στη μεγάλης κλίμακας καταστροφή που προκάλεσε η εισβολή πλήρους κλίμακας της Ρωσίας», σύμφωνα με το έγγραφο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Η Ρωσία κατέλαβε ακόμα έναν οικισμό στο Ντονέτσκ - Μπαράζ επιθέσεων με drones

Ο Τραμπ «νομίζει» πως ο Πούτιν θέλει ειρήνη στην Ουκρανία

Κρεμλίνο: Ανοιχτός ο Πούτιν στην ειρήνευση στην Ουκρανία, αλλά όχι όσο γρήγορα θέλουν οι ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider