Μήνυμα πως «η Ευρώπη πρέπει να μην είναι πια εργοστάσιο νέων κανόνων αλλά να αρχίσει να είναι ένα εργαστήριο ανάπτυξης» απέστειλε από την ομιλία του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαλένθια, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τετάρτη προσθέτοντας παράλληλα πως «η Ελλάδα από αποπαίδι της κρίσης είναι στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης».
«Είναι μεγάλο προνόμιο να απευθύνομαι ενώπιόν σας σήμερα, όχι μόνο ως πρωθυπουργός της Ελλάδος, αλλά και ως θερμός υποστηρικτής της Ευρώπης, υπερήφανο μέλος του πιο επιτυχημένου ευρύτερου πολιτικού σχηματισμού και πολιτικής oικογένειας στην Ευρώπη» τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του ενώ πρόσθεσε: «μιλώ για το ΕΛΚ φυσικά. Έχουμε συγκεντρωθεί εδώ στη Βαλένθια σε καιρούς αβεβαιότητας και ασυνέχειας και νομίζω ότι η σταθερότητα που προσφέρει το ΕΛΚ γίνεται εξαιρετικά σημαντική».
«Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για το κόμμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Η ΝΔ φυσικά αποτελεί πυλώνα πολιτικής σταθερότητας και παραγωγό οικονομικής ευημερίας για τη δική μου χώρα, για την Ελλάδα» επεσήμανε, εξηγώντας πως η Ευρώπη πρέπει να μην είναι πια ένα εργοστάσιο νέων κανόνων και να αρχίσει να είναι ένα εργαστήριο ανάπτυξης. «Οι μεταρρυθμίσεις πραγματικά φέρνουν ευημερία. Πάρτε το παράδειγμα της δικής μου χώρας, της Ελλάδας. Έχουμε ήδη καταφέρει ένα μεγάλο μετασχηματισμό» σημείωσε.
«Ήμασταν το αποπαίδι της κρίσης πριν από δέκα έτη και τώρα είμαστε μια χώρα η οποία βρίσκεται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στην Ευρώπη» διευκρίνισε. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε «πάντοτε ως Ελλάδα ήταν ένθερμος υποστηρικτής της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης εντός του ΝΑΤΟ. Το έχουμε πράξει εδώ και έτη. Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της στο κομμάτι της άμυνας, ακόμη και κατά τους χαλεπούς καιρούς της κρίσης χρέους».
«Τώρα δαπανούμε πάνω από το 3% του ΑΕΠ μας στην άμυνα. Δεσμευόμαστε για 25 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη για να εφαρμόσουμε τον πιο δραστικό μετασχηματισμό στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Και φυσικά καλωσορίζουμε τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου» έσπευσε να συμπληρώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε ακόμα ότι «η τρίτη μου πολύ βραχεία παρατήρηση είναι πως ενώ ενδυναμώνουμε την άμυνά μας, πρέπει ταυτόχρονα να αδράξουμε την ευκαιρία στον μεταβαλλόμενο μας κόσμο. Μια μεγάλη γεωπολιτική ευθυγράμμιση λαμβάνει χώρα, νέες δυνάμεις αναδύονται. Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες αλλάζουν και αυτό δημιουργεί μια φοβερή ευκαιρία έτσι ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να εμπλέκει με τον παγκόσμιο Νότο, για νέες εμπορικές συμφωνίες, για να διαμορφώσει εταιρικές σχέσεις με παίκτες οι οποίοι εκτιμούν την πρόσβαση στις αγορές, αλλά ταυτόχρονα εκτιμούν τους δικούς μας κανόνες και αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του αμοιβαίου σεβασμού, της συνεργασίας και της κοινής ευημερίας».
«Η Ινδία, για παράδειγμα, είναι μεγάλος παίκτης, παίκτης κλειδί και καλωσορίζω την πρωτοβουλία της Ούρσουλα, που επισκέφθηκε μαζί με το Κολέγιο των Επιτρόπων, την πρωτεύουσα της Ινδίας, για να σηματοδοτήσει τη σπουδαιότητα αυτής της σημαντικής εταιρικής σχέσης που οικοδομούμε. Και η Ελλάδα, χάρη στη γεωστρατηγική της θέση, είναι η πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε έργα που συνδέονται με την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, τον οικονομικό αυτό διάδρομο, έργα μετασχηματιστή που μπορούν να αλλάξουν τους παγκόσμιους δρόμους εμπορίου και να αδράξουμε μια γεωπολιτική ευκαιρία» δήλωσε.
Κλείνοντας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δυο λόγια σχετικά με τις σχέσεις μας με τον φίλο μας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής και πιστεύω ότι οι δεσμοί μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης είναι πάρα πολύ σημαντικές και δεν θα σπάσουν».