Ανακοινώθηκε και επισήμως από τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, η παραλαβή της δικογραφίας, που αφορά στη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πρώην υπουργών Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Τη δικογραφία διαβίβασε στη Βουλή, μέσω Αρείου Πάγου και υπουργείου Δικαιοσύνης, ο εφέτης ανακριτής Λάρισας, Σωτήρης Μπακαΐμης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου «περί ευθύνης υπουργών». Όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, πρόκειται για ποινική δικογραφία που αφορά στους διατελέσαντες υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, πρόκειται για ογκωδέστατο υλικό, δεκάδων χιλιάδων σελίδων. «Για να δώσουμε πρόσβαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, αλλά και σε μεμονωμένους βουλευτές, που θα έχουν δικαίωμα να κρατήσουν τις σημειώσεις τους, χωρίς όμως αντίγραφα ή φωτογραφίες, από κανέναν, κάνουμε κάτι για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής [. . .] Διαμορφώσαμε την αίθουσα "168-Παύλος Μπακογιάννης" με 10 τερματικά, ένα για κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ένα για τους ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε να μπορούν ταυτόχρονα να βλέπουν το σύνολο της δικογραφίας, που μας διαβιβάστηκε σε ηλεκτρονική μορφή. Η αίθουσα αυτή, εκτός από σήμερα, που θα ανοίξει από τις 11:00 για να δούμε τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, θα είναι επτά ημέρες την εβδομάδα ανοιχτή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.
Σημειώνεται, ότι το περιεχόμενο της δικογραφίας βρίσκεται σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, ενώ οι υπολογιστές δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε στο Σώμα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε, επίσης, στη Βουλή ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Μιχαήλ Παπαδόπουλο, και ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή.
Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, για την άσκηση δίωξης εναντίον υπουργού απαιτείται πρόταση κατηγορίας που υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές, και απόφαση της Βουλής που δέχεται αυτήν την πρόταση. Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με τον νόμο για την ευθύνη των υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ