Με το νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Mαρκ Ρούτε, συναντήθηκε σήμερα, στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, ως είθισται, συναντήθηκε τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ επισκέφθηκε νωρίτερα και το υπουργείο Άμυνας προκειμένου να συνομιλήσει με τον Νίκο Δένδια.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Μαρκ Ρούτε, που βρέθηκε την Κυριακή στην Τουρκία όπου συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται καταρχάς να εξάρει το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης που δρα υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει και ειδική αναφορά στη χώρα για την πιστή τήρηση– και μάλιστα διαχρονικά- της νατοϊκής δέσμευσης περί επένδυσης άνω του 2% του ετήσιου ΑΕΠ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, κάτι που πλέον θεωρείται σχεδόν ως προαπαιτούμενο από τον επανεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έναντι όλων των εταίρων προκειμένου οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν προσηλωμένες στις βασικές αρχές της Συμμαχίας.
Οι προσδοκίες της Αθήνας
Στο ΝΑΤΟ εκτιμάται, επίσης, τους τελευταίους μήνες η θετική διάθεση της Αθήνας για τη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, παρά τα εμπόδια, αλλά και για τη διατήρηση της νηνεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε ένα από τα μηνύματα που είναι βέβαιο ότι μεταφέρει ο κ. Ρούτε στις αποσκευές του, τόσο προς την Αθήνα, όσο και προς την Άγκυρα είναι ότι οι δύο βασικοί πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται ως σύμμαχοι, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το ρευστό γεωπολιτικό τοπίο όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και γενικότερα.
Στην ελληνική πρωτεύουσα γνωρίζουν ότι η Δυτική Συμμαχία έχει να αντιμετωπίσει από τις αρχές του 2025 μια ακόμα πρόκληση: τον Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτείων. Με μείζον ερωτηματικό τη στάση του αμερικανού προέδρου στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς πιθανή απόσυρση της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο θα φέρει τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας και δη τους Ευρωπαίους ενώπιον μιας δυσχερούς κατάστασης καθώς θα διακυβεύεται ευθέως η αποτελεσματική άμυνα κατά του ρωσικού αναθεωρητισμού.
Ο κ. Ρούτε αναμένεται να εκφράσει τη στήριξη του στην Ουκρανία, ενώ στην Αθήνα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ο νυν Γενικός Γραμματέας υπήρξε ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας ίσως ο πιο αξιόπιστος στα μάτια του κ. Τραμπ συνομιλητής, με τους δύο άνδρες να φαίνεται κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του εκκεντρικού εκατομμυριούχου είχαν βρει έναν εποικοδομητικό τρόπο επικοινωνίας- σε βαθμό τέτοιο που άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκαλούσαν τον κ. Ρούτε «The Trump Whisperer».