INSIDE OUT

Ο Ρούτε στην Αθήνα - Ιζνογκουντιές χωρίς τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ - Τα σοκολατάκια του Οικουμενικού στη Ντόρα

Μαρία Νταλιάνη
26-11-2024 | 07:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Ρούτε στην Αθήνα - Ιζνογκουντιές χωρίς τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ - Τα σοκολατάκια του Οικουμενικού στη Ντόρα

Υπουργικό με επίκεντρο τον προϋπολογισμό και τα πολλά υποσχόμενα νούμερα για το 2025 χθες στο Μαξίμου. Γεωπολιτικά στο επίκεντρο σήμερα με την άφιξη του ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στην Αθήνα.

Ο ΓΓ έρχεται από την Άγκυρα όπου συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Εκεί έβαλαν όλα τα θέματα στο τραπέζι: Πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, Ισραήλ-Παλαιστίνη, αλλά και διμερή θέματα όπως η διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ από την Τουρκία το 2026. Ο Ερντογάν ζήτησε επίσης την αλληλεγγύη των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην προμήθεια υλικών της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ εξήρε την συμβολή της χώρας του γενικότερα στην συμμαχία. Στην Αθήνα το πρωί ο κ. Ρούτε θα δει πρώτα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, ενώ στις 12:00 τον Πρωθυπουργό. Θ’ ακολουθήσουν δηλώσεις από τις οποίες ίσως καταλάβουμε κάτι περισσότερο.

Καλές κι ενδιαφέρουσες οι επισκέψεις Ρούτε σε Άγκυρα και Αθήνα, όμως τίποτα δεν θα είναι σαν την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για Τραμπ και τον προτεινόμενο υπουργό Εθνικής Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ. Ο τελευταίος έχει υποστηρίξει στο παρελθόν θέσεις όπως ότι «το ΝΑΤΟ είναι ένα κειμήλιο που πρέπει να ξηλωθεί και να στηθεί ξανά ώστε να υπερασπιστούμε πραγματικά την ελευθερία μας». Κι επίσης έθετε ερωτήματα του τύπου «για ποιο λόγο μια ισλαμιστική χώρα όπως η Τουρκία βρίσκεται στο ΝATO». Τα όσα έχει πει και γράψει κατά καιρούς ο παρουσιαστής του Fox news, υπενθύμισε o Guardian.

Ιζνογκουντιές

Μακριά από τα μεγάλα, πίσω στα αυθεντικά μικροπολιτικά. Τα ερωτήματα είναι πολλά.

Ποιος είναι πίσω από την αριστοτεχνική εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος με βοηθό το αειθαλές ξωτικό του κόμματος που έχει για δεύτερο σπίτι την Κουμουνδούρου εξετέλεσε άψογα τα μαγειρέματα της εκλογικής μαρμίτας που έβγαλε Φάμελλο και Πολάκη με «4» μπροστά; Ποιος πολλαπλασίασε τα κουκιά για να βγει το μαγικό 70.152, ενώ όλες οι τοπικές βουίζουν για καμιά 35.000 και αν; Ποιος είπε στον αψύ να τραβηχτεί από τον β' γύρο σε στυλ, «καλά είσαι», όπως δεν τραβάς από 29 και 30 στην τριανταμία της Πρωτοχρονιάς;

Ποιος;

Μεταβατικός

Θα είναι ο Σωκράτης ένας μεταβατικός Πρόεδρος; Οι οιωνοί λένε ναι. Η στάση του σώματος το προδίδει. Χθες πήγε στον 7ο της Κουμουνδούρου, μπήκε στο γραφείο του Προέδρου συνοδευόμενος από βουλευτές όπως ο Νίκος Παππάς και ο Διονύσης Καλαματιανός, και κάθισε... στη γωνία του κόκκινου καναπέ. Μετά από πέντε δευτερόλεπτα σηκώθηκε και προχώρησε προς το βάθος της αίθουσας χαιρετώντας κόσμο. Ακόμα κι ο Κασσελάκης την ημέρα της εκλογής του έβγαλε περισσότερη ηγεσία από τον μετριοπαθή και σοβαρό Σωκράτη.

Οι δύο βάρκες

Είναι το σχέδιο, οι γνωστές δύο βάρκες του ΣΥΡΙΖΑ; Πιθανών. Στη βιτρίνα ο μετριοπαθής και σοβαρός, και στα μετόπισθεν ο οργισμένος και συγκρουσιακός. Ο πρώτος μπορεί να συνομιλήσει με κομμάτια της κεντροαριστεράς και του σοφιστικέ ΣΥΡΙΖΑ, ο δεύτερος με τους ριζοσπάστες και τους «άλλαξε τα όλα».

Οι βουλευτές

Η βουλευτής Επικρατείας Αθηνά Λινού πάντως, δεν τσιμπάει στο μοντέλο. Η μήνυσή της με τις 50.000 σελίδες έχει ήδη φύγει στον Πολάκη και είναι σαφές πως με τον Παύλο καραενισχυμένο δεν επιστρέφει στο μαντρί. Με τις βαλίτσες στο χέρι είναι και άλλοι βουλευτές. Το σκέφτεται πολύ η Ράνια Θρασκιά, καθώς βλέπει πως Θεσσαλονίκη με Σωκράτη Φάμελλο, Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστο Γιαννούλη και λοιπές συριζαϊκές δυνάμεις δύσκολο να ξαναβγάλει έδρα.

Το ίδιο κι ο Σαρακιώτης που μυρίζεται την ισχυρή συμμαχία Πολάκη-Γκλέτσου, με τον τελευταίο έτοιμη για εκλογική μάχη στη Φθιώτιδα.

Υπάρχει κι ο Πέτρος Παππάς ο γιατρός από το Κιλκίς, ο οποίος βγάζει κι άλλες πλευρές.

"When lenity and cruelty play for a kingdom, the gentler gamester is the soonest winner".
William Shakespeare

Αυτή ήταν η λεζάντα της φωτογραφίας του βουλευτή, ο οποίος επέλεξε Shakespeare (Ερρίκος ο Ε’) για να στείλει μήνυμα. «Όταν η επιείκεια και η σκληρότητα παίζουν για ένα Βασίλειο, ο πιο ευγενικός παίκτης κερδίζει γρηγορότερα» σε μετάφραση της Πυθίας. Από το ευγενικός, καταλαβαίνω Κασσελάκη.

Στη Βουλή

Εν τω μεταξύ ξεκίνησε χθες η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Η διαδικασία προδικάζεται κουραστική καθώς αυτή τη στιγμή η Βουλή είναι έτσι

Οι 9 Κοινοβουλευτικές Ομάδες έχουν ορίσει ως Γενικούς Εισηγητές τους κ.κ. Μηταράκη από τη Νέα Δημοκρατία, Κουκουλόπουλο από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Μαμουλάκη από το ΣΥΡΙΖΑ, Καραθανασόπουλο από το ΚΚΕ, Βιλιάρδο από την ΕΛΛ. Λύση, Τσακαλώτο από τη Νέα Αριστερά, Βορύλλα από τη ΝΙΚΗ, Καζαμία από την Πλεύση, και Χαλκιά από τους Σπαρτιάτες.

Ειδικοί Αγορητές έχουν οριστεί οι κ.κ. Δερμεντζόπουλος, Ιατρίδη, Καββαδάς και Σκόνδρα από τη Νέα Δημοκρατία, οι κυρίες Αποστολάκη και Βατσινά από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Γαβρήλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Μανωλάκου από το ΚΚΕ, ο κ. Φωτόπουλος από την ΕΛΛ. Λύση, η κυρία Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά, ο κ. Τσιρώνης από τη ΝΙΚΗ, η κυρία Καραγεωργοπούλου από την ΠΛΕΥΣΗ και ο κ. Σαλμάς εκ μέρους των Ανεξάρτητων Βουλευτών.

Κουβέντα

Το ΠΑΣΟΚ κατεβάζει στη μάχη τους Κουκουλόπουλο, Μιλένα και Βατσινά. Στην πρώτη συνεδρίαση πάντως ο κ. Κουκουλόπουλος δεν είπε λέξη για μείωση ΦΠΑ κατά δύο μονάδες. Ίσως χρειάζεται χρόνο για να εξακριβώσει πόσο κοστίζει σε απώλεια εσόδων. Η κυβέρνηση επιμένει για 3 δισ.

Νίκος και Νίνα

Ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης δεν ασχολείται ακόμα με τον Προϋπολογισμό. Πάει θέατρο, και παρουσιάσεις βιβλίων. Βράδυ Δευτέρας βρέθηκε στην στην παρουσίαση του βιβλίου «ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Αντιθέσεις, αντιφάσεις, εσωτερικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1974-1990 και οι βάσεις του πολιτικού μεταμορφισμού του» του Βασίλη Ασημακόπουλου, (Δημοκρίτειο) κι εκεί χαιρετήθηκε θερμά με την βουλευτή Β Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, Νίνα Κασσιμάτη. Στην ίδια εκδήλωση ήταν πολύ ΠΑΣΟΚ: Ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Μιχάλης Καρχιμάκης και ο γιος του Λευτέρης, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Αλέξης Μητρόπουλος, αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός. Ακόμα κι ο Λαλιώτης ήταν εκεί.

Τα σοκολατάκια

Σε εντελώς άλλη ατμόσφαιρα έγινε χθες η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με την Ντόρα Μπακογιάννη στη Μεγάλη Βρετανία όπου φιλοξενείται όταν έρχεται στην Αθήνα. Ως γνωστόν ο κ. Βαρθολομαίος βλέπει κατ’ ιδίαν λίγους και εκλεκτούς, σε συνομιλίες της μισής ώρας. Με την ψηλή, συζήτησαν θέμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της πατριαρχικής Εκκλησίας της Κρήτης.

Το κέρασμα ήταν φρέσκα φρούτα κι εκλεκτά σοκολατάκια τα οποία τίμησε η Ντόρα.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, για θέματα των Ρωμιών της Πόλης κι όχι μόνο, είχε την τιμή να δει και ο Τάσος Χατζηβασιλείου

Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ. Ο Τάσος έμεινε μακριά από τα σοκολατάκια.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:24

YDC Annual Summit 2025: Οι «Ατομικές Συνήθειες» που Διαμορφώνουν τη Νέα Πραγματικότητα της Ηγεσίας

17:19

Πρώην πρόεδρος Φινλανδίας: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνομιλήσουν με τον Πούτιν, όπως κάνει ο Τραμπ

17:16

Shutdown ΗΠΑ: Πότε θα γίνει η επαναφορά, οι παρενέργειες και τα ανταλλάγματα

17:04

Τσιάρας: «Η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή για διάλογο» - Το σχέδιο των πληρωμών ως τέλος του 2025

17:01

Πιερρακάκης: Η Βόρεια Ελλάδα έχει τα θεμέλια, τους ανθρώπους και τις ιδέες για να πρωταγωνιστήσει

16:55

Δημοσκόπηση Interview: Διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ όμως «χάνει» 4 Περιφέρειες

16:55

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει και τα μέσα και τη διάθεση να αναλάβει έναν ρόλο επισπεύδοντα στην Αν. Μεσόγειο

16:49

Αρανίτης (AKTOR): Το πρόβλημα της λειψυδρίας της Αττικής μπορεί να λυθεί

16:46

Υποδομές σε νέα τροχιά: Πράσινες λύσεις, ανθεκτικές πόλεις και βιώσιμη ανάπτυξη

16:46

Wall Street: Νέος γύρος τεχνολογικής νευρικότητας λόγω «AI boom»

16:40

Γιατί δεν πρέπει να πετάμε τη φλούδα του αβοκάντο

16:33

Ευλογιά προβάτων: Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης για 6 μήνες η Κεφαλονιά

16:30

Γεωργακόπουλος (Intrum): Οι σουηδικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν ακμάσει δια της σταθερής συνεργασίας

16:29

Μανουσάκης: Οι διασυνδέσεις με Ιταλία, Δωδεκάνησα και Β. Αιγαίο τα μεγάλα έργα της επόμενης 5ετίας

16:25

Performance Technologies: Απέκτησε δύο νέες εξειδικεύσεις της Microsoft

16:22

Μητσοτάκης: Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ θα είναι ένα από τα τρία κοσμήματα του ΕΣΥ

16:16

ΠΟΥ: Ένα στα επτά παιδιά και εφήβους στην Ευρώπη ζει με ψυχική διαταραχή

16:15

Σιάμισιης (Hellenic Energy): Αισιοδοξία για τις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας

16:07

Λαβρόφ: Η Ρωσία θα πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές εάν άλλη δύναμη τις επαναλάβει

16:03

ADP: Έχασε θέσεις εργασίας ο ιδιωτικός τομέας τον Οκτώβριο

15:59

Ικτίνος: Αλλαγές στο ΔΣ - Η Σοφία Σαπύρα στη θέση της Λυδίας Χαϊδά

15:49

Παπασταύρου: Απαιτούμενο ο ενεργειακός ρεαλισμός

15:42

Alumil: Νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου η Σοφία Μιχαλάκη

15:33

Τιμ Ντέιβι (BBC): Οφείλουμε να αγωνιστούμε για τη δημοσιογραφία μας

15:32

Επίσκεψη Ζελένσκι στη Χερσώνα - Τελείωσε η κατάπαυση του πυρός κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

15:32

Fais Group: Εγκρίθηκε η συγχώνευση των θυγατρικών One Outlet και Fls Μοδιάνο

15:22

Μπάφετ: Οι συμβουλές ζωής στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του

15:22

Η γήρανση θα μειώσει το ΑΕΠ κατά 14% ως το 2060

15:20

Bloomberg: Έξοδο στις αγορές για 8 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Ελλάδα το 2026

15:13

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Συγκέντρωση και υψηλά περιθώρια στα κτηνιατρικά φάρμακα για αιγοπρόβατα