Με «ώθηση Βρυξελλών» στο Βερολίνο ο Τσίπρας

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με «ώθηση Βρυξελλών» στο Βερολίνο ο Τσίπρας

Eνισχυμένος, ουχί απομονωμένος και με ώθηση από τις επαφές του στις Βρυξέλλες πηγαίνει σήμερα το πρωί στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Και αυτό γιατί, με βάση τα όσα έλεγαν οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες, από τις αντιδράσεις σειράς Ευρωπαίων αξιωματούχων, διεφάνη πως ο κ. Τσίπρας δεν είναι στη «γωνία», αλλά αντίθετα «φανερώθηκαν οι κινήσεις των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών».

Ο πρωθυπουργός φτάνει λοιπόν σήμερα στο Βερολίνο, όπου το μεσημέρι θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με την καγκελάριο Angela Merkel. Σύμφωνα με συζητήσεις του Insider.gr τόσο με κυβερνητικές όσο και με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός δεν φτάνει στο Βερολίνο ευχόμενος πως θα μπορέσει να κλειδώσει μια «πολιτική συμφωνία», αλλά περισσότερο για να σταθμίσει τις αντιδράσεις της κ. Merkel και να καταλάβει…πού το πάει, αναφορικά με τις προοπτικές σταθερότητας στην Ε.Ε.-οι οποίες, σύμφωνα με το Μαξίμου, επηρεάζουν σαφέστατα και την πορεία της ελληνικής αξιολόγησης. Με άλλα λόγια, στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν πως η Γερμανίδα καγκελάριος την κρίσιμη ώρα παίρνει «πιο πολιτικές» αποφάσεις σε σχέση με τον κ. Schaeuble και θέλουν να διερευνήσουν τις προθέσεις, ιδίως σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο momentum για την Ευρώπη, όπου κοινοβουλευτικές πηγές από τη Γερμανία ομολογούν στο Insider.gr πως ο στόχος είναι όσο το δυνατόν λιγότερες εντάσεις έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017. «Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί. Όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου του τα ξημερώματα, προτάσσοντας τη συγκυρία που είναι γεμάτη προκλήσεις για την Ευρώπη.

Να σημειωθεί, πάντως, πως στην κεντρικό στην ατζέντα της συζήτησης θα είναι και το προσφυγικό, με την κ. Merkel, σύμφωνα με πληροφορίες να ξεσπά στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ για τον πολύ αργό ρυθμό επαναπροωθήσεων μεταναστών προς την Τουρκία από την Ελλάδα, κάτι που αν μη τι άλλο θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό.

«Δεν είμαστε μόνοι μας»
Με βάση και τις επαφές του στις Βρυξέλλες, αλλά και τη στάση των Ευρωσοσιαλιστών, ο κ. Τσίπρας εκτιμά πως έχει καταστεί πλέον ξεκάθαρο ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης», όπως άλλωστε είπε και στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός εννοούσε εμμέσως πλην σαφώς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, στον οποίο χρεώνει το Μέγαρο Μαξίμου την προσπάθεια μπλοκαρίσματος του βοηθήματος που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας-με τη βοήθεια του ESM, του οποίο η Γερμανία υπενθυμίζεται πως είναι μεγαλομέτοχος.

Στον κ. Schaeuble και στις κινήσεις του, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως απάντησαν μια σειρά αξιωματούχων, οι οποίοι κυρίως προέρχονται κυρίως από τον σοσιαλιστικό και ευρύτερο προοδευτικό χώρο, κάτι, το οποίο επίσης σημειώνουν με νόημα πρωθυπουργικοί συνεργάτες:

-Ο Pierre Moscovici, ο οποίος ανέφερε πως μόνο η Γερμανία έθεσε ζήτημα στο Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα
-Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Michel Sapin, ο οποίος εκτίμησε πως οι αποφάσεις για το χρέος ελήφθησαν στο Eurogroup που προηγήθηκε
-Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande, ο οποίος στην ίδια γραμμή με τον υπουργό του, σημείωσε με σαφήνεια ότι οι αποφάσεις του Eurogroup αποκρυσταλλώθηκαν στις 5/12 και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
-Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz, ο οποίος στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα φέρεται να εκτίμησε πως «είναι αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα γι' αυτούς τους λόγους που θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη», σημειώνοντας παράλληλα πως θα έχει βρεθεί λύση έως το τέλος Ιανουαρίου. Στην τοποθέτηση Schulz το Μαξίμου δίνει επιπρόσθετη βαρύτητα, καθώς μπορεί να είναι απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά μπορεί να είναι υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία απέναντι στην κ. Merkel.

Συν τοις άλλοις, στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν με τεράστιο ενδιαφέρον και το δημοσίευμα του MNI, όπου επί της ουσίας αναφερόταν πως δεν γνώριζαν όλοι οι ΥΠΟΙΚ την απόφαση του Eurogroup να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, κάτι που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ένα ακόμα σημάδι πως ο κ. Schaeuble έδρασε ως…μοναχικός λύκος. Βέβαια, η κυβέρνηση γνωρίζει πως ο Γερμανός αξιωματούχος δεν αποκλείεται καθόλου να ξαναμιλήσει, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για ενδεχόμενα νέα εμπόδια στην πορεία για μια συμφωνία. Πάντως, ο κ. Τσίπρας στη βραδινή συνέντευξη Τύπου έσπευσε να αφήσει σαφέστατες αιχμές εναντίον του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, λέγοντας πως «συνηθίζει να είναι ο πιο αυστηρός κριτής στην εφαρμογή της συμφωνίας». «Και τυπικά αυτή τη φορά είναι έξω από τα πλαίσια της λογικής αυτή η απόφαση (σ.σ. για πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων) δεδομένου πως η συμφωνία έλεγε πως τα βραχυπρόθεσμα θα εφαρμοστούν μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγηση. Δικαίως έχει δημιουργηθεί ένα κύμα αγανάκτηση από μια σειρά από χώρες και υπουργούς Οικονομικών», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ δεν εφείσθη και μιας βολής για το ΔΝΤ, του οποίου την επιμονή για εμπροσθοβαρή νομοθέτηση μέτρων χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική».

Πολιτική ήττα της ΝΔ βλέπει το Μαξίμου

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως η στήριξη που έλαβε ο πρωθυπουργός από σειρά αξιωματούχων στις Βρυξέλλες δημιούργησε έντονη αμηχανία στη ΝΔ, με κυβερνητικούς κύκλους να σημειώνουν πως η ΝΔ αυτοπαγιδεύτηκε με την επιλογή του «παρών» στην ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη στη Βουλή, ενώ γινόταν και σαφής λόγος για «πολιτική ήττα» και «γκάφα ολκής». «Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και διέπραξε τεράστιο πολιτικό λάθος, υπερθεματίζοντας τη γερμανική ένταση», ανέφερε από τις Βρυξέλλες Έλληνας αξιωματούχος, εκτιμώντας παράλληλα πως το ζήτημα, δεδομένων των διαφορετικών απόψεων εντός της ΚΟ του κόμματος, δεν αποκλείεται να απασχολήσει τη ΝΔ και στο μέλλον. Η κυβέρνηση, νωρίτερα το πρωί, είχε εξαπολύσει ευθεία επίθεση προς τη ΝΔ, μιας και η στάση του «παρών» ερμηνεύτηκε από το Μαξίμου ως «υπεκφυγή», με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επίσης να καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει το «θάρρος της γνώμης του» και να «μην κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ. Αντιθέτως, «το ΠΑΣΟΚ τήρησε καλή στάση», αναγνώρισε η ίδια κυβερνητική πηγή, επικρίνοντας ωστόσο, τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος «αφού ψήφισε, κατήγγειλε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία». Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές δεν αποσυνέδεαν τη στάση του ΠΑΣΟΚ από τη θέση που πήραν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές-με ό,τι και αν αυτό σημαίνει.

Τι θα γίνει με το πακέτο παροχών

Ως προς το πακέτο των παροχών, η απόφαση έχει παραπεμφθεί από τους θεσμούς στο EWG που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα. Η πολιτική εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως, έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι άκουσαν με μεγάλη προσοχή εκπρόσωπο του ESM να δηλώνει μεν ανησυχία τόσο για τη διαδικασία όσο και την ουσία του θέματος, εκτιμώντας πως μειώνει το «μαξιλάρι» του 2016, να ξεκαθαρίζει όμως πως δεν θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στο 2017 και στο 2018. Ως προς το θέμα, η βασική εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι πως το θέμα μπορεί να λήξει σχετικά αναίμακτα, με την αποδοχή από ελληνικής πλευράς των συστάσεων για έγκαιρη ενημέρωση των θεσμών σε επόμενη περίπτωση. Κατά τα άλλα όμως, η κυβέρνηση εξηγεί πως η υπέρβαση των στόχων προέρχεται και από την υπεραπόδοση των μη παραμετρικών μέτρων που δεν είχαν προσμετρηθεί στους στόχους του 2016, ενώ ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε από το Βερολίνο πως αυτή η παροχή ήταν εφάπαξ για το 2016 και όχι πάγια για τα επόμενα χρόνια. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση εκτιμά πως και σε αυτό το μέτωπο το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει «αποδραματοποίηση», αν και οι ανησυχίες των θεσμών είναι αρκετά σοβαρές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Νέος Ελληνικός Προϋπολογισμός: Ελεύθερη πτώση επενδύσεων το 2027 - Πού θα αυξηθούν οι δαπάνες

Cosmote, Nova, Vodafone: Πού σκοράρουν στις νέες συνδέσεις και στην εξυπηρέτηση πελατών

Κλιματικό σοκ στην ελληνική γεωργία έως το 2060: Πόσο πραγματικά κινδυνεύουμε;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider