Ιστορική συμφωνία ΕΕ – Αιγύπτου για μεταναστευτικό: Οι 6 πυλώνες – Πακέτο στήριξης 7,4 δισ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιστορική συμφωνία ΕΕ – Αιγύπτου για μεταναστευτικό: Οι 6 πυλώνες – Πακέτο στήριξης 7,4 δισ. ευρώ
Τι περιλαμβάνει η στρατηγική συμφωνία ΕΕ και Αιγύπτου για το μεταναστευτικό - Οι 6 πυλώνες.

Στρατηγική Συνεργασία ΕΕ-Αιγύπτου υπέγραψαν την Κυριακή (17/3) οι ηγέτες που συμμετείχαν στη μίνι σύνοδο του Καΐρου, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και συμφωνία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών. «Η επίσκεψή σας σήμερα έχει τεράστια συμβολική σημασία γιατί μαζί κάναμε μια αλλαγή στη συνεργασία μας. Υπογράψαμε μία Σύνοδο κοινής δήλωσης για να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ΕΕ Αιγύπτου δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

«Θα συμπεριλάβουμε μία καινούρια διάσταση για να ενισχύσουμε τις μεταναστευτικές ροές. Επίσης μεγάλη ανησυχία αποτελεί ο πόλεμος στην Παλαιστίνη, Θα ζητήσουμε άμεση κατάπαυση πυρός και άνοιγμα διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια για να μπορέσουμε να στείλουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους», ανέφερε ο Αλ Σίσι.

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Σας ευχαριστώ για το θερμό σας καλωσόρισμα και τη φιλοξενία σας. Η συνεργασία είναι τεράστιας σημασίας. Η παρουσία 6 Ευρωπαίων ηγετών δείχνει πόσο εκτιμούμε τη σχέση αυτή, και λαμβάνουμε υπόψη την οικονομική σας κατάσταση και τη στρατηγική σας θέση. Η σημερινή επίσκεψη αντικατοπτρίζει τη δύναμη των διμερών μας σχέσεων. Έχουμε μπροστά μας μια ιστορική μέρα σήμερα».

Η συνεργασία αυτή βασίζεται σε έξι πυλώνες που θα υποστηριχθούν από ένα καινούριο οικονομικό πακέτο υποστήριξης 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα υπάρξει συνεργασίες σε έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος:

  1. Πολιτικές σχέσεις
  2. Οικονομική σταθερότητα
  3. Επενδύσεις και εμπόριο
  4. Μετανάστευση
  5. Ασφάλεια
  6. Άνθρωποι και δεξιότητες.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε την σημασία της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. «Η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η σταθερότητα και η ευημερία της Αιγύπτου είναι καίριας σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi στο Κάιρο την Κυριακή (17/3), αρχικά σημείωσε πως «υποστηρίζουμε επί πολύ καιρό μια ισχυρότερη και στενότερη εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου, η σημερινή ημέρα είναι πράγματι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η εφαρμογή της Συνολικής και Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Αίγυπτο θέτει σαφείς στόχους όσον αφορά στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου και αναγνωρίζει ένα πολύ απλό γεγονός: ότι η σταθερότητα και η ευημερία της Αιγύπτου είναι καίριας σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Και η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σταθερός υποστηρικτής των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πράττει έως τώρα, και να αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αίγυπτος σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση υπογράφεται σε μία περίοδο μεγάλων αναταραχών στη Μέση Ανατολή. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στις συναντήσεις μας και όλοι είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στη Γάζα, ιδίως ενόψει μιας πιθανής χερσαίας εισβολής στη Ράφα, η οποία, όπως είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα απλώς είναι απαράδεκτη. Η κατάσταση απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και το άνοιγμα όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως η Αίγυπτος έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. «Και σας είμαστε ευγνώμονες για την υπεύθυνη στάση και τις προσπάθειές σας, κ. Πρόεδρε, απέναντι σε αυτή την κρίση, οι συνέπειες της οποίας επηρεάζουν άμεσα τη χώρα σας. Είναι υψίστης σημασίας για τη διεθνή κοινότητα να δράσει από κοινού για να αποτρέψει την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως σε αυτό το πνεύμα, η χώρα μας έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αμυντική επιχείρηση της ΕΕ «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα, με στόχο τη διασφάλιση της ελευθεροπλοΐας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ζήτημα που, είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την Αίγυπτο και τα έσοδα που αποκομίζει από τη διώρυγα του Σουέζ.

«Η συλλογική προσπάθεια της ΕΕ, με την υποστήριξη περιφερειακών ενδιαφερόμενων μερών όπως η Αίγυπτος, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια περιοχή», πρόσθεσε ενώ επισήμανε πως έχουμε υποστηρίξει επίσης την Κυπριακή πρωτοβουλία για έναν θαλάσσιο διάδρομο ως οδό συμπληρωματική στη διάβαση της Ράφα, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση υπό το πρίσμα των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Επαινούμε την Αίγυπτο και τις προσπάθειές της να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές από το να φτάσουν στη Μεσογειακή οδό, φιλοξενώντας τεράστιο αριθμό μεταναστών και περιορίζοντας τις παράνομες οδούς διακίνησης», δήλωσε στη συνέχεια και τόνισε:

«Έχουμε συζητήσει ότι πρέπει να αποτρέψουμε το άνοιγμα νέων διαδρομών και θα συνεργαστούμε πολύ στενά με την Αίγυπτο για να διασφαλίσουμε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Θα συνεργαστούμε επίσης πολύ στενά με την Αίγυπτο για να διασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης ώστε να προσφέρουμε σε περισσότερους νέους Αιγύπτιους την ευκαιρία να ταξιδέψουν νόμιμα στην Ευρώπη, αντί να θέσουν ενδεχομένως σε κίνδυνο τη ζωή τους σε πολύ επικίνδυνα ταξίδια».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι αναφέρθηκαν και στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος ενέχει μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο πλευρές. «Η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να γίνει μία μεγάλη δύναμη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να προωθούμε έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι, Πρόεδρε Sisi, για τη φιλοξενία της σημερινής ιστορικής συνάντησης. Και επιτρέψτε μου να επαναλάβω και πάλι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να σταθεί δίπλα και να βοηθήσει την Αίγυπτο στις μεγαλύτερες προκλήσεις».

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Σίσι

Πριν την έναρξη των συνομιλιών όλων των πλευρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε κατ ιδίαν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ Σίσι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της Συνόδου που διεξάγεται στο Κάιρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως η υπογραφή της κοινής δήλωσης θέτει τα θεμέλια για την εφαρμογή των στόχων και την εμβάθυνση των σχέσεών μας με την Αίγυπτο.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης ή εμπορίας ανθρώπων», καθώς και ότι «δεν θα ανεχτούμε τη βίαιη μετατόπιση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φραγκάκης: Μπήκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού και τα επόμενα χρόνια

Πούτιν μετά τον εκλογικό του θρίαμβο: Πηγή εξουσίας ο λαός – Η Ρωσία δεν θα εκφοβιστεί

Σε τι φάση βρίσκεται η αποκατάσταση του Έβρου μετά από τις πυρκαγιές - Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider