Πούτιν: Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου, αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πούτιν: Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου, αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία
Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της, είπε ο Ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου.

Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της, ξεκαθάρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους στη Μόσχα, δύο και πλέον χρόνια μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε την κατηγορία ότι η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία από μέσα, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν την απόφασή του να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία, περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές όπου αναμένεται ευρέως ότι θα επανεκλεγεί παραμένοντας στο Κρεμλίνο έως το 2030.

Παράλληλα, είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα, ωστόσο απέρριψε οποιεσδήποτε προσπάθειες να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε συνομιλίες, ενώ παραδέχτηκε πως έχει χρησιμοποιήσει προηγμένα οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Zircon, και πως έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία.

Έκανε ειδική αναφορά στην ιδέα που άφησε να αιωρείται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία από ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ -- μια πρόταση που απορρίφθηκε γρήγορα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Βρετανία και άλλες.

Εμφανώς οργισμένος, ο Πούτιν, που ηγείται της Ρωσίας για περισσότερο από δύο δεκαετίες, κάλεσε τους πολιτικούς της Δύσης να θυμηθούν την τύχη που είχαν ο Αδόλφος Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας και ο Ναπολέων Βοναπάρτης της Γαλλίας, που εισέβαλαν ανεπιτυχώς στη χώρα του κατά το παρελθόν.

«Όμως τώρα οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο τραγικές», είπε ο Πούτιν. «Νομίζουν πως (ο πόλεμος) είναι κινούμενα σχέδια», πρόσθεσε.

Επιπλέον, προειδοποίησε τις χώρες του ΝΑΤΟ πως κινδυνεύουν με πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τον δυτικό στρατιωτικό τομέα της μετά την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Είπε πως όποιος επιχειρήσει να εισβάλει στη Ρωσία θα αντιμετωπίσει πιο σκληρές συνέπειες απ' ό,τι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επειδή η χώρα έχει τώρα όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε εχθρικό έδαφος.

«(Οι δυτικές χώρες) πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλο αυτό πραγματικά είναι απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το αντιλαμβάνονται αυτό;».

Ο Πούτιν, που η επανεκλογή του για νέα εξαετή θητεία θεωρείται βέβαιη στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου, περηφανεύτηκε για τον ευρύ εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, του μεγαλύτερου στον κόσμο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962 και ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας απευθείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία.

Περισσότεροι στρατιώτες στα δυτικά σύνορα

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τώρα την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και προωθούνται σε αρκετά σημεία, είπε ο Πούτιν. Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει κατά μήκος των δυτικών συνόρων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Ο βετεράνος ηγέτης του Κρεμλίνου απέρριψε δυτικές δηλώσεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να προχωρήσουν πέραν της Ουκρανίας και να επιτεθούν σε ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζοντάς τις «ανοησίες». Είπε επίσης πως η Μόσχα δεν θα επαναλάβει το λάθος που έκανε η Σοβιετική Ένωση να επιτρέψει στη Δύση να τη «σύρει» σε μια κούρσα εξοπλισμών που θα ανάλωνε ένα υπερβολικά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της.

«Ως εκ τούτου, η δουλειά μας είναι να αναπτύξουμε το αμυντικοβιομηχανικό σύμπλεγμα με τέτοιον τρόπο ώστε να αυξήσουμε τις επιστημονικές, τεχνολογικές και βιομηχανικές δυνατότητες της χώρας», είπε.

Ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα είναι ανοικτή σε συζητήσεις για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υπαινίχθηκε πως η Ουάσινγκτον δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τέτοιες συνομιλίες και εστιάζει περισσότερο στο να διατυπώνει ψευδείς ισχυρισμούς για τους υποτιθέμενους σκοπούς της Μόσχας.

«Πρόσφατα υπήρξαν ολοένα και περισσότερες ατεκμηρίωτες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, για παράδειγμα ότι δήθεν πρόκειται να αναπτύξουμε πυρηνικά όπλα στο διάστημα. Τέτοια υπονοούμενα ... είναι μια συνωμοσία για να μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις με τους όρους τους, που είναι ευνοϊκοί μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

«... Παραμονές των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, θέλουν απλώς να δείξουν στους πολίτες τους και σε όλους τους άλλους πως εξακολουθούν να κυβερνούν τον κόσμο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Μέτρα υποστήριξης των οικογενειών ενόψει των προεδρικών εκλογών

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε σήμερα υψηλότερα οικογενειακά επιδόματα για τα παιδιά, καθώς και άλλα μέτρα για τη στήριξη των πολυμελών οικογενειών, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στις οποίες αναμένεται ευρέως να κερδίσει άλλη μια εξαετή προεδρική θητεία.

Ο χαμηλός ρυθμός των γεννήσεων στη Ρωσία δημιουργεί εδώ και πολλά χρόνια δημογραφικά προβλήματα για τις ρωσικές αρχές, επισημαίνει το Reuters.

Κατά τη σημερινή ετήσια ομιλία του ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου για την κατάσταση της χώρας, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι πιστεύει πως είναι σημαντικό για τη Ρωσία να ενισχύσει τις σχέσεις με τις αραβικές χώρες και με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ακόμη πως η οικονομία της Ρωσίας θα είναι σύντομα μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων στον κόσμο όσον αφορά την αγοραστική δύναμη.

Το Reuters σημειώνει πως, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ρωσίας, χώρας με εκτεταμένους φυσικούς πόρους, σημείωσε σημαντική αύξηση πέρυσι, έπειτα από πτώση του το 2022, όμως η ανάπτυξη βασίζεται πολύ στη χρηματοδοτούμενη από το κράτος παραγωγή όπλων και πυρομαχικών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια κατάσταση που κρύβει προβλήματα τα οποία εμποδίζουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως οι ρώσοι επιχειρηματίες θα πρέπει να επενδύουν στη Ρωσία και τα περιουσιακά στοιχεία και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους θα πρέπει να προστατεύονται, ενώ οι φόροι για τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στη Ρωσία θα πρέπει να μειωθούν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Μπάιντεν και Τραμπ μεταφέρουν στα σύνορα με το Μεξικό την προεκλογική τους μονομαχία

Γαλλία: Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβρη του 2021 ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Γερμανία: Σταθερό το ποσοστό ανεργίας για 3ο συνεχόμενο μήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider