Μητσοτάκης: Ευκαιρία για άλμα στις οικονομικές σχέσεις με τη Σερβία – Σημαντικές συνέργειες σε μεταφορές, ενέργεια και τράπεζες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Ευκαιρία για άλμα στις οικονομικές σχέσεις με τη Σερβία – Σημαντικές συνέργειες σε μεταφορές, ενέργεια και τράπεζες
Ευκαιρίες για επενδύσεις και συνέργειες σε κλάδους όπως οι κατασκευές, οι μεταφορές, η ενέργεια και ο χρηματοπιστωτικός τομέας βλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Είμαι βέβαιος πως οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία να γίνουν μέρος της επιτυχίας της σερβικής οικονομίας», τόνισε το Ελληνοσερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι.

Το 2024 μπορεί να είναι η χρόνια που η Ελλάδα και η Σερβία θα κάνουν ένα «ξεπέταγμα» στις οικονομικές τους σχέσεις τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στο Ελληνοσερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 35 ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, σερβικών επιχειρήσεων και κυβερνητικών στελεχών και των δύο χωρών.

«Είναι ευκαιρία να ζητήσω από τις ελληνικές επιχειρήσεις να δουν με πολύ μεγάλη προσοχή τη σημαντική οικονομική πρόοδο που έχει πετύχει η Σερβία τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως η αναπτυξιακή δυναμική της σερβικής οικονομίας προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις και συνέργειες σε πολλούς και σημαντικούς κλάδους όπως κατασκευές, υποδομές, διαχείριση ακινήτων, ενέργεια, διαχείριση αποβλήτων. «Είμαι βέβαιος πως οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία να γίνουν μέρος της επιτυχίας της σερβικής οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις

Υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πολλές «φυσικές οικονομικές και γεωπολιτικές συνέργειες των δύο χωρών», ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στη σημασία των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων που θα συνδέσουν την Ελλάδα, τη Β. Μακεδονία, τη Σερβία με την Κεντρική Ευρώπη. «Όταν κοιτάζω τη Σερβία βλέπω μια οικονομία που στο μέλλον θα θέλει να εξάγει προϊόντα, θέλουμε ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των εξαγωγών να περνούν από την Ελλάδα. Προχωράμε στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Ειδομένη, ώστε να καλύψουμε αυτές τις μεγάλες ανάγκες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Συνέργειες στην ενέργεια

Αναφέρθηκε ακόμη και σε προφανείς συνέργειες στην ενέργεια, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες. «Βραχυπρόθεσμες όπως το να τροφοδοτούμε τη Σερβία με φυσικό αέριο, αλλά και να αξιοποιούμε τις αποθήκες φυσικού αερίου που διαθέτουμε και μακροπρόθεσμες καθώς διαπιστώνουμε το πως μπορούμε να βοηθήσουμε τη Σερβία στην δική της πράσινη μετάβαση. «Η Ελλάδα είναι στις 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως στην παραγωγή ΑΠΕ και θέλουμε να μπορούμε να μεταφέρουμε αυτή την τεχνογνωσία και στη Σερβία και να αναπτύξουμε νέες επενδυτικές ευκαιρίες», είπε.

Σημειώνεται πως και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει τη χώρα μας την ενδιαφέρει η διασύνδεση με τη Σερβία μεταξύ άλλων στην ενέργεια και στις μεταφορές και στον εκσυγχρονισμό της γραμμής Θεσσαλονίκη- Βελιγράδι και την ολοκλήρωση του άξονα Πειραιά- Βουδαπέστη που, όπως δήλωσε, είναι στρατηγικής σημασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πρέπει να αξιοποιηθούν γι' αυτό ευρωπαϊκοί πόροι.

Οι τράπεζες

Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ελληνικές τράπεζες στην ανάπτυξη της σερβικής οικονομίας. «Οι τράπεζες μας που στα χρόνια της κρίσης υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την βαλκανική αγορά, τώρα με πιο δυνατούς ισολογισμούς θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Σερβία για να μπορέσουν να συγχρηματοδοτήσουν όλα αυτά τα σχέδια ανάπτυξης που μας παρουσιάζετε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ελληνική αποστολή στη Σερβία

Όπως είχε γράψει το insider.gr, στην ελληνική διπλωματική και επιχειρηματική αποστολή που πραγματοποιείται στη Σερβία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό συμμετέχουν περίπου 50 επιχειρηματίες και στελέχη από 35 ελληνικούς ομίλους. Αφορμή για τη διοργάνωση τους Ελληνοσερβικού επιχειρηματικού Φόρουμ είναι η διεξαγωγή της Specialised EXPO 2027 στο Βελιγράδι.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης της διεθνούς έκθεσης η Σερβία έχει προγραμματίσει ένα εκτεταμένο πλάνο ανάπτυξης υποδομών και real estate, το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά στα μέλη της ελληνικής αποστολής, ενώ έχουν προγραμματιστεί B2B και B2G συναντήσει.

Στην ελληνική αποστολή συμμετάσχουν στελέχη από ομίλους όπως οι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μytilineos, Intrakat-Aktor, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Copelouzos, AVAX, ΑΤΕΡΜΟΝ, ΔΕΣΦΑ, ΡOKAS RENEWABLES, ΑΔΜHΕ, ARCHIRODON, ΠΡΟΤΑΣΙΣ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, DP PUMPS, και WHITESTONE. Σημαντική παρουσία έχει και ο κλάδος real estate με τις Lamda Development, Dimand, Grivalia και REDS αλλά και οι τράπεζες καθώς το παρών δίνουν και οι τέσσερις συστημικές (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) αλλά και η Optima Bank. Ακόμη συμμετάσχουν και επιχειρήσεις που ήδη έχουν παρουσία στη Σερβία όπως Hellenic Energy, ALUMIL, ISOMAT, KLEEMANN, ALUMINCO, ELVIAL, EKAN-POLYGREEN, INTRACOM-TELECOM, LAMPSA HELLENIC HOTELS, HYATT REGENCY BELGRADE, METROPOL PALACE HOTEL- Όμιλος Δασκαλαντωνάκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπαράζ συμφωνιών τις πρώτες εβδομάδες της χρονιάς από τους Έλληνες εφοπλιστές – Οι κινήσεις Μαρινάκη, Αλαφούζου, Τραυλού και Τσάκου

ΕΣΠΑ – Ταμείο Ανάκαμψης: Τα έργα και οι διαγωνισμοί που έρχονται σε λιμάνια και ψηφιακές εφαρμογές για τη ναυτιλία

Νέες ενισχύσεις 450 εκατ. ευρώ από τον Αναπτυξιακό – Ποιες δράσεις έρχονται με αυστηρές προϋποθέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider