Ορίστηκε η επιτροπή των αγροτών που θα συναντηθούν με τον K. Μητσοτάκη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ορίστηκε η επιτροπή των αγροτών που θα συναντηθούν με τον K. Μητσοτάκη
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα στο συνεδριακό κέντρο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης οι αγρότες – εκπρόσωποι από τουλάχιστον 50 αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα. Η επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα θα απαρτίζεται από 15 μέλη και συγκεκριμένα, 6 από την Μακεδονία, 6 από τη Θεσσαλία, 1 από την Στερεά Ελλάδα και 1 από την Πελοπόννησο.

«Από την κυβέρνηση μας διεμήνυσαν για 10 άτομα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και εμείς πιέσαμε για 15, εκ των οποίων οι έξι θα είναι από Βόρεια Ελλάδα», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας ότι η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων από τα αγροτικά μπλόκα της χώρας, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ στη διάρκειά της τέθηκαν επί τάπητος και ζητήματα που αφορούν τις κινητοποιήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα αποχωρήσουν από τα αγροτικά μπλόκα ενόψει της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό και σε συνέχεια του μηνύματος που έστειλε η κυβέρνηση ότι θα γίνει διάλογος μόνο εάν οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ο κ. Βαφειάδης σημείωσε: «Μα δεν κλείνουμε τους δρόμους, ούτε και δημιουργούμε ταλαιπωρία στους πολίτες και για αυτό και η πλειονότητα των κοινωνικών τάξεων στηρίζει τον αγώνας μας. Με τις κινητοποιήσεις μας θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που μας οδηγούν στον αφανισμό και τους Έλληνες πολίτες στην κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης προϊόντων».

Νέοι αποκλεισμοί σε οδικούς κόμβους

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς μισής ώρας, από τη μία το μεσημέρι, προχώρησαν και σήμερα αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, αν και υπάρχουν και κάποιοι που θα προβούν σε δίωρη αντίστοιχη κινητοποίηση από τις έξι το απόγευμα. Ορισμένοι δε, όπως αυτοί στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου, έκλεισαν το δρόμο από τη μία το μεσημέρι και για ένα δίωρο, αφήνοντας ωστόσο μία λωρίδα ελεύθερη για τη διέλευση των οχημάτων και φορτηγών.

Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι, σε άλλα αγροτικά μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν σήμερα άλλου είδους δράσεις, που όμως όλες τους στοχεύουν στον ίδιο σκοπό, να σταλεί ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα «δεν θα κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω εάν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και επιβίωσή τους», όπως υποστηρίζουν.

Ειδικότερα, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών και σε άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερία, όπως μεταξύ άλλων κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, Γιαννιτσά και Χαλκηδόνα.

Μάλιστα, στο μπλόκο του Δερβενίου, δυναμικό «παρών» έδωσαν σήμερα οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι και μοίρασαν 200 μπουκάλια των 500 Ml στα διερχόμενα οχήματα και φορτηγά από την παράπλευση οδό. «Πέρυσι πουλούσα 1,60 ευρώ/λίτρο το πρόβειο γάλα, τον Νοέμβριο η τιμή του έπεσε στο 1,55 ευρώ/λίτρο, τον Δεκέμβριο στο 1,50 ευρώ/λίτρο και τώρα μας είπαν ότι στο τιμολόγιο Ιανουαρίου θα το δούμε στο 1,40 ευρώ/λίτρο», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Γιάννης Παναγιωτίδης, προσθέτοντας «για όσα λέω έχω όλα τα σχετικά τιμολόγια».

Οι συμμετέχοντες στα αγροτικά μπλόκα των Μαλγάρων, επί της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν σε δίωρο αποκλεισμό το απόγευμα από τις έξι στο ένα ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, ενώ στον κόμβο Μουδανιών αντίστοιχη κινητοποίηση, και ακριβώς την ίδια ώρα, θα γίνει επί της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών και στα δύο ρεύματα. Στο μεταξύ, εδώ και δύο ημέρες έχει στηθεί νέο αγροτικό μπλόκο στην ορεινή Χαλκιδική και συγκεκριμένα στα Βραστά ή αλλιώς Βράσταμα. «Στήσαμε το μπλόκο μας 10 χλμ έξω από τον Πολύγυρο στον δρόμο προς 'Αγιο Όρος και Ιερισσό με σκοπό να ενισχύσουμε τις προσπάθειες των συναδέλφων σε Μουδανιά και Γαλάτιστα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Γιάννης Κυργιανίδης.

Στο μεταξύ, για αύριο στις 19.30, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. «Όλα είναι ανοιχτά και εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στα όσα δικαίως ζητάμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουμε σκληρότερη στάση», σημειώνει ο αγρότης Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης και προσθέτει: «παλεύουμε για την επιβίωσή μας». Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει «ο αποκλεισμός στα τελωνεία δεν σημαίνει ταλαιπωρία για τους πολίτες που είτε βγαίνουν από τη χώρα μας, είτε εισέρχονται σε αυτήν. Ουσιαστικά σταματάμε τα φορτηγά που θέλουν να μπουν στην Ελλάδα και ζητάμε να γίνει έλεγχος σε αυτά», τονίζει.

Τη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών, επιβεβαίωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

«Ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι είναι πάντα ανοιχτός στον διάλογο, αναμένεται η γνωστοποίηση από πλευράς των αγροτών των 10 εκπροσώπων που θα προσέλθουν στη συνάντηση», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ωστόσο πως «δεν μπορεί το δικαίωμα μιας ομάδας στη διαμαρτυρία να είναι σε βάρος των δικαιωμάτων άλλων ομάδων. Πρέπει οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο».

Για την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για ενίσχυσή τους, μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως «η πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού είναι ανοιχτή για ουσιαστικό διάλογο. Εμείς θέλουμε όσο πιο αντιπροσωπευτική, προφανώς, εκπροσώπηση».

Επίσης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των αγροτών, ξεκινώντας από το αγροτικό πετρέλαιο. «Γίνεται για τρίτη χρονιά η επιστροφή, μια σημαντική κίνηση από την κυβέρνηση. Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες τις αυξημένες και ειδικά μετά τον Ντάνιελ για τους αγρότες της Θεσσαλίας και λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, λόγω του αυξημένου κόστους. Είναι ένα μέτρο δημοσιονομικού κόστους 82 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το οποίο ζητούν οι αγρότες είναι να μην δοθεί στο τέλος, αλλά να δοθεί όσο γίνεται νωρίτερα, και αυτό πραγματικά το κοιτάμε και κυρίως το κοιτάει το υπουργείο Οικονομικών.

Είμαστε μια κυβέρνηση η οποία έχει αποδείξει στην πράξη ότι μειώνει ή καταργεί φόρους. Είναι πάνω από 50 οι περιπτώσεις φορολογικών συντελεστών, που μειώθηκαν ή καταργήθηκαν την προηγούμενη 4ετία», επεσήμανε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υπογράμμισε πως αυτό που η κυβέρνηση λέει στη συγκεκριμένη περίπτωση «είναι ότι αυτός είναι ένας πιο ασφαλής τρόπος, δηλαδή όχι η μείωση στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Έχει αποδώσει τα προηγούμενα δύο χρόνια. Προφανώς, δεν εξαφάνισε τα προβλήματα των αγροτών, αλλά μείωσε πολύ την επιβάρυνση και απέδωσε τα προηγούμενα χρόνια».

Μίλησε επίσης για «τη στήριξη και στους αγρότες, και στα νοικοκυριά και στα κοινωνικά τιμολόγια, η στήριξη που παρείχε το κράτος για τις αυξημένες τιμές στο ρεύμα, ήταν η πρώτη στην Ευρώπη συναρτήσει του ΑΕΠ μας. Έχουμε δώσει πάνω από 13 δισεκατομμύρια ευρώ, πολλά εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί από τα υπερέσοδα των εταιρειών. Οι αγρότες φτάσανε να επιδοτούνται περίπου για δύο χρόνια για το 80%-90% των αυξήσεων και είναι λογικό αυτό, γιατί είχαν και αυξημένες ανάγκες. Τώρα, έχουμε τη μείωση 10%, έχουμε και άλλα μέτρα τα οποία ειδικά για τους αγρότες, οι οποίοι είναι σε συνεταιριστικά σχήματα, αλλά και όχι μόνο, θα έχουν μεσοσταθμικά μειώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολωνία: Οι αγρότες απέκλεισαν δρόμους και το σύνορο της χώρας με την Ουκρανία

Φλώρινα: Τετράωρος αποκλεισμός από τους αγρότες στα σύνορα της Νίκης μόνο για τα φορτηγά αυτοκίνητα

Δίωρος αποκλεισμός του τελωνείου Κιλκίς από αγρότες και κτηνοτρόφους

gazzetta
gazzetta reader insider insider