Ρέντσι: Ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέντσι: Ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, τόνισε ότι ο διάδοχος του Μισέλ που προεδρεύει στις συνόδους κορυφής των ηγετών της ΕΕ θα πρέπει να είναι κεντρώος.

Υπέρ της ανάληψης των καθηκόντων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον συμπατριώτη του και, επίσης, κεντρώο πολιτικό Μάριο Ντράγκι, τάχθηκε ο Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σε συνέντευξη στο Politico, καθώς η θέση «άδειασε» μετά από την ανακοίνωση του νυν επικεφαλής του οργάνου, Σαρλ Μισέλ, πως σχεδιάζει να είναι υποψήφιος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, τόνισε ότι ο διάδοχος του Μισέλ που προεδρεύει στις συνόδους κορυφής των ηγετών της ΕΕ θα πρέπει να είναι κεντρώος. Θα πρέπει επίσης να έχει υπηρετήσει τη χώρα του -κατά προτίμηση την Ιταλία- ως πρωθυπουργός, πρόσθεσε.

Ο Ντράγκι είναι πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στον οποίο πιστώνεται ότι έσωσε το ευρώ. Έχει ήδη επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της ΕΕ και επεξεργάζεται ένα επίσημο σχέδιο των Βρυξελλών για να καταστήσει την Ένωση πιο ανταγωνιστική.

Ο Ρέντσι αρέσκεται να παίρνει τα εύσημα που οδήγησε τον Ντράγκι στην εξουσία στην Ιταλία το 2021, ανατρέποντας την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε σε μια σειρά από μακιαβελικές ανατροπές. Τώρα θέλει να κάνει το ίδιο για την Ευρώπη.

«Ήμουν χαρούμενος που έφεραν τον Ντράγκι να ηγηθεί της Ιταλίας, κοντράροντας τον Κόντε, παρόλο που ως αποτέλεσμα έχασα την υποστήριξη και τη δημοτικότητά μου. Σήμερα, θα ήμουν ευτυχής αν ο Ντράγκι ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ», είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέχει καίρια θέση στην πολιτική της ΕΕ. Προεδρεύει στις συνόδους κορυφής και των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ και εκπροσωπεί την Ένωση διεθνώς στο υψηλότερο επίπεδο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Δεν είναι σαφές πώς και πότε θα επιλεγεί ο αντικαταστάτης του Μισέλ.

Ένας έντονος γύρος συναλλαγών μεταξύ κορυφαίων πολιτικών ομάδων θα ακολουθήσει πιθανότατα τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, μετά τις οποίες θα αποφασιστούν οι κορυφαίες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των προεδριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου. Είναι πιθανό η θέση του Μισέλ να καλυφθεί νωρίτερα.

Παζάρια για την εξουσία

Όπως επισημαίνει το Politico, καθώς οι δεξιοί και οι αριστεροί παζαρεύουν ποιος θα αναλάβει τα πόστα, οι φιλελεύθεροι θα μπορούσαν κάλλιστα να αναδυθούν στη διαχείριση του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η σημερινή πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δεν θα ήταν αντίθετη με έναν Ιταλό σε βασικό ευρωπαϊκό ρόλο, υποστήριξε. «Είναι απολύτως προς το συμφέρον της να έχει τον Ντράγκι. Πριν από την εκλογή της, παρουσιάστηκε ως επικίνδυνη νεοφασίστρια, επομένως υπήρχαν πολύ χαμηλές προσδοκίες στην Ευρώπη τους πρώτους μήνες. Όμως δυσκολεύεται να πετύχει αποτελέσματα».

Σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτό το μήνα η Μελόνι είπε ότι ενώ το κόμμα της ήταν σε αντιπολίτευση στην κυβέρνησή του, δεν αντιτάχθηκε στην εξωτερική πολιτική του Ντράγκι. Ένας συνεργάτης του Ντράγκι δήλωσε στο Politico ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία από τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ. Ενώ βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ντράγκι, ο Ρέντσι σχολίασε αργότερα ότι δεν είχε συζητήσει μαζί του την ιδέα της προεδρίας του Συμβουλίου.

Ο Ρέντσι προσέθεσε ότι θα μπορούσε εναλλακτικά να υποστηρίξει άλλους κεντρώους, πρώην πρωθυπουργούς «φίλους» όπως ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε και ο Λουξεμβούργιος Ξαβιέ Μπετέλ. Τι γίνεται με τον ίδιο τον Ρέντσι; «Με όλη τη στοργή που τρέφω για τον Ματέο Ρέντσι, ο Μάριο Ντράγκι είναι ο καλύτερος άνθρωπος για τη δουλειά», απάντησε.

Ο Ρέντσι ενδέχεται να είναι σε θέση να επευφημήσει τον Ντράγκι από τις Βρυξέλλες, καθώς είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναμφισβήτητα γνωρίζει ένα ή δύο πράγματα για τις ευρωπαϊκές εκλογές, αφού προηγουμένως οδήγησε το Δημοκρατικό Κόμμα να αποσπάσει περισσότερο από το 40% των ιταλικών ψήφων, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα στην Ευρώπη.

Περιγράφοντας την πλατφόρμα του κόμματος του στις Ευρωεκλογές για πρώτη φορά, ο Ρέντσι είπε ότι θέλει να μεταρρυθμίσει την ΕΕ με έναν άμεσα εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να τερματίσει την εξουσία μεμονωμένων χωρών μελών να ασκούν βέτο σε βασικές αποφάσεις.

Θέλει έναν ενιαίο στρατό της ΕΕ και κοινές αμυντικές δαπάνες, έναν ισχυρότερο διπλωματικό ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο και πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να υιοθετηθεί. Όπως ο Ντράγκι, ο Ρέντσι θέλει μια πλήρως ενοποιημένη Ευρώπη.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι», είπε. Είτε θα γίνει «πρωταγωνιστής… ή θα γίνει ένας απλός θεατής στον αγώνα πινγκ-πονγκ μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Αναπάντεχο πληθωριστικό «άλμα» στο 4% τον Δεκέμβριο

Επιδόσεις - ρεκόρ και για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport το 2023

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ποια είναι η πρόοδος των εργασιών σε βασική γραμμή και επέκταση

gazzetta
gazzetta reader insider insider