ΗΠΑ: Επτά κρίσιμα μέτωπα για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Επτά κρίσιμα μέτωπα για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές
Πολλά μπορούν να συμβούν ακόμη μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, αλλά τουλάχιστον ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει σύντομα να είναι σίγουρος για ένα πράγμα.

Πολλά μπορούν να συμβούν ακόμη μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, αλλά τουλάχιστον ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει σύντομα να είναι σίγουρος για ένα πράγμα.

Οι πρώτες προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών θα διεξαχθούν στην πολιτεία της Αϊόβα στις 15 Ιανουαρίου.

Αν ο Τραμπ κερδίσει εκεί και στις προκριματικές εκλογές στο Νιου Χάμσαϊρ μια εβδομάδα αργότερα, η υποψηφιότητά του θα μπορούσε να είναι σίγουρη. Και αυτό παρά τις πολυάριθμες δικαστικές υποθέσεις εναντίον του.

Ως εν ενεργεία πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν είναι ο φυσικός υποψήφιος των Δημοκρατικών. Τι θα συμβεί όμως αν ο Μπάιντεν και ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να θέσουν υποψηφιότητα; Τι ρόλο παίζουν οι εναλλακτικές περιπτώσεις; Και μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τις δημοσκοπήσεις;

H Handelsblatt παρουσιάζει επτά ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ:

1. Η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ διαρκεί για πάντα - Γιατί;

Οι προεδρικοί υποψήφιοι καθορίζονται στις προκριματικές εκλογές και τις εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτές οι προκριματικές εκλογές διαρκούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Για τους Δημοκρατικούς, όλα ξεκινούν λίγο αργότερα αυτή τη φορά, με τις πρώτες προκριματικές εκλογές να πραγματοποιούνται στις 3 Φεβρουαρίου στη Νότια Καρολίνα.

Η «Σούπερ Τρίτη» στις 5 Μαρτίου θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, όταν περισσότερες από δώδεκα πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών πολιτειών Καλιφόρνια και Τέξας, θα πραγματοποιήσουν προκριματικές εκλογές και για τα δύο κόμματα.

Οι προκριματικές εκλογές αποτελούν τη βάση για το ποιος θα είναι επίσημα υποψήφιος στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον Ιούλιο του 2024 και στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος τον Αύγουστο του 2024.

Στη συνέχεια, χιλιάδες αντιπρόσωποι από τα αντίστοιχα κόμματα θα ψηφίσουν για τον υποψήφιο πρόεδρο.

Εάν ο Τραμπ κερδίσει σαφώς τον Ιανουάριο, η υποψηφιότητά του γίνεται πολύ πιο πιθανή.

Μέχρι στιγμής, η Nikki Haley, ο Ron DeSantis, ο Chris Christie, ο Vivek Ramaswamy και ο Asa Hutchinson θέτουν υποψηφιότητα εναντίον του. Ωστόσο, δύσκολα πλησιάζουν τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι εσωκομματικοί διεκδικητές του Μπάιντεν, η Μαριάν Γουίλιαμσον και ο Ντιν Φίλιπς, δεν έχουν επίσης καμία τύχη απέναντι στον εν ενεργεία. Από την άλλη πλευρά, πάντα υπήρχαν εκπλήξεις στις προηγούμενες προκριματικές εκλογές.

2. Θα επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο;

Με δημοτικότητα άνω του 50%, ο Τραμπ έχει συντριπτική και συνεπή υποστήριξη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών.

Οι δύο διώξεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, η άρνηση της εκλογικής ήττας του 2020 και η εθνικιστική ρητορική του δεν το έχουν αλλάξει αυτό.

Οι πολυάριθμες δικαστικές υποθέσεις του δεν τον έχουν βλάψει πολιτικά μέχρι στιγμής- αντίθετα, οι δωρεές του επωφελούνται από αυτές.

Θα περάσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας στα δικαστήρια, όπου θα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι 91 ποινικών κατηγοριών σε συνολικά τέσσερις δικαστικές υποθέσεις.

Η νομική στρατηγική του Τραμπ είναι να καθυστερήσει τις δίκες και να εκλεγεί πρόεδρος. Εξάλλου, απολαμβάνει ασυλία στο αξίωμα - δεν είναι αδύνατο να τα καταφέρει. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν απαγορεύει στους κακοποιούς να θέτουν υποψηφιότητα για την προεδρία.

Παρ' όλα αυτά, θα μπορούσε να ξεσπάσει χάος μεταξύ των Ρεπουμπλικανών αν καταδικαστεί σε φυλάκιση πριν ή μετά το συνέδριο του κόμματός τους.

Εάν είναι υποψήφιος, είναι πιθανό να είναι μια στενή κούρσα μεταξύ αυτού και του Μπάιντεν. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν χάσει τρεις σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις στη σειρά με τον Τραμπ, τις προεδρικές εκλογές του 2020 και τις εκλογές για το Κογκρέσο το 2018 και το 2022. Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι στο κέντρο του κομματικού φάσματος φαίνεται να απωθούνται από τον υπερβολικό λαϊκισμό και τον ριζοσπαστισμό.

Μένει να φανεί ο αντίκτυπος των μέχρι στιγμής αποφάσεων σε δύο πολιτείες για την αφαίρεση του Τραμπ από τα ψηφοδέλτια λόγω του ρόλου του στην έφοδο στο Καπιτώλιο, που έθεσε σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Άλλες πολιτείες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κολοράντο και του Μέιν. Εναλλακτικά, το Ανώτατο Δικαστήριο, θα μπορούσε να αποφασίσει μια και καλή αν ο Τραμπ μπορεί να αποκλειστεί από τις εκλογές.

3. Τι θα συμβεί αν ο Τζο Μπάιντεν αποχωρήσει πριν από τις αμερικανικές εκλογές;

Τα ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν στη χώρα είναι κάτω από το 40%. Αρκετοί Δημοκρατικοί επιθυμούν κρυφά να είχε δηλώσει ο Μπάιντεν ότι η αποστολή του ολοκληρώθηκε μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 και να παραιτηθεί για να δώσει τη θέση του σε νεότερους υποψηφίους, όπως ο Πιτ Μπάτιγκιγκ, η Καμάλα Χάρις, ο Γκάβιν Νιούσομ ή η Γκρέτσεν Γουίτμερ. Τώρα φαίνεται ότι είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο.

Υπέρ του Μπάιντεν συνηγορούν η εμπειρία δεκαετιών, το υψηλό κύρος του στο εξωτερικό και ο κυβερνητικός του μηχανισμός που δεν έχει σχεδόν κανένα σκάνδαλο. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά του, ωστόσο, είναι η ηλικία του, όπως παραδέχονται ακόμη και οι στρατηγικοί του.

Στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία, ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ελάχιστα μπροστά σε μαζικό κοινό λόγω της πανδημίας.

Το γεγονός ότι σύντομα θα επισκεφθεί την προκριματική πολιτεία της Νότιας Καρολίνας - μάλλον ασυνήθιστο για έναν εν ενεργεία υποψήφιο - αποτελεί ένδειξη ότι δέχεται πιέσεις για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα εκεί.

Ο αριστερός τηλεοπτικός σταθμός MSNBC κάλεσε πρόσφατα ακόμη και την Τέιλορ Σουίφτ να κάνει εκστρατεία για τον Μπάιντεν για να «σώσει» την εικόνα του προέδρου.

Μόνο εικασίες μπορεί να κάνει κανείς για τους λόγους για τους οποίους ο 81χρονος Μπάιντεν θέτει εκ νέου υποψηφιότητα. Οι βιογράφοι του αναφέρουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά πάνω απ' όλα την επανεμφάνιση του Τραμπ.

Σε περίπτωση που ο Μπάιντεν αποσυρθεί από την κούρσα, οι 4.000 αντιπρόσωποι των Δημοκρατικών στο συνέδριο του κόμματος τον Αύγουστο θα είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν άλλον υποψήφιο.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα πρέπει τότε να προετοιμαστεί για αρκετούς διεκδικητές. Τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο περίπλοκα αν ο Μπάιντεν αποσυρόταν μετά το συνέδριο. Σύμφωνα με την πολιτική επιστήμονα Ελέιν Κάμαρκ, τα 435 μέλη της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών θα έπρεπε τότε να αποφασίσουν για έναν υποψήφιο.

4. Ποια θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ;

Η οικονομία θα διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Σε αυτό το σημείο ο Μπάιντεν θα μπορούσε να κερδίσει πόντους, λέει ο στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών Elie Jacobs.

«Η οικονομία πάει καλά, η αγορά εργασίας ανθεί, το χρηματιστήριο είναι σταθερό και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι υψηλή», συνοψίζει.

Με τις επενδύσεις του στις υποδομές, την ενέργεια και τη μεταποίηση, ο Μπάιντεν «έχει εφαρμόσει τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις από την εποχή του Λίντον Β. Τζόνσον».

Παρ' όλα αυτά, στη χώρα επικρατεί αρνητικό κλίμα επειδή οι άνθρωποι πληρώνουν περισσότερα σχεδόν για τα πάντα λόγω του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων. Επιπλέον, ο κίνδυνος ύφεσης δεν έχει αποτραπεί. Ο Μπάιντεν μόλις υπέστη επίσης μια οπισθοδρόμηση για τη βιομηχανική του πολιτική: Ο μεγαλύτερος αμερικανικός παραγωγός, η U.S. Steel, εξαγοράστηκε από ιαπωνικό όμιλο.

Άλλα θέματα είναι επίσης πιθανό να είναι καθοριστικά στις εκλογές. Η παράνομη μετανάστευση φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου σε ορισμένα μέρη και πολλές μεγάλες πόλεις έχουν κατακλυστεί από πρόσφυγες.

Ο Μπάιντεν βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με παγκόσμιες κρίσεις, όπως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η Ουκρανία.

Οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν να θέσουν το ζήτημα των αμβλώσεων στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του 2024. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί απορρίπτουν τους σκληρούς περιορισμούς στα αναπαραγωγικά δικαιώματα. Το καλοκαίρι του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση και έκτοτε πολλές πολιτείες έχουν ψηφίσει απαγορεύσεις.

5. Πόσο σοβαρά πρέπει να παίρνουμε τα τρίτα κόμματα στις ΗΠΑ;

Επειδή ούτε ο Μπάιντεν ούτε ο Τραμπ προκαλούν ευφορία, τα κόμματα διάσπασης και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Η μεγαλύτερη απειλή για τον Μπάιντεν είναι ότι οι νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι ήταν το κλειδί για τη νίκη του το 2020 και για τις επιτυχίες των Δημοκρατικών το 2022 και το 2023, είτε θα ψηφίσουν τρίτο κόμμα είτε δεν θα ψηφίσουν καθόλου», προειδοποίησε πρόσφατα το Ινστιτούτο Πολιτικής της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ.

Το 2024, τα ψηφοδέλτια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περισσότερους ανεξάρτητους και μη κομματικούς υποψηφίους και τρίτα κόμματα από ποτέ άλλοτε. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συγκεντρώσουν αρκετές υπογραφές στις επιμέρους πολιτείες για να εμφανιστούν στο ψηφοδέλτιο.

Ο πρώην επιχειρηματίας Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις μόνο σε μία πολιτεία. Η κορυφαία υποψήφια του Πράσινου Κόμματος, η Τζιλ Στάιν, είναι πιθανό να εμφανιστεί σε πολλά ψηφοδέλτια.

Ο φιλόσοφος Cornel West είναι υποψήφιος σε δύο πολιτείες μέχρι στιγμής, και η υπερκομματική ομάδα «No Labels» σε δώδεκα πολιτείες και συνεχίζει να μετράει.

Στην 247χρονη ιστορία των ΗΠΑ, κανένας προεδρικός υποψήφιος εκτός των καθιερωμένων κομμάτων δεν έχει κερδίσει ποτέ.

Ωστόσο, κάθε ψήφος μετράει, ιδίως όταν οι πλειοψηφίες είναι ισχνές. Τα τρίτα κόμματα και οι «μοναχικοί λύκοι» θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει ξεκάθαρος νικητής τη νύχτα των εκλογών.

Ο λόγος είναι ότι στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ δεν αποφασίζει η πλειοψηφία του συνόλου των ψήφων, η λεγόμενη «λαϊκή ψήφος», αλλά η πλειοψηφία σε μερικές πολιτείες που ταλαντεύονται, οι οποίες άλλοτε ταλαντεύονται πολιτικά προς τη μία κατεύθυνση και άλλοτε προς την άλλη.

6. Μπορεί να εμπιστευτεί κανείς τις δημοσκοπήσεις των προεδρικών εκλογών;

Το 2016, μόνο λίγοι δημοσκόποι προέβλεψαν την εκλογική νίκη του Τραμπ. Έκτοτε, έχουν αλλάξει πολλά στη δουλειά των δημοσκόπων: Τα περισσότερα ινστιτούτα εργάζονται με μεγαλύτερη διαφάνεια και συνδυάζουν διάφορες μεθόδους, όπως SMS συν διαδικτυακές έρευνες.

Ο στόχος είναι να προσεγγίσουν καλύτερα διαφορετικές ομάδες πληθυσμού και να κάνουν τα δείγματα πιο αντιπροσωπευτικά.

Ωστόσο, κάθε δημοσκόπηση πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Πρώτον, είναι ένα στιγμιότυπο- δεύτερον, σε περιόδους κλειστών εκλογών, είναι όλο και πιο δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα.

Τρίτον, υπάρχει περιθώριο σφάλματος έως και 4%. «Αν δείτε μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι ο Μπάιντεν προηγείται κατά δύο μονάδες του Τραμπ ή το αντίστροφο, αυτό δεν είναι στατιστικά σημαντικό», μας υπενθυμίζει το περιοδικό Politico σε ένα επεξηγηματικό κομμάτι.

7. Οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι ασφαλείς. Ή μήπως δεν είναι;

Οι απειλές θανάτου κατά των εκλογικών υπαλλήλων έχουν αυξηθεί, γι' αυτό και οι αρχές σε πολλά μέρη είναι πιθανό να εξοπλίσουν τα εκλογικά τμήματα με προσωπικό ασφαλείας.

Τα περισσότερα μηχανήματα ψηφοφορίας είναι διπλά ασφαλισμένα με χάρτινα αντίγραφα.

Επιπλέον, τα μηχανήματα ψηφοφορίας των ΗΠΑ περιλαμβάνονται στον κατάλογο των «κρίσιμων υποδομών» από το 2016, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης φράγματα, τράπεζες και πυρηνικά εργοστάσια.

Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προειδοποιούν ότι ξένες κυβερνήσεις -ιδίως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Κούβα- θέλουν να υπονομεύσουν τις ΗΠΑ και να χρησιμοποιήσουν τις εκλογές ως εργαλείο.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από το παρελθόν. Στις εκλογές του 2016 διείσδυσαν Ρώσοι προπαγανδιστές και τέσσερα χρόνια αργότερα ιρανικές ομάδες έκλεψαν δεδομένα ψηφοφόρων. Αυτό προκύπτει από μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του FBI.

«Οι εκλογές του 2024 θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες προεδρικές εκλογές στις οποίες πολλαπλοί αυταρχικοί παράγοντες επιχειρούν ταυτόχρονα να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών», προειδοποίησε η Microsoft τον Νοέμβριο. Τα deepfakes και άλλα μέσα που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στη διάδοση της παραπληροφόρησης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει απαγόρευση του περιεχομένου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη στις προεκλογικές εκστρατείες.

Οι αμερικανικές αρχές προειδοποιούν για την «κλωνοποίηση» ψήφων Τεχνητής Νοημοσύνης στο τηλέφωνο, τις ψεύτικες διαδικτυακές φωτογραφίες και τις ψεύτικες ειδήσεις.

Η πολιτεία της Αριζόνα, η οποία έγινε το κέντρο των θεωριών συνωμοσίας το 2020, διεξήγαγε πρόσφατα μια προσομοίωση «εκλογικής εκστρατείας τεχνητής νοημοσύνης» ως αυτοδοκιμή για να προετοιμαστεί για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Αμετάβλητες οι τιμές στα τιμολόγια τον Δεκέμβριο – Κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι απειλές σε εμπόριο, τιμές και επιτόκια από τις επιθέσεις των Χούθι

Πώς οι επενδυτές της Wall Street αλάφρωσαν βάρος και γιατί οι οικονομολόγοι των οίκων αγανάκτησαν με τη Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider